Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ζαγόρι: Στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Στον Κατά­λο­γο Παγκό­σμιας Κλη­ρο­νο­μιάς της UNESCO εγγρά­φη­κε το Ζαγό­ρι, στο πλαί­σιο της 46ης Συνό­δου της Επι­τρο­πής Παγκό­σμιας Κλη­ρο­νο­μιάς στο Ριάντ.

«Για πρώ­τη φορά, εγγρά­φε­ται στον Κατά­λο­γο ένα πολι­τι­στι­κό αγα­θό της χώρας μας, το οποίο απο­τε­λεί εξαι­ρε­τι­κό παρά­δειγ­μα της νεώ­τε­ρης πολι­τι­στι­κής μας κλη­ρο­νο­μιάς. Όλες οι μέχρι σήμε­ρα ελλη­νι­κές εγγρα­φές αφο­ρού­σαν σε αγα­θά της Αρχαιό­τη­τας ή του Βυζα­ντί­ου» τονί­ζει σε δήλω­σή της η υπουρ­γός Πολιτισμού.

«Ο διε­θνής Οργα­νι­σμός ανα­γνώ­ρι­σε την εξέ­χου­σα οικου­με­νι­κή αξία της αρχι­τε­κτο­νι­κής των Ζαγο­ρο­χω­ρί­ων, ως ένα εξαι­ρε­τι­κό δείγ­μα επι­βί­ω­σης και αλλη­λε­πί­δρα­σης της βυζα­ντι­νής και οθω­μα­νι­κής αρχι­τε­κτο­νι­κής. Ανα­γνώ­ρι­σε την αυθε­ντι­κό­τη­τα και ακε­ραιό­τη­τα του αγα­θού, συστα­τι­κά απα­ραί­τη­τα προ­κει­μέ­νου να περι­λη­φθεί στον Κατά­λο­γο Παγκό­σμιας Κλη­ρο­νο­μιάς» προ­σθέ­τει  η Λίνα Μεν­δώ­νη, εκφρά­ζο­ντας ευχα­ρι­στί­ες σε όσους συνέ­βα­λαν στη σύντα­ξη του φακέ­λου υπο­ψη­φιό­τη­τας και υπο­στή­ρι­ξαν το όλο εγχείρημα.

«Η εγγρα­φή του Ζαγο­ρί­ου στον Κατά­λο­γο Παγκό­σμιας Κλη­ρο­νο­μιάς της UNESCO, στο πλαί­σιο της 46ης Συνό­δου της Επι­τρο­πής Παγκό­σμιας Κλη­ρο­νο­μιάς στο Ριάντ, απο­τε­λεί πρό­σκλη­ση και υπο­χρέ­ω­ση της χώρας μας να δια­τη­ρή­σει και να προ­στα­τεύ­σει αλώ­βη­τη αυτή την κλη­ρο­νο­μιά, που από σήμε­ρα καθί­στα­ται παγκό­σμια» κατα­λή­γει η υπουρ­γός Πολιτισμού.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο