Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι προετοιμασμένη να συζητήσει το καθεστώς ουδετερότητας

Η Ουκρα­νία είναι προ­ε­τοι­μα­σμέ­νη να συζη­τή­σει να υιο­θε­τή­σει ένα καθε­στώς ουδε­τε­ρό­τη­τας, στο πλαί­σιο μιας ειρη­νευ­τι­κής συμ­φω­νί­ας με τη Ρωσία, όμως θα έπρε­πε αυτό να το εγγυ­η­θούν τρί­τα μέρη και να τεθεί σε δημο­ψή­φι­σμα, δήλω­σε ο πρό­ε­δρος της χώρας Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι, σε μια συνέ­ντευ­ξη που προ­βλή­θη­κε σήμερα.

«Εγγυ­ή­σεις ασφα­λεί­ας και ουδε­τε­ρό­τη­τα, μη πυρη­νι­κό καθε­στώς του κρά­τους μας. Είμα­στε έτοι­μοι να το συζη­τή­σου­με. Πρό­κει­ται για το σημα­ντι­κό­τε­ρο σημείο», σημεί­ω­σε ο Ζελένσκι.

«Αυτό το σημείο των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων (…) βρί­σκε­ται υπό συζή­τη­ση, εξε­τά­ζε­ται εις βάθος», δήλω­σε σε μια δια­δι­κτυα­κή συνέ­ντευ­ξη σε ρωσι­κά ΜΜΕ, που προ­βλή­θη­κε στο κανά­λι της ουκρα­νι­κής προ­ε­δρί­ας στο Telegram.

Μιλώ­ντας σε μια ομά­δα Ρώσων δημο­σιο­γρά­φων μέσω τηλε­διά­σκε­ψης, σε μια συνέ­ντευ­ξη που διήρ­κη­σε 90 λεπτά και για την οποία οι ρωσι­κές αρχές είχαν από πριν προει­δο­ποι­ή­σει ρωσι­κά ΜΜΕ να απο­φύ­γουν να τη μετα­δώ­σουν, ο Ζελέν­σκι έκα­νε τις δηλώ­σεις στη ρωσι­κή γλώσσα.

Ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος είπε ότι η ρωσι­κή εισβο­λή προ­κά­λε­σε την κατα­στρο­φή πόλε­ων με ρωσό­φω­νο πλη­θυ­σμό στην Ουκρα­νία και σημεί­ω­σε πως η κατα­στρο­φή είναι χει­ρό­τε­ρη σε σύγκρι­ση με τους ρωσι­κούς πολέ­μους στην Τσετσενία.

Σύμ­φω­να με τον ίδιο, η Ουκρα­νία συζη­τά τη χρή­ση της ρωσι­κής γλώσ­σας στην Ουκρα­νία, στις συνο­μι­λί­ες με τη Ρωσία, όμως αρνή­θη­κε να συζη­τή­σει άλλα ρωσι­κά αιτή­μα­τα, όπως την απο­στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση της Ουκρανίας.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο