Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ζωογραφικός εκπαιδευτικός χάρτης της ΕΣΣΔ. Όταν η επιστήμη γίνεται τέχνη και η τέχνη επιστήμη

S.union

Ο θαυ­μά­σιος και πρω­τό­τυ­πος αυτός Χάρ­της παρέ­χει πλη­ρο­φο­ρια­κή και εικο­νο­γρα­φι­κή απει­κό­νι­ση της πανί­δας όλης τη Σοβιε­τι­κής Ένω­σης, με κοι­νά είδη που επι­ση­μάν­θη­καν σε διά­φο­ρες γεω­γρα­φι­κές περιοχές.

Καταρ­τί­στη­κε από τον V.V. ERMAKOV και σχε­διά­στη­κε από τον N.M. Buchunov το 1928. Τα επε­ξη­γη­μα­τι­κά κεί­με­να επι­με­λή­θη­κε ο M.M. Beliaev.

Ο Χάρ­της είναι χωρι­σμέ­νος σε δύο μέρη.

Το πρώ­το περι­λαμ­βά­νει πίνα­κα που παρέ­χει αριθ­μη­τι­κές ανα­φο­ρές ανά περιο­χή για όλα τα εμφα­νι­ζό­με­να είδη που ανα­φέ­ρο­νται στο χάρ­τη. Συνο­λι­κά απει­κο­νί­ζο­νται 236 είδη!

Δεί­χνει επί­σης εικό­νες της άγριας φύσης από την ευρω­παϊ­κή Ρωσία (δυτι­κά των Ουρα­λί­ων) όπου περι­λαμ­βά­νο­νται φώκιες και φάλαι­νες beluga από τη Λευ­κή θάλασ­σα και τις Αρκτι­κές περιο­χές. Αρκού­δες και Άλκες από τα δάση βόρεια της Μόσχας. Αετούς, φασια­νούς και πάπιες από τον κάτω Βόλ­γα. Οξύρ­ρυγ­χο ( από όπου βγαί­νει το περί­φη­μο χαβιά­ρι) και άλλα ψάρια από την Κασπία θάλασσα.

Αυτή η ενό­τη­τα του χάρ­τη περιέ­χει διά­φο­ρα ένθε­τα, που δεί­χνουν τα ζώα και που­λιά χρή­σι­μα και επι­βλα­βή για τη γεωρ­γία. Την επο­χια­κή άφι­ξη στη Μόσχα επι­λεγ­μέ­νων απο­δη­μη­τι­κών πτη­νών (κατά μήνα, την ημέ­ρα και κατά μέσο όρο για πάνω από δέκα χρόνια).

Την ποσό­τη­τα και αξία των εξα­γω­γών γού­νας. Δύο περαι­τέ­ρω γρα­φή­μα­τα δεί­χνουν τόσο την ανά­πτυ­ξη των εξα­γω­γών γού­νας (σε εκα­τομ­μύ­ρια ρού­βλια) αλλά και τον ποσο­στιαίο όγκο εισα­γό­με­νης γού­νας στη χώρα την δεκα­ε­τία του 1920.

Έχει επί­σης δύο εικο­νο­γρα­φι­κά ένθε­τα για την άγρια πανί­δα της περιο­χής του Καυ­κά­σου, στις υψη­λές ορο­σει­ρές και στα δάση.

Το δεύ­τε­ρο μέρος του χάρ­τη περι­λαμ­βά­νει εικό­νες πολ­λών γνω­στών ειδών από διά­φο­ρα μέρη της Σιβη­ρί­ας και της Ρωσι­κής Άπω Ανα­το­λής, όπως τίγρεις της Σιβη­ρί­ας από τη θαλάσ­σια περιο­χή γύρω από το Βλα­δι­βο­στόκ και το Χαμπά­ροφσκ, γκρί­ζες φάλαι­νες από τις θάλασ­σες γύρω από το νησί Σαχα­λί­νη, αγριο­κά­τσι­κα, βίδρες θαλάσ­σιες και σολο­μούς από την Καμτσάτκα.

Θαλάσ­σιους ελέ­φα­ντες από την περιο­χή του Βερίγ­γειου πορ­θμού. Αυτή η ενό­τη­τα του χάρ­τη περιέ­χει δύο ένθε­τα, που δεί­χνουν περιο­χές κυνη­γιού και μια σει­ρά από άγρια ζώα σε όλη τη Σοβιε­τι­κή Ένω­ση. Έχει επί­σης δύο εικο­νο­γρα­φι­κά ένθε­τα για την άγρια φύση από την Καμ­τσάτ­κα και του νησιού της Σαχα­λί­νης. Η κλί­μα­κα του χάρ­τη είναι 50 χιλιό­με­τρα το εκατοστόμετρο.

Έτσι η επι­στή­μη γίνε­ται τέχνη, τρα­βά­ει την προ­σο­χή και τον θαυ­μα­σμό συν­δυά­ζο­ντας και μια θαυ­μά­σια μέθο­δο παι­δα­γω­γι­κής με εικό­νες και κεί­με­να. Ο χάρ­της φτιά­χτη­κε το 1928 και μέσα του βλέ­που­με την Σοβιε­τι­κή επιρ­ροή του ρεα­λι­σμού, της φαντα­σί­ας και της καλλιτεχνίας.

 
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο