Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ηλίας Σιώρας: Μονόδρομος ο διπλός αγώνας

Εδώ και ένα μήνα μετρά­με καθη­με­ρι­νά 100 έως 150 δια­σω­λη­νω­μέ­νους με πολυ­ή­με­ρη παρα­μο­νή εκτός ΜΕΘ, με θνη­τό­τη­τα πάνω από 50%, ενώ αν ήταν σε ΜΕΘ η θνη­τό­τη­τα θα ήταν λιγό­τε­ρο από 25%.
Τι κι αν πέρα­σαν 14 μήνες από την έναρ­ξη της παν­δη­μί­ας, τι κι αν πριν από μία βδο­μά­δα (7 Απρί­λη) τιμή­σα­με την παγκό­σμια μέρα της Υγεί­ας, τι κι αν ο ηρω­ι­κός αγώ­νας των μαχό­με­νων υγειο­νο­μι­κών ενά­ντια στην παν­δη­μία, ενά­ντια στα προ­βλή­μα­τα και την κατα­στο­λή δεν έχει τέλος…
Κάποιοι εξα­κο­λου­θούν να κοροϊ­δεύ­ουν το λαό ασύ­στο­λα και να τον προ­ε­τοι­μά­ζουν για την ατέρ­μο­νη παν­δη­μία και στην υγεία και στην οικο­νο­μία.

Όλες οι κυβερ­νή­σεις των τελευ­ταί­ων χρό­νων ΝΔ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ), ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φρό­ντι­σαν να έχουν κυριο­λε­κτι­κά ξεχαρ­βα­λω­μέ­νο και υπο­βαθ­μι­σμέ­νο το όποιο δημό­σιο σύστη­μα είχε απο­μεί­νει. Μόλις προ­χθές ο πρω­θυ­πουρ­γός υπο­σχέ­θη­κε πως το Εθνι­κό σχέ­διο «Ελλά­δα 2.0» προ­βλέ­πει επέν­δυ­ση 1,5 δις ευρώ στον τομέα της υγεί­ας τη στιγ­μή που οι δημό­σιες δαπά­νες για το 2021 είναι μειω­μέ­νες κατά 600 εκ. ευρώ συνε­χί­ζο­ντας την κατρα­κύ­λα μιας δεκα­ε­τί­ας μνη­μο­νί­ων ΟΛΩΝ των κυβερνήσεων.
Η αστι­κή τάξη ενι­σχύ­ει τη στρα­τη­γι­κή της για Σύμπρα­ξη Δημο­σί­ου Ιδιω­τι­κού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.). Αυτή η στρα­τη­γι­κή τσά­κι­σε τα συστή­μα­τα υγεί­ας στην Ε.Ε, τα συστή­μα­τα υγεί­ας πρό­τυ­πο των κυβερ­νή­σε­ων μας που η παν­δη­μία απο­κά­λυ­ψε τη γύμνια τους.
Την ίδια στρα­τη­γι­κή «συνύ­παρ­ξης” Δημο­σί­ου και Ιδιω­τι­κού τομέα στη­ρί­ζουν ολό­πλευ­ρα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ.

Είμα­στε σε μια εξαι­ρε­τι­κά δύσκο­λη φάση της παν­δη­μί­ας. Τα Νοσο­κο­μεία, οι ΜΕΘ αλλά και οι απλές κλί­νες σε κλι­νι­κές Covid έχουν φρα­κά­ρει. Κάθε μέρα θρη­νού­με την απώ­λεια δεκά­δων συναν­θρώ­πων μας. Εδώ και ένα μήνα μετρά­με καθη­με­ρι­νά 100 έως 150 δια­σω­λη­νω­μέ­νους με πολυ­ή­με­ρη παρα­μο­νή εκτός ΜΕΘ, με θνη­τό­τη­τα πάνω από 50%, ενώ αν ήταν σε ΜΕΘ η θνη­τό­τη­τα θα ήταν λιγό­τε­ρο από 25%.αράλληλα με τον Covid σαν δεύ­τε­ρη παράλ­λη­λη παν­δη­μία γιγα­ντώ­νε­ται η λοι­πή νοση­ρό­τη­τα. Πολ­λά νοσο­κο­μεία έχουν μετα­τρα­πεί σε απο­κλει­στι­κά Covid νοσο­κο­μεία: Σωτη­ρία, Σιγ­μα­νό­γλειο, Ερυ­θρός Σταυ­ρός, Θριά­σιο, προ­ε­τοι­μά­ζε­ται το Αγ. Όλγα…

Μεγά­λο μέρος των υπό­λοι­πων Νοσο­κο­μεί­ων έχει μετα­τρα­πεί σε τμή­μα­τα Covid, με κλεί­σι­μο κλι­νι­κών, συγ­χω­νεύ­σεις, ανα­βο­λή τακτι­κών ιατρεί­ων.
Τα χει­ρουρ­γεία έχουν μειω­θεί δρα­μα­τι­κά.
Στον Ευαγ­γε­λι­σμό, για παρά­δειγ­μα, λει­τουρ­γούν 6 από τα 14 χει­ρουρ­γεία με μεγά­λη καθυ­στέ­ρη­ση αντι­με­τώ­πι­σης των χρο­νί­ων περι­στα­τι­κών. Οι ασθε­νείς που χρειά­ζο­νται χει­ρουρ­γείο εμφα­νί­ζο­νται με δυσε­πί­λυ­τες ή μη αντι­με­τω­πί­σι­μες επι­πλο­κές με όλες τις δυσά­ρε­στες συνέπειες.
Η καρ­διο­χει­ρουρ­γι­κή κλι­νι­κή, από τις ελά­χι­στες στην Αττι­κή, έχει κλεί­σει και έχουν «χαθεί» πάνω από 150 χει­ρουρ­γεία μέσα στο δίμη­νο που δεν λειτουργεί.
Την ίδια στιγ­μή στην Αττι­κή λει­τουρ­γούν 4.000 κλί­νες στα Ιδιω­τι­κά Νοσο­κο­μεία και 230 κλί­νες ΜΕΘ. Αντί η κυβέρ­νη­ση να τις επι­τά­ξει χωρίς απο­ζη­μί­ω­ση, όπως εδώ και ένα χρό­νο φωνά­ζουν οι υγειο­νο­μι­κοί μέσα από την ΟΕΝΓΕ και τα σωμα­τεία τους, κάνει «δια­πραγ­μά­τευ­ση» για το τίμημα.
Στην ίδια λογι­κή είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ευαγγελισμός Ηλίας Σιώρας

Είναι εξορ­γι­στι­κή η Υπουρ­γι­κή από­φα­ση, σύμ­φω­να με την οποία πλη­ρώ­νο­νται οι κλι­νι­κάρ­χες με νοσή­λειο διπλά­σιο από αυτό που δίνει ο ΕΟΠΥΥ, στο σύνο­λο των κλι­νών που έχουν δια­θέ­σει, ανε­ξάρ­τη­τα από την πλη­ρό­τη­τα, το ποσό είναι ακα­τά­σχε­το και αφο­ρο­λό­γη­το και δέχο­νται μόνο ελα­φρώς πάσχοντες.
Δηλα­δή οι ιδιώ­τες θησαυ­ρί­ζουν σε και­ρό κρί­σης, όταν τα Δημό­σια Νοσο­κο­μεία και οι λει­τουρ­γοί τους στε­νά­ζουν. Δεν υπάρ­χει πιο ηθι­κή, πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κή λύση από την πραγ­μα­τι­κή επί­τα­ξη των ιδιω­τι­κών μεγα­θη­ρί­ων με το προ­σω­πι­κό τους που θα εργά­ζε­ται με όρους δημο­σί­ου και όχι με τα ψίχου­λα του κλινικάρχη.
Είναι καθα­ρά θέμα πολι­τι­κής επι­λο­γής.

Το στίγ­μα του πραγ­μα­τι­κού αγώ­να το έδω­σαν χιλιά­δες υγειο­νο­μι­κοί και άλλοι εργα­ζό­με­νοι, όταν στις 7 Απρί­λη σε πάνω από 100 Νοσο­κο­μεία και Κέντρα Υγεί­ας και στο Υπουρ­γείο Υγεί­ας ξανά­δω­σαν τη διπλή υπό­σχε­ση για αγώ­να ενά­ντια στη νόσο και στις πολύ μεγά­λες δυσκο­λί­ες που το ίδιο το σύστη­μα βάζει.
Μια πραγ­μα­τι­κά Πανελ­λα­δι­κή κινη­το­ποί­η­ση, που όμως προ­κά­λε­σε αλλερ­γία στα αστι­κά επι­τε­λεία, που φρό­ντι­σαν, ώστε να μην αφιε­ρω­θεί ούτε μια αρά­δα στα ΜΜΕ που ελέγ­χουν.

Προ­κα­λεί αλγει­νή εντύ­πω­ση και οργή στους υγειο­νο­μι­κούς η «δια­βε­βαί­ω­ση» του ανα­πλη­ρω­τή Υπουρ­γού ότι τα περι­στα­τι­κά εκτός ΜΕΘ μετα­κι­νού­νται μέσα σε λίγες ώρες καθώς και η επι­κίν­δυ­νη και προ­κλη­τι­κή δήλω­ση μέλους της επι­τρο­πής «σοφών» ότι, η θνη­τό­τη­τα δια­σω­λη­νω­μέ­νων εκτός ΜΕΘ είναι «μικρή, περί­που 20%». Είναι ντρο­πή να εκφέ­ρο­νται τέτοιες από­ψεις από για­τρούς και δυστυ­χώς ούτε ΕΝΑΣ από την επι­τρο­πή δεν ψέλ­λι­σε κάτι.

Η κυβέρ­νη­ση ισχυ­ρί­ζε­ται: «Οι ειδι­κοί ειση­γού­νται, εμείς υλο­ποιού­με». Εμείς λέμε πως η ιατρι­κή δεν είναι κυβερ­νη­τι­κή επι­στή­μη. Τα πολ­λα­πλά δημο­σιεύ­μα­τα για «δια­φω­νί­ες» κάποιων ειδι­κών της επι­τρο­πής, η «πολυ­φω­νία» ή η «εργα­λο­ποί­η­ση» της επι­τρο­πής που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ κρύ­βουν επι­με­λώς την ολό­σω­στη άπο­ψη που έχει το ταξι­κό συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα πως η επι­στή­μη κανο­ναρ­χεί­ται από ταξι­κά συμ­φέ­ρο­ντα.Σιωρας

Πως αλλιώς να εξη­γη­θεί η σιω­πή όταν εδώ και ένα χρό­νο επι­ση­μαί­νου­με ότι:

  • Η καρα­ντί­να των υγειο­νο­μι­κών αντί 14 έγι­νε 7 μέρες.
  • Τα υγειο­νο­μι­κά πρω­τό­κολ­λα σε πλοία, αερο­πλά­να ήταν κομ­μέ­να και ραμ­μέ­να στην εξυ­πη­ρέ­τη­ση εφο­πλι­στών, tour opperators και μεγαλοξενοδόχων.
  • Ένα χρό­νο έχουν κλει­στά τα πανε­πι­στή­μια, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ!
  • Έκα­ναν σημαία την «ατο­μι­κή ευθύνη».
  • Δεν είπαν λέξη για την ανά­γκη λει­τουρ­γί­ας πολύ περισ­σό­τε­ρων ΜΜΜ, αφού οι ίδιοι παρα­δέ­χτη­καν ότι είναι χώροι δια­σπο­ράς. Δεν είπαν τίπο­τα για τους μεγά­λους εργα­σια­κούς χώρους και τους όρους εργασίας.
  • Ανεκ­δι­ή­γη­τη η στά­ση τους στο θέμα του αριθ­μού των μαθη­τών ανά αίθουσα.
  • Συνι­στού­σαν να πηγαί­νου­με μα τα πόδια στη δου­λειά για να απο­φύ­γου­με το συνω­στι­σμό στα ΜΜΜ, επει­δή δεν υπήρ­χαν «λεφτό­δε­ντρα» να αγο­ρά­σου­με και­νούρ­για λεω­φο­ρεία. Και τώρα πανη­γυ­ρί­ζουν με την κυβέρ­νη­ση για­τί πήρε με leasing 40 μετα­χει­ρι­σμέ­να, αντί εκα­το­ντά­δες και­νούρ­για που είναι απαραίτητα.
  • Κανείς δεν άρθρω­σε λέξη όταν κάποιες κυρί­ες, καθη­γή­τριες πανε­πι­στη­μί­ου ισχυ­ρί­στη­καν πως η “θεία κοι­νω­νία” δεν μετα­δί­δει τον ιό, συμ­βάλ­λο­ντας έτσι στον σκοταδισμό.
  • Δεν είπαν κου­βέ­ντα για την «παράλ­λη­λη παν­δη­μία» των non-Covid ασθε­νών, την πολύ αυξη­μέ­νη θνη­τό­τη­τα και τη μετα­τρο­πή πολ­λών νοσο­κο­μεί­ων σε νοσο­κο­μεία μιας νόσου.
  • Φυσι­κά τίπο­τα για την ΕΠΙΤΑΞΗ χωρίς απο­ζη­μί­ω­ση του ιδιω­τι­κού τομέα που είναι πανυ­γειο­νο­μι­κό αίτη­μα. Εξ άλλου πολ­λοί από την επι­τρο­πή εκεί υπηρετούν.
  • Για τις προ­σλή­ψεις ΜΟΝΙΜΟΥ προ­σω­πι­κού; Τίπο­τα. Οι επι­κου­ρι­κοί είναι καλοί, αλλά για ένα χρό­νο! Για­τί να τους έχου­με μόνι­μους; Μα και πριν την παν­δη­μία οι ανά­γκες σε υγειο­νο­μι­κούς όλων των κλά­δων (για­τρών, νοση­λευ­τών κ.λπ.) ήταν 30.000. Δεν άρθρω­σαν λέξη.

Με τα παρα­πά­νω παρα­δείγ­μα­τα κατα­δει­κνύ­ε­ται η ομό­κε­ντρη στό­χευ­ση κυβέρ­νη­σης, υπουρ­γών, ειδι­κών τη επι­τρο­πής, αλλά και κάποιων στα νοσο­κο­μεία που, βασι­λι­κό­τε­ροι του βασι­λέ­ως τρο­μο­κρα­τού­σαν υγειο­νο­μι­κούς επει­δή έβγα­λαν προς τα έξω τα προ­βλή­μα­τα, έκο­βαν μισθούς από για­τρούς επει­δή για κάποια στιγ­μή δεν φορού­σαν μάσκα, ή απέ­λυαν συν­δι­κα­λι­στές εκπρο­σώ­πους σωματείων.

Το ταξι­κό συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα θα συνε­χί­σει το δρό­μο του με τις όποιες δυσκολίες.
Μαζί με όλο το κίνη­μα. Μπρο­στά στα 10ωρα εργα­σί­ας που ετοι­μά­ζουν, …

ΕΜΕΙΣ ετοιμάζουμε τον αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Ο Ηλί­ας Σιώ­ρας είναι Πρό­ε­δρος Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων Ευαγ­γε­λι­σμού, Γραμ­μα­τέ­ας ΕΙΝΑΠ

Πηγή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο