Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού: Ανακοίνωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Σε ανα­κοί­νω­σή της για την 100η επέ­τειο της γενο­κτο­νί­ας του Ποντια­κού Ελλη­νι­σμού, η ΚΟ Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας του ΚΚΕ, ανα­φέ­ρει:

«Την εκα­το­στή επέ­τειο της γενο­κτο­νί­ας των Ελλή­νων του Πόντου τιμά­με σήμε­ρα και δεσμευό­μα­στε να στα­θού­με δίπλα στον οργα­νω­μέ­νο ποντια­κό χώρο για τη “Διε­θνή Ανα­γνώ­ρι­ση της Γενο­κτο­νί­ας των Ελλή­νων Ποντί­ων”. Το ΚΚΕ έχει στη­ρί­ξει τόσο στο ελλη­νι­κό κοι­νο­βού­λιο, όσο και στα ευρω­ε­νω­σια­κά όργα­να τη θέση ότι ο διωγ­μός των Ποντί­ων απο­τε­λεί Γενοκτονία.

Ο ποντια­κός ελλη­νι­σμός έζη­σε στο πετσί του την προ­σφυ­γιά και έμα­θε τι θα πει να μετα­κι­νεί­σαι σε εμπό­λε­μες ζώνες, τι θα πει εξα­θλί­ω­ση, αρρώ­στιες, ρατσι­σμός. Μέσα σε όλα αυτά οι ξερι­ζω­μέ­νοι εκεί­νης της περιό­δου είχαν να αντι­με­τω­πί­σουν την περι­φρό­νη­ση ‑ακό­μα και το μίσος- μιας μερί­δας “εθνι­κο­φρό­νων γηγε­νών”, που τους στιγ­μά­τι­ζαν ως “τουρ­κό­σπο­ρους”, επι­τί­θο­νταν στους συνοι­κι­σμούς, απαι­τού­σαν τον “εξα­γνι­σμό” της χώρας από την παρου­σία τους και άλλα. Οι από­γο­νοι αυτών, οι φασί­στες της Χρυ­σής Αυγής και άλλες φασι­στι­κές οργα­νώ­σεις, είναι οι ίδιοι που προ­σπα­θούν σήμε­ρα να καπη­λευ­τούν τα γνή­σια αισθή­μα­τα του ποντια­κού ελλη­νι­σμού. Γι’ αυτό το σύνο­λο του ποντια­κού πλη­θυ­σμού πρέ­πει να τους απομονώσει.

Με αφορ­μή την Ημέ­ρα Μνή­μης της Γενο­κτο­νί­ας του Ποντια­κού Ελλη­νι­σμού, θα ακού­σου­με πάλι διά­φο­ρες ανι­στό­ρη­τες αντι­λή­ψεις, ενώ ορι­σμέ­νοι θα βρουν ευκαι­ρία να χύσουν το αντι­κομ­μου­νι­στι­κό τους δηλη­τή­ριο. Καλού­με το λαό και τη νεο­λαία να ψάξει και να μάθει την ιστο­ρι­κή αλή­θεια, να ακού­σει τη θέση του ΚΚΕ.

Οι κομ­μου­νι­στές έδω­σαν τότε μια τιτά­νια μάχη καταγ­γέλ­λο­ντας τις δια­χω­ρι­στι­κές γραμ­μές που ήθε­λε να επι­βά­λει ο αστι­κός κόσμος μετα­ξύ προ­σφύ­γων και γηγε­νών εργα­ζο­μέ­νων στη λογι­κή του “διαί­ρει και βασίλευε”.

“Η Ελλά­δα δεν διαι­ρεί­ται σε ντό­πιους και πρό­σφυ­γες”, έγρα­φε ο “Ριζο­σπά­στης” στις 7 Σεπτέμ­βρη 1929. “Η Ελλά­δα διαι­ρεί­ται σε πλού­σιους και φτω­χούς, σε ανθρώ­πους που δεν δου­λεύ­ουν και ζουν και σε ανθρώ­πους που ολη­με­ρίς και ολο­νυ­χτίς δου­λεύ­ουν και δεν μπο­ρούν να ζήσουν …ο καθέ­νας πρέ­πει να δια­λέ­ξει μετα­ξύ του πλου­σί­ου πρό­σφυ­γα που συν­δυά­ζε­ται με τον πλού­σιο ντό­πιο και του φτω­χού πρό­σφυ­γα που σύντρο­φό του θα έχει το φτω­χό ντό­πιο εργά­τη ή αγρότη”.

Το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα, λόγω της διε­θνι­στι­κής και ταξι­κής αντί­λη­ψής του, ήταν η μόνη πολι­τι­κή δύνα­μη που στά­θη­κε ειλι­κρι­νά δίπλα στους πρό­σφυ­γες από την πρώ­τη στιγ­μή. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πόλεις όπου το κομ­μου­νι­στι­κό κίνη­μα και οι ταξι­κές συν­δι­κα­λι­στι­κές δυνά­μεις κατεί­χαν ηγε­μο­νι­κή θέση, όπως η Καβά­λα, οι πρό­σφυ­γες εντά­χθη­καν αμέ­σως στην τοπι­κή κοι­νω­νία, τα κρού­σμα­τα ρατσι­σμού ήταν σχε­δόν ανύ­παρ­κτα, ενώ τα σωμα­τεία μερί­μνη­σαν από πολύ νωρίς για την επαγ­γελ­μα­τι­κή τους εκπαί­δευ­ση και την πετυ­χη­μέ­νη έντα­ξή τους στην παραγωγή.

Σήμε­ρα που εντεί­νο­νται οι αντα­γω­νι­σμοί μετα­ξύ των αστι­κών τάξε­ων Τουρ­κί­ας και Ελλά­δας στο πλαί­σιο των συνο­λι­κό­τε­ρων αντα­γω­νι­σμών ισχυ­ρών ιμπε­ρια­λι­στι­κών κέντρων στην περιο­χή, τρο­φο­δο­τεί­ται η τούρ­κι­κη επι­θε­τι­κό­τη­τα με τη στή­ρι­ξη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθώς και η προ­σπά­θεια της ελλη­νι­κής αστι­κής τάξης για την περι­βό­η­τη γεω­στρα­τη­γι­κή ανα­βάθ­μι­σή της στην περιο­χή. Ο ελλη­νι­κός λαός και οι γει­το­νι­κοί λαοί πρέ­πει να επα­γρυ­πνούν απέ­να­ντι στις επι­κίν­δυ­νες εξε­λί­ξεις κόντρα στον εφη­συ­χα­σμό που καλ­λιερ­γεί η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση. Απο­δεί­χτη­κε πλέ­ον περί­τρα­να ότι η έντα­ξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν προ­σφέ­ρει στους λαούς καμία ασφά­λεια, αλλά αντί­θε­τα τους εμπλέ­κει στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και επεμβάσεις.

Σήμε­ρα στην Ελλά­δα βρί­σκο­νται εγκλω­βι­σμέ­νοι, κάτω από άθλιες συν­θή­κες, χιλιά­δες πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες, ξερι­ζω­μέ­νοι από τις πατρί­δες τους εξαι­τί­ας των ιμπε­ρια­λι­στι­κών πολέ­μων που διε­ξά­γο­νται με ευθύ­νη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Τερά­στιες ευθύ­νες έχει και η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση που παίρ­νει ενερ­γά μέρος στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς, μετα­τρέ­πο­ντας τη χώρα μας σε μια απέ­ρα­ντη αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κή βάση, δίνο­ντας «γη και ύδωρ» στους φονιά­δες των λαών.

Το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Ελλά­δας όλα αυτά τα χρό­νια στη­ρί­ζει κάθε δίκαιη διεκ­δί­κη­ση του οργα­νω­μέ­νου ποντια­κού κινή­μα­τοςόπως και όλες τις διεκ­δι­κή­σεις του λαού κόντρα στις επι­λο­γές της εκά­στο­τε κυβέρ­νη­σης και της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης. Στε­κό­μα­στε στο πλευ­ρό των χιλιά­δων ομο­γε­νών που ύστε­ρα από τη διά­λυ­ση της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης και την καπι­τα­λι­στι­κή παλι­νόρ­θω­ση εγκα­τα­στά­θη­καν στην πατρί­δα μας και συνε­χί­ζουν μετά από τόσα χρό­νια να αντι­με­τω­πί­ζουν σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα απο­κα­τά­στα­σης. Θεω­ρού­με ότι πρέ­πει να ανα­δει­χθεί και να στη­ρι­χθεί από το ελλη­νι­κό κρά­τος η πολι­τι­στι­κή και πνευ­μα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα των Ποντί­ων όλων των γενε­ών. Η αξιο­ποί­η­ση της ιστο­ρι­κής μνή­μης από το λαό οφεί­λει να οδη­γεί στην απο­κά­λυ­ψη της εθνι­κι­στι­κής ρητο­ρι­κής, στην εξου­δε­τέ­ρω­ση του δηλη­τη­ρί­ου του εθνι­κι­στι­κού μίσους.

Mαζί με το λαό και τη νεο­λαία της πόλης να υψώ­σου­με φραγ­μό και να κατα­δι­κά­σου­με κάθε προ­σπά­θεια ανα­βί­ω­σης του ρατσι­σμού και της ξενο­φο­βί­ας, αλλά και κάθε προ­σπά­θεια εκμε­τάλ­λευ­σης από επι­τή­δειους αστούς δημα­γω­γούς και εκπρο­σώ­πους των αστι­κών πολι­τι­κών κομ­μά­των που αξιο­ποιούν για ψηφο­θη­ρι­κούς λόγους το κάλ­πι­κο ενδια­φέ­ρον τους για τον Ποντια­κό Ελλη­νι­σμό και τη γενοκτονία.

Απευ­θύ­νου­με κάλε­σμα συμπό­ρευ­σης με το ΚΚΕ στους εργα­ζό­με­νους, στους ανέρ­γους και τη νεο­λαία του ποντια­κού πλη­θυ­σμού της περιο­χής μας, όπως απευ­θύ­νου­με και στο σύνο­λο της εργα­τι­κής τάξης της χώρας μας».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο