Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Ένας αστυνομικός νεκρός σε νέα επίθεση στο Καπιτώλιο

Το Καπι­τώ­λιο στην Ουά­σινγ­κτον έγι­νε χθες Παρα­σκευή στό­χος νέας επί­θε­σης, όταν νεα­ρός αφρο­α­με­ρι­κα­νός έρι­ξε το αυτο­κί­νη­τό του πάνω σε αστυ­νο­μι­κούς, σκο­τώ­νο­ντας έναν και τραυ­μα­τί­ζο­ντας έναν άλλον, προ­τού πέσει νεκρός από πυρά των δυνά­με­ων επι­βο­λής της τάξης.

Ο πρό­ε­δρος Τζο Μπάι­ντεν δήλω­σε «συγκλο­νι­σμέ­νος» από το συμ­βάν, που σημειώ­θη­κε σχε­δόν τρεις μήνες μετά την πολύ­νε­κρη επί­θε­ση στην έδρα του ομο­σπον­δια­κού Κογκρέ­σου από οπα­δούς του προ­κα­τό­χου του Ντό­ναλντ Τραμπ, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων οπα­δών της άκρας δεξιάς.

Αυτή τη φορά, η επί­θε­ση φαί­νε­ται πως είχε δια­φο­ρε­τι­κά κίνητρα.

Η αστυ­νο­μία δεν έχει κατο­νο­μά­σει επί­ση­μα τον δρά­στη, που βγή­κε από το αυτο­κί­νη­το κρα­δαί­νο­ντας μαχαί­ρι προ­τού πέσει νεκρός. Όμως αμε­ρι­κα­νι­κά ΜΜΕ ανέ­φε­ραν πως επρό­κει­το για τον Νόα Γκριν, εικο­σι­πε­ντά­χρο­νο Αφροαμερικανό.

Μετέ­δω­σαν τη φωτο­γρα­φία του και φωτο­γρα­φί­ες αναρ­τή­σε­ων στον λογα­ρια­σμό του στον ιστό­το­πο κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης Facebook στις οποί­ες εξέ­φρα­ζε τη συμπά­θειά του για τον ηγέ­τη του κινή­μα­τος «Έθνος του Ισλάμ», τον Λού­ις Φάρα­καν, που επι­κρί­νε­ται συχνά για τις αντι­ση­μι­τι­κές του δηλώσεις.

Η διεύ­θυν­ση του ιστό­το­που αντέ­δρα­σε το βρά­δυ δημο­σιο­ποιώ­ντας ανα­κοί­νω­ση στην οποία τονί­ζει πως απε­νερ­γο­ποί­η­σε τους λογα­ρια­σμούς του φερό­με­νου ως δρά­στη στο Facebook και στο Instagram και δια­μη­νύ­ει πως θα αφαι­ρεί «κάθε» ανάρ­τη­ση που «εξυ­μνεί», ή «υπο­στη­ρί­ζει» είτε «την επί­θε­ση ή τον ύποπτο».

Και άλλες λεπτο­μέ­ρειες για τον φερό­με­νο ως δρά­στη άρχι­σαν να κυκλο­φο­ρούν χθες βρά­δυ. Το πανε­πι­στή­μιο Christophe Newport επι­βε­βαί­ω­σε ότι ο Νόα Γκριν είχε πάρει πτυ­χίο στα οικο­νο­μι­κά από το ίδρυ­μα αυτό της Βιρ­τζί­νιας (βορειο­α­να­το­λι­κά) το 2019.

Το συμ­βάν δεν μοιά­ζει «να σχε­τί­ζε­ται με τρο­μο­κρα­τία, αλλά προ­φα­νώς θα συνε­χί­σου­με τις έρευ­νες», είπε ο Ρόμπερτ Κόντι, ο ασκών χρέη αρχη­γού της αστυ­νο­μί­ας της Ουάσινγκτον.

Οι βου­λευ­τές και οι γερου­σια­στές δεν βρί­σκο­νταν στο Καπι­τώ­λιο, αφού το Κογκρέ­σο αυτήν την εβδο­μά­δα δεν συνε­δριά­ζει λόγω των δια­κο­πών του Πάσχα. Όμως αρκε­τοί συνερ­γά­τες τους, υπάλ­λη­λοι, δημο­σιο­γρά­φοι και αστυ­νο­μι­κοί βρί­σκο­νταν εκεί όταν εκτυ­λί­χθη­καν τα γεγονότα.

Όλοι όσοι εργά­ζο­νται στο Καπι­τώ­λιο φέρουν ακό­μη το τραύ­μα της επί­θε­σης της 6ης Ιανουα­ρί­ου, στην οποία έχα­σαν τη ζωή τους πέντε άνθρω­ποι, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου ενός αστυνομικού.

«Ξέρου­με πόσο σκλη­ρή είναι η περί­ο­δος αυτή για το Καπι­τώ­λιο, για όλους όσοι εργά­ζο­νται εκεί και όσους το προ­στα­τεύ­ουν», τόνι­σε ο Τζο Μπάι­ντεν σε ανα­κοί­νω­σή του, δια­τάσ­σο­ντας οι σημαί­ες να κυμα­τί­ζουν μεσί­στιες σε όλα τα ομο­σπον­δια­κά δημό­σια κτίρια.

Με ασπί­δες στα χέρια, μέλη της Εθνο­φρου­ράς πήραν πολύ γρή­γο­ρα θέσεις γύρω από το επι­βλη­τι­κό λευ­κό κτί­ριο, κοντά στα φράγ­μα­τα της αστυ­νο­μί­ας που έκλει­ναν τον δρό­μο. Είναι ανε­πτυγ­μέ­νοι στην Ουά­σινγ­κτον από τον Ιανουάριο.

Σε μεγά­λη λεω­φό­ρο πολύ κοντά, το μπλε σεντάν του δρά­στη της επί­θε­σης παρέ­με­νε πάνω στο φράγ­μα όπου προ­σέ­κρου­σε επί ώρες, προ­τού τελι­κά απομακρυνθεί.

«Ο ύπο­πτος χτύ­πη­σε δύο άνδρες μας με το αυτο­κί­νη­τό του» προ­τού πέσει πάνω σε φράγ­μα, εξή­γη­σε η αρχη­γός της αστυ­νο­μί­ας του Καπι­τω­λί­ου, η Γιο­γκα­νά­ντα Πίτμαν.

«Εκεί­νη τη στιγ­μή, ο ύπο­πτος βγή­κε από το όχη­μα, κρα­τώ­ντας μαχαί­ρι» και «άρχι­σε να κινεί­ται προς τους αστυ­νο­μι­κούς» που «άνοι­ξαν πυρ» ενα­ντί­ον του, πρό­σθε­σε η ίδια.

Ο νεα­ρός ύπο­πτος έπε­σε νεκρός περί τις 13:30 (τοπι­κή ώρα· 20:30 ώρα Ελλάδας).

Με ραγι­σμέ­νη φωνή, η επι­κε­φα­λής της αστυ­νο­μί­ας του Καπι­τω­λί­ου ανα­κοί­νω­σε τον θάνα­το του αστυ­νο­μι­κού Ουί­λιαμ Έβανς, που εργα­ζό­ταν σε αυτή επί 18 χρό­νια.

«Η αστυ­νο­μία του Καπι­τω­λί­ου περ­νά­ει εξαι­ρε­τι­κά δύσκο­λη περί­ο­δο μετά τα γεγο­νό­τα της 6ης Ιανουα­ρί­ου», παραδέχτηκε.

Η πρό­ε­δρος της Βου­λής των Αντι­προ­σώ­πων Νάν­σι Πελό­σι έδω­σε εντο­λή οι σημαί­ες στο Καπι­τώ­λιο να κυμα­τί­ζουν μεσί­στιες για την από­τι­ση φόρου τιμής στον νεκρό αστυ­νο­μι­κό, τον οποίο χαρα­κτή­ρι­σε «μάρ­τυ­ρα για τη δημο­κρα­τία μας». Εξή­ρε «αυτούς τους ήρω­ες που για ακό­μη μια φορά δια­κιν­δύ­νευ­σαν τη ζωή τους για να προ­στα­τεύ­σουν το Καπι­τώ­λιο και τη χώρα μας».

Πριν από δύο εβδο­μά­δες οι αρχές είχαν ξεκι­νή­σει να απο­μα­κρύ­νουν την εξω­τε­ρι­κή περί­φρα­ξη με τα συρ­μα­το­πλέγ­μα­τα και τα φράγ­μα­τα που τοπο­θε­τή­θη­καν γύρω από το Καπι­τώ­λιο μετά την επί­θε­ση της 6ης Ιανουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ

Το έρη­μο κλου­βί, Κεί­με­νο Βαγ­γε­λιώ Καρα­κα­τσά­νη – Ζωγρα­φιές Εύα Μελά

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο