Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ — Έρευνα: 1 στους 10 Αμερικανούς άνω των 65 ετών έχει άνοια

Σχε­δόν ο ένας στους δέκα Αμε­ρι­κα­νούς (το 10%) άνω των 65 ετών έχει άνοια, ενώ πάνω από ένας στους πέντε (22%) έχει ήπια γνω­στι­κή εξα­σθέ­νη­ση ή δια­τα­ρα­χή, η οποία σε μερι­κές περι­πτώ­σεις απο­τε­λεί πρό­δρο­μη κατά­στα­ση της άνοιας. Αυτό προ­κύ­πτει από την πιο αντι­προ­σω­πευ­τι­κή δειγ­μα­το­λη­πτι­κή έρευ­να σχε­τι­κά με την εξά­πλω­ση της άνοιας/γνωστικής εξα­σθέ­νη­σης που έχει γίνει στις ΗΠΑ εδώ και 20 χρόνια.

Οι ερευ­νη­τές του Πανε­πι­στη­μί­ου Κολού­μπια της Νέας Υόρ­κης, με επι­κε­φα­λής την καθη­γή­τρια νευ­ρο­ψυ­χο­λο­γί­ας Τζέ­νι­φερ Μάν­λι, που έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο αμε­ρι­κα­νι­κό περιο­δι­κό νευ­ρο­λο­γί­ας «JAMA Neurology», ανέ­λυ­σαν στοι­χεία από αντι­προ­σω­πευ­τι­κό εθνι­κό δείγ­μα 3.500 ατό­μων στο πλαί­σιο της ευρύ­τε­ρης μελέ­της «Health & Retirement»(Υγεία και Συνταξιοδότηση).

Δια­πι­στώ­θη­κε ότι οι άνθρω­ποι τόσο με άνοια όσο και με ήπια γνω­στι­κή εξα­σθέ­νη­ση είναι πιθα­νό­τε­ρο να είναι μεγα­λύ­τε­ροι σε ηλι­κία (το 3% των ατό­μων 65–69 ετών έχει άνοια, ένα­ντι 35% μετα­ξύ των άνω των 90 ετών), να έχουν χαμη­λό­τε­ρο μορ­φω­τι­κό επί­πε­δο (μετα­ξύ όσων δεν έχουν ολο­κλη­ρώ­σει τη δευ­τε­ρο­βάθ­μια εκπαί­δευ­ση το 13% έχει άνοια και το 30% γνω­στι­κή δια­τα­ρα­χή, ένα­ντι 9% και 21% αντί­στοι­χα των πτυ­χιού­χων κολε­γί­ου ή πανε­πι­στη­μί­ου) και να είναι αφρο­α­με­ρι­κα­νοί (το 15% έχει άνοια ένα­ντι 9% των λευ­κών). Άνδρες και γυναί­κες έχουν παρό­μοια ποσο­στά άνοιας και γνω­στι­κής εξασθένησης.

Η άνοια (συχνό­τε­ρη μορ­φή της οποί­ας είναι η νόσος Αλτσχάι­μερ) χαρα­κτη­ρί­ζε­ται από ολο­έ­να μεγα­λύ­τε­ρες γνω­στι­κές δυσκο­λί­ες και επη­ρε­ά­ζει σημα­ντι­κά την ικα­νό­τη­τα ενός ανθρώ­που να εκτε­λεί ανε­ξάρ­τη­τα τις καθη­με­ρι­νές ασχο­λί­ες του. Η ήπια γνω­στι­κή εξα­σθέ­νη­ση θεω­ρεί­ται ενδιά­με­σο ή μετα­βα­τι­κό στά­διο μετα­ξύ φυσιο­λο­γι­κής γήραν­σης και άνοιας, αλλά όποιος έχει τέτοια εξα­σθέ­νη­ση, δεν πρό­κει­ται κατ’ ανά­γκη να εκδη­λώ­σει άνοια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο