Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Απέσυρε την υποψηφιότητα του για τις προεδρικές εκλογές ο σοσιαλδημοκράτης Μπέρνι Σάντερς

Τον τερ­μα­τι­σμό της εκστρα­τεί­ας του για το χρί­σμα του Δημο­κρα­τι­κού κόμ­μα­τος για τις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές του Νοεμ­βρί­ου ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ο σοσιαλ­δη­μο­κρά­της γερου­σια­στής Μπέρ­νι Σάντερς.

Ο γερου­σια­στής από το Βερ­μόντ υπο­σχέ­θη­κε να «συνερ­γα­στεί» με τον Τζο Μπάι­ντεν (αντι­πρό­ε­δρο την περί­ο­δο του Μπα­ράκ Ομπά­μα) προ­κει­μέ­νου να προ­ω­θή­σει το πρό­γραμ­μά του, λίγο μετά την ανα­κοί­νω­ση του τερ­μα­τι­σμού της εκστρα­τεί­ας του για το χρί­σμα του Δημο­κρα­τι­κού κόμ­μα­τος για τις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές του Νοεμβρίου.

«Ο δρό­μος προς την νίκη είναι πρα­κτι­κά αδύ­να­τος», είπε ο Σάντερς σε μια ζωντα­νή δια­δι­κτυα­κή του ομι­λία προς τους υπο­στη­ρι­κτές του από το σπί­τι του στο Μπέρ­λινγ­κτον του Βερμόντ.

«Κατέ­λη­ξα ότι αυτή η μάχη για το χρί­σμα των Δημο­κρα­τι­κών δεν θα είναι επι­τυ­χής. Και οπό­τε σήμε­ρα, ανα­κοι­νώ­νω την ακύ­ρω­ση της εκστρα­τεί­ας μου».

Ο σοσιαλ­δη­μο­κρά­της γερου­σια­στής είχε κατα­γρά­ψει νίκες στις πρώ­τες προ­κρι­μα­τι­κές εκλο­γές του κόμ­μα­τος, αλλά η υπο­ψη­φιό­τη­τά του εξα­σθέ­νι­σε μετά από τις ήττες του στην Νότια Καρο­λί­να στα τέλη Φεβρουα­ρί­ου καθώς οι υπό­λοι­ποι υπο­ψή­φιοι για το χρί­σμα του κόμ­μα­τος στή­ρι­ζαν τον Μπάιντεν.

Η απο­χώ­ρη­ση του Σάντερς, του τελευ­ταί­ου αντι­πά­λου του πρώ­ην αντι­προ­έ­δρου, σημαί­νει ότι η μάχη για τον Λευ­κό Οίκο στις ερχό­με­νες προ­ε­δρι­κές εκλο­γές θα είναι μετα­ξύ του 77χρονου Μπάι­ντεν και του 73χρονου προ­έ­δρου Ντό­ναλντ Τραμπ, που διεκ­δι­κεί μια δεύ­τε­ρη θητεία.

«Σήμε­ρα, συγ­χαί­ρω τον Τζο Μπάι­ντεν, έναν πολύ αξιο­σέ­βα­στο άνθρω­πο, με τον οποίο θα εργα­στώ για να προ­ω­θή­σω τις προ­ο­δευ­τι­κές μας ιδέ­ες», δήλω­σε ο 78χρονος γερου­σια­στής που έχει πρω­τα­γω­νι­στή­σει τα τελευ­ταία χρό­νια στην προ­σπά­θεια ενσω­μά­τω­σης εργα­τι­κών-λαϊ­κών μαζών στο πολι­τι­κό σύστη­μα, σκορ­πώ­ντας σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κές αυτα­πά­τες για δήθεν βελ­τί­ω­ση της καπι­τα­λι­στι­κής κόλα­σης που βιώ­νουν εκα­τομ­μύ­ρια εργα­ζό­με­νοι στις ΗΠΑ.

Ανα­γνω­ρί­ζο­ντας ότι ο «Τζο Μπάι­ντεν θα είναι ο υπο­ψή­φιος που θα επι­λε­γεί» από τους Δημο­κρα­τι­κούς για να αντι­με­τω­πί­σει τον Ντό­ναλντ Τραμπ στις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές της 3ης Νοεμ­βρί­ου, ο Σάντερς ανα­κοί­νω­σε ότι θα παρα­μεί­νει στην εσω­κομ­μα­τι­κή δια­δι­κα­σία για τις ενα­πο­μεί­να­σες εκλο­γές, για να συγκε­ντρώ­σει περισ­σό­τε­ρους αντι­προ­σώ­πους, κάτι που θα του επι­τρέ­ψει να «ασκή­σει σημα­ντι­κή επιρ­ροή στο πρό­γραμ­μα του κόμ­μα­τος» στο συνέ­δριο των Δημο­κρα­τι­κών τον Αύγουστο.

Από την πλευ­ρά του ο πρώ­ην αντι­πρό­ε­δρος και ο αντί­πα­λος πλέ­ον του Ντό­ναλντ Τραμπ για το Λευ­κό Οίκο, προ­σέγ­γι­σε τους υπο­στη­ρι­κτές του Σάντερς, ανα­γνω­ρί­ζο­ντας τις πραγ­μα­τι­κές εντά­σεις μετα­ξύ των στρα­το­πέ­δων των δύο υπο­ψη­φί­ων του κόμματος.

«Ξέρω ότι πρέ­πει να κερ­δί­σω τις ψήφους σας. Και ξέρω ότι μπο­ρεί να χρεια­στεί χρό­νος. Αλλά θέλω να ξέρε­τε ότι σας βλέ­πω, ότι σας ακούω, ότι κατα­λα­βαί­νω το αίσθη­μα επεί­γο­ντος που σας οδη­γεί», ανέ­φε­ρε με ανάρ­τη­σή στο twitter.

Η από­φα­ση του γερου­σια­στή του Βερ­μόντ να απο­χω­ρή­σει από την κούρ­σα του κόμ­μα­τος ήρθε καθώς η χώρα αντι­με­τω­πί­ζει την παν­δη­μία του κορο­νοϊ­ού που ανέ­τρε­ψε το πρό­γραμ­μα των προ­κρι­μα­τι­κών εκλογών.

Ο Σάντερς που είχε δώσει μάχη για το χρί­σμα των Δημο­κρα­τι­κών στις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές του 2016, χάνο­ντας από την Χίλα­ρι Κλί­ντον, δεχό­ταν πιέ­σεις να τερ­μα­τί­σει την εκστρα­τεία του, μετά τις σαρω­τι­κές νίκες του Μπάι­ντεν στις προ­κρι­μα­τι­κές της 17ης Μαρ­τί­ου στην Φλό­ρι­ντα, την Αρι­ζό­να και το Ιλινόις.

Ο Τραμπ που φλερ­τά­ρει με τους υπο­στη­ρι­κτές του Σάντερς και είχε δηλώ­σει πως ο γερου­σια­στής είχε αντι­με­τω­πι­στεί άδι­κα από το Δημο­κρα­τι­κό Κόμ­μα, αντέ­δρα­σε γρή­γο­ρα στην ανα­κοί­νω­ση της λήξης της προ­ε­δρι­κής κούρ­σας του Σάντερς.

«Αυτό έλη­ξε όπως ήθε­λαν οι Δημο­κρα­τι­κοί και η Εθνι­κή Επι­τρο­πή των Δημο­κρα­τι­κών (DNC), όπως με το φιά­σκο της διε­φθαρ­μέ­νης Χίλα­ρι. Ο κόσμος του Μπέρ­νι πρέ­πει να έρθει στο Ρεπου­μπλι­κα­νό Κόμ­μα, ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ!» τόνι­σε ο Τραμπ με ανάρ­τη­σή στο twitter.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο