Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ-Γερμανία τα βρίσκουν για τον Nord Stream 2 ‑Φωτο+Video

Μέρ­κελ και Μπάι­ντεν βρί­σκουν κοι­νό έδα­φος για τον αγω­γό Nord Stream 2, παρά τις «ασά­φειες», δεδο­μέ­νου ότι το κάθε ιμπε­ρια­λι­στι­κό κέντρο κοι­τά­ει πρώ­τα το σπί­τι του…

Επι­σή­μως η αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση παρα­μέ­νει αντί­θε­τη με την κατα­σκευή του αγω­γού, αλλά επί της ουσί­ας η διευ­θέ­τη­ση με τη Γερ­μα­νία σημαί­νει ότι δεν πρό­κει­ται πλέ­ον να προ­βά­λει αντί­στα­ση στην ολο­κλή­ρω­ση του έργου (σ’ αυτά έχει απο­φαν­θεί η Πυθία με το Ήξεις, αφή­ξεις ου[κ], εν πολέ­μω θνή­ξεις».
Τόσο ο φετι­νός ένοι­κος του Λευ­κού Οίκου, ο Τζο Μπάι­ντεν, όσο και ο προ­κά­το­χός του, Ντό­ναλντ Τραμπ, είχαν αντι­δρά­σει έντο­να (βλ τη –ελλη­νο­ποι­η­μέ­νη γνω­στή παροι­μία των και­ρών του φασι­σμού στην Ιτα­λία, una faccia una razza) στην κατα­σκευή αγω­γού για το φυσι­κό αέριο που θα ενώ­νει τη Ρωσία με τη Γερ­μα­νία, παρα­κάμ­πτο­ντας την Ουκρα­νία, στα πλαί­σια γεω­πο­λι­τι­κών παιχνιδιών.
Για τις ΗΠΑ ο Nord Stream 2 δεν είναι παρά γεω­πο­λι­τι­κός ελιγ­μός του Βλά­ντι­μιρ Πού­τιν, που παγιώ­νει την εξάρ­τη­ση της Ευρώ­πης από ρωσι­κές εξα­γω­γές αερί­ου. Επι­πλέ­ον, πολ­λοί φοβού­νται περαι­τέ­ρω απο­στα­θε­ρο­ποί­η­ση της γει­το­νι­κής Ουκρα­νί­ας, από τη στιγ­μή που η Ρωσία δεν θα έχει πλέ­ον ανά­γκη τους Ουκρα­νούς για να μετα­φέ­ρει αέριο στη Δύση.
Η σχε­τι­κή συμ­φω­νία λήγει το 2024, ενώ ο αγω­γός Nord Stream 2 ολο­κλη­ρώ­νε­ται μέχρι το φθινόπωρο.Nord Stream 2

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι κατά την τελευ­ταία επί­σκε­ψη της Άνγκε­λα Μέρ­κελ στην Ουά­σιγ­κτον, την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, η πρώ­τη ερώ­τη­ση που δέχθη­κε η καγκε­λά­ριος σε κοι­νή συνέ­ντευ­ξη τύπου με τον Αμε­ρι­κα­νό πρό­ε­δρο αφο­ρού­σε το ζήτη­μα του αγωγού.
«Οι καλοί φίλοι μπο­ρούν να έχουν και δια­φο­ρε­τι­κές από­ψεις σε ορι­σμέ­να ζητή­μα­τα», απά­ντη­σε με διπλω­μα­τι­κό τρό­πο. Μία εβδο­μά­δα μετά την επί­σκε­ψη Μέρ­κελ οι δύο πλευ­ρές ανα­κοί­νω­σαν ότι κατέ­λη­ξαν σε μία διευ­θέ­τη­ση του ζητή­μα­τος, χωρίς ωστό­σο να έχουν εκλεί­ψει τα γεω­πο­λι­τι­κά ερω­τή­μα­τα που είχαν δια­τυ­πω­θεί μέχρι σήμερα.
Κεντρι­κή ιδέα του συμ­βι­βα­σμού είναι η κοι­νή δια­βε­βαί­ω­ση προς την Ουκρα­νία, ότι δεν πρό­κει­ται να περιέλ­θει σε ενερ­γεια­κή εξάρ­τη­ση από τη Ρωσία. Στην κοι­νή δια­κή­ρυ­ξη ΗΠΑ και Γερ­μα­νί­ας ανα­φέ­ρε­ται ότι και το Βερο­λί­νο θα προ­χω­ρή­σει σε κυρώ­σεις ενα­ντί­ον της Μόσχας, σε περί­πτω­ση που εκεί­νη χρη­σι­μο­ποι­ή­σει την «ενέρ­γεια ως όπλο». Ωστό­σο δεν διευ­κρι­νί­ζε­ται ποιες είναι οι «κόκ­κι­νες γραμ­μές». Παράλ­λη­λα, η Γερ­μα­νία δεσμεύ­ε­ται να ασκή­σει την επιρ­ροή της στη Ρωσία, ώστε να παρα­τα­θεί η σημε­ρι­νή συμ­φω­νία με την Ουκρα­νία για τράν­ζιτ μετα­φο­ρά αερί­ου για χρο­νι­κό διά­στη­μα έως και δέκα ετών.

Η αίσθηση της απειλής

Nord Stream 2 Εργασίες κατασκευής Βίσμαρ ανατολική Γερμανία

Εργα­σί­ες κατα­σκευ­ής του Nord Stream 2 στο λιμά­νι της πόλης Βίσμαρ, στην ανα­το­λι­κή Γερμανία

«Δεν είναι καλή η κατά­στα­ση που επι­κρα­τεί, ούτε ο αγω­γός είναι καλός, αλλά θα πρέ­πει να βοη­θή­σου­με την Ουκρα­νία και έχω την αίσθη­ση ότι με τη συμ­φω­νία κάνου­με σημα­ντι­κά βήμα­τα προς αυτή την κατεύ­θυν­ση», ανα­φέ­ρει η κορυ­φαία Αμε­ρι­κα­νί­δα διπλω­μά­της Victoria (Jane Nuland), ενώ ο εντε­ταλ­μέ­νος της γερ­μα­νι­κής κυβέρ­νη­σης για τις δια­τλα­ντι­κές σχέ­σεις και ειδι­κός στη στρα­τιω­τι­κή διπλω­μα­τία, Peter Biber, κάνει λόγο για μία «καλή ημέ­ρα, με θετι­κά μηνύ­μα­τα προς την Ουκρα­νία».
Όμως οι ανα­το­λι­κοί γεί­το­νες της Γερ­μα­νί­ας εξα­κο­λου­θούν να έχουν δια­φο­ρε­τι­κή άπο­ψη. Σε κοι­νή ανα­κοί­νω­ση του πολω­νι­κού και του ουκρα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών ανα­φέ­ρε­ται μάλι­στα ότι η συμ­φω­νία έχει προ­κα­λέ­σει «μία πολι­τι­κή, στρα­τιω­τι­κή και ενερ­γεια­κή απει­λή για την Ουκρα­νία και την κεντρι­κή Ευρώ­πη».
Την ίδια στιγ­μή ο πρό­ε­δρος της Ουκρα­νί­ας Βολό­ντι­μιρ Ζελέν­σκι, σε ανα­κοί­νω­σή του, προει­δο­ποιεί ότι «η από­φα­ση για τον Nord Stream 2 δεν μπο­ρεί να λαμ­βά­νε­ται πίσω από την πλά­τη όλων εκεί­νων, για τους οποί­ους συνι­στά πραγ­μα­τι­κή απει­λή». Πριν από την επί­σκε­ψη Μέρ­κελ στις ΗΠΑ ο Ζελέν­σκι είχε επι­σκε­φθεί το Βερο­λί­νο, ενώ στα τέλη Αυγού­στου ανα­μέ­νε­ται στον Λευ­κό Οίκο.

Στο μετα­ξύ, στο Κογκρέ­σο προ­μη­νύ­ε­ται οξεία «αντι­πα­ρά­θε­ση» (βλ σκυ­λο­κα­βγάς) για το ζήτη­μα της Ουκρανίας.
Με ευρεία πλειο­ψη­φία — άρα και με ψήφους των Δημο­κρα­τι­κών, όχι μόνο των Ρεπου­μπλι­κα­νών — η Βου­λή των Αντι­προ­σώ­πων είχε ήδη εγκρί­νει νομο­σχέ­διο για την επι­βο­λή κυρώ­σε­ων σε επι­χει­ρή­σεις που εμπλέ­κο­νται στην κατα­σκευή του Nord Stream 2 (σσ. παρά τις κυρώ­σεις όμως αυτές δου­λεύ­ουν με φουλ τις μηχανές).
Τώρα ο Λευ­κός Οίκος δια­βε­βαιώ­νει ότι «θα τηρη­θεί η νομο­θε­σία», αλλά τον Μάιο απέ­φυ­γε να επι­βά­λει κυρώ­σεις στην ελβε­τι­κή θυγα­τρι­κή της Gazprom, την Nord Stream 2 AG, με τον υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών Άντο­νι Μπλίν­κεν να επι­κα­λεί­ται το «εθνι­κό συμ­φέ­ρον των ΗΠΑ» και δεν υπάρ­χει πλέ­ον αμφι­βο­λία ότι η κατα­σκευή του αγω­γού θα ολοκληρωθεί.

«Ομοκρέβατος» του Πούτιν

Nord Stream 2 Άνγκελα Μέρκελ Βολόντιμιρ Ζελένσκι

Συνά­ντη­ση στο Βερο­λί­νο με την Άνγκε­λα Μέρ­κελ είχε προ ημε­ρών ο πρό­ε­δρος της Ουκρα­νί­ας Βολό­ντι­μιρ Ζελένσκι

Ο Ρεπου­μπλι­κα­νός γερου­σια­στής Τεντ Κρουζ, ίσως ο πιο ένθερ­μος αντί­πα­λος του Nord Stream 2, κάνει λόγο για «γεω­πο­λι­τι­κή νίκη» της Μόσχας και για «κατα­στρο­φή, τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τους συμ­μά­χους μας».
Κατη­γο­ρεί μάλι­στα τον Τζο Μπάι­ντεν ότι «είναι ομο­κρέ­βα­τος του Πού­τιν». Αυτό που δεν ανα­φέ­ρει (τα καλά και συμ­φέ­ρο­ντα…) ωστό­σο, είναι ότι ούτε ο Ρεπου­μπλι­κα­νός προ­κά­το­χός του στα­μά­τη­σε την κατα­σκευή του αγω­γού, η οποία είχε ολο­κλη­ρω­θεί κατά 95% τη στιγ­μή που ο Μπάι­ντεν πέρα­σε το κατώ­φλι του Λευ­κού Οίκου.

Στο Βερο­λί­νο επι­κρα­τεί ανα­κού­φι­ση για τη διευ­θέ­τη­ση με τις ΗΠΑ: Η Γιού­λια Φρί­ντλα­ντερ, συνερ­γά­της του Atlantic Council για ευρω­παϊ­κά ζητή­μα­τα, επι­ση­μαί­νει ότι «τώρα αρχί­ζει η πραγ­μα­τι­κή δου­λειά για τη γερ­μα­νι­κή κυβέρ­νη­ση» και ότι ο συμ­βι­βα­σμός ήταν η μονα­δι­κή διέ­ξο­δος από τη «διπλω­μα­τι­κή παγί­δα» στην οποία είχαν περιέλ­θει και οι δύο πλευ­ρές με δική τους ευθύ­νη τα προη­γού­με­να χρό­νια. Κατά την άπο­ψή της «η Ουά­σιγ­κτον είχε κάνει το λάθος να μετα­τρέ­ψει ένα ευρω­παϊ­κό πρό­βλη­μα σε αμε­ρι­κα­νι­κό πρόβλημα…»

 Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από Nord Stream 2 & Deutsche Welle

Πηγή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο