Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Δέκα νεκροί και 38 τραυματίες σε ξεχωριστά περιστατικά μαζικών πυροβολισμών

Δέκα άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν και 38 τραυ­μα­τί­στη­καν σε περι­στα­τι­κά μαζι­κών πυρο­βο­λι­σμών στη Φιλα­δέλ­φεια, τη Βαλ­τι­μό­ρη και το Φορτ Γουόρθ λίγο πριν τη χθε­σι­νή Γιορ­τή της Ανε­ξαρ­τη­σί­ας στις ΗΠΑ, ανα­κοί­νω­σαν αξιω­μα­τού­χοι, ενώ ο πρό­ε­δρος Τζο Μπάι­ντεν ζήτη­σε εκ νέου να υιο­θε­τη­θεί νομο­θε­σία για τον έλεγ­χο της οπλοκατοχής.

Στο Φορτ Γουόρθ τρεις άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν και οκτώ τραυ­μα­τί­στη­καν σε επί­θε­ση με μαζι­κά πυρά που σημειώ­θη­κε έπει­τα από γιορ­τή με αφορ­μή την 4η Ιου­λί­ου, ανα­κοί­νω­σε η αστυ­νο­μία χθες Τρίτη.

Σε άλλο αντί­στοι­χο περι­στα­τι­κό στη Φιλα­δέλ­φεια τη Δευ­τέ­ρα το βρά­δυ σκο­τώ­θη­καν πέντε άνθρω­ποι και άλλοι δύο τραυ­μα­τί­στη­καν –ένα 2χρονο και ένα 13χρονο αγό­ρι που δέχθη­καν πυρο­βο­λι­σμούς στα πόδια–, όταν ύπο­πτος που φορού­σε αλε­ξί­σφαι­ρο γιλέ­κο και ήταν οπλι­σμέ­νος με ημιαυ­τό­μα­το του­φέ­κι AR-15 άνοι­ξε πυρ ενα­ντί­ον πλή­θους, σύμ­φω­να με την αστυνομία.

Εξάλ­λου την Κυρια­κή το βρά­δυ σκο­τώ­θη­καν δύο άνθρω­ποι και άλλοι 28 τραυ­μα­τί­στη­καν, περί­που οι μισοί παι­διά, από πυρά στη διάρ­κεια γιορ­τής σε γει­το­νία της Βαλτιμόρης.

Τα κίνη­τρα για τα τρία αυτά περι­στα­τι­κά παρα­μέ­νουν αδιευκρίνιστα.

Οι ΗΠΑ είναι αντι­μέ­τω­πες με μεγά­λο αριθ­μό περι­στα­τι­κών μαζι­κών πυρο­βο­λι­σμών και αύξη­ση της βίας με πυρο­βό­λα όπλα.

Μέχρι στιγ­μής έχουν κατα­γρα­φεί στη χώρα περισ­σό­τε­ρα από 340 περι­στα­τι­κά μαζι­κών πυρών, σύμ­φω­να με το Gun Violence Archive, το οποίο χαρα­κτη­ρί­ζει “mass shootings” τις επι­θέ­σεις με χρή­ση πυρο­βό­λων όπλων στις οποί­ες υπάρ­χουν τέσ­σε­ρα ή περισ­σό­τε­ρα θύμα­τα εκτός του δράστη.

Χθες ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος κατα­δί­κα­σε τη βία και επα­νέ­λα­βε την έκκλη­σή του να αυστη­ρο­ποι­η­θεί η νομο­θε­σία για την οπλοκατοχή.

«Η χώρα μας υπέ­φε­ρε ακό­μη μία φορά ένα κύμα τρα­γι­κών και παρά­λο­γων πυρο­βο­λι­σμών», ανέ­φε­ρε σε ανα­κοί­νω­σή του ο Μπάι­ντεν, ζητώ­ντας από τους Ρεπου­μπλι­κά­νους «να έρθουν στο τρα­πέ­ζι για λογι­κές μεταρ­ρυθ­μί­σεις που θα έχουν νόημα».

Επι­κα­λού­με­νοι το συνταγ­μα­τι­κό δικαί­ω­μα των Αμε­ρι­κα­νών στην οπλο­κα­το­χή οι Ρεπου­μπλι­κά­νοι στο Κογκρέ­σο έχουν εμπο­δί­σει από­πει­ρες να γίνουν σημα­ντι­κές μεταρ­ρυθ­μί­σεις στη νομο­θε­σία περί οπλο­κα­το­χής και είναι αντί­θε­τοι στην επι­θυ­μία του Μπάι­ντεν να επα­να­φέ­ρει την απα­γό­ρευ­ση στα τυφέ­κια εφόδου.

«Εκλιπαρούμε» για δράση

Αξιω­μα­τού­χοι από τη Φιλα­δέλ­φεια ζήτη­σαν από τους πολι­τεια­κούς και τους ομο­σπον­δια­κούς βου­λευ­τές να ανα­λά­βουν δράση.

«Εκλι­πα­ρού­με το Κογκρέ­σο να προ­στα­τεύ­σει τις ζωές και να κάνει κάτι για το πρό­βλη­μα των όπλων στην Αμε­ρι­κή», δήλω­σε ο δήμαρ­χος της Φιλα­δέλ­φειας Τζιμ Κένι, Δημοκρατικός.

Ο γενι­κός εισαγ­γε­λέ­ας της πόλης Λάρι Κράσ­νερ ζήτη­σε από τους πολι­τι­κούς στη Φιλα­δέλ­φεια να υιο­θε­τή­σουν «λογι­κή νομο­θε­σία», αντί­στοι­χη με αυτές που ισχύ­ουν στις γει­το­νι­κές πολι­τεί­ες Νιού Τζέρ­σι και Ντέλαγουερ.

Η αστυ­νο­μία της Φιλα­δέλ­φειας ανα­κοί­νω­σε ότι δρά­στης της επί­θε­σης ήταν ένας 40χρονος άνδρας ο οποί­ος έφε­ρε ένα ημιαυ­τό­μα­το του­φέ­κι AR-40 κα ένα πιστό­λι 9 χιλιο­στών, ενώ φορού­σε αλε­ξί­σφαι­ρο γιλέ­κο και μάσκα του σκι.

Οι νεκροί ήταν ηλι­κί­ας 15 με 59 ετών.

Ο Κράσ­νερ δεμ­σεύ­θη­κε να απαγ­γελ­θούν πολ­λές κατη­γο­ρί­ες για ανθρω­πο­κτο­νία όπως και για άλλα αδι­κή­μα­τα ενα­ντί­ον του δρά­στη του μακελειού.

Η αστυ­νο­μία στο Φορτ Γουόρθ ανα­κοί­νω­σε ότι δεν έχουν γίνει προς το παρόν συλ­λή­ψεις μετά τα μαζι­κά πυρά στις εκδη­λώ­σεις Como Fest, που πραγ­μα­το­ποιού­νται στη συνοι­κία Κόμο για να γιορ­τά­σει την αφρο­α­με­ρι­κα­νι­κή ιστο­ρία της.

«Πιστεύω ότι κάποιοι κακό­βου­λοι εισήλ­θαν σε αυτή τη συνοι­κία για να σπεί­ρουν τον πανι­κό», δήλω­σε ο δήμαρ­χος Μάτι Πάρ­κερ, σύμ­φω­να με την Fort Worth Star- Telegram.

Αυτό­πτες μάρ­τυ­ρες δήλω­σαν ότι άκου­σαν πυρο­βο­λι­σμούς λίγο πριν τα μεσά­νυ­κτα, με κάποιους αρχι­κά να πιστεύ­ουν ότι επρό­κει­το για πυρο­τε­χνή­μα­τα, σύμ­φω­να με την εφη­με­ρί­δα Dallas Morning News.

Στη Βαλ­τι­μό­ρη η αστυ­νο­μία ανα­κοί­νω­σε ότι ανα­ζη­τεί πολ­λούς υπόπτους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο