Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ — Κίνα: Βήμα… σημειωτόν στην προσπάθεια να λειανθούν οι ανταγωνισμοί

«Βήμα μπρο­στά στις προ­σπά­θειές μας να θεμε­λιώ­σου­με τις σχέ­σεις ανά­με­σα στις ΗΠΑ και στην Κίνα σε πιο στέ­ρε­ες βάσεις», χαρα­κτή­ρι­σε η Αμε­ρι­κα­νί­δα υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών Τζ. Γέλεν τις συνα­ντή­σεις που είχε με ανώ­τα­τους αξιω­μα­τού­χους της Κίνας στο Πεκί­νο, μετα­ξύ αυτών και του νέου πρω­θυ­πουρ­γού Λι Τσιανγκ.

Πρό­κει­ται για την δεύ­τε­ρη επί­σκε­ψη ανώ­τα­του αξιω­μα­τού­χου των ΗΠΑ τους τελευ­ταί­ους μήνες, μετά και την πρό­σφα­τη επί­σκε­ψη Μπλίνκεν.

Κατά τη συνέ­ντευ­ξη τύπου που παρα­χώ­ρη­σε μετά την ολο­κλή­ρω­ση της επί­σκε­ψης η Γέλεν επι­δό­θη­κε σε ένα ευχο­λό­γιο για τα «Τα δύο έθνη που έχουν την υπο­χρέ­ω­ση να δια­χει­ρί­ζο­νται αυτή τη σχέ­ση με υπεύ­θυ­νο τρό­πο: να βρουν τρό­πο να συμ­βιώ­σουν και να μοι­ρα­στούν την παγκό­σμια ευη­με­ρία» και πως «ο κόσμος είναι αρκε­τά μεγά­λος ώστε και οι δυο χώρες μας να μπο­ρέ­σουν να ευημερήσουν».

Βέβαια κάθε άλλο παρά κρύ­βο­νται οι τερά­στιες αντι­θέ­σεις και η μάχη για την πρω­το­κα­θε­δρία στο ιμπε­ρια­λι­στι­κό σύστη­μα, με την Γέλεν να σημειώ­νει πως «Εξέ­φρα­σα επί­σης τις ανη­συ­χί­ες μου όσον αφο­ρά την πρό­σφα­τη ανα­ζω­πύ­ρω­ση των εξα­να­γκα­στι­κών μέτρων σε βάρος αμε­ρι­κα­νι­κών εται­ρειών», ενώ στο μενού βρέ­θη­κε και η επι­βο­λή περιο­ρι­σμών από τις ΗΠΑ για την εξα­γω­γή ημια­γω­γών για τον εφο­δια­σμό κινε­ζι­κών εται­ρειών, με την Γέλεν να λέει πως «είναι σημα­ντι­κό να σημειώ­σου­με ότι οι ενέρ­γειές μας έχουν κίνη­τρο (…) ανη­συ­χί­ες εθνι­κής ασφα­λεί­ας. Δεν τις χρη­σι­μο­ποιού­με για να απο­κτή­σου­με οικο­νο­μι­κό πλεονέκτημα».

Πηγή: 902.gr

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο