Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ και Ουκρανία απέρριψαν ψήφισμα του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του ναζισμού — Απείχε και πάλι η Ελλάδα!

Για άλλη μια χρο­νιά, οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες κατα­ψή­φι­σαν στις 8 Νοέμ­βρη το σχέ­διο ψηφί­σμα­τος για την κατα­πο­λέ­μη­ση της εξύ­μνη­σης του Ναζι­σμού που κατα­τέ­θη­κε από τη Ρωσία στην τρί­τη Επι­τρο­πή της Γενι­κής Συνέ­λευ­σης του ΟΗΕ για τα κοι­νω­νι­κά και ανθρω­πι­στι­κά ζητήματα.

Το προς ψήφι­ση έγγρα­φο έφε­ρε τον τίτλο «Κατα­πο­λέ­μη­ση της δοξα­σί­ας του ναζι­σμού, του νεο­να­ζι­σμού και άλλων πρα­κτι­κών που συμ­βάλ­λουν στην κλι­μά­κω­ση των σύγ­χρο­νων μορ­φών ρατσι­σμού, φυλε­τι­κών δια­κρί­σε­ων, ξενο­φο­βί­ας και συνα­φούς μισαλ­λο­δο­ξί­ας» (“Combating Glorification of Nazism, neo-Nazism and Other Practices that Contribute to Fuelling Contemporary Forms of Racism, Racial Discrimination, Xenophobia and Related Intolerance”, A/C.3/74/L.62).

Το ψήφι­σμα συνι­στά στις χώρες να λάβουν τα κατάλ­λη­λα συγκε­κρι­μέ­να μέτρα «μετα­ξύ άλλων στον τομέα της νομο­θε­σί­ας και της εκπαί­δευ­σης, σύμ­φω­να με τις διε­θνείς υπο­χρε­ώ­σεις τους για τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα, να απο­τρέ­ψουν την ανα­θε­ώ­ρη­ση των απο­τε­λε­σμά­των του Δευ­τέ­ρου Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου και την άρνη­ση των εγκλη­μά­των κατά της ανθρω­πό­τη­τας και των εγκλη­μά­των πολέ­μου που δια­πρά­χθη­καν κατά τον Δεύ­τε­ρο Παγκό­σμιο Πόλεμο.

Οι συντά­κτες του εγγρά­φου κατα­δι­κά­ζουν έντο­να τα επει­σό­δια εκλα­ΐ­κευ­σης και προ­πα­γάν­δας του ναζι­σμού και παρο­τρύ­νουν τα κρά­τη να εξα­λεί­ψουν όλες τις μορ­φές φυλε­τι­κών δια­κρί­σε­ων με όλα τα κατάλ­λη­λα μέσα, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης, όπου το απαι­τούν οι περι­στά­σεις, της νομοθεσίας.

Συνο­λι­κά 121 κρά­τη ψήφι­σαν υπέρ του ψηφί­σμα­τος, ενώ 55 χώρες απεί­χαν, μετα­ξύ των οποί­ων και τα κρά­τη-μέλη της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης ασφα­λώς της Ελλά­δας. Κατά του ψηφί­σμα­τος τάχθη­καν οι ΗΠΑ και η Ουκρανία.

Ο εκπρό­σω­πος των ΗΠΑ, μιλώ­ντας για το θέμα, επι­κα­λέ­στη­κε την… «ελευ­θε­ρία της έκφρα­σης» σημειώ­νο­ντας ότι το ρωσι­κό ψήφι­σμα εξυ­πη­ρε­τεί πολι­τι­κές σκοπιμότητες.

Αλή­θεια, η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση τι εξή­γη­ση θα μπο­ρού­σε να δώσει για την επι­λο­γή της να απέ­χει από την ψηφοφορία;

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο