Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Μαχητικά αεροσκάφη κατεδίωξαν το Cessna που συνετρίβη στη Βιρτζίνια

Μαχη­τι­κά F‑16 απο­γειώ­θη­καν για να κατα­διώ­ξουν ένα αερο­σκά­φος τύπου Cessna που παρα­βί­α­σε τον ενα­έ­ριο χώρο της αμε­ρι­κα­νι­κής πρω­τεύ­ου­σας, το οποίο στη συνέ­χεια συνε­τρί­βη σε ορει­νή περιο­χή της νοτιο­δυ­τι­κής Βιρ­τζί­νια, ανέ­φε­ραν αμε­ρι­κα­νοί αξιωματούχοι.

H Διοί­κη­ση Αερο­δια­στη­μι­κής Άμυ­νας της Βόρειας Αμε­ρι­κής (NORAD) ανα­φέ­ρει ότι ήταν αδύ­να­τη η επι­κοι­νω­νία με τον πιλό­το του Cessna έως ότου το αερο­σκά­φος συνε­τρί­βη κοντά στον εθνι­κό δρυ­μό Τζορτζ Ουά­σινγ­κτον στη Βιρ­τζί­νια. Επι­ση­μαί­νε­ται μάλι­στα ότι τα μαχη­τι­κά αερο­σκά­φη έκα­ναν ρίψη θερ­μο­βο­λί­δων (flares) σε μια προ­σπά­θεια να τρα­βή­ξουν την προ­σο­χή του πιλό­του του Cessna.

Το δίκτυο ABC News μετέ­δω­σε ότι μαχη­τι­κά F‑16 απο­γειώ­θη­καν από τη στρα­τιω­τι­κή βάση Άντριους για να κατα­διώ­ξουν το Cessna και πιλό­τος ανέ­φε­ρε ότι είδε πως ο κυβερ­νή­της είχε χάσει τις αισθή­σεις του.

Σύμ­φω­να με καλά πλη­ρο­φο­ρη­μέ­νη πηγή που επι­κα­λεί­ται το πρα­κτο­ρείο Reuters, το Cessna πετού­σε σε λει­τουρ­γία αυτό­μα­του πιλότου.

Στο Cessna Citation – ένα μικρό αερο­σκά­φος που μπο­ρεί να μετα­φέ­ρει 7–12 επι­βά­τες – επέ­βαι­ναν τέσ­σε­ρις άνθρω­ποι, σύμ­φω­να με ανε­πι­βε­βαί­ω­τες πλη­ρο­φο­ρί­ες που μετέ­δω­σε το τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο CNN.

Κάτοι­κοι της Ουά­σινγ­κτον, της Βιρ­τζί­νια και του Μέρι­λαντ ανα­στα­τώ­θη­καν από «υπε­ρη­χη­τι­κούς κρό­τους» που προ­κά­λε­σαν τα μαχη­τι­κά αερο­σκά­φη καθώς, σπεύ­δο­ντας να ανα­χαι­τί­σουν το Cessna, έσπα­σαν το φράγ­μα του ήχου.

Αμε­ρι­κα­νός αξιω­μα­τού­χος τόνι­σε πως η συντρι­βή του Cessna δεν προ­κλή­θη­κε από τα μαχη­τι­κά αεροσκάφη.

Το Cessna είχε απο­γειω­θεί από το αερο­δρό­μιο του Ελι­ζα­μπέθ­τον στο Τενε­σί με προ­ο­ρι­σμό το αερο­δρό­μιο Μακάρ­θουρ στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρ­κης, περί­που 80 χιλιό­με­τρα ανα­το­λι­κά του Μαν­χά­ταν, ανα­φέ­ρει η Ομο­σπον­δια­κή Υπη­ρε­σία Πολι­τι­κής Αερο­πο­ρί­ας (FAA).

Σύμ­φω­να με τον ιστό­το­πο παρα­κο­λού­θη­σης πτή­σε­ων Flight Aware, το αερο­σκά­φος φάνη­κε να προ­σεγ­γί­ζει την περιο­χή της Νέας Υόρ­κης, προ­τού κάνει στρο­φή σχε­δόν 180 μοι­ρών και κατα­λή­ξει στη Βιρτζίνια.

Αν και σπά­νια, έχουν κατα­γρα­φεί δυστυ­χή­μα­τα με πιλό­τους που έχα­σαν τις αισθή­σεις τους εν πτή­σει. Ο επαγ­γελ­μα­τί­ας παί­κτης του γκολφ Πέιν Στιού­αρτ ήταν μετα­ξύ των πέντε θυμά­των ενός τέτοιου αερο­πο­ρι­κού δυστυ­χή­μα­τος το 1999. Το αερο­σκά­φος στο οποίο επέ­βαι­νε, πετού­σε σε λει­τουρ­γία αυτό­μα­του πιλό­του μέχρι που τελεί­ω­σαν τα καύ­σι­μά του και συνε­τρί­βη στη Νότια Ντα­κό­τα, παρα­σύ­ρο­ντας στον θάνα­το τους επι­βαί­νο­ντες σε αυτό.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο