Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Νέα δολοφονία αφροαμερικανού από τα πυρά λευκού αστυνομικού, ο 96ος μετά τον θάνατο του Τζ. Φλόιντ

Ο Αντρέ Μορίς Χιλ, 47 ετών, σκο­τώ­θη­κε τα ξημε­ρώ­μα­τα της Τρί­της από τις σφαί­ρες λευ­κού αστυ­νο­μι­κού στο Κολό­μπους, στην πολι­τεία Οχάιο, κι έγι­νε ο δεύ­τε­ρος Αφρο­α­με­ρι­κα­νός που έχα­σε με πανο­μοιό­τυ­πο τρό­πο τη ζωή του στην πόλη αυτή των βόρειων ΗΠΑ, γεγο­νός που αύξη­σε την αγα­νά­κτη­ση σε μια χώρα όπου από την άνοι­ξη έχει εκδη­λω­θεί κίνη­μα ιστο­ρι­κών δια­στά­σε­ων κατά της αστυ­νο­μι­κής βίας.

Ο Χιλ βρι­σκό­ταν στο γκα­ράζ σπι­τιού τη νύχτα της Δευ­τέ­ρας προς Τρί­τη όταν χτυ­πή­θη­κε από πολ­λές σφαί­ρες που έρι­ξε ο αστυ­νο­μι­κός. Οι δυνά­μεις επι­βο­λής της τάξης είχαν κλη­θεί για ασή­μα­ντο περι­στα­τι­κό στην περιοχή.

Τα πλά­να από την κάμε­ρα που φόρα­γε ο αστυ­νο­μι­κός εικο­νί­ζουν τον Χιλ να προ­χω­ρά­ει προς αυτόν, κρα­τώ­ντας ένα κινη­τό τηλέ­φω­νο στο αρι­στε­ρό του χέρι, χωρίς να είναι ορα­τό το δεξί. Μερι­κά δευ­τε­ρό­λε­πτα αργό­τε­ρα, ο αστυ­νο­μι­κός ανοί­γει πυρ και ο 47χρονος καταρ­ρέ­ει. Τίπο­τα στο βίντεο δεν εξη­γεί για­τί ο αστυ­νο­μι­κός άνοι­ξε πυρ.

Ο Άνταμ Κόι και ο συνά­δελ­φός του θα περι­μέ­νουν αρκε­τά λεπτά προ­τού πλη­σιά­σουν το θύμα, ακό­μα ζωντα­νό. Ο Χιλ θα ξεψυ­χή­σει λίγο αργότερα.

Ο επι­κε­φα­λής της αστυ­νο­μι­κής διεύ­θυν­σης του Κολό­μπους, ο Τόμας Κουίν­λαν, τόνι­σε χθες Πέμ­πτη ότι έχει κινη­θεί δια­δι­κα­σία για βαριά πει­θαρ­χι­κά παρα­πτώ­μα­τα στο πλαί­σιο εσω­τε­ρι­κής έρευ­νας και ότι θέλει ο αστυ­νο­μι­κός που άνοι­ξε πυρ, ο Άνταμ Κόι, να απο­τα­χθεί πάραυτα.

Ο αστυ­νο­μι­κός, που τέθη­κε σε δια­θε­σι­μό­τη­τα, θα παρου­σια­στεί τη Δευ­τέ­ρα στον διευ­θυ­ντή δημό­σιας ασφά­λειας της πόλης Νεντ Πέτους, ο οποί­ος θα πάρει απο­φά­σεις για την τύχη του.

«Έχου­με έναν επί­ορ­κο αστυ­νο­μι­κό, που δεν τήρη­σε τους κανο­νι­σμούς και τις πολι­τι­κές της αστυ­νο­μί­ας του Κολό­μπους», ανέ­φε­ρε ο Κουίν­λαν σε ανα­κοί­νω­ση Τύπου που δημο­σιο­ποί­η­σε. «Και οι συνέ­πειες της παρα­βί­α­σης του όρκου του είναι τέτοιες που απαι­τούν να ανα­λη­φθεί άμε­ση δρά­ση. Αυτή η παρα­βί­α­ση στοί­χι­σε τη ζωή σε έναν αθώο».

Σύμ­φω­να με αμε­ρι­κα­νι­κά ΜΜΕ, ενα­ντί­ον του αστυ­νο­μι­κού, στο σώμα 19 χρό­νια, είχαν γίνει επα­νει­λημ­μέ­να καταγ­γε­λί­ες για χρή­ση υπέρ­με­τρης βίας.

Οι δικα­στι­κές αρχές του Οχάιο διε­νερ­γούν, πέραν της εσω­τε­ρι­κής έρευ­νας στην αστυ­νο­μία, έρευ­να για να απο­φα­σί­σουν αν θα υπάρ­ξει ποι­νι­κή δίωξη.

Πολ­λές δεκά­δες άνθρω­ποι δια­δή­λω­σαν το από­γευ­μα της Πέμ­πτης στη συνοι­κία όπου σκο­τώ­θη­κε ο Αντρέ Χιλ, για να καταγ­γεί­λουν την αστυ­νο­μι­κή βία με θύμα­τα Αφρο­α­με­ρι­κα­νούς και να απαι­τή­σουν δικαιοσύνη.

Ο Χιλ ήταν ο δεύ­τε­ρος μαύ­ρος που έπε­σε νεκρός από πυρά της αστυ­νο­μί­ας στο Κολό­μπους μέσα σε λιγό­τε­ρες από τρεις εβδο­μά­δες. Ο Κέι­σι Γκούν­τσον ο νεό­τε­ρος, 23 ετών, σκο­τώ­θη­κε όταν χτυ­πή­θη­κε από πολ­λές σφαί­ρες αστυ­νο­μι­κών την 4η Δεκεμ­βρί­ου, μπρο­στά στο σπί­τι του, όπου επέ­στρε­φε αφού είχε πάει να αγο­ρά­σει σάντουιτς. Ο αστυ­νο­μι­κός που τον πυρο­βό­λη­σε ήταν μέλος ομά­δας που ανα­ζη­τού­σε έναν φυγά.

«Για ακό­μη μια φορά, οι αστυ­νο­μι­κοί είδαν μπρο­στά τους έναν μαύ­ρο και συμπέ­ρα­ναν ότι πρό­κει­ται για επι­κίν­δυ­νο εγκλη­μα­τία», είπε με αγα­νά­κτη­ση ο Μπεν Κραμπ, ποι­νι­κο­λό­γος ο οποί­ος εκπρο­σω­πεί τις οικο­γέ­νειες πολ­λών θυμά­των, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης αυτής του Τζορτζ Φλόιντ.

Ήταν ο θάνα­τος του Φλόιντ, στα τέλη Μαΐ­ου, το γεγο­νός που πυρο­δό­τη­σε το κύμα των δια­δη­λώ­σε­ων ενα­ντί­ον του ενδη­μι­κού ρατσι­σμού και της βίας της αστυ­νο­μί­ας στις ΗΠΑ.

Ο Αντρέ Χιλ είναι ο 96ος Αφρο­α­με­ρι­κα­νός που χάνε­ται μετά τον θάνα­το του Τζορτζ Φλόιντ, τόνι­σε ο κ. Κραμπ, καταγ­γέλ­λο­ντας την «τρα­γι­κή σει­ρά» θανα­τη­φό­ρων περι­στα­τι­κών στα οποία ενέ­χο­νται αστυνομικοί.

Ο δήμαρ­χος του Κολό­μπους, ο Άντριου Γκίν­θερ, δήλω­σε «σοκα­ρι­σμέ­νος» για τις περι­στά­σεις του θανά­του του Αντρέ Χιλ. Ήταν «γνω­στός στους ενοί­κους του σπι­τιού μπρο­στά στο οποίο είχε σταθ­μεύ­σει το αυτο­κί­νη­τό του — ήταν καλε­σμέ­νος τους, όχι κλέ­φτης», είπε ο δήμαρ­χος, απαι­τώ­ντας να απο­τα­χθεί «αμέ­σως» ο αστυ­νο­μι­κός. Ο δήμαρ­χος χαρα­κτή­ρι­σε το πιο «στυ­γε­ρό» στην υπό­θε­ση το γεγο­νός ότι οι αστυ­νο­μι­κοί δεν προ­σέ­φε­ραν καν τις πρώ­τες βοή­θειες στο θύμα, ούτε όταν συνει­δη­το­ποί­η­σαν ότι πυρο­βό­λη­σαν έναν άοπλο.

Πηγή: ΑΠΕ

«Ο πικρός βίος του Μαξ Χάβε­λα­αρ, Μια ιστο­ρία εκμε­τάλ­λευ­σης στις αποι­κί­ες καφέ»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο