Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι εμβολιασμοί — Με ταχύτητα άνευ προηγουμένου εγκρίθηκε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech

Το πρωί της Δευ­τέ­ρας ανα­μέ­νο­νται οι πρώ­τες παρ­τί­δες εμβο­λί­ων των Pfizer/BioNTech στα κέντρα εμβο­λια­σμού των ΗΠΑ, προ­κει­μέ­νου να αρχί­σουν αμέ­σως να χορη­γού­νται στους Αμε­ρι­κα­νούς, ανα­κοί­νω­σαν οι αρχές της χώρας.

«Η δια­νο­μή έχει ξεκι­νή­σει» και «τα πρώ­τα φορ­τία θα φθά­σουν το πρωί της Δευ­τέ­ρας», δήλω­σε ο στρα­τη­γός Γκας Πέρ­να, της επι­χεί­ρη­σης Warp Speed που ανέ­λα­βε η αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση προ­κει­μέ­νου να δια­σφα­λί­σει τη δια­νο­μή του εμβο­λί­ου. «Είμα­στε 100% σίγου­ροι για ένα επι­χει­ρη­σια­κό σχέ­διο με το οποίο θα παρα­δώ­σου­με το εμβό­λιο στους Αμε­ρι­κα­νούς», πρό­σθε­σε.

Οι πυρε­τώ­δεις προ­ε­τοι­μα­σί­ες βρί­σκο­νται σε εξέ­λι­ξη την ώρα που ο απο­λο­γι­σμός των θυμά­των της παν­δη­μί­ας του νέου κορω­νοϊ­ού πλη­σί­α­ζε τους 300.000 νεκρούς, έπει­τα από εβδο­μά­δες έξαρ­σης των μολύν­σε­ων και των εισα­γω­γών στα νοσο­κο­μεία που έχουν φέρει τα συστή­μα­τα υγεί­ας των αμε­ρι­κα­νι­κών πολι­τειών στα όρια των αντο­χών τους.

Ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ είχε δηλώ­σει, μετά την επεί­γου­σα έγκρι­ση χρή­σης του εμβο­λί­ου που έδω­σαν οι υγειο­νο­μι­κές αρχές, πως οι πρώ­τοι εμβο­λια­σμοί με αυτό το πρώ­το εμβό­λιο θα γίνο­νταν μέσα σε 24 ώρες, δηλα­δή το Σάββατο.

Όμως η Pfizer γνω­στο­ποί­η­σε πως οι πρώ­τες παρ­τί­δες δεν θα έφευ­γαν πριν από την Κυρια­κή, από το εργο­στά­σιό της στην πολι­τεία Μίσιγκαν.

«Μπο­ρού­με να περι­μέ­νου­με πως 145 κέντρα σε όλες τις πολι­τεί­ες θα λάβουν το εμβό­λιο τη Δευ­τέ­ρα, 425 κέντρα επι­πλέ­ον την Τρί­τη. Και τα 66 τελευ­ταία κέντρα την Τετάρ­τη, με τα οποία θα τελειώ­σει η πρώ­τη παρά­δο­ση του εμβο­λί­ου των Pfizer/BioNTech», εξή­γη­σε ο στρα­τη­γός Πέρ­να. Αυτή η πρώ­τη φάση αφο­ρά περί­που τρία εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώπους.

Διευ­κρί­νι­σε πως καμία παρ­τί­δα εμβο­λί­ων δεν είχε «τοπο­θε­τη­θεί από πριν» προ­τού δώσει την έγκρι­σή του ο ομο­σπον­δια­κός οργα­νι­σμός φαρ­μά­κων χθες βράδυ.

Συγκε­κρι­μέ­να, κινού­με­νος με ταχύ­τη­τα άνευ προη­γου­μέ­νου, ο FDA ενέ­κρι­νε την Παρα­σκευή την κατε­πεί­γου­σα χρή­ση του εμβο­λί­ου των Pfizer/BioNTech. Οι ΗΠΑ έγι­ναν η πέμ­πτη χώρα που έδω­σε πρά­σι­νο φως (μετά τη Βρε­τα­νία, το Μπα­χρέιν, τον Κανα­δά και το Μεξι­κό). Αρμό­δια επι­τρο­πή του FDA ανα­μέ­νε­ται να εξε­τά­σει μέσα στην επό­με­νη εβδο­μά­δα την έγκρι­ση ενός δεύ­τε­ρου εμβο­λί­ου, αυτού της Moderna.

Ξεπέρασαν τα 16 εκατ. τα κρούσματα, πάνω από 297.500 οι θάνατοι

Ο αριθ­μός των κρου­σμά­των του SARS-CoV‑2 στις ΗΠΑ ξεπέ­ρα­σε τα δεκα­έ­ξι εκα­τομ­μύ­ρια χθες Σάβ­βα­το, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία τα οποία συγκε­ντρώ­νει το πανε­πι­στή­μιο Τζονς Χόπ­κινς, φθά­νο­ντας πλέ­ον τα 16.014.839.

Ως τις 16:26 (τοπι­κή ώρα· 23:26 ώρα Ελλά­δας) οι θάνα­τοι ασθε­νών με την COVID-19 είχαν φθά­σει τους 297.501, σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να που συγκε­ντρώ­νει η σχο­λή αυτή ιατρι­κής της Βαλ­τι­μό­ρης, τα οποία ενη­με­ρώ­νο­νται συνεχώς.

Η Καλι­φόρ­νια έχει κατα­γρά­ψει τα περισ­σό­τε­ρα κρού­σμα­τα από κάθε άλλη πολι­τεία (1.535.962 μολύν­σεις), ακο­λου­θού­με­νη από το Τέξας (1.395.889 περι­πτώ­σεις), τη Φλό­ρι­ντα (1.116.973), το Ιλι­νόι (841.688) και τη Νέα Υόρ­κη (764.966).

Οι ΗΠΑ παρα­μέ­νουν η χώρα που υφί­στα­ται μακράν το βαρύ­τε­ρο πλήγ­μα από την παν­δη­μία του νέου κορο­νοϊ­ού παγκο­σμί­ως· έχουν επι­βε­βαιώ­σει πάνω από το 22% του συνό­λου των κρουσμάτων.

Οι μολύν­σεις έφθα­σαν τα 10 εκα­τομ­μύ­ρια την 9η Νοεμ­βρί­ου· αυξή­θη­καν κατά πέντε εκα­τομ­μύ­ρια μέσα σ’ έναν μήνα. Πέρα­σαν μόλις τέσ­σε­ρις ημέ­ρες προ­τού αυξη­θούν από τα 15 στα 16 εκατομμύρια.

Οι θάνα­τοι που οφεί­λο­νται στην COVID-19 στις ΗΠΑ ανα­μέ­νε­ται να έχουν ξεπε­ρά­σει τους 500.000 την 1η Απρι­λί­ου, κατά το στα­τι­στι­κό μοντέ­λο του Institute for Health Metrics and Evaluation του πανε­πι­στη­μί­ου της Ουάσινγκτον.

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο