Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Προπαγάνδα ΜΚΟ ενάντια στην Κούβα με… συμμετοχή celebrities

Μέχρι και διά­ση­μους καλ­λι­τέ­χνες του Χόλι­γουντ, όπως η Μέριλ Στριπ, αλλά και βρα­βευ­μέ­νους συγ­γρα­φείς, όπως ο Ορχάν Παμούκ, επι­στρά­τευ­σε η αντι­κου­βα­νι­κή προ­πα­γάν­δα στις ΗΠΑ στην προ­σπά­θεια της να σπι­λώ­σει την Κού­βα με πρό­σχη­μα την «ελευ­θε­ρία της έκφρασης».

Σε ανοι­χτή επι­στο­λή που έδω­σαν στη δημο­σιό­τη­τα οι ΜΚΟ «Παρα­τη­ρη­τή­ριο Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των (HRW)» και «Pen America» καλούν την Κου­βα­νι­κή κυβέρ­νη­ση να… «απε­λευ­θε­ρώ­σει όλους τους καλ­λι­τέ­χνες που κρα­τού­νται αυθαίρετα».

Στο εν λόγω κεί­με­νο — «κομ­μέ­νο και ραμ­μέ­νο» στα μέτρα των επι­διώ­ξε­ων της εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής των ΗΠΑ — ανα­φέ­ρε­ται, μετα­ξύ άλλων, πως «η κου­βα­νι­κή κυβέρ­νη­ση στο­χο­ποί­η­σε συστη­μα­τι­κά Κου­βα­νούς καλ­λι­τέ­χνες, ανά­με­σά τους πρό­σφα­τα αυτές και αυτούς που συμ­με­τεί­χαν στις δια­δη­λώ­σεις της 11ης Ιουλίου».

Μετα­ξύ αυτών που απο­δέ­χθη­καν να υπο­γρά­φουν την εν λόγω απα­ρά­δε­κτη «ανοι­χτή επι­στο­λή» είναι μια σει­ρά καλ­λι­τέ­χνες και δια­νο­ού­με­νοι όπως οι Ιζα­μπέλ Αλιέ­ντε, Τζον Μάξ­γου­ελ Κου­τσί, Πολ Όστερ, Καλέντ Χοσεϊ­νί, Μάριο Βάρ­γκας Λιό­σα, κλπ.

Το εν λόγω κεί­με­νο — που έσπευ­σε να ανα­πα­ρά­γει το Αθη­ναϊ­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων υπό τον τίτλο «ΗΠΑ: Μεγά­λα ονό­μα­τα του παγκό­σμιου πολι­τι­σμού καλούν την Κού­βα να απε­λευ­θε­ρώ­σει τους καλ­λι­τέ­χνες» — απο­φεύ­γει σκό­πι­μα να πει την αλή­θεια για το περι­βό­η­το «κίνη­μα των καλ­λι­τε­χνών» που δήθεν «διώ­κο­νται» και «συλ­λαμ­βά­νο­νται» στο Νησί της Επα­νά­στα­σης. Οι «καλ­λι­τέ­χνες» (ορι­σμέ­νοι τρα­γου­δι­στές της ραπ μου­σι­κής και «influencers») παρου­σιά­ζο­νται ως δήθεν «διω­κώ­με­νοι» για τις «από­ψεις» τους, ενώ στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα πρό­κει­ται για άτο­μα με απο­δε­δειγ­μέ­νες σχέ­σεις με τις αμε­ρι­κα­νι­κές μυστι­κές υπη­ρε­σί­ες και το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

yotuel menendez

Ο Κου­βα­νός ράπερ και αντι­κυ­βερ­νη­τι­κός «ακτι­βι­στής» Γιο­του­έλ Ρομέ­ρο με τον γνω­στό αντι­κομ­μου­νι­στή γερου­σια­στή Ρόμπερτ Μενέ­ντεζ στις ΗΠΑ.

Στο­χεύ­ο­ντας στην δημιουρ­γία εντυ­πώ­σε­ων, οι ΜΚΟ με έδρα τις ΗΠΑ συγκα­λύ­πτουν τον ρόλο μιας χού­φτας «influencers» του δια­δι­κτύ­ου που τους τελευ­ταί­ους μήνες πρω­τα­γω­νί­στη­σαν σε αντε­πα­να­στα­τι­κές ταρα­χές και δια­σπο­ρά συκο­φα­ντι­κών fake news ανα­φο­ρι­κά με την κατά­στα­ση Κού­βα. Χαρα­κτη­ρι­στι­κή είναι η περί­πτω­ση του Κου­βα­νού ράπερ Γιο­του­έλ Ρομέ­ρο (εκ των πρω­τα­γω­νι­στών της αντε­πα­να­στα­τι­κής προ­βο­κά­τσιας του περα­σμέ­νο Ιού­νη) ο οποί­ος δια­τη­ρεί άρι­στες σχέ­σεις τόσο με το πολι­τι­κό κατε­στη­μέ­νο των ΗΠΑ (τον Ιού­λη συνα­ντή­θη­κε με τον πρό­ε­δρο Μπάι­ντεν και γερου­σια­στές) όσο και με την ακρο­δε­ξιά αντι­πο­λί­τευ­ση της Βενεζουέλας.

Η επι­στο­λή των ΜΚΟ που προ­συ­πο­γρά­φουν καλ­λι­τέ­χνες και συγ­γρα­φείς απο­φεύ­γει σκό­πι­μα να ανα­φερ­θεί στον πακτω­λό εκα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων που οι αμε­ρι­κα­νι­κές κυβερ­νή­σεις έχουν δώσει, μέσω της περί­φη­μης Υπη­ρε­σί­ας Διε­θνούς Ανά­πτυ­ξης (USAID), σε ομά­δες «καλ­λι­τε­χνών» στην Κού­βα με στό­χο την δημιουρ­γία πολι­τι­κής και κοι­νω­νι­κής αστά­θειας στο νησί.

Ασφα­λώς, τα μεγά­λα ονό­μα­τα του κινη­μα­το­γρά­φου, της μου­σι­κής και της δια­νό­η­σης που υπέ­γρα­ψαν το εν λόγω αντι­κομ­μου­νι­στι­κό κεί­με­νο δεν άρθρω­σαν ποτέ, ούτε λέξη για την παρα­βί­α­ση θεμε­λιω­δών ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των που συνι­στά ο συνε­χι­ζό­με­νος εδώ και έξι δεκα­ε­τί­ες οικο­νο­μι­κός, εμπο­ρι­κός και χρη­μα­το­πι­στω­τι­κός απο­κλει­σμός τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν επι­βάλ­λει στην Κού­βα. Για τα εγκλή­μα­τα κατά της ανθρω­πό­τη­τας στο αμε­ρι­κα­νι­κό κολα­στή­ριο του Γκουα­ντά­να­μο ούτε λόγος. Επι­λε­κτι­κές ευαισθησίες…

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο