Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Στο Τέξας εγκρίθηκε η δημόσια οπλοφορία χωρίς άδεια!!!

Ο Ρεπου­μπλι­κά­νος κυβερ­νή­της του Τέξας ενέ­κρι­νε χθες Τετάρ­τη νόμο δυνά­μει του οποί­ου θα επι­τρέ­πε­ται σύντο­μα στην πολι­τεία αυτή η δημό­σια οπλο­φο­ρία χωρίς άδεια, ακό­μη ένα μέτρο που διευ­ρύ­νει το δικαί­ω­μα της οπλο­φο­ρί­ας σε συντη­ρη­τι­κές αμε­ρι­κα­νι­κές πολιτείες.

Ο νόμος, ο οποί­ος εγκρί­θη­κε τον Μάιο από την πολι­τεια­κή Γερου­σία και τη Βου­λή των Αντι­προ­σώ­πων, όπου κυριαρ­χούν οι Ρεπου­μπλι­κά­νοι, ορί­ζει πως πλέ­ον θα επι­τρέ­πε­ται σε κάθε πρό­σω­πο ηλι­κί­ας 21 ετών και άνω σε βάρος του οποί­ου δεν έχει επι­βλη­θεί απα­γό­ρευ­ση να φέρει όπλο δημό­σια χωρίς να δια­θέ­τει άδεια.

Ανα­μέ­νε­ται να τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου.

Στο κεί­με­νο δια­τυ­πώ­νε­ται η θέση ότι τα Συντάγ­μα­τα των ΗΠΑ και του Τέξας επι­τρέ­πουν στους πολί­τες να οπλο­φο­ρούν και κατά συνέ­πεια πρέ­πει να εγεί­ρο­νται λιγό­τε­ρα εμπό­δια ως προς αυτό.

Ο κυβερ­νή­της Γκρεγκ Άμποτ ανα­μέ­νε­ται να προ­ε­δρεύ­σει σε τελε­τή για την επι­κύ­ρω­ση του νόμου σήμε­ρα Πέμ­πτη, σύμ­φω­να με την εφη­με­ρί­δα Texas Tribune.

Είχε κάνει γνω­στό ότι θα υπέ­γρα­φε τον νόμο εάν εγκρι­νό­ταν από τα δύο σώμα­τα του πολι­τεια­κού Κογκρέ­σου. «Πρό­κει­ται για κάτι που έχουν υιο­θε­τή­σει άλλες περί­που είκο­σι πολι­τεί­ες, είναι και­ρός να το υιο­θε­τή­σει και το Τέξας», δήλω­νε τον Απρί­λιο στον τοπι­κό ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό WBAP.

Όμως υπάρ­χουν πολ­λοί πολέ­μιοι του μέτρου, ειδι­κά οι Δημο­κρα­τι­κοί στο Τέξας και σε όλη τη χώρα, που τονί­ζουν ότι η χαλά­ρω­ση των κανό­νων για την οπλο­κα­το­χή και την οπλο­φο­ρία θα φέρει ακό­μη περισ­σό­τε­ρη βία.

Επι­κα­λέ­στη­καν ειδι­κά το επει­σό­διο στο Όστιν την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, στο οποίο έχα­σε τη ζωή του ένας άνθρω­πος και τραυ­μα­τί­στη­καν άλλοι 13, καθώς και αυτό μέσα σε σού­περ μάρ­κετ στο Ελ Πάσο το 2019, όταν είχαν σκο­τω­θεί 22 άνθρω­ποι και είχαν τραυ­μα­τι­στεί άλλοι 23.

Η Βερό­νι­κα Εσκο­μπάρ, εκλεγ­μέ­νη στην ομο­σπον­δια­κή Βου­λή των Αντι­προ­σώ­πων, έκρι­νε χθες ότι ο κ. Άμποτ «επέ­λε­ξε να προ­δώ­σει τα θύμα­τα της βίας με τη χρή­ση πυρο­βό­λων όπλων» επι­κυ­ρώ­νο­ντας τον επί­μα­χο νόμο.

«Παρά την ευρεία υπο­στή­ρι­ξη στις πρω­το­βου­λί­ες για να υπάρ­ξει νομο­θε­σία που θα προ­λαμ­βά­νει τη βία με τη χρή­ση πυρο­βό­λων όπλων, οι Ρεπου­μπλι­κά­νοι, με επι­κε­φα­λής έναν άναν­δρο κυβερ­νή­τη, ενδια­φέ­ρο­νται περισ­σό­τε­ρο να προ­σελ­κύ­σουν την προ­σο­χή του λόμπι των όπλων παρά να απο­τρέ­ψουν τη βία των όπλων και να τιμή­σουν τα θύμα­τα και τους επι­ζή­σα­ντες του Ελ Πάσο και όλου το Τέξας», ανέ­φε­ρε η κυρία Εσκο­μπάρ σε ανάρ­τη­σή της στο Twitter.

Η βου­λεύ­τρια Βίκι Γκού­ντ­γουιν ζήτη­σε τη Δευ­τέ­ρα από τον κυβερ­νή­τη να προ­βά­λει βέτο στον νόμο, μετά το επει­σό­διο στο Όστιν. «Πρέ­πει να επέμ­βου­με για να σπά­σου­με αυτόν τον φαύ­λο κύκλο», τόνι­σε η τεξα­νή πολι­τι­κός σε επι­στο­λή της.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο