Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Υπό εισαγγελικό έλεγχο για διαφθορά ο δήθεν «φιλέλληνας» γερουσιαστής Μενέντεζ

Ο γερου­σια­στής των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέ­ντεζ — προ­βαλ­λό­με­νος ως «φιλέλ­λη­νας» από ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις και εγχώ­ρια αστι­κά επι­τε­λεία για τις θέσεις του στα ελλη­νο­τουρ­κι­κά — έχει τεθεί υπό έλεγ­χο από την εισαγ­γε­λία της Νότιας Περι­φέ­ρειας της Νέας Υόρ­κης και σύμ­φω­να με ρεπορ­τάζ της εφη­με­ρί­δας “Wall Street Journal” το υπουρ­γείο Δικαιο­σύ­νης εξε­τά­ζει την πιθα­νή απαγ­γε­λία κατη­γο­ριών σε βάρος του για δια­φθο­ρά, μετά από πολυ­ε­τή έρευνα.

Πηγές που επι­κα­λεί­ται η αμε­ρι­κα­νι­κή εφη­με­ρί­δα σε δημο­σί­ευ­μά της ελά­χι­στες μέρες μετά τη νέα επί­σκε­ψη Μενέ­ντεζ στην Ελλά­δα — κατά την οποία του παρέ­θε­σε γεύ­μα ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυρ. Μητσο­τά­κης, παρου­σία του Αμε­ρι­κα­νού πρέ­σβη Τζορτζ Τσού­νις — ανα­φέ­ρουν ότι οι εισαγ­γε­λείς ανα­μέ­νε­ται να συνα­ντη­θούν με τους δικη­γό­ρους του γερου­σια­στή το επό­με­νο διά­στη­μα, με τους τελευ­ταί­ους να προ­σπα­θούν να απο­τρέ­ψουν πιθα­νές κατηγορίες.

Οπως ανα­φέ­ρε­ται, οι εισαγ­γε­λι­κές αρχές εξε­τά­ζουν κατά πόσον ο γερου­σια­στής των Δημο­κρα­τι­κών από το Νιού Τζέρ­σεϊ, που είναι πρό­ε­δρος της Επι­τρο­πής Εξω­τε­ρι­κών Σχέ­σε­ων της Γερου­σί­ας, καθώς και η σύζυ­γός του, Ναντίν Αρσλά­νιαν, «έλα­βαν δώρα σε αντάλ­λαγ­μα για πολι­τι­κές χάρες».

Οι εισαγ­γε­λείς διε­ρευ­νούν επί­σης τις συν­θή­κες γύρω από ένα επι­κερ­δές συμ­βό­λαιο με Αιγύ­πτιους αξιω­μα­τού­χους το οποίο εξα­σφά­λι­σε ένας επι­χει­ρη­μα­τί­ας από το Νιου Τζέρ­σεϊ, για την πιστο­ποί­η­ση των εξα­γω­γών κρέ­α­τος «χαλάλ».

Ο επι­χει­ρη­μα­τί­ας, τον οποίο ο Μενέ­ντεζ φιλο­ξέ­νη­σε στο γρα­φείο του μαζί με Αιγύ­πτιους αξιω­μα­τού­χους το 2018, την επό­με­νη χρο­νιά έγι­νε ο μονα­δι­κός πιστο­ποι­η­τής των κρε­ά­των ως «χαλάλ» που εξά­γο­νται από τις ΗΠΑ στην Αίγυ­πτο, αφού οι αιγυ­πτια­κές αρχές απέ­συ­ραν τις άδειες από τις υπό­λοι­πες εται­ρεί­ες που ήταν επι­φορ­τι­σμέ­νες με αυτό το καθήκον.

Οπως επι­ση­μαί­νει η “Wall Street Journal”, οι συνα­ντή­σεις σε προ­χω­ρη­μέ­νο στά­διο με το Υπουρ­γείο Δικαιο­σύ­νης συνή­θως πραγ­μα­το­ποιού­νται όταν οι εισαγ­γε­λείς πιστεύ­ουν ότι έχουν ανα­πτύ­ξει τα στοι­χεία που χρειά­ζο­νται για την απαγ­γε­λία κατηγοριών.

Εκπρό­σω­πος του Μενέ­ντεζ δήλω­σε πως «ο γερου­σια­στής παρα­μέ­νει βέβαιος ότι το θέμα αυτό θα επι­λυ­θεί με επι­τυ­χία», ενώ ο ίδιος ο Μενέ­ντεζ είχε δηλώ­σει νωρί­τε­ρα φέτος ότι «η έρευ­να δεν θα οδη­γή­σει σε τίπο­τα», επι­κα­λού­με­νος τη στά­ση του απέ­να­ντι στο Κάιρο.

«Αν κάποιος κοι­τά­ξει το ιστο­ρι­κό μου για την Αίγυ­πτο, θα ξέρει ότι τόσο με την άρνη­ση της βοή­θειας προς την Αίγυ­πτο, την άρνη­ση στην πώλη­ση όπλων, την κρι­τι­κή για το ιστο­ρι­κό της όσον αφο­ρά τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα, θα κατα­λά­βει ότι δεν είμαι σε θέση να είμαι χρή­σι­μος σε κανέ­ναν όσον αφο­ρά την Αίγυ­πτο», είχε δηλώ­σει στο CNN τον Απρί­λιο, ανα­φε­ρό­με­νος στην επί­μα­χη έρευ­να για την πιστο­ποί­η­ση «χαλάλ».

Να σημειω­θεί ότι δεν είναι η πρώ­τη φορά που ο Ρ. Μενέ­ντεζ βρί­σκε­ται στο στό­χα­στρο έρευ­νας και καταγ­γε­λιών για διαφθορά.

Πέρα από την τρέ­χου­σα έρευ­να, το υπουρ­γείο Δικαιο­σύ­νης είχε απαγ­γεί­λει κατη­γο­ρί­ες κατά του γερου­σια­στή του Νιου Τζέρ­σεϊ για άλλη υπό­θε­ση, το 2015. Οι εισαγ­γε­λείς κατη­γό­ρη­σαν τότε τον Μενέ­ντεζ για ένα πολυ­ε­τές σχέ­διο δωρο­δο­κί­ας που περιε­λάμ­βα­νε σχε­δόν 1 εκα­τομ­μύ­ριο δολά­ρια σε προ­ε­κλο­γι­κές εισφο­ρές και δώρα από έναν οφθαλ­μί­α­τρο από τη Φλόριντα.

Η δίκη, η οποία έλα­βε χώρα το 2017, έλη­ξε με κακο­δι­κία αφού οι ένορ­κοι δεν μπό­ρε­σαν να κατα­λή­ξουν σε ετυ­μη­γο­ρία. Ο γερου­σια­στής υπο­στή­ρι­ξε την αθω­ό­τη­τά του και το υπουρ­γείο απο­φά­σι­σε να μην τον ξανα­δι­κά­σει, αφού ο δικα­στής αθώ­ω­σε τον Μενέ­ντεζ για ορι­σμέ­νες κατηγορίες.

Οπως επι­ση­μαί­νει η “Wall Street Journal”, ο Μενέ­ντεζ θα μπο­ρού­σε να συνε­χί­σει να υπη­ρε­τεί στη Γερου­σία, αν του απαγ­γελ­θούν κατη­γο­ρί­ες, όπως έκα­νε και κατά την προη­γού­με­νη υπό­θε­ση. Αλλω­στε είναι υπο­ψή­φιος για επα­νε­κλο­γή το 2024.

Η εφη­με­ρί­δα σημειώ­νει τέλος ότι το 2019, ομο­σπον­δια­κοί ερευ­νη­τές εκτέ­λε­σαν εντάλ­μα­τα έρευ­νας στο σπί­τι και το γρα­φείο συνερ­γά­τη της συζύ­γου του Μενέ­ντεζ, που ίδρυ­σε επί­σης την επι­χεί­ρη­ση που κέρ­δι­σε το συμ­βό­λαιο με την Αίγυ­πτο για τα κρέ­α­τα «χαλάλ».

(Πηγή: “Wall Street Journal”)

902.gr.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο