Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Ψήφισμα για την άρση του αποκλεισμού της Κούβας υιοθέτησε το δημοτικό συμβούλιο Νέας Υόρκης

Ψήφι­σμα με το οποίο καλεί την κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ να άρει τον οικο­νο­μι­κό, εμπο­ρι­κό και χρη­μα­το­πι­στω­τι­κό απο­κλει­σμό της Κού­βας υιο­θέ­τη­σε χθες το Δημο­τι­κό Συμ­βού­λιο της Νέας Υόρκης.

Το ψήφι­σμα υπ’ αριθ­μόν 0285, το οποίο υιο­θε­τή­θη­κε κατά πλειο­ψη­φία, καλεί επί­σης τον πρό­ε­δρο Τζο Μπάι­ντεν να αφαι­ρέ­σει την Κού­βα από την περί­φη­μη λίστα «κρα­τών-χορη­γών της τρομοκρατίας».

Σημειώ­νε­ται ότι το ψήφι­σμα του Δημο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου της πόλης της Νέας Υόρ­κης έρχε­ται να προ­στε­θεί σε ανά­λο­γα ψηφί­σμα­τα άλλων αμε­ρι­κα­νι­κών πόλε­ων, όπως της Ουά­σινγ­κτον και του Σικά­γο, τα οποία επί­σης απαι­τούν από την κυβέρ­νη­ση να άρει το γενο­κτο­νι­κό εμπάρ­γκο κατά της Κού­βας που διαρ­κεί εδώ και 62 χρόνια.

Το κεί­με­νο του ψηφί­σμα­τος ανα­φέ­ρε­ται στις τερά­στιες αρνη­τι­κές επι­πτώ­σεις που ο απο­κλει­σμός έχει για τον Κου­βα­νι­κό λαό, καλεί στον άμε­σο τερ­μα­τι­σμό του και την έναρ­ξη διμε­ρών συνο­μι­λιών μετα­ξύ των δύο κυβερνήσεων.

Φωτό: Bill Hackwell

Μέλη οργανώσεων επιχείρησαν να συναντήσουν τον Μενέντεζ

Μέλη οργα­νώ­σε­ων που ενα­ντιώ­νο­νται στον απο­κλει­σμό της Κού­βας από τις ΗΠΑ και στη γενι­κό­τε­ρη ιμπε­ρια­λι­στι­κή πολι­τι­κή των Αμε­ρι­κα­νι­κών κυβερ­νή­σε­ων απέ­να­ντι στο νησί της Επα­νά­στα­σης, συνε­λή­φθη­σαν χθες ενώ επι­χει­ρού­σαν να συνα­ντη­θούν με τον γερου­σια­στή Ρόμπερτ Μενέ­ντεζ στην Ουάσινγκτον.

Γυναί­κες, μέλη των οργα­νώ­σε­ων «National Network of Cuba», «CODEPINK» και «IFCO/Pastors For Peace», προ­σπά­θη­σαν να προ­σεγ­γί­σουν το γρα­φείο του γερου­σια­στή, με σκο­πό να τον καλέ­σουν να στα­μα­τή­σει την αντι­κομ­μου­νι­στι­κή του σταυ­ρο­φο­ρία κατά της Κού­βας και της Βενεζουέλας.

Τελι­κά, με παρέμ­βα­ση της αστυ­νο­μί­ας οι ακτι­βί­στριες συνε­λή­φθη­σαν χωρίς να κατα­φέ­ρουν να δουν τον γερουσιαστή.

Σημειώ­νε­ται ότι ο κου­βα­νι­κής κατα­γω­γής Μπομπ (Ρόμπερτ) Μενέ­ντεζ, ακραιφ­νής αντι­κομ­μου­νι­στής, προ­ω­θεί σε μόνι­μη βάση την εντα­τι­κο­ποί­η­ση του οικο­νο­μι­κού απο­κλει­σμού και των κυρώ­σε­ων κατά της Κού­βας και της Βενεζουέλας.

d 25 Ιού­νη, αντι­πο­λε­μι­κές και φιλει­ρη­νι­κές οργα­νώ­σεις θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν δια­μαρ­τυ­ρία στο κέντρο της Ουά­σινγ­κτον, ζητώ­ντας να αφαι­ρε­θεί το όνο­μα της Κού­βας από τη λίστα των «κρα­τών-χορη­γών της τρομοκρατίας».

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο