Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η ανισότητα στον καπιταλισμό, ο Α. Ανδριανόπουλος και η πραγματικότητα

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

 Σε άρθρο του στα ΝΕΑ (5/6) με τίτλο «Η παγκο­σμιο­ποί­η­ση και οι λαϊ­κι­στές εχθροί της» ο γνω­στός Ανδρέ­ας Ανδρια­νό­που­λος ανα­φέ­ρει: «..Δεν είναι βέβαια η ανι­σό­τη­τα το πραγ­μα­τι­κό πρό­βλη­μα. Διό­τι όσο βελ­τιώ­νε­ται η οικο­νο­μία οι ανι­σό­τη­τες μεγα­λώ­νουν. Ελά­χι­στοι όμως τότε ενο­χλού­νται. Διό­τι σχε­δόν όλοι απο­λαμ­βά­νουν τότε μέρος της ευη­με­ρί­ας. Όταν όλων το εισό­δη­μα αυξά­νε­ται δεν ενδια­φέ­ρει τόσο αν κάποιων μεγα­λώ­νει περισ­σό­τε­ρο από άλλους. Το πρό­βλη­μα λοι­πόν δεν είναι η ανι­σό­τη­τα αλλά η φτώχεια…»

Πρό­κει­ται φυσι­κά για το απλοϊ­κό «από­σταγ­μα» της θεω­ρη­τι­κής σκέ­ψης όσων απο­δέ­χο­νται την αιω­νιό­τη­τα του καπι­τα­λι­σμού, όσων θεω­ρούν «φυσι­κό φαι­νό­με­νο» την ύπαρ­ξη στις ανθρώ­πι­νες κοι­νω­νί­ες βαθιών ανι­σό­τι­μων σχέ­σε­ων. Ας δού­με ορι­σμέ­να ζητήματα:

  1. Ο Αν. Ανδρια­νό­που­λος δεν μπο­ρεί να κρύ­ψει την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα στον σύγ­χρο­νο καπι­τα­λι­σμό, παρά τις δια­κη­ρύ­ξεις των πάλαι ποτέ αστι­κών επα­να­στά­σε­ων για «Ελευ­θε­ρία-Ισό­τη­τα-Δικαιο­σύ­νη». Ότι δηλα­δή πρό­κει­ται για μία κοι­νω­νία που συνε­χώς αυξά­νουν οι κοι­νω­νι­κές – ταξι­κές ανι­σό­τη­τες, που σχη­μα­τι­κά οι «πλού­σιοι γίνο­νται πλου­σιό­τε­ρο και οι φτω­χοί φτω­χό­τε­ροι». Για παρά­δειγ­μα να σημειώ­σου­με ότι σε παλιό­τε­ρη μελέ­τη που δημο­σί­ευ­σε η Παγκό­σμια Έκθε­ση για την Ανι­σό­τη­τα, κατα­γρά­φει ότι το πλου­σιό­τε­ρο 0,1% του πλα­νή­τη, περί­που 7 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι, αύξη­σε τον πλού­το του από το 1980, κατέ­χο­ντας όσο το φτω­χό­τε­ρο 50% του παγκό­σμιου πλη­θυ­σμού, περί­που 3,8 δισε­κα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι, ενώ, το πλου­σιό­τε­ρο 1% «μάζε­ψε» το 27% του παγκό­σμιου πλού­του μετα­ξύ του 1980 και του 2016. Από αυτό το 1%, το ακό­μη πλου­σιό­τε­ρο 0,1% κατέ­χει το 13% του παγκό­σμιου πλού­του, ενώ, το 0,001%, δηλα­δή μόλις 76.000 άνθρω­ποι σε όλο τον κόσμο, κατέ­χουν το 4% του πλού­του που δημιουρ­γή­θη­κε από το 1980. Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η οικο­νο­μι­κή ανι­σό­τη­τα είναι περισ­σό­τε­ρο «ανά­γλυ­φη», εφό­σον το πλου­σιό­τε­ρο 1% των ΗΠΑ κατεί­χε το 39% του εθνι­κού πλού­του το 2014, από το 22% που συγκέ­ντρω­νε το 1980. Επί­σης την ακραία άνι­ση κατα­νο­μή του πλού­του στον πλα­νή­τη αντι­κα­το­πτρί­ζει η Ετή­σια έκθε­ση Global Wealth 2019 του Ινστι­τού­του Ερευ­νών του ελβε­τι­κού τρα­πε­ζι­κού κολοσ­σού Credit Suisse, η οποία δεί­χνει ότι το 2019 ο παγκό­σμιος πλού­τος των νοι­κο­κυ­ριών αυξή­θη­κε στο 12μηνο Ιου­λί­ου 2018-Ιού­νιου 2019 κατά 2,6% σε σχέ­ση με ένα 12μηνο νωρί­τε­ρα, φτά­νο­ντας τα 360 τρι­σε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια. Ωστό­σο το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος αυτού του πλού­του βρί­σκε­ται στα χέρια μιας πολύ μικρής μειο­ψη­φί­ας της ανθρω­πό­τη­τας, που συνε­χί­ζει να συσ­σω­ρεύ­ει. Σύμ­φω­να με την έκθε­ση, περί­που 47 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι, μόλις το 0,9% των ενη­λί­κων του πλα­νή­τη, κατέ­χουν σήμε­ρα όλοι μαζί 158,3 τρισ. δολά­ρια, περί­που δηλα­δή το 44% του παγκό­σμιου πλού­του. Στην «απέ­να­ντι όχθη» ‑και ενώ μεσο­λα­βούν δύο μεσαί­ες τάξεις- υπάρ­χουν περί­που τρία τρι­σε­κα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι, δηλα­δή πάνω από το 55% του ενή­λι­κου πλη­θυ­σμού της Γης. Είναι οι ενή­λι­κοι της ανθρω­πό­τη­τας που έχουν πλού­το μικρό­τε­ρο των 10.000 δολα­ρί­ων. Όλοι μαζί κατέ­χουν 6,3 τρισ. δολά­ρια, δηλα­δή μόλις το 1,8% του συνο­λι­κού παγκό­σμιου πλούτου.
  2. Ο Α. Ανδρια­νό­που­λος απο­φεύ­γει να ανα­φερ­θεί στο ποιοι και πώς δημιουρ­γούν αυτόν τον παγκό­σμιο πλού­το. Απο­φεύ­γει να γρά­ψει δηλα­δή ότι είναι απο­τέ­λε­σμα της εκμε­τάλ­λευ­σης της εργα­τι­κής δύνα­μης των πολ­λών (εκμε­τάλ­λευ­ση και από­λυ­τη και σχε­τι­κή) με τρό­πους και μεθό­δους πολύ­μορ­φους. Από την εντα­τι­κο­ποί­η­ση της, από την αύξη­ση του εργά­σι­μου χρό­νου, από την χρή­ση των νέων τεχνο­λο­γιών για μεγά­λω­μα της εκμε­τάλ­λευ­σης, από την διά­λυ­ση της όποιας «σιγου­ριάς» στις εργα­σια­κές σχέ­σεις κ.α Δηλα­δή η αύξη­ση του παρα­γό­με­νου πλού­του που τον καρ­πώ­νο­νται ολο­έ­να και λιγό­τε­ροι πατά πάνω στην αυξα­νό­με­νη «δυστυ­χία» των πολ­λών, στο αυξα­νό­με­νο «ξεζού­μι­σμα» τους. Ο Τζό­τζεφ Στί­γκλιτς στο βιβλίο του «Το τίμη­μα της ανι­σό­τη­τας» (2012) σημεί­ω­νε απο­κα­λυ­πτι­κά: «Όσοι βρί­σκο­νται στη βάση ή τη μέση της κοι­νω­νι­κής κλί­μα­κας είναι σε χει­ρό­τε­ρη θέση από τις αρχές του αιώ­να!».Τα πορί­σμα­τα από διά­φο­ρες μελέ­τες (κάθε άλλο προ­ερ­χό­με­νες από μαρ­ξι­στές επι­στή­μο­νες)  είναι απο­κα­λυ­πτι­κά. Όσο μεγα­λώ­νουν οι ανι­σό­τη­τες τόσο χει­ρο­τε­ρεύ­ει η ζωή των πολ­λών, ακό­μα κι αν αυξά­νε­ται το Ακα­θά­ρι­στο Εθνι­κό Προ­ϊ­όν, ακό­μα κι αν η χώρα συνο­λι­κά παρά­γει όλο και περισ­σό­τε­ρο πλού­το σε σχέ­ση με άλλες χώρες ή με το παρελ­θόν. Και είναι πραγ­μα­τι­κά συγκλο­νι­στι­κή η δια­πί­στω­ση των ερευ­νη­τών ότι από ένα υψη­λό σημείο ανά­πτυ­ξης και μετά, οι περί­φη­μοι «δεί­κτες της ευζω­ί­ας» παύ­ουν να βελ­τιώ­νο­νται. Κι όσο οι ανι­σό­τη­τες μεγα­λώ­νουν τόσο οι δεί­κτες αυτοί χει­ρο­τε­ρεύ­ουν ανε­ξάρ­τη­τα από τον βαθ­μό ανά­πτυ­ξης του παρα­γό­με­νου πλού­του. Αυτή η δια­πί­στω­ση ανα­τρέ­πει εκ θεμε­λί­ων το βασι­κό δόγ­μα των «θεω­ρη­τι­κών» οπα­δών-υπε­ρα­σπι­στών του καπι­τα­λι­σμού, ότι η αύξη­ση του πλού­του συνο­λι­κά, οδη­γεί ανα­πό­φευ­κτα στη διαρ­κή βελ­τί­ω­ση του επι­πέ­δου ζωής της κοι­νω­νί­ας στο σύνο­λό της.
  3. Φυσι­κά στο ότι πλέ­ον ακό­μη και ινστι­τού­τα- «δεξα­με­νές σκέ­ψης του συστή­μα­τος», δια­νο­ού­με­νοι κλπ. παρα­δέ­χο­νται την διευ­ρυ­νό­με­νη κοι­νω­νι­κή ανι­σό­τη­τα και δεν μπο­ρούν όμως να κρύ­ψουν και τη σύγ­χρο­νη φτώ­χεια (από­λυ­τη και σχε­τι­κή) δεν θα πρέ­πει να ξαφ­νιά­ζει. Η προ­σπά­θεια τους είναι αφε­νός να δικαιο­λο­γή­σουν με διά­φο­ρους τρό­πους το αντι­κει­με­νι­κό αυτό γεγο­νός (σύμ­φυ­το άλλω­στε με το καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα) και αφε­τέ­ρου να πεί­σουν τους λαούς ότι είναι «αντι­κει­με­νι­κό και αιώ­νιο ή φυσι­κό γεγο­νός» ή ότι με τις δικές τους «συντα­γές» μπο­ρεί να μειω­θεί. Όμως ο καπι­τα­λι­σμός-πολύ δε περισ­σό­τε­ρο στο ιμπε­ρια­λι­στι­κό του στά­διο- δεν «εξαν­θρω­πί­ζε­ται». Ας μην υπάρ­χουν αυτα­πά­τες από τα όσα κηρύτ­τουν για «μεί­ω­ση της ψαλί­δας», για «δίκαιη κατα­νο­μή» κ.α. Το σύστη­μα αυτό σαπί­ζει καθη­με­ρι­νά και η ανά­γκη ανα­τρο­πής του βγαί­νει πλέ­ον επι­τα­κτι­κά από όλους τους πόρους του…
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο