Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η αϋπνία σχετίζεται με την εκδήλωση καρδιαγγειακών προβλημάτων

Οι άνθρω­ποι με γενε­τι­κή προ­διά­θε­ση στα προ­βλή­μα­τα ύπνου κιν­δυ­νεύ­ουν περισ­σό­τε­ρο από εγκε­φα­λι­κό, στε­φα­νιαία νόσο και καρ­δια­κή ανε­πάρ­κεια, απο­κα­λύ­πτει νέα βρε­τα­νι­κή έρευ­να, την οποία επι­κα­λεί­ται η Guardian.

Μελε­τη­τές από τη Βρε­τα­νία και την Σου­η­δία, γρά­φο­ντας στην επι­στη­μο­νι­κή επι­θε­ώ­ρη­ση «Circulation» στη­ρί­ζουν αυτό το εύρη­μα σε γενε­τι­κές πλη­ρο­φο­ρί­ες που συνέ­λε­ξαν από μεγά­λες βάσεις δεδο­μέ­νων. Συγκε­κρι­μέ­να, οι ερευ­νη­τές ανέ­λυ­σαν δεδο­μέ­να από 400.000 ανθρώ­πους τα οποία συνέ­λε­ξαν από τη βάση δεδο­μέ­νων της Βρε­τα­νί­ας UK Biobank.

Η μέχρι τώρα έρευ­να είχε δεί­ξει ότι υπάρ­χει σχέ­ση μετα­ξύ της έλλει­ψης ύπνου και των καρ­διαγ­γεια­κών νόσων, ενώ η παρού­σα μελέ­τη επι­χει­ρεί να βάλει στην εξί­σω­ση και τον ρόλο της αϋπνίας.

Προη­γού­με­νες έρευ­νες έχουν δεί­ξει ότι υπάρ­χουν 250 γενε­τι­κές ανω­μα­λί­ες καθε­μία από τις οποί­ες αυξά­νει τον κίν­δυ­νο αϋπνίας.

Το κρί­σι­μο σημείο είναι το κατά πόσο αυτές οι γενε­τι­κές ανω­μα­λί­ες κλη­ρο­νο­μού­νται ή αν είναι απο­τέ­λε­σμα περι­βαλ­λο­ντι­κών παρα­γό­ντων (πλού­τος, σωμα­τι­κή άσκη­ση, τόπος κατοικίας).

«Αν πράγ­μα­τι υπάρ­χει σχέ­ση μετα­ξύ αϋπνί­ας και καρ­διαγ­γεια­κών προ­βλη­μά­των, εξι­σορ­ρο­πώ­ντας τις δια­τα­ρα­χές ύπνου μπο­ρού­με να μειώ­σου­με τον κίν­δυ­νο εγκε­φα­λι­κού», εξη­γεί καθη­γη­τής ο Χαγκ Μάρ­κους, ένας από τους συντά­κτες της μελέ­της από το Πανε­πι­στή­μιο του Κέιμπριτζ.

Αν και ο Μάρ­κους τόνι­σε ότι δεν γνω­ρί­ζου­με ακό­μα αν με την κατα­πο­λέ­μη­ση της αϋπνί­ας μπο­ρεί να μειω­θεί η πιθα­νό­τη­τα εκδή­λω­σης καρ­διαγ­γεια­κών ασθε­νειών, εντού­τοις υπάρ­χουν πολ­λές θερα­πευ­τι­κές παρεμ­βά­σεις για την κατα­πο­λέ­μη­σή της, ανά­με­σα τους και η γνω­στι­κή — συμπε­ρι­φο­ρι­κή θεραπεία.

Ο Μάικλ Χολμς από το Πανε­πι­στή­μιο της Οξφόρ­δης τονί­ζει ότι η παρού­σα έρευ­να δεν εξε­τά­ζει το αν η αϋπνία προ­κα­λεί καρ­διαγ­γεια­κά προ­βλή­μα­τα, αλλά το αν αυτοί που φέρουν γενε­τι­κές ανω­μα­λί­ες οι οποί­ες συν­δέ­ο­νται με υψη­λό­τε­ρο κίν­δυ­νο αϋπνί­ας έχουν και υψη­λό­τε­ρο κίν­δυ­νο εκδή­λω­σης καρ­διαγ­γεια­κών νόσων.

Ο Τζέ­ρε­μι Πίρ­σον, ανα­πλη­ρω­τής ιατρι­κός διευ­θυ­ντής του Βρε­τα­νι­κού Ιδρύ­μα­τος Καρ­διο­λο­γί­ας (British Hearth Foundation), εξη­γεί ότι οι άνθρω­ποι που υπο­φέ­ρουν από αϋπνία βρί­σκο­νται σε μεγα­λύ­τε­ρο κίν­δυ­νο εμφά­νι­σης στε­φα­νιαί­ας νόσου, που είναι μια βασι­κή αιτία της καρ­δια­κής προ­σβο­λής, ωστό­σο, υπο­γραμ­μί­ζει, πως παρα­μέ­νει άγνω­στο το κατά πόσο η ασθέ­νεια σχε­τί­ζε­ται με την αϋπνία καθαυ­τή η με άλλες συμπε­ρι­φο­ρές και κατα­στά­σεις που είναι συχνές στα άτο­μα με δια­τα­ρα­χές ύπνου, όπως η φτω­χή δια­τρο­φή και η υπέρταση.

Οι μελε­τη­τές φιλο­δο­ξούν πως η μελ­λο­ντι­κή έρευ­να θα προ­τεί­νει νέους τρό­πους αντι­με­τώ­πι­σης των καρ­διαγ­γεια­κών ασθε­νειών στα άτο­μα που υπο­φέ­ρουν από αϋπνία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο