Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 20 Αυγούστου — Γεγονότα και πρόσωπα

Σαν σήμε­ρα 20 Αυγού­στου τα σημα­ντι­κό­τε­ρα γεγο­νό­τα και πρό­σω­πα που έμει­ναν στην ιστο­ρία και δεν πρέ­πει να ξεχάσουμε.

1561 γεν­νή­θη­κε ο Ιτα­λός συν­θέ­της Τζά­κο­πο Πέρι, ο οποί­ος από πολ­λούς θεω­ρεί­ται ο εφευ­ρέ­της της όπερας

1741 Ο Δανός εξε­ρευ­νη­τής Βίτους Μπέ­ρινγκ γίνε­ται ο πρώ­τος Ευρω­παί­ος που προ­σεγ­γί­ζει την Αλά­σκα, δίνο­ντας το όνο­μά του στον Βερίγ­γειο Πορ­θμό (μετα­ξύ Αλά­σκας και Σιβηρίας).

1779  γεν­νή­θη­κε  ένας από τους πατέ­ρες της σύγ­χρο­νης χημεί­ας, ο Σου­η­δός Τζονς Τζά­κομπ Μπερζέλιους

1795 Γεν­νιέ­ται ο Φιλι­κός επα­να­στά­της του 1821 Νικό­λα­ος Κασομούλης.

1897 Ο άγγλος για­τρός Ρόναλντ Ρος ανα­κα­λύ­πτει ότι η ελο­νο­σία προ­έρ­χε­ται από τα κου­νού­πια. Θα τιμη­θεί με βρα­βείο Νόμπελ το 1902 και θα γίνει «σερ». Η 20η Αυγού­στου γιορ­τά­ζε­ται ως Παγκό­σμια Ημέ­ρα κατά των Κουνουπιών.

1915 Πεθαί­νει ο Γερ­μα­νός για­τρός Πολ Έρλιχ, που το 1908 βρα­βεύ­τη­κε με το Νόμπελ Ιατρικής.

1922 στο Παρί­σι γίνο­νται οι πρώ­τοι αγώ­νες στί­βου γυναι­κών στους οποί­ους μετέ­χουν γυναί­κες από όλο τον κόσμο. Περί­που 20.000 θεα­τές παρα­κο­λου­θούν τους αγώνες.

1940 Ξεκι­νά η επί­θε­ση της 8ης εθνι­κο­α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κής στρα­τιάς (Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Κίνας) ενα­ντί­ον των κατο­χι­κών στρα­τευ­μά­των του ιαπω­νι­κού ιμπε­ρια­λι­σμού. Η μάχη (που έμει­νε γνω­στή και ως «μάχη των 100 συνταγ­μά­των») έλη­ξε στις 5 Δεκεμ­βρί­ου με νίκη των Κινέ­ζων κομμουνιστών.

1941  γεν­νή­θη­κε  ο πρώ­ην Πρό­ε­δρος της Γιου­γκο­σλα­βί­ας Σλό­μπο­νταν Μιλόσεβιτς

1942 ο Γκλεν Σίμποργκ και ομά­δα χημι­κών απο­μο­νώ­νουν για πρώ­τη φορά το πλουτώνιο.

1942 την περί­ο­δο του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου απα­γο­ρεύ­ο­νται οι προ­βο­λείς στις πρε­μιέ­ρες του Χόλυ­γουντ, για να μη γίνε­ται η πόλη στό­χος των βομβαρδιστικών.

1944  γεν­νή­θη­κε  ο Ρατζίβ Γκά­ντι, πρω­θυ­πουρ­γός της Ινδί­ας (1984 — 1989)

1944 Αρχί­ζουν οι επι­θε­τι­κές επι­χει­ρή­σεις του σοβιε­τι­κού στρα­τού στη Ρου­μα­νία, η οποία κατέ­λη­ξε με την συντρι­βή της Γερ­μα­νι­κής Στρα­τιάς της Νότιας Ουκρανίας.

1948  γεν­νή­θη­κε  ο Ρόμπερτ Πλαντ, η φωνή των “Led Zeppelin”.

1948 Λήγει η μεγα­λύ­τε­ρη έως τότε εκστρα­τεία του κυβερ­νη­τι­κού στρα­τού κατά των δυνά­με­ων του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλά­δας στη Βόρεια Πίνδο(«Σχέδιο Κορω­νίς»), με 6 μεραρ­χί­ες πεζι­κού, 2 μοί­ρες ΛΟΚ και 8 λόχους πολυ­βό­λων, πυρο­βο­λι­κό και αερο­πο­ρία. Στό­χος τους, το χτύ­πη­μα και η εξό­ντω­ση του κύριου όγκου των δυνά­με­ων του ΔΣΕ που βρί­σκο­νταν στο Γράμ­μο. Οι μάχες που διήρ­κε­σαν σχε­δόν 70 μέρες έλη­ξαν με τον περί­φη­μο ελιγ­μό των δυνά­με­ων του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού στο Βίτσι και την απο­τυ­χία ουσια­στι­κά του κυβερ­νη­τι­κού στρα­τού να επι­τύ­χει τον σκο­πό του.

1949 Γεν­νή­θη­κε ο Νικό­λας Άσι­μος, έλλη­νας αντι­συμ­βα­τι­κός τρα­γου­δο­ποιός. (Θαν. 17/3/1988)

1953 η Ελλά­δα προ­σφεύ­γει στον ΟΗΕ, ζητώ­ντας την αυτο­διά­θε­ση της Κύπρου.

1968 Στις 20 προς 21 Αυγού­στου δυνά­μεις του Συμ­φώ­νου της Βαρ­σο­βί­ας, μαζί με δυνά­μεις του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Τσε­χο­σλο­βα­κί­ας, κατα­στέλ­λουν την αντε­πα­νά­στα­ση στην Τσε­χο­σλο­βα­κία, που βρι­σκό­ταν σε εξέ­λι­ξη πριν πολ­λούς μήνες και ήταν το απο­τέ­λε­σμα της οπορ­του­νι­στι­κής διά­βρω­σης του ΚΚ, καθώς και της δρά­σης ξένων μυστι­κών υπηρεσιών.

tsexoslovakia

1969 επε­κτεί­νο­νται τα λιγνι­τω­ρυ­χεία στην καρ­διά της Πτολεμαΐδας.

1975 η δια­στη­μι­κή απο­στο­λή των ΗΠΑ, Viking 1, ξεκι­νά το ταξί­δι της με προ­ο­ρι­σμό τον Άρη.

1977 οι ΗΠΑ εκτο­ξεύ­ουν το δια­στη­μό­πλοιο Voyager 2.

1980 ο Αυστρια­κός, Ρέιν­χολντ Μέσ­νερ, γίνε­ται ο πρώ­τος ορει­βά­της, που κατα­κτά μόνος του την κορυ­φή του Έβερεστ.

1980 συνά­ντη­ση πραγ­μα­το­ποιούν στην Κέρ­κυ­ρα, με πρω­το­βου­λία του Ανδρέα Παπαν­δρέ­ου, οι πέντε σοσια­λι­στές ηγέ­τες της Νότιας Ευρώπης.

1983 Δημο­σιεύ­ε­ται στην Εφη­με­ρί­δα της Κυβερ­νή­σε­ως ο Νόμος 1972, που καταρ­γεί την ποι­νι­κή δίω­ξη της μοιχείας.

1986 στο Εντμοντ της Οκλα­χό­μα, ένας υπάλ­λη­λος ταχυ­δρο­μεί­ου, ο Πάτρικ Χέν­ρι Σέριλ, σκο­τώ­νει 14 συνα­δέλ­φους του και μετά αυτοκτονεί.

1990 η Γιου­γκο­σλα­βία κατα­κτά το χρυ­σό μετάλ­λιο του 11ου Mundobasket της Αργε­ντι­νής, επι­κρα­τώ­ντας της Σοβιε­τι­κής με 92–75. Η Ελλά­δα κατα­τάσ­σε­ται έκτη (τρί­τη ανά­με­σα στις ευρω­παϊ­κές χώρες).

1992 στην Τουρ­κία, συλ­λαμ­βά­νε­ται ο ηγέ­της της οργά­νω­σης “Ντεβ Σολ” Μπε­ντρί Γιαγκάν.

1994 το Ζαΐρ κλεί­νει τα σύνο­ρά του με τη Ρουά­ντα για να απο­τρέ­ψει περαι­τέ­ρω ροή των προσφύγων.

1998 ο στρα­τός των ΗΠΑ βομ­βαρ­δί­ζει τα στρα­τό­πε­δα της Αλ Κάι­ντα στο Αφγα­νι­στάν και ένα “ύπο­πτο” εργο­στά­σιο χημι­κών στο Σου­δάν, ως αντί­ποι­να για το βομ­βαρ­δι­σμό των πρε­σβειών των ΗΠΑ στην Κένυα και την Ταν­ζα­νία, στις 7 Αυγού­στου. Από την επί­θε­ση κατα­στρέ­φε­ται ολο­σχε­ρώς το εργο­στά­σιο φαρ­μά­κων al Shifa στο Χαρ­τούμ. Αξιω­μα­τού­χοι το Προ­έ­δρου Κλί­ντον “δικαιο­λο­γούν” την επί­θε­ση λέγο­ντας, ότι το εργο­στά­σιο είχε σχέ­ση με την κατα­σκευή χημι­κών οπλών.

1998 την ώρα που οι Έλλη­νες πανη­γυ­ρί­ζουν την κατά­κτη­ση του χάλ­κι­νου μεταλ­λί­ου στο διπλό σκιφ ελα­φρών βαρών της κωπη­λα­σί­ας, ένα άλλο χάλ­κι­νο έφευ­γε από τα ελλη­νι­κά χέρια. Η ΔΟΕ αφαι­ρεί το μετάλ­λιο από το Λεω­νί­δα Σαμπά­νη και τον απο­κλεί­ει από τους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες της Αθή­νας. Πρό­κει­ται για το πρώ­το μετάλ­λιο που αφαι­ρεί­ται στο πλαί­σιο των Ολυ­μπια­κών του 2004 για παρά­βα­ση του κανο­νι­σμού περί χρή­σης απα­γο­ρευ­μέ­νων ουσιών.

2001 πέθα­νε ο Βρε­τα­νός αστρο­φυ­σι­κός Φρεντ Χόιλ, στον οποίο απο­δί­δε­ται η πατρό­τη­τα του όρου “Big Bang” για τη δημιουρ­γία του σύμπαντος.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο