Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η βρετανική Δικαιοσύνη αποφάσισε κατά της έκδοσης Ασανζ στις ΗΠΑ

Βρε­τα­νι­κό δικα­στή­ριο απο­φά­σι­σε σήμε­ρα ότι ο ιδρυ­τής του WikiLeaks Τζού­λιαν Ασάνζ δεν πρέ­πει να εκδο­θεί στις ΗΠΑ, όπου αντι­με­τω­πί­ζει κατη­γο­ρί­ες για παρα­βί­α­ση της νομο­θε­σί­ας περί κατα­σκο­πεί­ας, διό­τι απο­κά­λυ­ψε πάνω από 700.000 αμε­ρι­κα­νι­κά εμπι­στευ­τι­κά και απόρ­ρη­τα έγγραφα.

Η δικα­στής Βανέ­σα Μπα­ρέι­τσερ επε­σή­μα­νε ότι αρνή­θη­κε την έκδο­ση του Ασάνζ στις ΗΠΑ καθώς υπάρ­χουν φόβοι ότι θα αυτοκτονήσει.

Όπως τονί­ζε­ται, αν ο Ασάνζ παρα­πεμ­φθεί σε δίκη στις ΗΠΑ, αντι­με­τω­πί­ζει το ενδε­χό­με­νο να του επι­βλη­θεί ποι­νή κάθειρ­ξης ως και 175 ετών στη χώρα αυτή.

Οι αμε­ρι­κα­νι­κές αρχές έχουν σχη­μα­τί­σει δικο­γρα­φία που περι­λαμ­βά­νει 18 κατη­γο­ρί­ες για «συνω­μο­σία» με την Τσέλ­σι Μάνινγκ, πρώ­ην ανα­λύ­τρια του αμε­ρι­κα­νι­κού στρα­τού, με σκο­πό την παρεί­σφρη­ση σε υπο­λο­γι­στές της κυβέρ­νη­σης των ΗΠΑ και για παρα­βί­α­ση της αμε­ρι­κα­νι­κής νομο­θε­σί­ας περί κρα­τι­κών απορρήτων.

Όπως ανα­φέ­ρουν βρε­τα­νι­κά ΜΜΕ, όποια πλευ­ρά ηττη­θεί ανα­μέ­νε­ται να ασκή­σει έφε­ση και η υπό­θε­ση μάλ­λον θα κατα­λή­ξει στο Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου, κάτι που σημαί­νει ότι η ορι­στι­κή έκβα­σή της θα καθυστερήσει.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο