Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η ΕΕ δεν θα ασκήσει το δικαίωμά της για αγορά επιπρόσθετων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca

Η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι δεν θα ασκή­σει ένα δικαί­ω­μα προ­αί­ρε­σης για την αγο­ρά 100 εκα­τομ­μυ­ρί­ων επι­πρό­σθε­των δόσε­ων του εμβο­λί­ου της AstraZeneca κατά της COVID-19 το οποίο περι­λαμ­βά­νε­ται στο συμ­βό­λαιο που η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση έχει υπο­γρά­ψει με την εταιρία.

Εκπρό­σω­πος της Κομι­σιόν δήλω­σε σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου πως η κατα­λη­κτι­κή ημε­ρο­μη­νία για την άσκη­ση του δικαιώ­μα­τος έχει περά­σει και η ΕΕ δεν σχε­διά­ζει να το ασκή­σει, επι­βε­βαιώ­νο­ντας σχε­τι­κή είδη­ση που είχε μετα­δώ­σει χθες το πρα­κτο­ρείο Reuters.

Η Επι­τρο­πή παρήγ­γει­λε 300 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις από την AstraZeneca στο πλαί­σιο ενός συμ­βο­λαί­ου για την αγο­ρά 400 εκα­τομ­μυ­ρί­ων δόσε­ων από τις οποί­ες τα 100 εκα­τομ­μύ­ρια ήταν κατ΄ επιλογήν.

Εξάλ­λου, η Κομι­σιόν δήλω­σε πως δεν έχει απο­φα­σί­σει ακό­μη αν θα ασκή­σει ή όχι το δικαί­ω­μα προ­αί­ρε­σης για την αγο­ρά 200 εκα­τομ­μυ­ρί­ων επι­πρό­σθε­των δόσε­ων του εμβο­λί­ου της Johnson & Johnson κατά της COVID-19.

“Δεν μπο­ρώ να πω ότι βρι­σκό­μα­στε στο στά­διο όπου η Επι­τρο­πή μπο­ρεί να απο­φα­σί­σει με τα κρά­τη μέλη για το αν θα ασκή­σει ή όχι το δικαί­ω­μα προ­αί­ρε­σης. Είναι λίγο πρό­ω­ρο”, δήλω­σε εκπρό­σω­πος της Κομι­σιόν σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου.

Βάσει του συμ­βο­λαί­ου με την J&J, η ΕΕ έχει ήδη παραγ­γεί­λει 200 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις και έχει δικαί­ω­μα προ­αί­ρε­σης για την αγο­ρά άλλων 200 εκατομμυρίων.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο