Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για την άρση ασυλίας του Ι. Λαγού

«Την άρση ασυ­λί­ας του κατα­δι­κα­σμέ­νου ναζί εγκλη­μα­τία Λαγού από την Ολο­μέ­λεια του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου» ζητά η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ με επι­στο­λή που απέ­στει­λε προς τους βου­λευ­τές του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου, ενό­ψει της σημε­ρι­νής ψηφοφορίας.

Η επι­στο­λή των ευρω­βου­λευ­τών του ΚΚΕ, Κώστα Παπα­δά­κη και Λευ­τέ­ρη Νικο­λά­ου-Αλα­βά­νου έχει ως εξής:

«Στις 14 Οκτω­βρί­ου 2020 η ηγε­τι­κή ομά­δα της εγκλη­μα­τι­κής ναζι­στι­κής οργά­νω­σης “Χρυ­σή Αυγή” κατα­δι­κά­στη­κε από το Τρι­με­λές Εφε­τείο Κακουρ­γη­μά­των της Αθή­νας σε πολυ­ε­τείς ποι­νές κάθειρ­ξης, για το κακούρ­γη­μα της διεύ­θυν­σης εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης. Μετα­ξύ των κατα­δι­κα­σθέ­ντων, με ποι­νή κάθειρ­ξης 13 ετών, βρί­σκε­ται και ο ευρω­βου­λευ­τής Ι. Λαγός.

Μέχρι στιγ­μής, όλα τα στε­λέ­χη της «Χρυ­σής Αυγής» που κατα­δι­κά­στη­καν για διεύ­θυν­ση εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης έχουν οδη­γη­θεί στη φυλα­κή, πλην δύο: Του Χ. Παπ­πά ο οποί­ος εξα­κο­λου­θεί να δια­φεύ­γει της σύλ­λη­ψης και του Ι. Λαγού, ο οποί­ος αξιο­ποί­η­σε την ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή ασυ­λία έτσι ώστε να κρύ­βε­ται στις Βρυ­ξέλ­λες και να προ­κα­λεί με χυδαί­ες πρά­ξεις, δηλώ­σεις και ομι­λί­ες από το βήμα του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου το πάν­δη­μο αντι­φα­σι­στι­κό αίσθη­μα του Ελλη­νι­κού λαού που απαί­τη­σε οι ναζί εγκλη­μα­τί­ες να οδη­γη­θούν στη φυσι­κή τους θέση: στη φυλακή.

Στη συνε­δρί­α­σή της 22 Απρι­λί­ου 2021, η κοι­νο­βου­λευ­τι­κή επι­τρο­πή Νομι­κών Υπο­θέ­σε­ων ολο­κλή­ρω­σε την εξέ­τα­ση της υπό­θε­σης του κατα­δι­κα­σμέ­νου ναζί ευρω­βου­λευ­τή Λαγού και με μεγά­λη πλειο­ψη­φία ενέ­κρι­νε την έκθε­σή της, η οποία ειση­γεί­ται την άρση της ασυ­λί­ας του Λαγού και θα τεθεί σε ψηφο­φο­ρία στην ολο­μέ­λεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Είναι ανά­γκη να υπο­γραμ­μί­σου­με ότι η δίκη της Χρυ­σής Αυγής κρά­τη­σε επτά ολό­κλη­ρα χρό­νια, αφού οι κατη­γο­ρού­με­νοι συνε­λή­φθη­σαν το φθι­νό­πω­ρο του 2013 μετά τη δολο­φο­νία του αντι­φα­σί­στα μου­σι­κού Π. Φύσ­σα, τις δολο­φο­νι­κές επι­θέ­σεις ενά­ντια σε στε­λέ­χη του ΠΑΜΕ, στους Αιγύ­πτιους αλιερ­γά­τες και άλλες απο­κρου­στι­κές εγκλη­μα­τι­κές πρά­ξεις. Για την καθυ­στέ­ρη­ση της ολο­κλή­ρω­σης της δίκης έχει σοβα­ρές ευθύ­νες τόσο η συγκυ­βέρ­νη­ση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ, όσο και η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η μεγά­λη καθυ­στέ­ρη­ση της άρσης της ασυ­λί­ας του ναζί εγκλη­μα­τία κατα­δει­κνύ­ει τις ευθύ­νες τόσο της τωρι­νής κυβέρ­νη­σης της ΝΔ όσο και των αρμό­διων οργά­νων του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου που δεν έθε­σαν την εξέ­τα­σή της σε προ­τε­ραιό­τη­τα ανά­λο­γη με τη σημα­σία και τη σοβα­ρό­τη­τά της, επι­τρέ­πο­ντάς στον κατα­δι­κα­σμέ­νο εγκλη­μα­τία να συμ­με­τέ­χει κανο­νι­κά στις κοι­νο­βου­λευ­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες σαν να μην συμ­βαί­νει τίπο­τα, παρά τις επα­νει­λημ­μέ­νες παρεμ­βά­σεις και καταγ­γε­λί­ες της Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κής Ομά­δας του ΚΚΕ με επι­στο­λές της στον Πρό­ε­δρο του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου και δημό­σιες ανα­κοι­νώ­σεις της.

Η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ καλεί τα μέλη του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου να πρά­ξουν το αυτο­νό­η­το: Να ψηφί­σουν υπέρ της άρσης της ασυ­λί­ας του κατα­δι­κα­σμέ­νου ναζί εγκλη­μα­τία Λαγού, ώστε να εκτί­σει την ποι­νή του εκεί όπου έπρε­πε να βρί­σκε­ται εδώ και και­ρό, στη φυλακή.

Επι­ση­μαί­νου­με ταυ­τό­χρο­να την αβά­σι­μη αρνη­τι­κή έκθε­ση της επι­τρο­πής Νομι­κών Υπο­θέ­σε­ων για την άρση της ασυ­λί­ας του κατα­δι­κα­σμέ­νου ναζί εγκλη­μα­τία σχε­τι­κά με το σκί­σι­μο της Τουρ­κι­κής σημαί­ας στην ολο­μέ­λεια του ΕΚ.

Η έκθε­ση αυτή κατά απα­ρά­δε­κτο τρό­πο αντι­με­τω­πί­ζει το Λαγό ως εκπρό­σω­πο δήθεν πολι­τι­κού κόμ­μα­τος, ο οποί­ος εξέ­φρα­σε τις από­ψεις του στα πλαί­σια της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής του ιδιό­τη­τας και όχι σαν αυτό που πράγ­μα­τι είναι και ανα­γνώ­ρι­σε και το Τρι­με­λές Εφε­τείο Κακουρ­γη­μά­των της Αθή­νας, στην άλλη υπό­θε­ση άρσης της ασυ­λί­ας του: Μέλος της ηγε­σί­ας μιας εγκλη­μα­τι­κής ναζι­στι­κής οργά­νω­σης. Με αυτήν την ιδιό­τη­τα προ­έ­βη στην πρά­ξη αυτή και με κίνη­τρο τη ρατσι­στι­κή μισαλ­λο­δο­ξία που χαρα­κτη­ρί­ζει τη στά­ση του, και συνε­πώς επι­βάλ­λε­ται με την ψήφο των ευρω­βου­λευ­τών να αρθεί η ασυ­λία του και για την υπό­θε­ση αυτή».

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο