Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Ηριάννα θέλει τη ζωή της πίσω – Διαφωνεί κάθετα με ό,τι έγινε χτες στην Αθήνα, λέει ο πατέρας της

«Θέλω τη ζωή μου πίσω» είναι το μήνυ­μα που στέλ­νει η Ηριά­να δια μέσου του πατέ­ρα της ο οποί­ος ξεκα­θα­ρί­ζει ότι τόσο η Ηριάν­να όσο και η οικο­γέ­νεια δια­φω­νούν κάθε­τα με ό,τι έγι­νε χτες στην Αθήνα.

«Θέλω να σας πω το εξής, ότι η Ηριάν­να είναι εκπαι­δευ­τι­κός, ένας εκπαι­δευ­τι­κός δια­μορ­φώ­νει ψυχές, δεν κατα­στρέ­φει ζωές. Αυτό το έχουν οι εκπαι­δευ­τι­κοί, πλά­θουν ανθρώ­πους (…) Σήμε­ρα το πρωί που μίλη­σα μαζί της έμαυ­θε τι έγι­νε χθες, δια­φω­νεί κι εκεί­νη και η οικο­γέ­νεια κάθε­τα με αυτά που έγι­ναν στην Αθή­να. Κάθε­τα! Δεν έχει καμία δου­λειά η υπό­θε­σή της με αυτά τα οποία έγι­ναν. Λυπά­μαι πάρα πολύ που κάποι άνθρω­ποι στο όνο­μα της Ηριάν­νας βρί­σκο­νται σε δυσκο­λό­τε­ρη οικο­νο­μι­κή κατά­στα­ση (…) Θέλου­με μια δίκαιη δίκη. Θέλου­με να φανεί η αλή­θεια. Στην έκθε­ση, σήμε­ρα είχαν εμφα­νι­στεί 257 γενε­τι­στές απ’ όλο τον κόσμο (…) να βρο­ντο­φω­νά­ξουν ότι είναι λάθος η από­φα­ση» είπε μετα­ξύ άλλων ο πατέ­ρας της Ηριάνας

Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι η Ηριάν­να καταδ­κά­στη­κε με μονα­δι­κό ενο­χο­ποι­η­τι­κό στοι­χείο το γενε­τι­κό υλι­κό, χωρίς απο­δει­κτι­κά στοι­χεία. «Μια από­φα­ση που κρύ­βει επί της ουσί­ας την ποι­νι­κο­ποί­η­ση των κοι­νω­νι­κών σχέ­σε­ων μετα­ξύ ατό­μων. Σημειω­τέ­ον, ο σύντρο­φός της κατη­γο­ρή­θη­κε για εμπλο­κή με τη «Συνω­μο­σία Πυρή­νων της Φωτιάς» (ΣΠΦ) και αθω­ώ­θη­κε αμε­τά­κλη­τα. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι η Ηριάν­να Β. Λ. το 2011 — φοι­τή­τρια τότε Φιλο­σο­φι­κής — είχε προ­σα­χθεί στη ΓΑΔΑ, μετά από εισβο­λή των ΕΚΑΜ σε σπί­τι υπό­πτου (του συντρό­φου της) για συμ­με­το­χή στην ΣΠΦ. Δύο χρό­νια αργό­τε­ρα (2013), συνε­λή­φθη και κατη­γο­ρή­θη­κε ως μέλος της ΣΠΦ και για οπλο­κα­το­χή, με βάση ένα μερι­κό δείγ­μα DNA σε γεμι­στή­ρα ενός όπλου.

Η συγκε­κρι­μέ­νη υπό­θε­ση ξεκί­νη­σε το Νοέμ­βρη του 2011, στην Πολυ­τε­χνειού­πο­λη, όταν ένας αγνώ­στων στοι­χεί­ων βοη­θός τεχνί­τη (από τότε δεν εμφα­νί­στη­κε) είδε από την ταρά­τσα κάποιον άνδρα να βγαί­νει από ένα βαν και να κρύ­βει ένα κου­τί. Πιστεύ­ο­ντας πως είναι λίρες, πηγαί­νει και ξεθά­βει το κου­τί, στο οποίο όμως ανα­κα­λύ­πτει όπλα, τα οποία πιά­νει με τα χέρια του (και «μολύ­νει» και με το DNA του). Έπει­τα, καλεί την Αστυ­νο­μία και ανα­λαμ­βά­νει η Αντι­τρο­μο­κρα­τι­κή. Ο άνθρω­πος αυτός δεν κλή­θη­κε σε κανέ­να δικα­στή­ριο και η διεύ­θυν­σή του δεν φαί­νε­ται να αντι­στοι­χού­σε ποτέ σε κανέ­να τέτοιο υπαρ­κτό πρό­σω­πο. Πάνω σε αυτήν την …ευφά­ντα­στη πραγ­μα­τι­κά ιστο­ρία, ξεκι­νά η δίω­ξη της Ηριάν­νας Β. Λ., φοι­τή­τριας Φιλο­σο­φι­κής τότε, της οποί­ας το DNA υπο­τί­θε­ται, βρέ­θη­κε πάνω στον γεμι­στή­ρα ενός όπλου.

Τον Ιού­νη του 2017, με μονα­δι­κό ενο­χο­ποι­η­τι­κό στοι­χείο ένα δείγ­μα DNA της κατη­γο­ρί­ας μάλι­στα του μείγ­μα­τος και αφού ταλαι­πω­ρή­θη­κε επί 4 χρό­νια με ανα­βο­λές, κατα­δι­κά­στη­κε για συμ­με­το­χή στη ΣΠΦ σε ποι­νή κάθειρ­ξης 13 χρό­νια (δήμευ­ση περιου­σί­ας, αφαί­ρε­ση πολι­τι­κών δικαιω­μά­των) χωρίς ανα­γνώ­ρι­ση ελα­φρυ­ντι­κών, χωρίς ανα­στο­λή. Μονα­δι­κό στοι­χείο το DNA, του οποί­ου η ταυ­το­ποί­η­ση των προ­σω­πι­κών στοι­χεί­ων που προ­σφέ­ρει δεν είναι πλή­ρης. Σημειω­τέ­ον, όταν οι γονείς της προ­σέ­λα­βαν ειδι­κό γενε­τι­στή καθη­γη­τή, δήλω­σε ότι δεν υπάρ­χει καμία περί­πτω­ση να γίνει ταυ­το­ποί­η­ση του DNA της κοπέ­λας με το επί­μα­χο μερι­κό δείγ­μα που βρέ­θη­κε στον γεμιστήρα.

Πρέ­πει να τονι­στεί ότι είναι αρκε­τές οι υπο­θέ­σεις που είδαν τη δημο­σιό­τη­τα και αφο­ρούν φίλους και συγ­γε­νείς ατό­μων που τυλί­χτη­καν «σε μια κόλ­λα χαρ­τί» με ανύ­παρ­κτα στοι­χεία και με αυθαί­ρε­τες κατα­σκευ­ές για εμπλο­κή τους στη ΣΠΦ και αθω­ώ­θη­καν. Ενδει­κτι­κή και η δήλω­ση που είδε τη δημο­σιό­τη­τα, της μητέ­ρας της Ηριάν­νας, “αυτό που συμ­βαί­νει στην Ηριάν­να μπο­ρεί να συμ­βεί στον οποιο­δή­πο­τε. Σε εμέ­να, σε εσέ­να, στους φίλους σας, στους συγ­γε­νείς, στους πάντες”» (902.gr).

Τη Δευ­τέ­ρα 18 Ιού­λη στο Πεντα­με­λές Εφε­τείο εξε­τά­στη­κε το αίτη­μα ανα­στο­λής εκτέ­λε­σης της ποι­νής μέχρι την εκδί­κα­ση της υπό­θε­σης στο Εφε­τείο. Το Δικα­στή­ριο απέρ­ρι­ψε το αίτη­μα κατά πλειο­ψη­φία, υιο­θε­τώ­ντας την άπο­ψη του εισαγ­γε­λέα ο οποί­ος ζήτη­σε την απόρ­ρι­ψη του αιτή­μα­τος.

Οπως μας εξή­γη­σαν από τη νομι­κή ομά­δα πυο χει­ρί­ζο­νται την υπό­θε­ση, το επό­με­να βήμα­τα είναι η εκ νέου κατά­θε­ση αίτη­ση ανα­στο­λής, η οποία λόγω των δια­κο­πών του Αυγού­στου θα εξε­τα­στεί τον Οκτώ­βριο (με δια­φο­ρε­τι­κή σύν­θε­ση δικα­στη­ρί­ου). Ομως το βασι­κό ζητού­με­νο είναι η επί­σπευ­ση του Εφε­τεί­ου, το οποίο με τα τωρι­νά δεδο­μέ­να προσ­διο­ρί­ζε­ται για τον Ιού­νιο του 2018.

Ο ίδιος ο συνή­γο­ρός της Ηριάν­νας, Θεό­δω­ρος Μαντάς μας είπε:

«Το τραύ­μα του κρά­τους δικαί­ου δεν επου­λώ­θη­κε σήμε­ρα. Το πεντα­με­λές Εφε­τείο Αθη­νών, με ορια­κή πλειο­ψη­φία δια­φο­ράς μόλις μίας ψήφου, αρνή­θη­κε στην Ηριάν­να το δικαί­ω­μα να επι­στρέ­ψει στο πανε­πι­στή­μιο, στη ζωή της και στην οικο­γέ­νειά της.

Ευχα­ρι­στού­με το σύνο­λο της κοι­νω­νί­ας που στά­θη­κε κοντά στην Ηριάν­να, στον αγώ­να και στην αγω­νία της.

Η προ­σπά­θειά μας θα συνε­χι­στεί με επι­μο­νή προ­κει­μέ­νου η Ηριάν­να να επι­στρέ­ψει στη ζωή».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο