Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Ιταλία έθεσε σε καραντίνα το ένα τέταρτο του πληθυσμού

Η κυβέρ­νη­ση της Ιτα­λί­ας, της χώρας που πλήτ­τε­ται πλέ­ον βαρύ­τε­ρα από οποια­δή­πο­τε άλλη πλην Κίνας εξαι­τί­ας της επι­δη­μί­ας του κορο­ναϊ­ού, έθε­σε χθες Κυρια­κή το ένα τέταρ­το του πλη­θυ­σμού της σε καρα­ντί­να, μέτρο χωρίς προη­γού­με­νο στην Ευρώ­πη, που απο­φα­σί­στη­κε να επι­βλη­θεί για να ανα­σχε­θεί η εξά­πλω­ση της ασθέ­νειας COVID-19, που έχει μολύ­νει του­λά­χι­στον 109.000 ανθρώ­πους σε διε­θνές επί­πε­δο και προ­κά­λε­σε έναν πρώ­το θάνα­το στην αφρι­κα­νι­κή ήπειρο.

Ο επι­κε­φα­λής του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας (ΠΟΫ) Τέντρος Αντα­νόμ Γκε­μπρε­έ­σους χαι­ρέ­τι­σε τα «θαρ­ρα­λέα» μέτρα της Ρώμης και τις «αλη­θι­νές θυσί­ες» της Ιταλίας.

Άλλοι 133 θάνα­τοι εξαι­τί­ας της επι­δη­μί­ας που προ­κα­λεί ο SARS-CoV‑2 κατα­γρά­φη­καν τις περα­σμέ­νες 24 ώρες.

Τα μέτρα περιο­ρι­σμού, που θα ισχύ­σουν ως την 3η Απρι­λί­ου, εκτεί­νο­νται σε τερά­στια έκτα­ση της βόρειας Ιτα­λί­ας, από το Μιλά­νο, την οικο­νο­μι­κή πρω­τεύ­ου­σα, ως τη Βενε­τία, του­ρι­στι­κό μαγνήτη.

Οι 15 και πλέ­ον εκα­τομ­μύ­ρια Ιτα­λοί που ζουν μέσα σε αυτή την «κόκ­κι­νη ζώνη» θα δουν τις μετα­κι­νή­σεις τους να περιο­ρί­ζο­νται δρα­στι­κά. Τα σύνο­ρα με τις γει­το­νι­κές χώρες παρα­μέ­νουν ανοι­κτά προς το παρόν. Τα δύο μιλα­νέ­ζι­κα αερο­δρό­μια και αυτό της Βενε­τί­ας μένουν επί­σης ανοι­κτά, αλλά με πολύ μειω­μέ­νο τον αριθ­μό των πτή­σε­ων. Οι χώρες που γει­το­νεύ­ουν με την Ιτα­λία (Γαλ­λία, Ελβε­τία, Αυστρία, Σλο­βε­νία) δια­βε­βαί­ω­σαν ότι δεν θα κλεί­σουν τα σύνο­ρά τους, ωστό­σο θα επι­βάλ­λουν κάποιους περιορισμούς.

Το ριζο­σπα­στι­κό μέτρο που ανα­κοί­νω­σε χθες η Ρώμη παρα­πέ­μπει σε αυτά που επι­βλή­θη­καν στην επαρ­χία Χου­μπέι, όπου εμφα­νί­στη­κε ο SARS-CoV‑2 και ξέσπα­σε η επι­δη­μία της ασθέ­νειας COVID-19 τον Δεκέμ­βριο (56 εκα­τομ­μύ­ρια κάτοι­κοι σε καραντίνα).

Η ανη­συ­χία εξα­πλώ­νε­ται και σε άλλες ευρω­παϊ­κές κυβερ­νή­σεις. Ο γερ­μα­νός υπουρ­γός Υγεί­ας Γενς Σπαν κάλε­σε χθες να ακυ­ρω­θούν όλες οι δημό­σιες συγκε­ντρώ­σεις με τη συμ­με­το­χή χιλί­ων και πλέ­ον ανθρώ­πων και να ετοι­μα­στούν μέτρα στή­ρι­ξης της οικονομίας.

Τα κρού­σμα­τα αυξά­νο­νται ταχύ­τα­τα (και) στη Γερ­μα­νία: κατα­γρά­φο­νται πλέ­ον 847, δηλα­δή δεκα­πλά­σια από ό,τι μία εβδο­μά­δα νωρίτερα.

Η Αίγυ­πτος ανα­κοί­νω­σε χθες τον πρώ­το θάνα­το εξαι­τί­ας του κορο­ναϊ­ού, τον πρώ­το στην αφρι­κα­νι­κή ήπει­ρο. Επρό­κει­το για 60χρονο Γερ­μα­νό. Παράλ­λη­λα, κρουα­ζιε­ρό­πλοιο με 171 επι­βά­τες, ανά­με­σά τους 101 ξένους του­ρί­στες, εκκε­νώ­θη­κε στο Λού­ξορ (νότια) μετά την επι­βε­βαί­ω­ση 45 κρου­σμά­των, που αύξη­σε το σύνο­λο των ανθρώ­πων που έχουν μολυν­θεί στην Αίγυ­πτο σε του­λά­χι­στον 48.

Στη Σαου­δι­κή Αρα­βία ανα­κοι­νώ­θη­κε ο «προ­σω­ρι­νός» απο­κλει­σμός της επαρ­χί­ας Κατίφ (ανα­το­λι­κά), όπου κυριαρ­χεί η σιι­τι­κή μειο­νό­τη­τα και όπου έχουν κατα­γρα­φεί μέχρι τώρα τα 11 από τα κρού­σμα­τα του κορο­ναϊ­ού στη χώρα. Επρό­κει­το κυρί­ως για ανθρώ­πους που επέ­στρε­ψαν από το Ιράν.

Ενώ στη Μόσχα, ανα­κοι­νώ­θη­κε πως όποιος δεν τηρεί την καρα­ντί­να θα αντι­με­τω­πί­ζει πλέ­ον ποι­νή φυλά­κι­σης πέντε ετών.

Η Ιτα­λία, με 7.375 κρού­σμα­τα και 366 θανά­τους, είναι μαζί με το Ιράν και τη Νότια Κορέα ανά­με­σα στις χώρες που έχουν χτυ­πη­θεί περισ­σό­τε­ρο από την επι­δη­μία πέραν της ηπει­ρω­τι­κής Κίνας. Είναι αναμ­φί­βο­λα η ευρω­παϊ­κή χώρα που πλήτ­τε­ται πιο σκληρά.

Στο Μιλά­νο, οι δρό­μοι ήταν ήρε­μοι, σχε­δόν άδειοι, χθες Κυρια­κή. Οι περιο­ρι­σμοί οι οποί­οι επι­βλή­θη­καν αφο­ρούν όλη τη Λομ­βαρ­δία και τις επαρ­χί­ες Μόντε­να, Πάρ­μα, Πια­τσέν­τσα, Ρέτζο Εμί­λια, Ρίμι­νι, Πέζα­ρο και Ούρ­μπι­νο, Αλε­σά­ντρια, Άστι, Πάδο­βα, Τρε­βί­ζο και Βενετία.

Μου­σεία, γήπε­δα, πισί­νες, ντι­σκο­τέκ, παμπ και άλλα νυχτε­ρι­νά κέντρα, αίθου­σες παι­γνί­ων και άλλοι χώροι δημό­σιων συνα­θροί­σε­ων θα πρέ­πει να κλεί­σουν, ορί­ζει το διά­ταγ­μα που υπέ­γρα­ψε ο επι­κε­φα­λής της ιτα­λι­κής κυβέρ­νη­σης Τζου­ζέ­πε Κόντε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο