Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κίνα απομακρύνει όλους τους ξένους υπολογιστές και λογισμικό από τις δημόσιες υπηρεσίες της

Η Κίνα έδω­σε εντο­λή να αντι­κα­τα­στα­θούν με κινε­ζι­κά προ­ϊ­ό­ντα όλοι οι ξένοι υπο­λο­γι­στές και το ξένο λογι­σμι­κό στα κυβερ­νη­τι­κά γρα­φεία και στους δημό­σιους οργα­νι­σμούς της χώρας μέσα στην επό­με­νη τριετία.

Πρό­κει­ται για την πρώ­τη γνω­στή δημο­σί­ως κυβερ­νη­τι­κή εντο­λή με συγκε­κρι­μέ­νη στό­χευ­ση, που δίνε­ται σχε­τι­κά με τις κρα­τι­κές προ­μή­θειες, προ­κει­μέ­νου αυτές να στρα­φούν σε εγχώ­ριους προ­μη­θευ­τές. Η νέα πολι­τι­κή εντάσ­σε­ται στο πλαί­σιο μιας ευρύ­τε­ρης στρα­τη­γι­κής απε­ξάρ­τη­σης της Κίνας ολο­έ­να περισ­σό­τε­ρο από τις ξένες τεχνο­λο­γί­ες.  Η από­φα­ση, σύμ­φω­να με τους «Φαϊ­νάν­σιαλ Τάιμς», πιθα­νώς θα πλή­ξει τις αμε­ρι­κα­νι­κές πολυ­ε­θνι­κές εται­ρεί­ες τεχνο­λο­γί­ας όπως οι HP, Dell και Microsoft, που έχουν κάνει μεγά­λες εξα­γω­γές στην Κίνα. Έρχε­ται ως απά­ντη­ση στην προ­σπά­θεια των ΗΠΑ να περιο­ρί­σουν τη χρή­ση κινε­ζι­κής τεχνο­λο­γί­ας, καθώς ο εμπο­ρι­κός πόλε­μος μετα­ξύ των δύο μεγά­λων χωρών έχει στα­δια­κά απο­κτή­σει και χαρα­κτη­ρι­στι­κά «ψυχρού πολέ­μου» στο πεδίο της τεχνο­λο­γί­ας και της τεχνογνωσίας.

Η κυβέρ­νη­ση Τραμπ απα­γό­ρευ­σε νωρί­τε­ρα φέτος ‑προ­τάσ­σο­ντας λόγους εθνι­κής ασφα­λεί­ας- στις εται­ρεί­ες των ΗΠΑ να συναλ­λάσ­σο­νται με την κινε­ζι­κή εται­ρεία Huawei (πρω­το­πό­ρο στα δίκτυα πέμ­πτης γενιάς 5G) και ήδη οι αμε­ρι­κα­νι­κές Google, Intel και Qualcomm έχουν ανα­κοι­νώ­σει ότι παγώ­νουν τη συνερ­γα­σία τους με τη Huawei. Η αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση πιέ­ζει τις ευρω­παϊ­κές κυβερ­νή­σεις να απο­κλεί­σουν και αυτές την κινε­ζι­κή εται­ρεία από τα νέα ή μελ­λο­ντι­κά έργα εγκα­τά­στα­σης δικτύ­ων 5G.

Ανα­λυ­τές της χρη­μα­τι­στη­ρια­κής εται­ρεί­ας China Securities εκτι­μούν ότι 20 έως 30 εκα­τομ­μύ­ρια ξένοι υπο­λο­γι­στές και άλλα μέρη υλι­κού (hardware) θα πρέ­πει να αντι­κα­τα­στα­θούν μετά τη νέα κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή, που εξαγ­γέλ­θη­κε μετά από προη­γού­με­νη εντο­λή του κεντρι­κού γρα­φεί­ου του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος και η οποία θα αρχί­σει να τίθε­ται μαζι­κά σε εφαρ­μο­γή με το νέο έτος. Η νέα πολι­τι­κή ήδη βαφτί­στη­κε «3–5‑2», επει­δή ανα­μέ­νε­ται το 30% των ανα­γκαί­ων αντι­κα­τα­στά­σε­ων να γίνει το 2020, το 50% το 2021 και το υπό­λοι­πο 20% το 2022.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο