Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κίνα «εναντιώνεται» στις «κινήσεις» του NATO στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού

Η Κίνα ενα­ντιώ­νε­ται σθε­να­ρά στις «κινή­σεις του NATO προς ανα­το­λάς, στην περι­φέ­ρεια Ασί­ας-Ειρη­νι­κού» και προει­δο­ποιεί πως οποια­δή­πο­τε ενέρ­γεια απει­λή­σει τα δικαιώ­μα­τα και τα συμ­φέ­ρο­ντά της θα αντι­με­τω­πι­στεί «απο­φα­σι­στι­κά», σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση της διπλω­μα­τι­κής αντι­προ­σω­πεί­ας της χώρας στην ΕΕ.

Σε δελ­τίο Τύπου που δημο­σιο­ποι­ή­θη­κε αργά χθες Τρί­τη το βρά­δυ από την αντι­προ­σω­πεία, υπο­γραμ­μί­ζε­ται ιδί­ως πως η κινε­ζι­κή κυβέρ­νη­ση απορ­ρί­πτει τις ανα­φο­ρές σ’ αυτήν στο πλαί­σιο της συνό­δου του Οργα­νι­σμού του Συμ­φώ­νου του Βόρειου Ατλα­ντι­κού στο Βίλ­νιους της Λιθουα­νί­ας και ότι θα προ­α­σπί­σει την εθνι­κή της κυριαρ­χία, την εθνι­κή της ασφά­λεια και την ανά­πτυ­ξή της.

«Σε οποια­δή­πο­τε ενέρ­γεια θέσει σε κίν­δυ­νο τα δικαιώ­μα­τα και τα συμ­φέ­ρο­ντα της Κίνας θα δοθεί απο­φα­σι­στι­κή απά­ντη­ση», προστίθεται.

Ο Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας του NATO Γενς Στόλ­τεν­μπεργκ έκρι­νε μιλώ­ντας σε δημο­σιο­γρά­φους στη σύνο­δο χθες Τρί­τη πως η Κίνα εγεί­ρει ολο­έ­να μεγα­λύ­τε­ρη πρό­κλη­ση για τη βασι­σμέ­νη σε κανό­νες διε­θνή τάξη, καθώς «αρνεί­ται να κατα­δι­κά­σει τον πόλε­μο της Ρωσί­ας στην Ουκρα­νία», «απει­λεί την Ταϊ­βάν» και «μεγε­θύ­νει τον στρα­τό της». «Ο εκσυγ­χρο­νι­σμός του κινε­ζι­κού πυρη­νι­κού οπλο­στα­σί­ου δεν έχει προη­γού­με­νο» και δεν επι­δει­κνύ­ε­ται «ουδε­μία δια­φά­νεια», συνέ­χι­σε ο Νορβηγός.

Οι σύμ­μα­χοι και οι εταί­ροι τους συμ­φώ­νη­σαν εξάλ­λου να συνερ­γα­στούν για να «προ­στα­τευ­θούν από την εξα­να­γκα­στι­κή συμπε­ρι­φο­ρά» του Πεκί­νου, σημεί­ω­σε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Στη σύνο­δο της συμ­μα­χί­ας προ­σκλή­θη­καν και συμ­με­τέ­χουν οι ηγέ­τες της Ιαπω­νί­ας, της Νότιας Κορέ­ας, της Αυστρα­λί­ας και της Νέας Ζηλανδίας.

Η ανα­κοί­νω­ση της κινε­ζι­κής αντι­προ­σω­πεί­ας κατη­γο­ρεί το NATO πως αψη­φά τα γεγο­νό­τα, δια­στρε­βλώ­νει εσκεμ­μέ­να τις θέσεις και τις πολι­τι­κές της Κίνας και τη κατασυκοφαντεί.

Ακό­μα, ανα­φέ­ρει πως οι επα­νει­λημ­μέ­νες ανα­φο­ρές στο ότι το NATO είναι «πυρη­νι­κή συμ­μα­χία» θα επι­δει­νώ­σουν τις εντά­σεις στην περι­φέ­ρεια Ασί­ας-Ειρη­νι­κού, κάτι που ανη­συ­χεί ιδιαί­τε­ρα το Πεκίνο.

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο