Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Η καινούρια πατρίδα» του Γιώργου Φαρσακίδη

Κυκλο­φό­ρη­σε πρό­σφα­τα από τις εκδό­σεις «Σύγ­χρο­νη Επο­χή» το βιβλίο του Γιώρ­γου Φαρ­σα­κί­δη «Η και­νούρ­για πατρίδα».

Ο Γιώρ­γος Φαρ­σα­κί­δης ευτύ­χη­σε να έχει δύο πατρί­δες. Η πρώ­τη, όπου γεν­νή­θη­κε και πέρα­σε τα πρώ­τα του χρό­νια, είναι η σοβιε­τι­κή Οδησ­σός. Αυτά τα χρό­νια τα περιέ­γρα­ψε με χαρα­κτη­ρι­στι­κή γλα­φυ­ρό­τη­τα στο βιβλίο του «Η πρώ­τη πατρί­δα». Το νέο του βιβλίο έρχε­ται να συμπλη­ρώ­σει ένα κενό: Πώς το 9χρονο «Ρωσά­κι», που έφτα­σε οικο­γε­νεια­κώς με το σοβιε­τι­κό ποστά­λι «Φραντς Μέρινγκ» τον Ιού­λη του 1934 στην «και­νούρ­για πατρί­δα», στην άγνω­στή του μέχρι τότε Θεσ­σα­λο­νί­κη, εξε­λί­χθη­κε στον Έλλη­να αγω­νι­στή καλ­λι­τέ­χνη, στον κομ­μου­νι­στή Γιώρ­γο Φαρ­σα­κί­δη. Στα σχε­δόν δέκα χρό­νια που περι­γρά­φο­νται σε τού­τες τις σελί­δες, ο Φαρ­σα­κί­δης δια­νύ­ει την πορεία από την παι­δι­κή ηλι­κία στην εφη­βεία κι από κει στην ταχύ­τα­τη, ανα­γκα­στι­κή ενηλικίωση.

farsakidisΗ αξία του βιβλί­ου δεν βρί­σκε­ται μόνο στο ότι συμπλη­ρώ­νει ένα κενό στη βιο­γρα­φία του Γιώρ­γου Φαρ­σα­κί­δη. Το κεί­με­νο αυτό είναι πολύ­τι­μο και για όσους ενδια­φέ­ρο­νται για την Ιστο­ρία της Θεσ­σα­λο­νί­κης. Οι γοη­τευ­τι­κές περι­γρα­φές του Φαρ­σα­κί­δη μάς παρου­σιά­ζουν τη Θεσ­σα­λο­νί­κη της δεκα­ε­τί­ας του ’30. Μέσα από τα παρα­τη­ρη­τι­κά του μάτια ζωντα­νεύ­ουν οι γει­το­νιές της πόλης, οι χαρα­κτη­ρι­στι­κοί τύποι της, τα μαγα­ζιά της, οι καθη­με­ρι­νές ασχο­λί­ες των ανθρώ­πων, οι συζη­τή­σεις τους στα καφε­νεία, ο αγώ­νας τους για επι­βί­ω­ση και για αξιο­πρέ­πεια. Ο συγ­γρα­φέ­ας μας δίνει την ευκαι­ρία να παρα­κο­λου­θή­σου­με άγνω­στες στιγ­μές από τη ζωή των «ρωσο­με­ρι­τών» Ελλή­νων και των Ρώσων εμι­γκρέ­δων που βρέ­θη­καν στη Θεσ­σα­λο­νί­κη του Μεσο­πο­λέ­μου, μας υπεν­θυ­μί­ζει τους τρα­γι­κά απο­λε­σθέ­ντες Εβραί­ους φίλους και συμ­μα­θη­τές του, μας συστή­νει τη σχε­τι­κά άγνω­στη ιτα­λι­κή παροι­κία της πόλης.

Συμπε­ρα­σμα­τι­κά, η «Θεσ­σα­λο­νί­κη του Γιώρ­γου Φαρ­σα­κί­δη» μπο­ρεί να στα­θεί επά­ξια δίπλα σε αντί­στοι­χα βιβλία μεγά­λων λογο­τε­χνών που έγρα­ψαν για την πόλη και τους ανθρώ­πους της.

farsakidis3

Ο σύντρο­φος Γιώρ­γος Φαρ­σα­κί­δης με ιδιαί­τε­ρη συγκί­νη­ση δέχτη­κε αντι­προ­σω­πεία του ΚΚΕ τις προη­γού­με­νες μέρες, με επι­κε­φα­λής τον Θεο­δό­ση Κων­στα­ντι­νί­δη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποί­ος του προ­σέ­φε­ρε ένα αντί­τυ­πο από το βιβλίο του.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο