Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κούβα σε καιρούς COVID-19

Ενώ σχεδόν όλες οι χώρες, ως μέρος του ίδιου καπιταλιστικού συστήματος, αναγνωρίζουν μια βαθιά κοινωνική κρίση και την οργανική αδυναμία τους να αντιμετωπίσει με επάρκεια τον αγώνα κατά της ασθένειας COVID-19, τι συμβαίνει στην Κούβα;
Πώς αντιμετωπίζει την πανδημία ένα τόσο διαφορετικό μοντέλο υγείας;

Στην Κού­βα, η πρώ­τη περί­πτω­ση του Covid-19 εντο­πί­στη­κε στις 11 Μαρ­τί­ου, ήταν ένας Ιτα­λός του­ρί­στας από τη Λομ­βαρ­δία. Εκεί­νη τη στιγ­μή τέθη­καν σε εφαρ­μο­γή όλοι οι συνα­γερ­μοί, αν και με μεγά­λη προσοχή.
Δεδο­μέ­νου ότι το σύστη­μα υγεί­ας είναι δημό­σιο, δωρε­άν και καθο­λι­κό, η κυβέρ­νη­ση είναι υπεύ­θυ­νη σε όλους τους τομείς για τον έλεγ­χο της παν­δη­μί­ας και την εγγύ­η­ση της ιατρι­κής περί­θαλ­ψης για όλους τους ασθε­νείς. Σύμ­φω­να με επί­ση­μα στοι­χεία, 3.468 νοσο­κο­μεια­κά κρε­βά­τια και 477 κρε­βά­τια εντα­τι­κής θερα­πεί­ας είναι δια­θέ­σι­μα για τη θερα­πεία της νόσου και έχουν δημιουρ­γη­θεί νοσο­κο­μεία και κέντρα απο­μό­νω­σης για άρρω­στους ή άτο­μα με υπο­ψία λοί­μω­ξης. Το Υπουρ­γείο Δημό­σιας Υγεί­ας δια­βι­βά­ζει επί­ση­μες πλη­ρο­φο­ρί­ες καθη­με­ρι­νά, ενη­με­ρώ­νο­ντας, μετα­ξύ άλλων, τον αριθ­μό των νέων κρου­σμά­των και θανά­των, καθώς το κρά­τος είναι η μόνη πηγή δεδομένων.

Μέχρι τις 24 Μαΐου, υπήρχαν 94.060 δοκιμές PCR στη χώρα για ένα σωρευτικό σύνολο 1.941 περιπτώσεων και 82 θανάτων.

Ωστό­σο, για να αντι­με­τω­πι­στεί η παν­δη­μία, δεν μπο­ρεί κανείς να κοι­τά­ξει μόνο την πλευ­ρά του συστή­μα­τος υγεί­ας που έχει ανα­πτύ­ξει το δικό του πρω­τό­κολ­λο θερα­πεί­ας, είναι αυστη­ρό στη φρο­ντί­δα των περι­πτώ­σε­ων και του οποί­ου το προ­σω­πι­κό υγεί­ας στην πρώ­τη γραμ­μή κατα­βάλ­λει καθη­με­ρι­νές προ­σπά­θειες για την πρό­λη­ψη της εξά­πλω­σης. Προ­κει­μέ­νου να κατα­νο­ή­σου­με την τρέ­χου­σα κατά­στα­ση στη χώρα, είναι σημα­ντι­κό να δού­με όλες τις υγειο­νο­μι­κές, κοι­νω­νι­κές, πολι­τι­κές, οικο­νο­μι­κές και θεσμι­κές εντο­λές, που βοη­θούν στον έλεγ­χο της Covid-19.
Στις 20 Μαρ­τί­ου οι αρχές εμφα­νί­ζο­νται στην εθνι­κή τηλε­ό­ρα­ση και ανα­φέ­ρουν τα πρώ­τα γενι­κά μέτρα.
Έκτο­τε, έχουν υπο­λο­γι­στεί σχε­δόν 180 μέτρα που έχουν ανα­κοι­νω­θεί, ορι­σμέ­να από αυτά είναι εθνι­κά και άλλα τοπικά.
Ωστό­σο, δεν έχει εκδο­θεί κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης ή γενι­κή καρα­ντί­να στη χώρα.

Το κλεί­σι­μο των συνό­ρων από τις 24 Μαρ­τί­ου, η ανα­στο­λή εκπαι­δευ­τι­κών, πολι­τι­στι­κών, αθλη­τι­κών και θρη­σκευ­τι­κών δρα­στη­ριο­τή­των, η προ­στα­σία των οικο­γε­νειών χαμη­λού εισο­δή­μα­τος · καθώς και η εγγύ­η­ση των μισθών στο 100% κατά τη διάρ­κεια του πρώ­του μήνα και 60% τους επό­με­νους μήνες για τους κρα­τι­κούς εργα­ζό­με­νους που βλέ­πουν τις εργα­σια­κές τους δρα­στη­ριό­τη­τες να δια­κό­πτο­νται, καθώς και η απαλ­λα­γή από την κατα­βο­λή φόρων για όλους τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους · είναι μερι­κά από αυτά που είχαν το μεγα­λύ­τε­ρο κοι­νω­νι­κό αντίκτυπο.
Οι φορείς της κοι­νω­νί­ας των πολι­τών έχουν ανα­πτύ­ξει μεμο­νω­μέ­νες πρω­το­βου­λί­ες, όπως η κατα­σκευή μάσκας, δίκτυα για τη δια­νο­μή τρο­φί­μων σε ευά­λω­τα άτο­μα ή την επα­να­λει­τουρ­γία μικρών ιδιω­τι­κών επιχειρήσεων.

Η αστυ­νο­μι­κή περι­πο­λία στους δρό­μους έχει επί­σης ενι­σχυ­θεί για να εγγυ­η­θεί τη δημό­σια τάξη και τη συμ­μόρ­φω­ση με τις δια­τά­ξεις. Αυτό για­τί παρό­λο που αυτή τη στιγ­μή υπήρ­ξαν πολύ θετι­κές κοι­νω­νι­κές αντι­δρά­σεις, οι παρα­νο­μί­ες παρα­μέ­νουν επί­σης σε ένα πλαί­σιο έλλει­ψης αναγκών.

“Μεταξύ 27 Μαρτίου και 30 Απριλίου, 503 άτομα στη χώρα τιμωρήθηκαν για εξάπλωση επιδημιών, ανυπακοή, αντίσταση, περιφρόνηση και συσσώρευση σε 418 δίκες”, δήλωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος του Ποινικού Επιμελητηρίου του Ανώτατου Λαϊκού Δικαστηρίου.

Γενι­κά, η δια­χεί­ρι­ση της κρί­σης θεω­ρή­θη­κε ευνοϊ­κή. Εφαρ­μό­στη­καν ορι­σμέ­να μέτρα που περιο­ρί­ζουν τα δικαιώ­μα­τα, όπως η ελεύ­θε­ρη κυκλο­φο­ρία, η συνά­θροι­ση και η ελεύ­θε­ρη έκφρα­ση στο δημό­σιο χώρο, καθώς και άλλα που δημιουρ­γούν ένα κοι­νω­νι­κό και πολι­τι­κό προη­γού­με­νο για το μέλ­λον. Ανα­φέ­ρο­μαι στη δια­χεί­ρι­ση και τον συντο­νι­σμό μετα­ξύ της εθνι­κής κυβέρ­νη­σης και των τοπι­κών αρχών, σε πιθα­νές οικο­νο­μι­κές λύσεις από τους διά­φο­ρους κοι­νω­νι­κούς παρά­γο­ντες, σε νέες μορ­φές οργά­νω­σης της εργα­σί­ας ή σε δρά­σεις για την προ­ώ­θη­ση του ηλε­κτρο­νι­κού εμπο­ρί­ου. Ορι­σμέ­να δε από αυτά τα μέτρα αντη­χούν παλαιές απαι­τή­σεις πολιτών.

✔️

Ποιες ήταν οι κύριες θερα­πεί­ες; Υπάρ­χει πολ­λή συζή­τη­ση για την Ιντερ­φε­ρό­νη, το κου­βα­νι­κό φάρ­μα­κο που φαί­νε­ται να είναι ένα από τα πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κά στη θερα­πεία του κορωνοϊού.
Επι­πλέ­ον, ήταν ένα από τα πρώ­τα που χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν για την αντι­με­τώ­πι­ση της πανδημίας.
Εδώ και και­ρό όμως ο Τύπος σχε­δόν στα­μά­τη­σε να το ανα­φέ­ρει. Ποια είναι η ιστο­ρία του φαρ­μά­κου; Χρη­σι­μο­ποιεί­ται ακό­μα στην Κούβα;

Jessica Dominguez Delgado

Φαί­νε­ται, μετά από περισ­σό­τε­ρες από 70 ημέ­ρες αντι­πα­ρά­θε­σης με τον Covid-19, ότι η κατά­στα­ση είναι υπό έλεγ­χο και η επι­στρο­φή στην «κανο­νι­κό­τη­τα» είναι σχε­τι­κά κοντά. Την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, σημειώ­θη­κε ο μικρό­τε­ρος αριθ­μός περι­πτώ­σε­ων από την έναρ­ξη της νόσου και ανα­φέρ­θη­καν μόνο 2 θάνα­τοι. Η Αβά­να εξα­κο­λου­θεί να είναι η πιο δύσκο­λη περιο­χή, αλλά υπάρ­χουν ήδη αρκε­τές περιο­χές της χώρας στις οποί­ες εδώ και περισ­σό­τε­ρες από 14 ημέ­ρες δεν έχουν σημειώ­σεις νέες λοιμώξεις.
Το Υπουρ­γείο Δημό­σιας Υγεί­ας καθιέ­ρω­σε ένα Εθνι­κό Πρω­τό­κολ­λο Δρά­σης για την Covid-19 που ορί­ζει την πρό­λη­ψη και τον έλεγ­χο της νόσου ως προτεραιότητα.
Καθό­ρι­σε τα βήμα­τα που πρέ­πει να ακο­λου­θή­σει η κοι­νό­τη­τα, όπου διε­ξά­γε­ται η ενερ­γός έρευ­να για την ταξι­νό­μη­ση των περι­πτώ­σε­ων, τη θερα­πεία ευά­λω­των ομά­δων και την παρα­κο­λού­θη­ση των επα­φών των επι­βε­βαιω­μέ­νων περιπτώσεων.
Καθιε­ρώ­θη­κε ως μέρος της δια­δι­κα­σί­ας η μετα­φο­ρά των επι­βε­βαιω­μέ­νων ή ύπο­πτων κρου­σμά­των σε απο­μο­νω­μέ­να κέντρα ιατρι­κής περί­θαλ­ψης, που δημιουρ­γή­θη­καν για το σκο­πό αυτό. Απο­φα­σί­στη­κε επί­σης να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί το Biomodulin T – ένα κου­βα­νι­κό φάρ­μα­κο με απο­δε­δειγ­μέ­να απο­τε­λέ­σμα­τα στην αύξη­ση της άμυ­νας – σε άτο­μα άνω των 60 που παρα­μέ­νουν σε γηρο­κο­μεία. Χορη­γή­θη­κε επί­σης δωρε­άν το ομοιο­πα­θη­τι­κό φάρ­μα­κο PrevengHo-Vir σε ολό­κλη­ρο τον πληθυσμό.

Όλα τα ύποπτα κρούσματα υποβάλλονται σε PCR για να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση.

Όσον αφο­ρά τις θερα­πεί­ες που χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν, στους υπό­πτους δόθη­καν ιντερ­φε­ρό­νη άλφα 2b, Oseltamivir – ένας εκλε­κτι­κός ανα­στο­λέ­ας των νευ­ρο­μυι­νι­δα­σών του ιού της γρί­πης – και της αζι­θρο­μυ­κί­νης. Οι ασθε­νείς υψη­λού κιν­δύ­νου αντι­με­τω­πί­ζο­νται επί­σης με Kaletra – ένα αντι­ρε­τροϊ­κό που χρη­σι­μο­ποιεί­ται κατά του HIV – και τη χλω­ρο­κί­νη – ένα φάρ­μα­κο που έχει απο­δει­χθεί απο­τε­λε­σμα­τι­κό κατά της ελο­νο­σί­ας. Επι­πλέ­ον, συλ­λέ­γε­ται πλά­σμα από ασθε­νείς που γίνο­νται καλά από την Covid-19.
Σχε­τι­κά με την Ιντερ­φε­ρό­νη, η οποία έχει δημιουρ­γή­σει τόσες πολ­λές ερω­τή­σεις, είναι ένα θερα­πευ­τι­κό προ­ϊ­όν για τη θερα­πεία της νόσου και όχι για ένα εμβό­λιο. Είναι ένα φάρ­μα­κο που συμπλη­ρώ­νει τις ανε­πάρ­κειες ιντερ­φε­ρό­νης που προ­κα­λού­νται από το Sars-Cov‑2 και ενι­σχύ­ει το ανο­σο­ποι­η­τι­κό σύστη­μα. Είναι ένα σημα­ντι­κό φάρ­μα­κο στην κου­βα­νι­κή βιο­τε­χνο­λο­γία, το πρώ­το σκεύ­α­σμα του οποί­ου ελή­φθη το 1981 και παρά­γε­ται σήμε­ρα σε διά­φο­ρα μέρη του κόσμου.
Σε αυτό το θέμα, ο κου­βα­νός δημο­σιο­γρά­φος Enrique Torres εξη­γεί ότι:
«Στις αρχές Φεβρουα­ρί­ου, εν μέσω της χιο­νο­στι­βά­δας των πλη­ρο­φο­ριών που συνο­δεύ­ουν την εξέ­λι­ξη της Covid-19, οι ειδή­σεις ότι ένα κου­βα­νέ­ζι­κο φάρ­μα­κο χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε στην Κίνα για «θερα­πεία» κατά της ασθέ­νειας, έγι­νε viral. Αυτό δημιούρ­γη­σε λαν­θα­σμέ­νες προσδοκίες. (…)
Η επι­λο­γή της ανα­συν­δυα­σμέ­νης ανθρώ­πι­νης ιντερ­φε­ρό­νης άλφα 2b – που δια­τί­θε­ται στο εμπό­ριο με το όνο­μα Heberon Alpha R – από την κινε­ζι­κή Εθνι­κή Επι­τρο­πή Υγεί­ας αντα­πο­κρί­νε­ται στην απο­δε­δειγ­μέ­νη απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα του φαρ­μά­κου ένα­ντι ιών παρό­μοιων με το νέο κορω­νο­ϊό, αλλά δεν είναι θερα­πεία» δια­σα­φή­νι­σε ο πρό­ε­δρος της BioCubaFarma. Επι­πλέ­ον, η Marta Ayala, αντι­πρό­ε­δρος του Κέντρου Γενε­τι­κής Μηχα­νι­κής και Βιο­τε­χνο­λο­γί­ας (CIGB), της Κού­βας υπεν­θύ­μι­σε ότι, το 2002, κατά τη διάρ­κεια της εκδή­λω­σης του SARS (σοβα­ρό οξύ ανα­πνευ­στι­κό σύν­δρο­μο) και το 2012 πριν από το MERS (σοβα­ρό ανα­πνευ­στι­κό σύν­δρο­μο που σχε­τί­ζε­ται με τη Μέση Ανα­το­λή), οι ιντερ­φε­ρό­νες χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν για την πρό­λη­ψη της εξά­πλω­σης και τη θερα­πεία ατό­μων με λοίμωξη.
Οι επι­στή­μο­νες συμ­φω­νούν ότι αυτό δεν είναι θερα­πεία, αλλά ότι το φάρ­μα­κο μπο­ρεί να είναι απο­τε­λε­σμα­τι­κό στην αντι­με­τώ­πι­ση της Covid-19, ειδι­κά στα πρώ­τα στά­δια της νόσου.»

Στην Κού­βα, εκτός από την Ιντερ­φε­ρό­νη, οι αρχές εξή­γη­σαν ότι 15 προ­ϊ­ό­ντα εθνι­κής παρα­γω­γής και τρία εισα­γό­με­να χρη­σι­μο­ποιού­νται στις πιο περί­πλο­κες περι­πτώ­σεις ασθενών.
Οι για­τροί θεω­ρούν ότι είναι επι­τυ­χής η αντι­με­τώ­πι­ση ασθε­νών, ακό­μη και πριν επι­βε­βαιω­θεί η διά­γνω­ση για να δώσει επι­πλέ­ον ημέ­ρες και να ενι­σχυ­θεί με αυτόν τον τρό­πο το ανο­σο­ποι­η­τι­κό σύστημα.
Μετά το εξι­τή­ριο, οι άνθρω­ποι πρέ­πει να μεί­νουν στο σπί­τι για 14 ημέ­ρες, σε απο­μό­νω­ση και με ιατρι­κή παρακολούθηση.
Επι­πλέ­ον, διε­ξά­γο­νται μελέ­τες πλη­θυ­σμού σε διά­φο­ρες περιο­χές της χώρας χρη­σι­μο­ποιώ­ντας μια εθνι­κή δια­γνω­στι­κή τεχνο­λο­γία (SUMA). Αυτή η μελέ­τη επι­τρέ­πει την ανί­χνευ­ση ασυμ­πτω­μα­τι­κών περι­πτώ­σε­ων της Covid-19.

Είναι σημα­ντι­κό να πού­με ότι, όπως και σε ολό­κλη­ρο τον κόσμο, οι Κου­βα­νοί επι­στή­μο­νες ανα­ζη­τούν επί­σης να βρουν ένα εμβό­λιο ή μια ορι­στι­κή θερα­πεία για την ασθέ­νεια και υπάρ­χουν ήδη δύο κλι­νι­κές δοκι­μές σε εξέ­λι­ξη στη χώρα με αυτόν τον στόχο.

✔️

Το έργο του κου­βα­νι­κού ιατρι­κού προ­σω­πι­κού είναι γνωστό.
Ο διε­θνής τύπος έκα­νε αρκε­τές ανα­φο­ρές για το ότι αυτές τις εβδο­μά­δες πήγαν να εργα­στούν σε πολ­λές πλη­γεί­σες χώρες. Πώς το σχολιάζεις;

Jessica Dominguez Delgado

Με τη συσ­σω­ρευ­μέ­νη εμπει­ρία στη διε­θνή ιατρι­κή συνερ­γα­σία με διαρ­κή τρό­πο σε κατα­στά­σεις κατα­στρο­φών και επι­δη­μιών, οι κου­βα­νι­κές αρχές έχουν εκφρά­σει τη βού­λη­ση και την προ­θυ­μία τους να επε­κτεί­νουν τις ιατρι­κές υπη­ρε­σί­ες τους συντρέ­χο­ντας στην τρέ­χου­σα διε­θνή περίσταση.
Μέχρι στιγ­μής, υπάρ­χουν ήδη 25 ιατρι­κές ομά­δες που απο­τε­λούν μέρος του σώμα­τος Henry Reeve που δημιουρ­γή­θη­κε για την αντι­με­τώ­πι­ση σοβα­ρών επι­δη­μιών και κατα­στρο­φών σε όλο τον κόσμο. Αυτές προ­στί­θε­νται στις 59 ιατρι­κές ομά­δες που εργά­ζο­νται ήδη σε δια­φο­ρε­τι­κά σημεία, σε μέρη όπου η πρό­σβα­ση είναι δύσκο­λη και η ιατρι­κή βοή­θεια ελλειπής.
Αυτή η πρω­το­βου­λία δημιουρ­γή­θη­κε το 2005, ήταν ιδέα του Φιντέλ Κάστρο, μετά τον τυφώ­να Κατρί­να που έπλη­ξε τις περιο­χές του Μισι­σι­πή, της Αλα­μπά­μα και της Λου­ϊ­ζιά­να, στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, με σκο­πό να βοη­θή­σει τα θύμα­τα. Δεν εκτε­λέ­σθη­καν ποτέ οι απο­στο­λές, επει­δή η αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση δεν έδω­σε την άδειά της.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συμβολή κουβανών γιατρών, νοσοκόμων και τεχνικών στον κόσμο ανταποκρίνεται σε αιτήματα από χώρες για την τεταμένη κατάσταση των συστημάτων υγείας τους και τη χρήση της κουβανικής εμπειρίας.
Όσοι φεύγουν, αποχαιρετούν την οικογένειά τους, χωρίς να γνωρίζουν την ημερομηνία επιστροφής, ακόμη και με τον κίνδυνο να προσβληθούν από την ασθένεια. Αυτοί οι άνθρωποι αξίζουν το χειροκρότημα και τη γενναιόδωρη αναγνώριση από όλους τους ανθρώπους, όχι μόνο εκείνους που βοήθησαν να σωθούν.

✔️

Γνω­ρί­ζο­ντας την περί­πλο­κη κατά­στα­ση με καύ­σι­μα, τρό­φι­μα, προ­ϊ­ό­ντα υγιει­νής και φάρ­μα­κα στο νησί, πώς αντι­με­τω­πί­ζε­τε το ζήτη­μα τώρα;

Jessica Dominguez Delgado

Η Κού­βα, πριν από την Covid-19, βρι­σκό­ταν ήδη σε οικο­νο­μι­κή κρί­ση. Η πρό­σβα­ση σε καύ­σι­μα, τρό­φι­μα, προ­ϊ­ό­ντα υγιει­νής και φάρ­μα­κα ήταν γενι­κά πολύ δύσκο­λη. Τώρα είναι πολύ χειρότερα.
Με τα μεγα­λύ­τε­ρα εμπο­ρι­κά κέντρα κλει­στά για να απο­φευ­χθεί η συγκέ­ντρω­ση ανθρώ­πων, οι αγο­ρές που που­λού­σαν προ­ϊ­ό­ντα σε εθνι­κό νόμι­σμα, δηλα­δή σε πιο προ­σι­τές τιμές, έκλει­σαν επί­σης και στα ανοι­χτά κατα­στή­μα­τα λει­τουρ­γούν μόνο τα τμή­μα­τα καθα­ρι­σμού και αγο­ράς, οπό­τε η λήψη οποιου­δή­πο­τε προ­ϊ­ό­ντος είναι πραγ­μα­τι­κή οδύσ­σεια, συγκρί­σι­μη ίσως με το ταξί­δι επι­στρο­φής στην Ιθά­κη, όπου χρειά­ζο­νται περί­που τρεις ή τέσ­σε­ρις ώρες κατά μέσο όρο σε μια ουρά για να μπεις και να απο­κτή­σεις πρό­σβα­ση σε κάποιο απα­ραί­τη­το προϊόν.
Από το «κου­πό­νι προ­μη­θειών» μπο­ρείς να έχεις πρό­σβα­ση του­λά­χι­στον στα απα­ραί­τη­τα προ­ϊ­ό­ντα:
ρύζι, ζάχα­ρη, λάδι, αλά­τι, αυγά και κάποια πρω­τε­ΐ­νη, που δια­νέ­μο­νται εξί­σου στις οικογένειες.
Ο μηχα­νι­σμός που ισχύ­ει στην Κού­βα για πολ­λά χρό­νια και σε αυτό το πλαί­σιο εξυ­πη­ρε­τεί την κάλυ­ψη της συντρι­πτι­κής πλειο­νό­τη­τας των βασι­κών τροφίμων.
Αλλά αυτό δεν έχει χρη­σι­μο­ποι­η­θεί εκτε­νέ­στε­ρα επει­δή, όπως εξή­γη­σε ο Πρό­ε­δρος, δεν υπάρ­χουν αρκε­τές εισ­ρο­ές για ορι­σμέ­να προ­ϊ­ό­ντα ώστε να μπο­ρέ­σουν να δια­νε­μη­θούν σε ολό­κλη­ρο τον πληθυσμό.

Έτσι, η Κού­βα πριν από την Covid-19, είναι η χώρα της ουράς ανα­μο­νής. Όταν η κοι­νω­νι­κή απο­μό­νω­ση εφαρ­μό­ζε­ται για όλον τον πλη­θυ­σμό, αυτός φαί­νε­ται να είναι τελι­κά και ο μόνος χώρος για την όποια κοι­νω­νι­κο­ποί­η­ση, ο μόνος επι­τρε­πτός τρό­πος να περά­σουν οι μέρες, ακό­μα και με μερι­κό κίν­δυ­νο της υγείας.

✔️

Υπο­θέ­τω ότι τα νέα μέτρα του οικο­νο­μι­κού απο­κλει­σμού της Βόρειας Αμε­ρι­κής βλά­πτουν περισ­σό­τε­ρους απλούς ανθρώ­πους στην Κού­βα σε αυτήν την κατάσταση.
Θα μπο­ρού­σα­τε να δώσε­τε μερι­κά παρα­δείγ­μα­τα για το πώς σας επηρεάζει;

Jessica Dominguez Delgado

Το εμπάρ­γκο από τις ΗΠΑ υπάρ­χει, και κατά τη διάρ­κεια της κυβέρ­νη­σης Τραμπ έχει αυξή­σει την έντα­σή του σε σχέ­ση με την Κού­βα.
Τους τελευ­ταί­ους μήνες εμπό­δι­σε την άφι­ξη των καυ­σί­μων, ιδί­ως εμπο­δί­ζο­ντας την είσο­δο πλοί­ων σε εθνι­κά λιμά­νια, εμπο­δί­ζει την πρό­σβα­ση σε αμε­ρι­κα­νι­κά προ­ϊ­ό­ντα στον κόσμο, και ιδιαί­τε­ρα εμπο­δί­ζει την πρό­σβα­ση σε φάρ­μα­κα.
Πρό­σφα­τα, μπο­ρώ να δώσω για παρά­δειγ­μα τα εμπό­δια που τέθη­καν στην εται­ρεία Alibaba της Κίνας, η οποία μετέ­φε­ρε μια δωρεά φαρ­μά­κων από την Κίνα στην Κού­βα και η οποία έπρε­πε να βρει δημιουρ­γι­κές λύσεις για να φτά­σει στη χώρα.
Έχει επί­σης περιο­ρί­σει την απο­στο­λή χρη­μά­των από άλλες χώρες στην Κού­βα.
Η εται­ρεία Wester Union μπο­ρεί να λει­τουρ­γή­σει μόνο από τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες και ακύ­ρω­σε τις δρα­στη­ριό­τη­τές της στην Κού­βα από άλλα έθνη, γεγο­νός που εμπο­δί­ζει σημα­ντι­κά την οικο­γε­νεια­κή οικο­νο­μία, καθώς πολ­λές οικο­γέ­νειες εξαρ­τώ­νται από την ξένη βοή­θεια των ανθρώ­πων τους που δου­λεύ­ουν στο εξωτερικό.

✔️

Με την παν­δη­μία, πώς άλλα­ξε η καθη­με­ρι­νή ζωή των Κου­βα­νών και ποια πράγ­μα­τα παρα­μέ­νουν ίδια; Ένα πολύ σημα­ντι­κό μέρος της ζωής των Κου­βα­νών συνή­θως γίνε­ται έξω από τις πόρ­τες, σε μια συνε­χή κοι­νω­νι­κο­ποί­η­ση με γεί­το­νες, συνα­δέλ­φους και περι­στα­σια­κούς περαστικούς. 
Είναι δύσκο­λο να φαντα­στεί κανείς την Αβά­να άδεια. Πώς θα μπο­ρού­σες να περι­γρά­ψεις την ατμό­σφαι­ρα και το φόντο στην Κού­βα σε αυτές τις σπά­νιες στιγμές; 
Πώς άλλα­ξε η καθη­με­ρι­νή ζωή των Κου­βα­νών και ποια πράγ­μα­τα παρα­μέ­νουν ίδια;

Jessica Dominguez Delgado

Στην Κού­βα, όπως σε πολ­λά μέρη του κόσμου, οι λεω­φό­ροι είναι ερη­μι­κές, κενές, δεν υπάρ­χουν πλέ­ον του­ρί­στες στο δρό­μο, ούτε παι­διά παί­ζουν στα πεζο­δρό­μια, ούτε ακού­γο­νται οι κραυ­γές παρα­δο­σια­κών παι­χνι­διών ντό­μι­νο. Ο πολυ­σύ­χνα­στος περί­πα­τος της Αβά­νας έχει εγκα­τα­λει­φθεί για περισ­σό­τε­ρο από δύο μήνες και η ζωή γενι­κά έχει μετα­κι­νη­θεί σε μια εικο­νι­κή διά­στα­ση, στο μέτρο του δυνα­τού, επει­δή η πρό­σβα­ση στο δια­δί­κτυο είναι περιο­ρι­σμέ­νη και ακριβή.
Όλα αυτά με εξαί­ρε­ση τις ουρές: στο περι­βάλ­λον των κατα­στη­μά­των, των τρα­πε­ζών και των αγρο­τι­κών εμπο­ρι­κών σταθ­μών φαί­νε­ται ότι δεν υπάρ­χει κορω­νο­ϊ­ός στο νησί. Οι εικό­νες μπο­ρεί να δώσουν την εντύ­πω­ση μιας επα­να­στα­τι­κής πορεί­ας, αλλά εδώ ο παρά­γο­ντας κινη­το­ποί­η­σης είναι ένα κομ­μά­τι κοτό­που­λου ή ένα πακέ­το απορρυπαντικού.
Μόνο η μάσκα (που ονο­μά­ζε­ται επί­σης nasobuco), ένα αξε­σουάρ που υπό­σχε­ται να διαρ­κέ­σει στην παγκό­σμια σκη­νή και είναι κάπως δύσχρη­στο για τη ζέστη της Καραϊ­βι­κής, θα απο­κα­λύ­πτει ότι μιλά­με για την Κού­βα, μετά την Covid-19. Δια­φο­ρε­τι­κά, φαί­νε­ται ότι η ζωή θα συνε­χι­στεί το ίδιο.

ℹ️  Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από το πρα­κτο­ρείο <|pressenza|> και το <|independentnews.gr|>

* Η Jessica Dominguez Delgado είναι πτυ­χιού­χος του Πανε­πι­στη­μί­ου της Αβά­νας το 2014,
έχει συνερ­γα­στεί με διά­φο­ρα μέσα ενη­μέ­ρω­σης και είναι επί του παρόντος
συντά­κτρια του El Toque, ενός περιο­δι­κού που λει­τουρ­γεί υπη­ρε­σία πλη­ρο­φό­ρη­σης για την COVID-19.
Τα κύρια θέμα­τα ανά­λυ­σης με τα οποία ασχο­λεί­ται είναι
η εθνι­κή πολι­τι­κή με εξει­δί­κευ­ση στη δημο­σιο­γρα­φία δεδο­μέ­νων
.

Jessica Dominguez Delgado 1

Jessica Dominguez Delgado (αυτο­πα­ρου­σί­α­ση)
Κου­βα­νέ­ζα γεν­νη­μέ­νη και από πεποίθηση
Δημο­σιο­γρά­φος ‑απο­φοί­τη­σε το 2014, αλλά πάντα μαθητευόμενη.
Παθια­σμέ­νη με τη συμ­με­το­χή και την πολι­τι­κή –δυνα­τά! λένε οι mis amig@s (φίλοι-ες μου).
Πιστεύω στην άπο­ψη και στην επι­κοι­νω­νία για τον κοι­νω­νι­κό μετασχηματισμό

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο