Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες διαμόρφωσαν ένα σύστημα Υγείας αναντίστοιχο με τις λαϊκές ανάγκες

Γρά­φει η Ελέ­νη Μπά­για //

H έξαρ­ση των κρου­σμά­των του κορο­νοϊ­ού στη χώρα, τα απα­νω­τά καθη­με­ρι­νά ρεκόρ σε εισα­γω­γές ασθε­νών και δια­σω­λη­νω­μέ­νων καταρ­ρί­πτουν δρα­μα­τι­κά το αφή­γη­μα της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ ότι «η πολι­τεία έλα­βε όλα τα απαραίτητα».
Μετρού­με 20 μήνες από την έναρ­ξη της παν­δη­μί­ας, η επι­στη­μο­νι­κή γνώ­ση και η εμπει­ρία γύρω από το ζήτη­μα έχει αυξη­θεί πολύ, αλλά βρι­σκό­μα­στε σε χει­ρό­τε­ρη θέση, αφού κατα­με­τρού­με δεκά­δες νεκρούς καθη­με­ρι­νά, χιλιά­δες κρού­σμα­τα και νοση­λεί­ες, δια­σω­λη­νω­μέ­νους εκτός ΜΕΘ, σε κοι­νούς θαλά­μους και αίθου­σες ανάνηψης.

Το υγειο­νο­μι­κό προ­σω­πι­κό είναι υπό κατάρ­ρευ­ση από την εξου­θέ­νω­ση και τις συνε­χείς προ­σπά­θειες να περι­θάλ­ψει όλους ανε­ξαι­ρέ­τως τους ασθενείς.
Οι 16.000 νεκροί είναι απο­τέ­λε­σμα της εγκλη­μα­τι­κής πολι­τι­κής της κυβέρ­νη­σης, που θέτει σε προ­τε­ραιό­τη­τα το καπι­τα­λι­στι­κό κέρ­δος και τους αντι­λαϊ­κούς δημο­σιο­νο­μι­κούς στό­χους σε προ­τε­ραιό­τη­τα και όχι την υγεία του λαού.

Στον βωμό της καπιταλιστικής οικονομίας υποτάσσονται τα πάντα.

Γι’ αυτό και δεν λαμ­βά­νο­νται όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα προ­στα­σί­ας σε χώρους δου­λειάς, στα σχο­λεία και πανε­πι­στή­μια, στα μέσα μαζι­κής μετα­φο­ράς. Αντί­θε­τα, η κυβέρ­νη­ση συγ­χω­νεύ­ει 1.000 τμή­μα­τα σε σχο­λεία, στοι­βά­ζει παι­διά σε κοντέι­νερ και εφαρ­μό­ζει ως μονα­δι­κό εργα­λείο την αυτο­διά­γνω­ση. Την ίδια στιγ­μή, αφή­νει τελεί­ως ανε­ξέ­λεγ­κτους τους θρη­σκευ­τι­κούς χώρους, αφού δεν επι­βάλ­λει κανέ­ναν προ­λη­πτι­κό έλεγχο.

Γι’ αυτό και τα υγειο­νο­μι­κά πρω­τό­κολ­λα στον του­ρι­σμό έγι­ναν λάστι­χο προ­κει­μέ­νου να αυξη­θούν τα κέρ­δη των ξενο­δό­χων και των εφοπλιστών.

Αρνεί­ται να προ­χω­ρή­σει στην επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα της Υγεί­ας που συνε­χί­ζει να κερ­δο­σκο­πεί ασύ­στο­λα, ενώ για την όποια συμ­με­το­χή του κρι­τή­ριο είναι η δια­σφά­λι­ση της υψη­λό­τε­ρης δυνα­τής κερ­δο­φο­ρί­ας, μέσω του προ­κλη­τι­κού κόστους ενοικίασης.

Η αντι­με­τώ­πι­ση της Υγεί­ας ως εμπο­ρεύ­μα­τος και των δημό­σιων μονά­δων Υγεί­ας ως αντα­πο­δο­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων επι­βάλ­λει τη λει­τουρ­γία τους με ελά­χι­στο προ­σω­πι­κό, με συμ­βα­σιού­χους, με μετα­κι­νή­σεις από νοσο­κο­μείο σε νοσο­κο­μείο και από πόλη σε πόλη. Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι ότι οι ελλεί­ψεις σε ιατρι­κό και νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό είναι χιλιά­δες και οι ακά­λυ­πτες ανά­γκες παρα­κο­λού­θη­σης των χρό­νιων νοση­μά­των πολλαπλασιάστηκαν!

Η κυβέρ­νη­ση με προ­κλη­τι­κό τρό­πο μετα­θέ­τει τις ευθύ­νες για τη δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας στους ανεμ­βο­λί­α­στους. Όμως, η επι­κέ­ντρω­ση σε ένα μόνο μέτρο, όπως ο ανα­γκαί­ος εμβο­λια­σμός, είναι εκ του πονη­ρού, απο­σκο­πεί να συγκα­λύ­ψει τις εγκλη­μα­τι­κές ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης — όπως και όλων των προη­γού­με­νων — που φρό­ντι­σαν να δια­μορ­φώ­σουν ένα σύστη­μα Υγεί­ας όλο και περισ­σό­τε­ρο ανα­ντί­στοι­χο με τις λαϊ­κές ανάγκες.

Τώρα η κυβέρ­νη­ση με το σχέ­διο για το «νέο ΕΣΥ» ενι­σχύ­ει την επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα των δημό­σιων μονά­δων Υγεί­ας, την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση των εργα­σιών τους και ανα­θέ­τει στον ΕΟΠΥΥ ρόλο ιδιω­τι­κής ασφα­λι­στι­κής εται­ρεί­ας με ακό­μα λιγό­τε­ρες και ακρι­βό­τε­ρες για τον λαό παρο­χές. Αυτή η κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή, που άλλω­στε υπη­ρε­τή­θη­κε κι απ’ τις προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις, απο­τε­λεί και τη βάση της συναί­νε­σης που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ανεκ­δι­ή­γη­το «θα λογα­ρια­στού­με μετά» συνε­χί­στη­κε με την πρό­τα­ση για υπουρ­γό «κοι­νής απο­δο­χής» και τώρα για «εθνι­κή συνεννόηση»…

entatiki covid

Τώρα είναι η ώρα να ενι­σχυ­θεί η λαϊ­κή απαί­τη­ση και πάλη για να παρ­θούν όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα για τα οποία φωνά­ζουν από την πρώ­τη στιγ­μή οι υγειο­νο­μι­κοί, τα σωμα­τεία και οι μαζι­κοί φορείς:

  • Ενί­σχυ­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας και επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα χωρίς απο­ζη­μί­ω­ση των επι­χει­ρη­μα­τιών. Μαζι­κές προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού στις μονά­δες Υγεί­ας — Πρόνοιας
  • Ολο­κλη­ρω­μέ­νο εμβο­λια­στι­κό πρό­γραμ­μα με πλή­ρη εξα­ντλη­τι­κή ενη­μέ­ρω­ση του λαού, προ­λη­πτι­κό έλεγ­χο, φαρ­μα­κο­ε­πα­γρύ­πνη­ση και καθο­λι­κή δωρε­άν παρακολούθηση.
  • Δωρε­άν επα­να­λαμ­βα­νό­με­να προ­λη­πτι­κά τεστ για τον κορο­νο­ϊό σε όλους χωρίς εξαίρεση.
  • Μέτρα σε χώρους μεγά­λης δια­σπο­ράς, όπως σχο­λεία, σχο­λές, μέσα μαζι­κής μετα­φο­ράς και τόπους δουλείας
  • Να παρ­θούν τώρα πίσω τα σχέ­δια για το «νέο ΕΣΥ» της κυβέρ­νη­σης, που προ­βλέ­πει συγ­χω­νεύ­σεις, ΣΔΙΤ και βάθε­μα της εμπορευματοποίησης.
  • Να καταρ­γη­θεί το μέτρο της “ανα­στο­λής εργα­σί­ας” στην Υγεία — Πρό­νοια. Να επα­νέλ­θουν όλοι οι ανεμ­βο­λί­α­στοι εργα­ζό­με­νοι, με συχνά προ­λη­πτι­κά τεστ και αξιο­ποί­η­ση σε εργα­σί­ες χαμη­λής επικινδυνότητας.
  • Να χρη­μα­το­δο­τη­θούν από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό όλες οι δημό­σιες μονά­δες Υγεί­ας — Πρό­νοιας κατά προ­τε­ραιό­τη­τα, με όσα χρή­μα­τα απαι­τού­νται για τη στε­λέ­χω­ση, εξο­πλι­σμό και ανά­πτυ­ξή τους.

Η Ελέ­νη Μπά­για είναι μέλος του Τμή­μα­τος Υγεί­ας — Πρό­νοιας της ΚΕ του ΚΚΕ
και Παθο­λό­γος — Επι­με­λή­τρια Β’
στο Τμή­μα Επει­γό­ντων Περι­στα­τι­κών στο ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»

(Το άρθρο ανα­δη­μο­σιεύ­ε­ται από την εφη­με­ρί­δα «Το Παρόν»)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο