Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η μεγάλη συγκέντρωση για τις 8 Μάρτη έστειλε μήνυμα καταδίκης της τρομοκρατίας, της καταστολής, της επίθεσης σε υγεία και δικαιώματα (VIDEO+ΦΩΤΟ)

Με μεγά­λη συγκέ­ντρω­ση έξω από την Βου­λή ολο­κλη­ρώ­θη­κε η σημε­ρι­νή κινη­το­ποί­η­ση στην Αθή­να, Ομο­σπον­διών, Εργα­τι­κών Σωμα­τεί­ων, Ενώ­σε­ων Αυτο­α­πα­σχο­λου­μέ­νων, Γυναι­κεί­ων και Φοι­τη­τι­κών Συλ­λό­γων, η οποία έστει­λε απο­φα­σι­στι­κό μήνυ­μα ενά­ντια στην τρο­μο­κρα­τία, την κατα­στο­λή, στην επί­θε­ση στα δικαιώ­μα­τα και την υγεία των εργα­ζο­μέ­νων και των λαϊ­κών στρωμάτων.

Με συν­θή­μα­τα που κατα­δί­κα­ζαν την τρο­μο­κρα­τία και την κατα­στο­λή οι δια­δη­λω­τές έφτα­σαν στο Σύνταγ­μα με πορεία που ξεκί­νη­σε νωρί­τε­ρα από τα Προ­πύ­λαια όπου έγι­νε μαζι­κή συγκέ­ντρω­ση.

«Με κατα­στο­λή δε βγαί­νει η παν­δη­μία, κάντε προ­σλή­ψεις στα νοσο­κο­μεία», «ΜΑΤ, βία, αυταρ­χι­σμός, ανθρώ­πι­νος δε γίνε­ται ο καπι­τα­λι­σμός», «Δώστε λεφτά για υγεία και παι­δεία, όχι στην κατα­στο­λή και την τρο­μο­κρα­τία», ήταν μερι­κά μόνο από τα συν­θή­μα­τα που κυριάρχησαν.

Στην σημε­ρι­νή κινη­το­ποί­η­ση συμ­με­τεί­χε αντι­προ­σω­πεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επι­κε­φα­λής τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμ­μα­τος, Δημή­τρη Κου­τσού­μπα, ο οποί­ος έκα­νε και σχε­τι­κή δήλω­ση στα Προ­πύ­λαια: «Για μια ακό­μη φορά απο­δει­κνύ­ε­ται ότι τα καλυμ­μέ­να στό­μα­τα πίσω από τις μάσκες, έχου­νε φωνή, η οποία ακού­γε­ται στε­ντό­ρεια ενά­ντια στην εκμε­τάλ­λευ­ση, ενά­ντια στην κατα­πί­ε­ση ανδρών και γυναι­κών, για την ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων ανα­γκών τους, ενά­ντια στην κακο­ποί­η­ση και τη βία κατά των γυναι­κών, για την ισο­τι­μία της γυναί­κας, ενά­ντια στον κυβερ­νη­τι­κό και κρα­τι­κό αυταρ­χι­σμό και την κατα­στο­λή».

Νωρί­τε­ρα στην Παγκό­σμια Ημέ­ρα της Γυναί­κας ανα­φέρ­θη­κε σε δηλώ­σεις ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ  κατά την περιο­δεία του στο Νοσο­κο­μείο ΚΑΤ.
Τόνισε:
«Επει­δή σήμε­ρα γιορ­τά­ζου­με την Παγκό­σμια Μέρα της Γυναί­κας, ένα μήνυ­μα: Με μεγα­λύ­τε­ρη δύνα­μη στους νέους ταξι­κούς αγώ­νες, άντρες και γυναί­κες μαζί προ­χω­ρά­με».

Στην κινη­το­ποί­η­ση, στην οποία τηρή­θη­καν όλα τα προ­βλε­πό­με­να μέτρα προ­στα­σί­ας από την παν­δη­μία, συμ­με­τεί­χαν μαζι­κά με πανό και πικέ­τες, εργα­τι­κά σωμα­τεία, Ενώ­σεις και Σύλ­λο­γοι ΕΒΕ και Αυτο­α­πα­σχο­λου­μέ­νων, γυναι­κεί­οι σύλ­λο­γοι και ομά­δες γυναι­κών της ΟΓΕ, καθώς και φοι­τη­τι­κοί σύλλογοι.

Μαζική η συγκέντρωση στα Προπύλαια

«Σπά­με τις αλυ­σί­δες της σιω­πής, της εκμε­τάλ­λευ­σης, της ανι­σο­τι­μί­ας», είναι το σύν­θη­μα στην εξέ­δρα της μαζι­κής συγκέ­ντρω­σης που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε το από­γευ­μα της Δευ­τέ­ρας στα Προ­πύ­λαια από Ομο­σπον­δί­ες, Εργα­τι­κά Συν­δι­κά­τα, η ΟΒΣΑ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ, τιμώ­ντας αγω­νι­στι­κά την 8η Μάρ­τη, Παγκό­σμια Μέρα της Γυναί­κας. Κάλε­σμα συμ­με­το­χής είχε απευ­θύ­νει το ΠΑΜΕ.

Μπρο­στά από την εξέ­δρα της συγκέ­ντρω­σης, στην οποία τηρή­θη­καν όλα τα μέτρα προ­στα­σί­ας για τον κορο­νο­ϊό,  είχαν πάρει θέση σύλ­λο­γοι και ομά­δες γυναι­κών, σωμα­τεία εργα­ζο­μέ­νων, ενώ­σεις αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων και Φοι­τη­τι­κοί Σύλλογοι.
Στη συγκέ­ντρω­ση μίλη­σε η Πόπη Ξεκα­λά­κη, μέλος του προ­ε­δρεί­ου της ΟΓΕ, ενώ νωρί­τε­ρα μίλη­σε η Ελέ­νη Ξηρο­γιάν­νη, μέλος του ΔΣ του Σωμα­τεί­ου Εμπο­ρο­ϋ­παλ­λή­λων Αθήνας.

Ένα σύν­θη­μα πρέ­πει να μας δια­πε­ρά­σει όλους και όλες: «Δε θα μας κλεί­σουν το στό­μα με την αστυ­νο­μία και την τρο­μο­κρα­τία», τόνι­σε ο Γιώρ­γος Πέρ­ρος, μέλος της Εκτε­λε­στι­κής Γραμ­μα­τεί­ας του ΠΑΜΕ. «Οι μάσκες έχουν πέσει. Δεν έχει καμία σχέ­ση η κατα­στο­λή και το κρε­σέ­ντο βίας απέ­να­ντι σε εργά­τες, φοι­τη­τές, στις γει­το­νιές, με την προ­στα­σία της Υγειας», ξεκα­θά­ρι­σε και υπεν­θύ­μι­σε πως έναν χρό­νο τώρα η κυβέρ­νη­ση δεν έχει πάρει μέτρα για την ουσια­στι­κή προ­στα­σία του και από την παν­δη­μία. «Μακριά τα χέρια σας, από τα συν­δι­κά­τα, τους εργα­ζό­με­νους, τη νεο­λαία, τους μαζι­κούς φορείς», ήταν το μήνυ­μα που έστει­λε στην κυβέρ­νη­ση και τον υπουρ­γό της Μιχά­λη Χρυ­σο­χο­ΐ­δη. Κάλε­σε τα σωμα­τεία να μην αφή­σουν χώρο δου­λειάς και πρό­βλη­μα για το οποίο να μην παρέμ­βουν, κόντρα σε κάθε προ­σπά­θεια τρομοκράτησης.

«Δυνα­μώ­νου­με τον αγώ­να για υγεία και ζωή με δικαιώ­μα­τα», «Η κρα­τι­κή και εργο­δο­τι­κή βία δε θα μας κλεί­σει το στό­μα», «Υψώ­νου­με τη γρο­θιά μας, σπά­με τον φόβο», είναι το μήνυ­μα που έστει­λαν με τα πανό τους.
«Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφα­γεία», διεκ­δι­κούν ενώ καλούν σε οργά­νω­ση και αγώ­να ενά­ντια στην πολι­τι­κή που κατα­δι­κά­ζει σε ωρά­ρια και ζωή — «λάστι­χο». Από το βήμα της συγκέ­ντρω­σης οι διορ­γα­νω­τές κατήγ­γει­λαν την εργο­δο­τι­κή και κρα­τι­κή βία, την κατα­στο­λή της κυβέρ­νη­σης απέ­να­ντι στο λαό και ξεκα­θα­ρί­ζουν πως η απά­ντη­ση θα δοθεί με πιο μαζι­κές κινητοποιήσεις.

  • Ανάλογες μαζικές κινητοποιήσεις έγιναν σήμερα σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Συγκέντρωση Θεσσαλονίκη 8 Μάρτη 2021 μήνυμα καταδίκης της τρομοκρατίας καταστολής επίθεσης σε υγεία δικαιώματα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο