Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το εμβόλιο της AstraZeneca και σε ηλικίες άνω των 65 χρόνων

Το εμβό­λιο της Astra Zeneca θα μπο­ρεί να γίνε­ται πλέ­ον στη χώρα μας και στα άτο­μα ηλι­κί­ας άνω των 65 ετών, όπως είπε από­ψε η πρό­ε­δρος της Εθνι­κής Επι­τρο­πής Εμβο­λια­σμών Μαρία Θεο­δω­ρί­δου, καθώς η επι­τρο­πή επι­και­ρο­ποιεί τις συστά­σεις της, μετά και τα νεό­τε­ρα ερευ­νη­τι­κά δεδο­μέ­να που δεί­χνουν πως το εμβό­λιο αυτό είναι απο­τε­λε­σμα­τι­κό και στους ηλικιωμένους.

Η ίδια παρα­τή­ρη­σε ωστό­σο ότι αρκε­τά άτο­μα που ανή­κουν στις μεγά­λες ηλι­κί­ες, δεν έχουν εμβο­λια­στεί ακό­μη, παρό­τι όπως προ­κύ­πτει από ελλη­νι­κή μελέ­τη αυξή­θη­κε κατά 85,9% από το Νοέμ­βριο η πρό­θε­ση για εμβο­λια­σμό στους άνω των 70 ετών, και κατέ­λη­ξε «χρειά­ζε­ται κινη­το­ποί­η­ση υπέρ του εμβολιασμού».

Επί­σης έκα­νε τη δια­πί­στω­ση ότι στις ΜΕΘ δεν έχουν νοση­λευ­θεί άτο­μα που είναι πλή­ρως εμβο­λια­σμέ­να, σύμ­φω­να και με τις ανα­φο­ρές όσων εργά­ζο­νται στις μονά­δες εντα­τι­κής θερα­πεί­ας, όπως είπε.

Η κυρία Θεο­δω­ρί­δου προ­σέ­θε­σε ότι είναι πολύ νωρίς για να έχου­με στοι­χεία που αφο­ρούν σε μεί­ω­ση της νοση­ρό­τη­τας και τη θνη­σι­μό­τη­τα στη χώρα μας, λόγω των εμβο­λια­σμών, αλλά επι­σή­μα­νε ότι αρκε­τοί που οδη­γού­νται πλέ­ον στις ΜΕΘ δεν είναι ηλι­κιω­μέ­νοι και σ’ αυτό φαί­νε­ται ότι έχει συμ­βάλ­λει και ο εμβολιασμός.

Όπως επι­σή­μα­νε, περί­που 1.000 άτο­μα που έχουν εμβο­λια­στεί με μία δόση στη χώρα μας, νόση­σαν καθώς και 354 που είχαν κάνει και τις δύο δόσεις. Ο αριθ­μός είναι σχε­τι­κά μικρός για όσους έχουν ήδη εμβο­λια­στεί και εξή­γη­σε ότι αυτό είναι πιθα­νό να συμ­βεί αν κάποιος έχει μολυν­θεί πριν τον εμβο­λια­σμό. Ωστό­σο, προ­σέ­θε­σε πως τα εμβό­λια δεν είναι 100% απο­τε­λε­σμα­τι­κά, αλλά τόνι­σε πως αν κάποιος έχει κάνει το εμβό­λιο και νοσή­σει, η νόση­ση αυτή θα είναι πολύ πιο ήπια.

Για μια ακό­μη φορά η κυρία Θεο­δω­ρί­δου κάλε­σε όλους να εγγρα­φούν στην άυλη συντα­γο­γρά­φη­ση, καθώς αυτό θα βοη­θή­σει σημα­ντι­κά στη δια­δι­κα­σία των εμβολιασμών.

Ανα­φε­ρό­με­νη στις νέες γνώ­σεις που μπαί­νουν καθη­με­ρι­νά στην φαρέ­τρα των επι­στη­μό­νων για τον εμβο­λια­σμό, είπε ότι σήμε­ρα προ­δη­μο­σιεύ­τη­καν τρεις μελέ­τες που αφο­ρούν τον εμβο­λια­σμό σε ηλι­κιω­μέ­να άτο­μα και είναι εξαι­ρε­τι­κά θετι­κές. Μιλώ­ντας για τις δύο από αυτές, είπε ότι η μία έγι­νε στο Εδιμ­βούρ­γο και η άλλη στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο και δεί­χνουν σημα­ντι­κή μεί­ω­ση των νοση­λί­ων σε ηλι­κιω­μέ­να άτο­μα που έχουν εμβο­λια­στεί είτε με το εμβό­λιο της Phizer είτε με αυτό της AstraZeneca. Η μελέ­τη του Εδιμ­βούρ­γου δεί­χνει ότι με την χορή­γη­ση μίας δόσης εμβο­λί­ου μετά από 28 έως 35 ημέ­ρες, μειώ­θη­καν κατά 85% οι εισα­γω­γές στα νοσο­κο­μεία σε όσους είχαν κάνει μόνο την πρώ­τη δόση του εμβό­λιου της Phizer και κατά 94% σε όσους είχαν κάνει το εμβό­λιο της AstraZeneca. Στη μελέ­τη που έγι­νε στο Η. Βασί­λειο φάνη­κε απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα και των δύο εμβο­λί­ων στους άνω των 70 ετών. Συγκε­κρι­μέ­να κατα­γρά­φη­κε 80% μεί­ω­ση του κιν­δύ­νου για νοση­λεία. «Με μία δόση επι­τευ­χθεί η μεί­ω­ση εισα­γω­γών στα νοσο­κο­μεία» κατέ­λη­ξε η κυρία Θεοδωρίδου.

Σκέ­ψεις γυναι­κών, της Μαρί­ας Παπαϊωαννίδου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο