Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η μεγαλύτερη αρχαιολογική της ανακάλυψη για το έτος 2020

Τη μεγα­λύ­τε­ρη αρχαιο­λο­γι­κή της ανα­κά­λυ­ψη για το έτος 2020 παρου­σί­α­σε σήμε­ρα η Αίγυ­πτος, φέρ­νο­ντας στο φως μία μονα­δι­κή συλ­λο­γή εκα­τό άθι­κτων σαρ­κο­φά­γων της 26ης Δυνα­στεί­ας, που ανα­κα­λύ­φθη­καν στην Νεκρό­πο­λη της Σακκάρα.

«Ούτε το 1% όσων βρί­σκο­νται θαμ­μέ­να στην περιο­χή δεν είναι αυτά που παρου­σιά­ζου­με σήμε­ρα», τόνι­σε προς τους δημο­σιο­γρά­φους και διπλω­μά­τες ο Υπουρ­γός Αρχαιο­τή­των Χάλιντ Ελ Ανά­νι, προ­σθέ­το­ντας ότι σύντο­μα θα ακο­λου­θή­σουν και άλλα απο­τε­λέ­σμα­τα ανα­σκα­φών, με μία από τις σημα­ντι­κό­τε­ρες να ακο­λου­θεί τις επό­με­νες ημέ­ρες, αυτή του πρώ­ην Γενι­κού Γραμ­μα­τέα του Συμ­βου­λί­ου Αρχαιο­τή­των και γνω­στού αρχαιο­λό­γου Ζάχι Ζαουάς.

Να σημειω­θεί ότι η συλ­λο­γή των σαρ­κο­φά­γων ανα­κα­λύ­φθη­κε σφρα­γι­σμέ­νη, σε βάθος 12 μέτρων. Οι σαρ­κο­φά­γοι χρο­νο­λο­γού­νται του­λά­χι­στον 2.500 χρό­νια, γι’ αυτό και δια­τη­ρού­νται σε εξαι­ρε­τι­κή κατά­στα­ση και σε εξί­σου καλή κατά­στασ­ση βρί­σκο­νται τα χρώ­μα­τά τους, όπως τόνι­σε ο Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας του Ανώ­τα­του Συμ­βου­λί­ου Αρχαιο­τή­των Μου­στά­φα Ουαζίρι.

Οι σαρ­κο­φά­γοι ανα­μέ­νε­ται να εκτε­θούν στο Μεγά­λο Αρχαιο­λο­γι­κό Μου­σείο των Πυρα­μί­δων στη Γκί­ζα, στο Αρχαιο­λο­γι­κό Μου­σείο του Καΐ­ρου στην πλα­τεία Ταχρίρ και στο Εθνι­κό Μου­σείο Αιγυ­πτια­κού Πολιτισμού.

sarkofagoi sarkofagoi1 sarkofagoi2 sarkofagoi3 sarkofagoi4 sarkofagoi5 sarkofagoi6

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο