Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Μόσχα δηλώνει ότι η Δύση βοηθά την Ουκρανία να προετοιμάσει ψευδείς ισχυρισμούς και δημοσιεύματα για εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας

Η Μόσχα δήλω­σε σήμε­ρα ότι οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες και η Βρε­τα­νία βοη­θούν την Ουκρα­νία να προ­ε­τοι­μά­σει ψευ­δείς ισχυ­ρι­σμούς σχε­τι­κά με την υπο­τι­θέ­με­νη δίω­ξη αμά­χων στην Ουκρα­νία για να τρο­φο­δο­τή­σουν διε­θνή μέσα ενη­μέ­ρω­σης σε μια προ­σπά­θεια να συκο­φα­ντή­σουν τη Ρωσία.

Από τότε που τα ρωσι­κά στρα­τεύ­μα­τα απο­χώ­ρη­σαν από πόλεις και χωριά γύρω από την ουκρα­νι­κή πρω­τεύ­ου­σα Κίε­βο, τα ουκρα­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα δεί­χνουν στους δημο­σιο­γρά­φους πτώ­μα­τα αμά­χων που σκο­τώ­θη­καν από ρωσι­κές δυνά­μεις, κατε­στραμ­μέ­να σπί­τια και καμέ­να αυτοκίνητα.

Η Δύση λέει ότι οι νεκροί άμα­χοι απο­τε­λούν από­δει­ξη εγκλη­μά­των πολέ­μου. Οι δημο­σιο­γρά­φοι του Reuters είδαν πτώ­μα­τα στην πόλη Μπού­τσα, αλλά δεν μπό­ρε­σαν να επα­λη­θεύ­σουν ανε­ξάρ­τη­τα ποιος ήταν υπεύ­θυ­νος για τις δολοφονίες.

Το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας ανέ­φε­ρε ότι η κυβέρ­νη­ση της Ουκρα­νί­ας καθο­δη­γεί­ται από τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες να δια­σπεί­ρει ψευ­δείς απο­δεί­ξεις για τη βία Ρώσων κατά αμά­χων, παρά τα όσα χαρα­κτή­ρι­σε «πρω­το­φα­νή μέτρα της Μόσχας για τη διά­σω­ση αμάχων».

«Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, που έχουν πολυ­ε­τή εμπει­ρία στην οργά­νω­ση προ­κο­βά­τσιας με ανθρώ­πι­να θύμα­τα, συνε­χί­ζουν την εκστρα­τεία τους για τη δημιουρ­γία και την προ­ώ­θη­ση ψευ­δών «απο­δει­κτι­κών στοι­χεί­ων»», ανέ­φε­ρε το υπουργείο.

Η Ουκρα­νία καταγ­γέλ­λει ότι η Ρωσία είναι ένο­χη για γενο­κτο­νία και κάλε­σε τη Δύση και τη στρα­τιω­τι­κή συμ­μα­χία του ΝΑΤΟ να της παρά­σχουν περισ­σό­τε­ρη υποστήριξη.

Η Μόσχα δήλω­σε ότι οι βρε­τα­νι­κές μυστι­κές υπη­ρε­σί­ες βοη­θούν την Ουκρα­νία να προ­ε­τοι­μά­σει νέες ψευ­δείς καταγ­γε­λί­ες σχε­τι­κά με υπο­τι­θέ­με­νες κακο­ποι­ή­σεις στη βορειο­α­να­το­λι­κή Ουκρα­νία. Το υπουρ­γείο Άμυ­νας δεν παρεί­χε στοι­χεία για τους ισχυ­ρι­σμούς του για την βρε­τα­νι­κή και την αμε­ρι­κα­νι­κή εμπλοκή.

«Νέες ψευ­δείς σκη­νο­θε­τη­μέ­νες προ­βο­κά­τσιες που κατη­γο­ρούν τις ένο­πλες δυνά­μεις της Ρωσι­κής Ομο­σπον­δί­ας για φερό­με­νη βάρ­βα­ρη μετα­χεί­ρι­ση του πλη­θυ­σμού της Ουκρα­νί­ας προ­ε­τοι­μά­ζο­νται από το καθε­στώς του Κιέ­βου υπό την ηγε­σία των βρε­τα­νι­κών ειδι­κών υπη­ρε­σιών στο έδα­φος της περιο­χής Σού­μι», ανέ­φε­ρε το υπουργείο.

Η Ρωσία είπε ότι δυτι­κοί δημο­σιο­γρά­φοι προ­σκλή­θη­καν στην περιο­χή Σού­μι στη βορειο­α­να­το­λι­κή Ουκρα­νία για να «μαγνη­το­σκο­πή­σουν σκη­νο­θε­τη­μέ­να πεδία μάχης». Το υπουρ­γείο είπε ότι δυτι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης θα δώσουν στη δημο­σιό­τη­τα σύντο­μα τέτοιες ψευ­δείς ειδή­σεις. Δεν ανέ­φε­ρε ποια μέσα ενημέρωσης.

«Ο στό­χος είναι να υπο­δαυ­λι­στεί περαι­τέ­ρω η ρωσο­φο­βία στο πλαί­σιο της ταχέ­ως ανα­πτυσ­σό­με­νης οικο­νο­μι­κής κρί­σης στην Ευρώ­πη», ανέ­φε­ρε το υπουργείο.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο