Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Ολλανδία σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση της αγοραστικής δύναμης εδώ και 40 χρόνια

Με στοι­χεία της Στα­τι­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας Ολλαν­δί­ας (CBS)  η χώρα σημεί­ω­σε το 2022 τη μεγα­λύ­τε­ρη μεί­ω­ση της αγο­ρα­στι­κής δύνα­μης των τελευ­ταί­ων 40 ετών. Σύμ­φω­να με τον οργα­νι­σμό, η αγο­ρα­στι­κή δύνα­μη του ολλαν­δι­κού πλη­θυ­σμού μειώ­θη­κε κατά 1,2%.(Μ.Ο) και μόνο οι σοβα­ρές κρί­σεις έχουν δει το % να μειώ­νε­ται κατά περισ­σό­τε­ρο από 1%

Υπήρ­ξαν μερι­κές άλλες περι­πτώ­σεις (1%+), πιο πρό­σφα­τα κατά τη διάρ­κεια της κρί­σης στην Ευρω­ζώ­νη του 2009 έως το 2013 και κατά τη διάρ­κεια της σοβα­ρής ύφε­σης της χώρας κατά τη δεκα­ε­τία του 1980. Τα τελευ­ταία χρό­νια, η ολλαν­δι­κή αγο­ρα­στι­κή δύνα­μη είχε αυξη­θεί, ακό­μη και κατά τη διάρ­κεια της κορύ­φω­σης της παν­δη­μί­ας (2020 / 2021).

Η κυβέρ­νη­ση δήλω­σε πως “έχει ήδη αρχί­σει να λαμ­βά­νει μέτρα με στό­χο τη βελ­τί­ω­ση της αγο­ρα­στι­κής δύνα­μης της χώρας” ενό­ψει της ημέ­ρας του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού (Prinsjesdag) στις 19-Σεπ. Καθώς ο πλη­θω­ρι­σμός ήταν βασι­κό ζήτη­μα το περα­σμέ­νο έτος, η κυβέρ­νη­ση “πιθα­νό­τα­τα επι­θυ­μεί να ανα­πτύ­ξει οικο­νο­μι­κές μεταρ­ρυθ­μί­σεις που απο­σκο­πούν στην αντι­με­τώ­πι­ση του προ­βλή­μα­τος” (σσ. σας θυμί­ζει κάτι)

Ο πόλεμος της Ουκρανίας 
πίσω από την πτώση 
της ολλανδικής αγοραστικής δύναμης

Ο βασι­κός παρά­γο­ντας καθ’ όλη τη διάρ­κεια του 2022 ήταν η ρωσι­κή εισβο­λή στην Ουκρα­νία και η οικο­νο­μι­κή ανα­τα­ρα­χή που ακο­λού­θη­σε τη σύγκρου­ση. Η τιμή των βασι­κών εμπο­ρευ­μά­των όπως το πετρέ­λαιο και το φυσι­κό αέριο οδή­γη­σε σε υψη­λό­τε­ρους λογα­ρια­σμούς κοι­νής ωφέ­λειας και στην Ολλαν­δία, _όπως εξάλ­λου σε όλη την ΕΕ, γεγο­νός που προ­κά­λε­σε την άνο­δο του πληθωρισμού.

Σύμ­φω­να με τη Στα­τι­στι­κή Υπη­ρε­σία “ορι­σμέ­να νοι­κο­κυ­ριά χαμη­λού εισο­δή­μα­τος στην Ολλαν­δία είδαν την αγο­ρα­στι­κή τους δύνα­μη να αυξά­νε­ται λόγω ορι­σμέ­νων δια­θέ­σι­μων επι­δο­μά­των — συγκε­κρι­μέ­να, του ενερ­γεια­κού επι­δό­μα­τος (energietoeslag) των 1.300€”. Το CBS ανέ­φε­ρε επί­σης ότι η έκπτω­ση των 190€ στους λογα­ρια­σμούς ενέρ­γειας που έλα­βαν Νοέμ­βρη ‑Δεκέμ­βρη 2022 εμπό­δι­σε τη μεί­ω­ση της αγο­ρα­στι­κής δύνα­μης να πέσει ακό­μη περισσότερο.

Οι συντα­ξιού­χοι υπέ­φε­ραν τα περισ­σό­τε­ρα οικο­νο­μι­κά, με μέση μεί­ω­ση της αγο­ρα­στι­κής δύνα­μης άνω του 3%, καθώς “οι περισ­σό­τε­ροι από αυτούς είχαν πολύ υψη­λό εισό­δη­μα για να πλη­ρούν τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις για ενερ­γεια­κό επίδομα”.

__ σσ.
Μην σας μπερ­δεύ­ουν τα νού­με­ρα των υψη­λών μισθών και επι­δο­μά­των. Σύμ­φω­να με το eurosender.com Τα έξο­δα ενοι­κί­ου στην Ολλαν­δία είναι ένας παρά­γο­ντας που αυξά­νει γενι­κά το εκεί κόστος ζωής (εκτι­μά­ται είναι έως και 200% ακρι­βό­τε­ρα από της Ελλά­δας). Κατά ΜΟ μια γκαρ­σο­νιέ­ρα κοστί­ζει 800–1.000€ τα 8τμ. 1.300–1.800€, με το Άμστερ­νταμ να έχει κατα­τα­χθεί η 50ή πιο ακρι­βή πόλη στον κόσμο για μετα­νά­στες. Κατά μέσο όρο, το μηνιαίο κόστος ζωής στην Ολλαν­δία για έναν φοι­τη­τή είναι ~800–1.200€ και για μια 3μελή οικο­γέ­νεια ξεκι­νά από 3.000€ το μήνα (χωρίς τα έξο­δα ενοι­κί­ου) _αποκαλυπτικοί και οι συνημ­μέ­νοι πίνα­κες (γρα­φή­μα­τα)

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από cnn,
Στα­τι­στι­κή Υπη­ρε­σία Ολλαν­δί­ας (CBS) & Xinhua

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο