Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Ουκρανία ζήτησε συνάντηση με τη Ρωσία εντός 48 ωρών | Επικοινωνία Μπάιντεν — Ζελένσκι

Ενώ κορυ­φώ­νε­ται η ιμπε­ρια­λι­στι­κή κρί­ση στην Ουκρα­νία με τις ΗΠΑ να απει­λούν με «παρα­λυ­τι­κές» κυρώ­σεις, πως  «η Ρωσία θα βρε­θεί αντι­μέ­τω­πη με ένα δυσβά­στα­κτο στρα­τη­γι­κό κόστος» — και τη Μόσχα να μην «δίνει δεκά­ρα, η Ουκρα­νία ζήτη­σε συνά­ντη­ση με τη Ρωσία, όπω­ες ανα­κοί­νω­σε μέσω Twitter ο Ουκρα­νός υπΕξ Ντμί­τρι Κουλέμπα.

Ανέ­φε­ρε ότι συνά­ντη­ση ζητή­θη­κε εντός 48 ωρών μαζί με όλα τα μέρη που έχουν υπο­γρά­ψει το Έγγρα­φο της Βιέν­νης για να συζη­τη­θεί η κατά­στα­ση γύρω από τις μετα­κι­νή­σεις στρα­τευ­μά­των κατά μήκος των ουκρα­νι­κών συνόρων.

Συγκε­κρι­μέ­να ο Ντμί­τρι Κου­λέ­μπα έγρα­ψε στο twitter: «Η Ρωσία απέ­τυ­χε να αντα­πο­κρι­θεί στο αίτη­μά μας βάσει του εγγρά­φου της Βιέν­νης. Κατά συνέ­πεια, κάνου­με το επό­με­νο βήμα. Ζητά­με συνά­ντη­ση με τη Ρωσία και όλα τα συμ­με­τέ­χο­ντα κρά­τη εντός 48 ωρών για να συζη­τή­σου­με την ενί­σχυ­ση και την ανα­διά­τα­ξή της κατά μήκος των συνό­ρων μας και στην προ­σω­ρι­νά κατε­χό­με­νη Κρι­μαία. Εάν η Ρωσία είναι σοβα­ρή όταν μιλά­ει για το αδιαί­ρε­το της ασφά­λειας στον χώρο του ΟΑΣΕ, πρέ­πει να εκπλη­ρώ­σει τη δέσμευ­σή της για στρα­τιω­τι­κή δια­φά­νεια προ­κει­μέ­νου να απο­κλι­μα­κω­θεί η έντα­ση και να ενι­σχυ­θεί η ασφά­λεια για όλους».

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν — Ζελένσκι

(η είδη­ση αγνο­ή­θη­κε από όλα τα ρωσι­κά ΜΜΕ)

Επί 50 λεπτά συνο­μί­λη­σαν τηλε­φω­νι­κά ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Τζο Μπάι­ντεν και ο Ουκρα­νός ομό­λο­γός του Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι. «Οι δύο ηγέ­τες συμ­φώ­νη­σαν για τη σημα­σία της συνέ­χι­σης της διπλω­μα­τί­ας και της απο­τρο­πής σε απά­ντη­ση στη ρωσι­κή στρα­τιω­τι­κή ενί­σχυ­ση στα σύνο­ρα της Ουκρα­νί­ας», σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση του Λευ­κού Οίκου.

Έγι­νε επί­σης γνω­στό ότι κατά τη συνο­μι­λία ο Τζο Μπάι­ντεν μίλη­σε για «γρή­γο­ρη και απο­φα­σι­στι­κή» απά­ντη­ση των ΗΠΑ, σε συντο­νι­σμό με τους συμ­μά­χους τους, σε περί­πτω­ση ρωσι­κής επί­θε­σης και επα­νέ­λα­βε την υπο­στή­ρι­ξή του στην «κυριαρ­χία και την εδα­φι­κή ακε­ραιό­τη­τα της Ουκρανίας».

Επικοινωνιακά παιχνίδια πολέμου

Σύμ­φω­να με το euronews, ο Ζελέν­σκι αμφι­σβή­τη­σε τις προει­δο­ποι­ή­σεις από αμε­ρι­κα­νούς αξιω­μα­τού­χους ότι τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες «η Ρωσία θα μπο­ρού­σε να σχε­διά­ζει να εισβά­λει μόλις τα μέσα της εβδο­μά­δας», λέγο­ντας ότι «δεν έχει δει ακό­μη πει­στι­κά στοιχεία».

«Κατα­νο­ού­με όλους τους κιν­δύ­νους, κατα­λα­βαί­νου­με ότι υπάρ­χουν κίν­δυ­νοι», είπε σε ζωντα­νή μετά­δο­ση. «Εάν εσείς ή κάποιος άλλος έχει πρό­σθε­τες πλη­ρο­φο­ρί­ες σχε­τι­κά με μια 100% άμε­ση ρωσι­κή εισβο­λή, παρα­κα­λού­με προ­ω­θή­στε αυτές τις πλη­ρο­φο­ρί­ες σε εμάς».

Εν τω μετα­ξύ, ο γερ­μα­νός καγκε­λά­ριος Όλαφ Σολτς πετά­ει προς την Ουκρα­νία και τη Ρωσία αυτή την εβδο­μά­δα «σε μια προ­σπά­θεια να βοη­θή­σει στην εκτό­νω­ση της κλι­μά­κω­σης των εντά­σε­ων» καθώς αξιω­μα­τού­χοι των δυτι­κών μυστι­κών υπη­ρε­σιών προει­δο­ποιούν ότι η πιθα­νό­τη­τα ρωσι­κής εισβο­λής στην Ουκρα­νία αυξά­νε­ται ενώ δηλώ­νει προ­κα­τα­βο­λι­κά «Γερ­μα­νία και ΗΠΑ «από­λυ­τα ενω­μέ­νοι» για τις κυρώ­σεις στη Ρωσία.

Ο Scholz δεν έχει πει ρητά ποιες συνέ­πειες ή κυρώ­σεις θα αντι­με­τω­πί­σει η Ρωσία εάν εισβά­λει στην Ουκρα­νία, ωστό­σο, είναι σαφές ότι δια­κυ­βεύ­ε­ται το μέλ­λον του αμφι­λε­γό­με­νου αγω­γού Nord Stream 2 που επι­διώ­κει να φέρει ρωσι­κό φυσι­κό αέριο στη Γερ­μα­νία κάτω από τη Βαλ­τι­κή Θάλασ­σα, παρα­κάμ­πτο­ντας την Ουκρα­νία, την ίδια ώρα που ο Τζο Μπάι­ντεν απεί­λη­σε την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα ότι ο αγω­γός θα μπλο­κά­ρει σε περί­πτω­ση εισβο­λής, που θα έβλα­πτε οικο­νο­μι­κά τη Ρωσία, αλλά θα προ­κα­λού­σε και προ­βλή­μα­τα εφο­δια­σμού στη Γερμανία.

Όπως ανα­φέ­ρει το με το euronews «εντεί­νο­ντας τις εντά­σεις», η Ρωσία ξεκί­νη­σε νέους ναυ­τι­κούς ελιγ­μούς στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα το Σάβ­βα­το για να εξα­σκη­θεί στην «υπε­ρά­σπι­ση» της Κρι­μαί­ας, της χερ­σο­νή­σου που προ­σάρ­τη­σε από την Ουκρα­νία το 2014.

Το Σάβ­βα­το, το υπουρ­γείο Άμυ­νας ισχυ­ρί­στη­κε επί­σης ότι το ρωσι­κό ναυ­τι­κό απώ­θη­σε ένα αμε­ρι­κα­νι­κό υπο­βρύ­χιο από τα ύδα­τά του στον Ειρη­νι­κό Ωκε­α­νό, ενώ δήλω­σε ότι «δεν υπάρ­χει καμιά αλή­θεια» στους ισχυ­ρι­σμούς της Μόσχας σχε­τι­κά με τις επι­χει­ρή­σεις των ΗΠΑ στα ρωσι­κά χωρι­κά ύδατα.

Η Ρωσία έχει συγκε­ντρώ­σει μεγά­λο αριθ­μό στρα­τευ­μά­των κοντά στα σύνο­ρα της Ουκρα­νί­ας και έχει ξεκι­νή­σει μια σει­ρά στρα­τιω­τι­κών ελιγ­μών στην περιο­χή, αλλά λέει ότι δεν έχει σχέ­δια να εισβά­λει –ζητώ­ντας εγγυ­ή­σεις από τη Δύση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επι­τρέ­ψει στην Ουκρα­νία και σε άλλες πρώ­ην σοβιε­τι­κές χώρες να εντα­χθούν ως μέλη και στη συμ­μα­χία. Ζητά­ει να στα­μα­τή­σουν τις ανα­πτύ­ξεις όπλων στην Ουκρα­νία και να απο­σύ­ρει τις δυνά­μεις της από την Ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη, ενώ ΗΠΑ και ΝΑΤΟ απορ­ρί­πτουν κατη­γο­ρη­μα­τι­κά αυτές τις απαιτήσεις.

Δεί­τε και:

Για την όξυν­ση ανά­με­σα στις δυνά­μεις του ευρω­α­τλα­ντι­σμού και στη Ρωσία -
Χωρίς «απτά» βήμα­τα τα παζά­ρια για «απο­κλι­μά­κω­ση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο