Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα 8 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη και το Διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Δυστυ­χώς δε μπο­ρού­με να μην ξεκι­νή­σου­με τη σημε­ρι­νή συνέ­ντευ­ξη τύπου με τις νέες, τρα­γι­κές συνέ­πειες από τις βρο­χές που έχουν στοι­χί­σει ξανά ανθρώ­πι­νες ζωές, κατε­στραμ­μέ­νες υπο­δο­μές, πλημ­μυ­ρι­σμέ­να σπί­τια, μαγα­ζιά, καλλιέργειες.

Ότι αντι­κρί­ζου­με ξανά αυτές τις μέρες, οι εικό­νες ανεί­πω­της κατα­στρο­φής είναι απο­τέ­λε­σμα της ανυ­παρ­ξί­ας έργων αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας, που εδώ και πολ­λά χρό­νια έπρε­πε να έχουν γίνει, με ευθύ­νη κυβερ­νή­σε­ων και Τοπι­κής Διοί­κη­σης, προ­κει­μέ­νου να προ­στα­τευ­τούν ολό­κλη­ρες περιο­χές, ανθρώ­πι­νες ζωές, περιουσίες.

Η Μαγνη­σία και η Καρ­δί­τσα σήμε­ρα, η Μάν­δρα χθες, η Αθή­να που μετα­τρά­πη­κε με μια βρο­χή σε Βενε­τία, ανα­δει­κνύ­ουν την έλλει­ψη ενός ολο­κλη­ρω­μέ­νου αντι­πλημ­μυ­ρι­κού σχε­δια­σμού, με όλα τα ανα­γκαία μέσα και τις υπο­δο­μές για την προ­στα­σία του λαού. Επι­βε­βαιώ­νε­ται για μια φορά ότι με ευθύ­νη κυβερ­νή­σε­ων και τοπι­κής διοί­κη­σης, στις πόλεις χωρά­νε τα ανα­πτυ­ξια­κά ορά­μα­τα των λίγων, των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, όχι όμως οι ανά­γκες του λαού.

Δεν προ­λα­βαί­νου­με να μετρά­με πλη­γές από τη μία κατα­στρο­φή μέχρι την άλλη, από τις φωτιές στις πλημ­μύ­ρες και στις δολο­φο­νί­ες όπως αυτή στον Πει­ραιά που μας έκα­νε να λυγί­σου­με προ­χθές. Το σύν­θη­μα «μόνο ο λαός σώζει τον λαό», επι­βε­βαιώ­νε­ται σε κάθε πυρ­κα­γιά, σε κάθε πλημ­μύ­ρα, σε κάθε φυσι­κή κατα­στρο­φή. Απέ­να­ντι σε ένα κρά­τος που δεν μπο­ρεί και δεν θέλει να προ­στα­τεύ­σει τη ζωή, την περιου­σία του λαού, το περι­βάλ­λον, η λαϊ­κή πρω­το­βου­λία την ώρα της ανά­γκης είναι αυτή που τελι­κά σώζει ό,τι μπο­ρεί να σωθεί.

Δε φταί­ει για  όλα η κλι­μα­τι­κή αλλα­γή όπως ανα­φέ­ρει η κυβέρ­νη­ση. Δε φταί­ει η κλι­μα­τι­κή αλλα­γή για το γεγο­νός ότι δεν υπάρ­χουν δασερ­γά­τες, ότι δεν έχουν καθα­ρι­στεί τα ρέμα­τα ότι οι πυρο­σβέ­στες αντι­με­τω­πί­ζο­νται και αυτοί με τη σει­ρά τους ως εργα­ζό­με­νοι μίας χρή­σης που προ­σλαμ­βά­νο­νται και πετιού­νται ξανά στην ανερ­γία και μάλι­στα αν διεκ­δι­κή­σουν την δου­λειά βρί­σκουν απέ­να­ντι τους τα ΜΑΤ και χημικά.

Εδώ και τώρα να διεκ­δι­κή­σου­με αγω­νι­στι­κά μέτρα και προ­στα­σία των εργα­τι­κών-λαϊ­κών οικο­γε­νειών που έχουν δεχτεί πλήγ­μα­τα από τις φυσι­κές κατα­στρο­φές. Και ενώ συμ­βαί­νουν ολα αυτά η κυβέρ­νη­ση συνε­χί­ζει ακά­θε­κτη την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή της.

  • Πριν από τις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές η κυβέρ­νη­ση ούτε λίγο ούτε πολύ προ­σπα­θού­σε να παρου­σιά­σει μια εικο­νι­κή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα για τους μισθούς των εργα­ζο­μέ­νων, αφή­νο­ντας να εννοη­θεί ότι ο δρό­μος έξω από κάθε εργα­τι­κό-λαϊ­κό σπί­τι θα είναι στρω­μέ­νος με ευρώ. 3 μήνες μετά τις εκλο­γές, τα στοι­χεία από τον ΕΦΚΑ, κατα­γρά­φουν την πραγ­μα­τι­κή εικό­να και τις συν­θή­κες που αντι­με­τω­πί­ζουν χιλιά­δες εργαζόμενοι.
  • Πάνω από 1 στους 4 εργα­ζό­με­νους λαμ­βά­νουν ως μισθό λιγό­τε­ρα από τον νομο­θε­τη­μέ­νο κατώ­τα­το, ενώ ο μέσος μισθός βρί­σκε­ται κάτω από τον μισθό του 2011.
  • Με βάση τα στοι­χεία σχε­δόν 700.000 εργα­ζό­με­νοι την περ­σι­νή χρο­νιά έπαιρ­ναν λιγό­τε­ρα από τον κατώ­τα­το μισθό, που το 2022 ήταν δια­μορ­φω­μέ­νος στα 713 ευρώ μεικτά!
  • Οι εργα­ζό­με­νοι με τις διά­φο­ρες μορ­φές ευέ­λι­κτης εργα­σί­ας και μερι­κής απα­σχό­λη­σης κατα­γρά­φο­νται στις 685.000 και απο­τε­λούν περί­που το 27% των εργα­ζο­μέ­νων συνο­λι­κά. Σε αυτούς πρέ­πει να προ­στε­θούν οι εργα­ζό­με­νοι με εκ περι­τρο­πής απα­σχό­λη­ση που ο ΕΦΚΑ τους συμπε­ρι­λαμ­βά­νει στους εργα­ζό­με­νους με πλή­ρη απασχόληση.
  • Η εικό­να της βαρ­βα­ρό­τη­τας με την οποία ανα­με­τρώ­νται οι μισθω­τοί συμπλη­ρώ­νε­ται από τα στοι­χεία της «ΕΡΓΑΝΗ», που δεί­χνουν ότι το 2022 γίνο­νταν πάνω από 7.000 απο­λύ­σεις κάθε μέρα, λόγω της τερά­στιας «ευε­λι­ξί­ας».
  • H κατά­στα­ση στους μισθούς δεί­χνει τις δυσκο­λί­ες που αντι­με­τω­πί­ζει η εργα­τι­κή-λαϊ­κή οικο­γέ­νεια για να καλύ­πτει τις ανά­γκες της, για να προ­στα­τεύ­σει τα βασι­κά από το σάρω­μα του εισο­δή­μα­τος λόγω της αστα­μά­τη­της ακρί­βειας. Ο μέσος μισθός των εργα­ζο­μέ­νων δια­μορ­φώ­θη­κε στα 860 ευρώ καθα­ρά τον μήνα και είναι μικρό­τε­ρος κατά 21% από τον μέσο μει­κτό μισθό πριν από 12 χρόνια.

 

Η ακρί­βεια σε τρό­φι­μα και Ενέρ­γεια εκμη­δε­νί­ζει τους μισθούς στα μισά του μήνα. Το 60% του μισθού καλύ­πτει τα υψη­λά ενοί­κια και τις ανά­γκες σε φαγη­τό. 1 στα 2 νοι­κο­κυ­ριά σύμ­φω­να με τα στοι­χεία περιο­ρί­ζον ή κόβουν το κρέ­ας, όταν η κοροϊ­δία των pass και των καλα­θιών δε μπο­ρούν να κρύ­ψουν τις ανα­τι­μή­σεις στο σού­περ μάρ­κετ που αγγί­ζουν το 25% και 30%. Τα έξο­δα κίνη­σης και η βεν­ζί­νη έχουν εκτο­ξευ­τεί και πάλι και ήδη μετρά­με τα ευρώ για τα έξο­δα της θέρ­μαν­σης το χει­μώ­να. Σε όλα αυτά προ­στί­θε­νται τα έξο­δα για την έναρ­ξη της σχο­λι­κής χρο­νιάς, την ένδυ­ση των παι­διών κοκ.

Συνολικά πάνω από 25 δισ. ευρώ είναι ο πικρός λογαριασμός από φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις που βαραίνει τις λαϊκές οικογένειες μέχρι το τέλος του χρόνου, χωρίς σε αυτό το ποσό να υπολογίζεται το πλήγμα από τη νέα άνοδο της ακρίβειας σε βασικά αγαθά.

Στην άλλη πλευ­ρά βρί­σκο­νται τα τερά­στια κέρ­δη των ομί­λων, μετα­τρέ­πο­ντας κάθε λαϊ­κή ανά­γκη σε πεδίο κερ­δο­φο­ρί­ας τους.

Αυτή η αντί­θε­ση δημιουρ­γεί τριγ­μούς, είναι πρό­κλη­ση! Την ώρα που οι εργα­ζό­με­νοι ψάχνο­νται για να τα βγά­λουν πέρα, για να πάνε στο σού­περ μάρ­κετ και να καλύ­ψουν ανά­γκες σε είδη πρώ­της ανά­γκης, οι μεγά­λοι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι στον κλά­δου πχ του εμπο­ρί­ου και της μετα­ποί­η­σης κατα­γρά­φουν καθα­ρά κέρ­δη πάνω από 6,5 δισ. ευρώ!

Ο λαός μπο­ρεί να μην έχει ασθε­νο­φό­ρα και να πεθαί­νει στις καρό­τσες των αγρο­τι­κών όπως είδα­με με οργή να συμ­βαί­νει το καλο­καί­ρι, αλλά την ίδια στιγ­μή η κερ­δο­φο­ρία των ιδιω­τι­κών υπη­ρε­σιών της Υγεί­ας εκτο­ξεύ­τη­κε κατά 18,8% και των φαρ­μα­κο­βιο­μη­χά­νων κατά 10,3%.

Στο κεί­με­νο του νομο­σχε­δί­ου περιέ­χε­ται μια νέα δέσμη ισχυ­ρών ανα­τρο­πών στα εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα και στη ζωή της εργα­τι­κής-λαϊ­κής οικο­γέ­νειας. Μία δέσμη μέτρων που κατο­νο­μά­ζε­ται με προ­κλη­τι­κό τρό­πο και με ιδιαί­τε­ρη θρα­σύ­τη­τα ως φιλεργατική.

Δεν αρκού­σαν στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους τα όπλα της ευε­λι­ξί­ας που βρί­σκο­νται ήδη στην αντερ­γα­τι­κή νομο­θε­σία με την ημια­πα­σχό­λη­ση, την εκ περι­τρο­πής εργα­σία, την επο­χι­κή εργα­σία και άλλες μορ­φές εργα­σια­κής ομη­ρί­ας, γι αυτό και προ­στέ­θη­καν νέα μέτρα  για να προ­σαρ­μό­ζο­νται καλύ­τε­ρα ο χρό­νος και οι όροι εργα­σί­ας στις δια­θέ­σεις και τις ανά­γκες της εργοδοσίας.

Η κυβέρ­νη­ση παρα­δέ­χε­ται ως δεδο­μέ­νη την εργα­σια­κή ζού­γκλα που έχει δια­μορ­φώ­σει η ίδια και οι προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις και με το νομο­σχέ­διο έρχε­ται να την «νομι­μο­ποι­ή­σει». Μας φέρ­νουν ως δεδο­μέ­νο και φυσιο­λο­γι­κό ότι είναι «κανο­νι­κό­τη­τα» για εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες εργα­ζό­με­νους να μην έχουν συγκε­κρι­μέ­νο ωρά­ριο εργα­σί­ας, να μην γνω­ρί­ζουν αν και για πόσες ώρες θα τους καλέ­σει για δου­λειά ο κάθε εργοδότης.

Το κυβερ­νη­τι­κό νομο­σχέ­διο θεω­ρού­με ότι είναι μία ακό­μα αιτία πολέ­μου για το εργα­τι­κό-λαϊ­κό κίνη­μα. Η καπι­τα­λι­στι­κή βαρ­βα­ρό­τη­τα δεί­χνει το πιο άγριο πρό­σω­πο. Επι­βε­βαιώ­νε­ται για άλλη μια φορά ότι το σύστη­μα της εκμε­τάλ­λευ­σης μόνο δει­νά και πνι­γε­ρά μέτρα μπο­ρεί να φέρει στη ζωή του εργα­ζό­με­νους λαού.

Έρχε­ται η νομι­μο­ποί­η­ση της πολ­λα­πλής εργα­σί­ας! Μας λένε ότι δια­σφα­λί­ζουν το «δικαί­ω­μα» του κάθε εργα­ζό­με­νου με πλή­ρη απα­σχό­λη­ση να έχει και δεύ­τε­ρη και τρί­τη δου­λειά. Ποια είναι η όμως η αλή­θεια; Ότι η κυβέρ­νη­ση νομο­θε­τεί το δικαί­ω­μα των εργο­δο­τών να λιώ­νουν τους εργα­ζό­με­νους με 13 ώρες δου­λειάς την ημέρα.

Η δεύ­τε­ρη και η τρί­τη δου­λειά, δεν είναι ελεύ­θε­ρη επι­λο­γή για τους εργα­ζό­με­νους όπως προ­κλη­τι­κά ανα­φέ­ρουν αλλά εξα­να­γκα­σμός που οφεί­λε­ται στις τρύ­πιες τσέ­πες που προ­κα­λεί η ακρίβεια.

Ο νόμος αυτός φέρ­νει επί­σης τις νέες συμ­βά­σεις ευέ­λι­κτης απα­σχό­λη­σης, τις συμ­βά­σεις «κατά παραγ­γε­λία» των ελα­χί­στων-μηδε­νι­κών ωρών και των τρι­σά­θλιων όρων. Αυτές οι συμ­βά­σεις προ­βλέ­πουν ότι δε θα υπάρ­χει καμία δια­σφά­λι­ση του στα­θε­ρού ημε­ρή­σιου χρό­νου εργα­σί­ας, εφό­σον δε θα ξέρου­με πότε και πόσες ώρες θα δου­λέ­ψου­με. Θα ενη­με­ρω­νό­μα­στε 24ωρες πριν, όπο­τε ο εργο­δό­της μας έχει ανά­γκη και στη πρά­ξη σημαί­νει ότι δε θα έχου­με στα­θε­ρό μισθό, απο­δο­χές αδεί­ας, επι­δο­μά­των, δε θα έχου­με κανέ­να οικο­γε­νεια­κό προ­γραμ­μα­τι­σμό κ.λπ.

Το νομο­σχέ­διο στο­χεύ­ει στην κατάρ­γη­ση της πεν­θή­με­ρης εργα­σί­ας όχι μόνο σε επι­χει­ρή­σεις συνε­χούς παρα­γω­γής καθώς ανοί­γει τις πόρ­τες και παρά τα όσα λέγο­νται σε όσες επι­χει­ρή­σεις μπο­ρούν να λει­τουρ­γούν 6 και 7 ημέ­ρες την εβδο­μά­δα με το σύστη­μα των βαρ­διών. Το συγκε­κρι­μέ­νο μέτρο είναι ξεκά­θα­ρο ότι το έχουν ζητή­σει και συν­δη­μιουρ­γή­σει οι Βιο­μή­χα­νοι. Καταρ­γεί­ται το 5ημερο, δεν προ­βλέ­πε­ται με βάση ότι βλέ­που­με που­θε­νά νύξη για δεύ­τε­ρο ρεπό και στη πρά­ξη σημαί­νει ότι σε μία εβδο­μά­δα μπο­ρεί να δου­λεύ­ου­με μέχρι και 68ωρες.

Η κυβέρ­νη­ση με άρθρο στο νέο νομο­σχέ­διο ποι­νι­κο­ποιεί το δικαί­ω­μα της διεκ­δί­κη­σης και της συν­δι­κα­λι­στι­κής δρά­σης με στό­χο τον γύψο. Απει­λεί και τρο­μο­κρα­τεί νομο­θε­τώ­ντας βαρύ­τα­το πρό­στι­μο και ποι­νές φυλά­κι­σης, σε όσους αγω­νί­ζο­νται και σηκώ­νουν κεφά­λι απέ­να­ντι στους απερ­γο­σπα­στι­κούς μηχα­νι­σμούς και τη κατα­στο­λή που από κοι­νού στή­νουν στους χώρους δου­λειάς το κρά­τος και η εργο­δο­σία. Προ­σθέ­τει ένα ακό­μα όπλο στους εργο­δό­τες όπως έκα­ναν οι προη­γού­με­νοι νόμοι Χατζη­δά­κη και Αχτσιόγλου.

Σε αυτό το ζήτη­μα όπως και για όλο το νομο­σχέ­διο είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κή και προ­βλη­μα­τι­κή η σιω­πή της συμ­βι­βα­σμέ­νων ηγε­σιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που σε εμάς δεν κάνει φυσι­κά εντύ­πω­ση. Ούτε για την τιμή των όπλων δεν ανα­φέ­ρουν κάτι έστω και λεκτι­κά που θα θίξει τα αφε­ντι­κά, την αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα και την κερ­δο­φο­ρία των επιχειρήσεων.

Η στά­ση τους συμ­βα­δί­ζει με τον βημα­τι­σμό των πολι­τι­κών δυνά­με­ων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που παρά τις «αντι­πο­λι­τευ­τι­κές» κορό­νες, στη­ρί­ζουν το άθλιο «ευρω­παϊ­κό κεκτη­μέ­νο», που προ­βλέ­πει όλα τα παρα­πά­νω, ντυ­μέ­νες μάλι­στα με το πέπλο των «βέλ­τι­στων ευρω­παϊ­κών πρακτικών».

Σήμε­ρα κανέ­νας εργα­ζό­με­νος, καμιά εργα­ζό­με­νη, καμιά συν­δι­κα­λι­στι­κή εργα­τι­κή οργά­νω­ση δε πρέ­πει να δεί­ξει ανο­χή στη σύγ­χρο­νη βαρ­βα­ρό­τη­τα της καπι­τα­λι­στι­κής σκλα­βιάς. Δεν ζού­με για να δου­λεύ­ου­με, δου­λεύ­ου­με για να ζού­με και να απο­λαμ­βά­νου­με όλα τα αγα­θά της σκέ­ψης και της εργα­σί­ας μας».

Καλού­με τα Εργα­τι­κά Κέντρα, τις Ομο­σπον­δί­ες, τα συν­δι­κά­τα να απα­ντή­σου­με με απερ­για­κό αγώ­να. Να πάρουν τώρα απο­φά­σεις απερ­γί­ας απά­ντη­ση στο νομο­σχέ­διο που περ­νά­ει αλυ­σί­δες στη ζωή μας.

  • Για να φέρου­με στο προ­σκή­νιο την κάλυ­ψη των σύγ­χρο­νων ανα­γκών με στα­θε­ρή και μόνι­μη εργα­σία, με Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις Εργα­σί­ας που να προ­βλέ­πουν αυξή­σεις στους μισθούς και στα μερο­κά­μα­τα, με σύγ­χρο­να δικαιώματα.
  • Για να μειω­θεί ο εργά­σι­μος χρό­νος, για 7ωρο- 5ήμε­ρο- 35ωρο με κατάρ­γη­ση των συμβάσεων-ομηρίας.
  • Για την προ­στα­σία και τη διεύ­ρυν­ση των συν­δι­κα­λι­στι­κών δικαιω­μά­των και ελευ­θε­ριών των εργαζομένων.
  • Για την προ­στα­σία του λαϊ­κού εισο­δή­μα­τος από τα χαρά­τσια και την ακρί­βεια, για την προ­στα­σία της κατοι­κί­ας του λαού από τους πλειστηριασμούς.

 

Όλα αυτά τα περι­λαμ­βά­νου­με στο πλαί­σιο πάλης. Ένα κεί­με­νο που δεν το θεω­ρού­με ιερό κεί­με­νο αλλά βάση για συζή­τη­ση με τους εργα­ζό­με­νους, με τις συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις για να το ενι­σχύ­σουν, να κάνουν παρα­τη­ρή­σεις. Ένα κεί­με­νο που δε θέλου­με να έχει χαρα­κτή­ρα «κου­βέ­ντα να γίνε­ται» αλλά να απο­τε­λέ­σει το αντί­στοι­χο όπλο του εργα­τι­κού-συν­δι­κα­λι­στι­κού κινή­μα­τος, να μπει στη ζωή.

Να δυνα­μώ­σει η αλλη­λεγ­γύη, η δρά­ση από τα κάτω. Να πυκνώ­σουν οι αγώ­νες για την υπε­ρά­σπι­ση της εργα­τι­κής-λαϊ­κής κατοι­κί­ας. Μόνο με τις κινη­το­ποι­ή­σεις και τους αγώ­νες συν­δι­κά­των, φορέ­ων της γει­το­νιάς, της νεο­λαί­ας απο­τρά­πη­καν τους τελευ­ταί­ους μήνες πλει­στη­ρια­σμοί και εξώ­σεις, δόθη­καν ορι­σμέ­νες λύσεις για ρυθ­μί­σεις δανεί­ων. Είναι ανά­γκη να συνε­χί­σου­με ακό­μα πιο δυνα­μι­κά για την προ­στα­σία της πρώ­της κατοικίας.

Τα προη­γού­με­να χρό­νια, το εργα­τι­κό συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα και αρκε­τά συν­δι­κά­τα κατά­φε­ραν με τη δρά­ση και τις πρω­το­βου­λί­ες τους, να ακυ­ρώ­σουν στην πρά­ξη αντι­δρα­στι­κές αλλα­γές, να δημιουρ­γή­σουν αφο­βία, να απα­ντή­σουν με επι­χει­ρή­μα­τα και αγώ­νες στις βρω­μιές και τις συκο­φα­ντί­ες κυβερ­νή­σε­ων και εργοδοσίας.

Η πάλη για την υπε­ρά­σπι­ση των εργα­σια­κών δικαιω­μά­των είναι ανά­γκη να γίνει υπό­θε­ση των ίδιων των εργα­ζο­μέ­νων, με πυρή­να το χώρο δου­λειάς και τους κλά­δους. Βασι­κός όρος για την ανά­πτυ­ξη των αγώ­νων είναι η άνο­δος του βαθ­μού της οργά­νω­σης των εργα­ζο­μέ­νων, το δυνά­μω­μα των κλα­δι­κών και επι­χει­ρη­σια­κών σωμα­τεί­ων, η ίδρυ­ση νέων συν­δι­κά­των σε χώρους δουλειάς.

Σε αυτόν τον αγώ­να καλού­με τους εργα­ζό­με­νους, τις συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις, συνο­λι­κά τον εργα­ζό­με­νο λαό. Καλού­με ιδιαί­τε­ρα την εργα­ζό­με­νη νεο­λαία που δοκι­μά­ζε­ται και θα πιε­στεί σε ακό­μα πιο ισχυ­ρές πιέ­σεις μέσα στους εργα­σια­κούς χώρους, να πει όχι απλά ένα «φτά­νει» αλλά να το εκφρά­σει με την οργά­νω­ση της στα σωμα­τεία, να διεκ­δι­κή­σει με τους αγώ­νες της τη ζωή που της αξί­ζει, δου­λειά με δικαιώματα.

Καλούμε όλους του εργαζόμενους να σπάσουν το φόβο, να μπουν στον αγώνα, με τη δράση τους, με το μυαλό τους ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις αγωνιστικής ανάτασης σε κάθε εργασιακό χώρο δουλειάς, να προκύψουν δεκάδες εστίες αντίστασης σε κάθε κλάδο.

Καλό αγώνα, ψηλά το ανάστημα με ανεβασμένες τις σημαίες της ανυποχώρητης πάλης! Οι πολλοί έχουμε τη δύναμη, οι εργαζόμενοι παράγουν τον πλούτο, νόμος είναι το δίκιο τους!

ΠΑΜΕ: Ολοι οι εργα­ζό­με­νοι να μάθουν την αλή­θεια για το αντερ­γα­τι­κό νομοσχέδιο!

ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ

Για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

  • Επα­να­φο­ρά της συλ­λο­γι­κής δια­πραγ­μά­τευ­σης της ΕΓΣΣΕ ως αφε­τη­ρία για την αύξη­ση του κατώ­τε­ρου μισθού.
  • Ρήτρα ανα­προ­σαρ­μο­γής των μισθών με βάση τον πλη­θω­ρι­σμό και ονο­μα­στι­κή αύξη­ση του κατώ­τε­ρου αυτή που ζητούν τα συν­δι­κά­τα και ξεπερ­νά τα 850 ευρώ με τα σημε­ρι­νά δεδο­μέ­να (επί­ση­μος πλη­θω­ρι­σμός στο 10%).
  • Επα­να­φο­ρά κατα­κτή­σε­ων, όπως τις τριε­τί­ες, την αρχή ευνοϊ­κό­τε­ρης σύμ­βα­σης, την Κυρια­κά­τι­κη αργία, την πλη­ρω­μή υπερωριών.
  • Στο δημό­σιο αυξή­σεις 20% στους μισθούς με επα­να­φο­ρά του 13ου και 14ου μισθού. Ξεπά­γω­μα της διε­τί­ας 2016–2017.Κατάργηση της διά­κρι­σης στη μισθο­λο­γι­κή εξέ­λι­ξη των υπαλ­λή­λων, που προ­βλέ­πει ότι υπάλ­λη­λοι ΠΕ και ΤΕ ανε­βαί­νουν ένα μισθο­λο­γι­κό κλι­μά­κιο κάθε 2 χρό­νια ενώ οι ΔΕ και ΥΕ κάθε 3 χρό­νια. Μισθο­λο­γι­κή εξέ­λι­ξη για όλους κάθε 2 χρό­νια. Πλή­ρης ανα­γνώ­ρι­ση της συνο­λι­κής προ­ϋ­πη­ρε­σί­ας. Κατάρ­γη­ση της «εισφο­ράς αλλη­λεγ­γύ­ης». Έντα­ξη στα ΒΑΕ όλων των εργα­ζο­μέ­νων σε ανθυ­γιει­νές εργασίες.
  • Επί­δο­μα ανερ­γί­ας στο 80% του κατώ­τε­ρου μισθού.
  • Ουσια­στι­κή προ­στα­σία των εργα­ζό­με­νων γυναι­κών και της μητρότητας.
  • Κατάρ­γη­ση όλων των αντερ­γα­τι­κών νόμων και των περιο­ρι­σμών για τις ΣΣΕ και τους μισθούς.

2.

Πιο ειδικά για το δικαίωμα
στη σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

  • Καμία ανο­χή στα ωρά­ρια εξό­ντω­σης των εργα­ζο­μέ­νων! Καμία διεύ­ρυν­ση ωρα­ρί­ου! Μόνι­μη στα­θε­ρή εργα­σία για όλους, με 7ωρο – 35ωρο – 5ήμερο, καθο­ρι­σμέ­νο ωρά­ριο με βάση τις Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις, 6ωρο – 5ήμερο – 30ωρο για τα Βαριά και Ανθυ­γιει­νά Επαγ­γέλ­μα­τα. Απα­γό­ρευ­ση της 6ημερης εργασίας.
  • Ο στα­θε­ρός ημε­ρή­σιος χρό­νος εργα­σί­ας απο­τε­λεί αδια­πραγ­μά­τευ­το όρο και βασι­κό πυλώ­να των εργα­σια­κών σχέ­σε­ων. Απα­γο­ρεύ­ε­ται η ελα­στι­κο­ποί­η­ση του χρό­νου εργα­σί­ας με οποιο­δή­πο­τε μελ­λο­ντι­κό αντιστάθμισμα.
  • Επα­να­φο­ρά και νομο­θε­τι­κή κατο­χύ­ρω­ση της κυρια­κά­τι­κης αργί­ας. Κατάρ­γη­ση όλων των νόμων που έχουν ανοί­ξει την ομπρέ­λα της απε­λευ­θέ­ρω­σης και επι­τρέ­πουν το άνοιγ­μα των επι­χει­ρή­σε­ων τις Κυριακές.
  • Όχι στη μονι­μο­ποί­η­ση της τηλερ­γα­σί­ας, συλ­λο­γι­κά δικαιώ­μα­τα για τους εργα­ζό­με­νους με αυτό το καθεστώς.
  • Κατάρ­γη­ση όλων των ελα­στι­κών μορ­φών απα­σχό­λη­σης, των απλή­ρω­των υπε­ρω­ριών, των νόμων για τη διευ­θέ­τη­ση του χρό­νου εργα­σί­ας και την υπο­νό­μευ­ση των ΣΣΕ όπως οι νόμοι Βρού­τση και Χατζη­δά­κη. Να στα­μα­τή­σει το αίσχος των εργο­λα­βι­κών και υπερ­γο­λα­βι­κών εργαζομένων.
  • Κατάρ­γη­ση των αντερ­γα­τι­κών νόμων που απε­λευ­θε­ρώ­νουν τις ομα­δι­κές απολύσεις.
  • Κατάρ­γη­ση του απα­ρά­δε­κτου δια­χω­ρι­σμού στην καταγ­γε­λία σύμ­βα­σης (από­λυ­ση) με ή χωρίς προ-ειδοποίηση.
  • Μαζι­κές προ­σλή­ψεις Επι­θε­ω­ρη­τών Εργα­σια­κών Σχέ­σε­ων, Επι­θε­ω­ρη­τών Ασφά­λειας και Υγεί­ας και διοι­κη­τι­κού προ­σω­πι­κού στο ΣΕΠΕ.
  • Πλή­ρη κατα­γρα­φή και διε­ρεύ­νη­ση εργα­τι­κών ατυ­χη­μά­των και επαγ­γελ­μα­τι­κών ασθε­νειών και συστη­μα­τι­κή διε­νέρ­γεια προ­λη­πτι­κών ελέγ­χων με στό­χο την απο­φυ­γή τους.
  • Δια­σφά­λι­ση του ανα­γκαί­ου υλι­κο­τε­χνι­κού εξο­πλι­σμού (αυτο­κί­νη­τα, όργα­να μέτρη­σης βλα­πτι­κών παρα­γό­ντων, μέσων ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας του προσωπικού)
  • Η Επι­θε­ώ­ρη­ση Εργα­σί­ας να λει­τουρ­γεί ανα­βαθ­μι­σμέ­νη ως κρα­τι­κή υπη­ρε­σία και όχι με το μαν­δύα της δήθεν Ανε­ξάρ­τη­της Αρχής, με την εκά­στο­τε Κυβέρ­νη­ση να είναι υπό­λο­γη στους εργα­ζό­με­νους για τις πρά­ξεις και τις παρα­λεί­ψεις της.

3.

Άμεσα μέτρα για τους ανέργους.
Για την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).

  • Άμε­ση κάλυ­ψη και επι­δό­τη­ση όλων των ανέρ­γων για όσο διαρ­κεί η ανεργία.
  • Αύξη­ση του επι­δό­μα­τος ανερ­γί­ας στο 80% του κατώ­τα­του μισθού που διεκ­δι­κεί το εργα­τι­κό συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνημα.
  • Κανέ­νας άνερ­γος χωρίς πλή­ρη ασφα­λι­στι­κή κάλυψη.
  • Να στα­μα­τή­σει το αίσχος του ποι­νο­λο­γί­ου των ανέργων.
  • Κατάρ­γη­ση του πρό­σφα­του νόμου που επι­τρέ­πει στη ΔΥΠΑ να υλο­ποιεί προ­γράμ­μα­τα για εργα­ζό­με­νους-ανέρ­γους άνω των 67 ετών.
  • Κατάρ­γη­ση των νόμων που μετα­τρέ­πουν την ΔΥΠΑ σε μηχα­νι­σμό κατάρ­τι­σης και ανα­κύ­κλω­σης της ανερ­γί­ας και παράλ­λη­λα αδυ­να­τί­ζουν το πλέγ­μα προ­στα­σί­ας των ανέργων.
  • Ανα­σύ­στα­ση του έργου των Οργα­νι­σμών ΟΕΚ και ΕΕΚ με το σύνο­λο των αρμο­διο­τή­των που υπήρ­χαν, με άμε­ση έναρ­ξη και ενί­σχυ­ση του κατα­σκευα­στι­κού προγράμματος.
  • Αξιο­ποί­η­ση των απο­θε­μα­τι­κών του πρώ­ην ΟΕΚ και της μεγά­λης ακί­νη­της περιου­σί­ας του με επί­κε­ντρο τις ανά­γκες των εργα­ζο­μέ­νων και όχι διο­χέ­τευ­σης τους «στα δόντια» των λίγων.
  • Να διευ­ρυν­θούν τα προ­γράμ­μα­τα των όποιων παρο­χών χωρίς να υπάρ­χει η λεπί­δα των εισο­δη­μα­τι­κών κριτηρίων.

Για την προστασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας:

  • Πλή­ρης προ­στα­σία της πρώ­της κατοι­κί­ας των λαϊ­κών νοι­κο­κυ­ριών και απα­γό­ρευ­ση των πλει­στη­ρια­σμών της πρώ­της κατοικίας.
  • Παύ­ση κάθε μορ­φής ανα­γκα­στι­κής εκτέ­λε­σης και πλει­στη­ρια­σμών από πλευ­ράς των τρα­πε­ζών σε βάρος των οφει­λε­τών λαϊ­κών οικο­γε­νειών για οφει­λό­με­να ποσά σε τρά­πε­ζες και εφορία.
  • Δια­γρα­φή 50% των οφει­λών των λαϊ­κών νοι­κο­κυ­ριών προς τις τρά­πε­ζες και ταυ­τό­χρο­νη δια­γρα­φή των τόκων, ανα­το­κι­σμού και κεφα­λαιο­ποί­η­σης κάθε μορ­φής τόκων για χρέη των λαϊ­κών νοικοκυριών.

4.

Αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις
και στην παράδοση του δημόσιου πλούτου
στους επιχειρηματικούς ομίλους.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ _ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ: Μήνυ­μα αγω­νι­στι­κού ξεση­κω­μού ενά­ντια στον αντερ­γα­τι­κό όλε­θρο – Το Σάβ­βα­το 9 Σεπτέμ­βρη το συλ­λα­λη­τή­ριο στη ΔΕΘ

5.

Η εργατική τάξη να περιφρουρήσει
το απεργιακό της δικαίωμα και να παλέψει για:

  • Κατάρ­γη­ση στην πρά­ξη των νόμων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που περιο­ρί­ζουν το απερ­για­κό δικαί­ω­μα. Η κυβέρ­νη­ση και οι εργο­δό­τες δεν έχουν καμία δου­λειά στα συνδικάτα.
  • Επα­να­φο­ρά της γενι­κής συνέ­λευ­σης ως το απο­κλει­στι­κό όργα­νο των εργα­ζο­μέ­νων που απο­φα­σί­ζει για τη διε­ξα­γω­γή της σε μια επι­χεί­ρη­ση με τους όρους που προ­βλε­πό­ταν πριν το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το 2018.
  • Κατάρ­γη­ση του “προ­σω­πι­κού εγγυ­η­μέ­νης παρο­χής υπη­ρε­σιών” και της αντί­στοι­χης απερ­γο­σπα­στι­κής διάταξης.
  • Επα­να­φο­ρά της δυνα­τό­τη­τας στα κλα­δι­κά συν­δι­κά­τα, στα δευ­τε­ρο­βάθ­μια και τρι­το­βάθ­μια συν­δι­κα­λι­στι­κά όργα­να να ασκούν ανε­μπό­δι­στα τη συν­δι­κα­λι­στι­κή τους δρα­στη­ριό­τη­τα, μετα­ξύ άλλων να μπο­ρούν να καλύ­πτουν τον αγώ­να κάθε συν­δι­κά­του με τη μορ­φή πάλης που θα επι­λέ­ξει το ίδιο.
  • Προ­στα­σία του απερ­για­κού δικαιώ­μα­τος ένα­ντι της απερ­γο­σπα­σί­ας και απα­γό­ρευ­ση της αντα­περ­γί­ας (lockout).
  • Να μεί­νει ανε­νερ­γό το ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. Μόνο τα κατα­στα­τι­κά των συν­δι­κά­των και τα ίδια τα μέλη τους μέσα από τις συλ­λο­γι­κές και δημο­κρα­τι­κές τους δια­δι­κα­σί­ες να καθο­ρί­ζουν τον τρό­πο λει­τουρ­γί­ας, τις αρχές και τους σκο­πούς των εργα­τι­κών συν­δι­κα­λι­στι­κών οργανώσεων.
  • Όχι στο ηλε­κτρο­νι­κό φακέ­λω­μα, καμία ηλε­κτρο­νι­κή λίστα με ονό­μα­τα και άλλα ευαί­σθη­τα προ­σω­πι­κά δεδο­μέ­να στο κρά­τος και στους εργο­δό­τες. Τα συν­δι­κά­τα είναι τα μόνα αρμό­δια με βάση το κατα­στα­τι­κό τους να τηρούν μητρώα μελών, λίστες συν­δρο­μών και κατα­στά­σεις ψηφισάντων.
  • Όχι στην ηλε­κτρο­νι­κή ψηφο­φο­ρία. Τα συν­δι­κά­τα καθο­ρί­ζουν με βάση τα κατα­στα­τι­κά τους και υπε­ρα­σπί­ζο­νται τις μαζι­κές, συλ­λο­γι­κές, δημο­κρα­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες τους, τον τρό­πο με τον οποίο οργα­νώ­νουν τις αρχαι­ρε­σί­ες τους για τα ΔΣ και τους αντι­προ­σώ­πους, για τη λήψη από­φα­σης για απερ­γία, δια­φυ­λάσ­σο­ντας την μυστι­κό­τη­τα και το αδιά­βλη­το της δια­δι­κα­σί­ας με τη φυσι­κή παρου­σία των μελών τους.
  • Προ­στα­σία της συν­δι­κα­λι­στι­κής δρά­σης, προ­στα­σία του συνό­λου των ιδρυ­τι­κών μελών ενός σωμα­τεί­ου. Κατο­χύ­ρω­ση της ανε­μπό­δι­στης συν­δι­κα­λι­στι­κής δρά­σης στους χώρους δου­λειάς, εξα­σφά­λι­ση των συν­δι­κα­λι­στι­κών αδειών.
  • Όχι στις απο­λύ­σεις συν­δι­κα­λι­στών. Ακύ­ρω­ση κάθε από­λυ­σης και κάθε δίω­ξης για συν­δι­κα­λι­στι­κή δράση.
  • Κάτω τα χέρια από τις συν­δρο­μές και τα οικο­νο­μι­κά των συν­δι­κά­των. Ενί­σχυ­ση της ΔΥΠΑ για την απο­κλει­στι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση και την πραγ­μα­τι­κή προ­στα­σία των εργα­ζο­μέ­νων, των ανέρ­γων και των οικο­γε­νειών τους.

 

6.

Πάλη ενάντια στην ακρίβεια
και για την υπεράσπιση του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος:

  • Ηλε­κτρι­κό ρεύ­μαΕνέρ­γεια
  • Δρα­στι­κή μεί­ω­ση και πλα­φόν στα τιμο­λό­για ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος, φυσι­κού αερί­ου, πετρε­λαί­ου θέρμανσης.
  • Κατάρ­γη­ση του Ειδι­κού Φόρου Κατα­νά­λω­σης και του ΦΠΑ σε πετρέ­λαιο, βεν­ζί­νη, φυσι­κό αέριο και ηλε­κτρι­κή ενέργεια.
  • Καμία δια­κο­πή ρεύ­μα­τος σε όσους δεν μπο­ρούν να αντα­πο­κρι­θούν στους υπέ­ρο­γκους λογα­ρια­σμούς. Δια­γρα­φή χρε­ών για τα εργα­τι­κά και λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά και τους επαγγελματίες.
  • Επα­να­συν­δέ­σεις στο κομ­μέ­νο ρεύ­μα με μόνη προ­ϋ­πό­θε­ση τη συμ­φω­νία σε δια­κα­νο­νι­σμό των οφει­λών με ευνοϊ­κούς όρους, χωρίς προ­κα­τα­βο­λή και με πολ­λές χαμη­λές δόσεις για απο­πλη­ρω­μή των λογαριασμών.
  • Καμία δια­κο­πή παρο­χής ρεύ­μα­τος και φυσι­κού αερί­ου στις σχο­λι­κές μονάδες.
  • Σχέ­διο άμε­σης αξιο­ποί­η­σης εγχώ­ριων πηγών ορυ­κτών καυ­σί­μων-λιγνί­τη, κόντρα στις δεσμεύ­σεις της ΕΕ για την πρά­σι­νη ανά­πτυ­ξη και το εμπό­ριο ρύπων.

Μετακίνηση

  • Επα­να­φο­ρά των δωρε­άν δρο­μο­λο­γί­ων στις αστι­κές συγκοι­νω­νί­ες για τους εργα­ζό­με­νους κατά την έναρ­ξη και τη λήξη των βαρδιών.
  • Μεί­ω­ση της τιμής του εισι­τη­ρί­ου στα Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς (Λεω­φο­ρεία, Τρό­λεϊ, Τραμ, ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ, Προ­α­στια­κός, ΟΣΕ) κατά 50%.
  • Δωρε­άν μετα­κι­νή­σεις για μαθη­τές, φοι­τη­τές, ανέρ­γους, ΑμεΑ και συνταξιούχους.
  • Είδη πλα­τιάς λαϊ­κής Κατα­νά­λω­σης – Φορολογία
  • Γεν­ναία μεί­ω­ση και πλα­φόν στις τιμές στα βασι­κά είδη πλα­τιάς κατα­νά­λω­σης όπως δια­τρο­φής (π.χ. ψωμί, γάλα, άλευ­ρα, έλαια, λίπη ), ένδυ­σης όπως και στις αντί­στοι­χες πρώ­τες ύλες
  • Να στα­μα­τή­σει, εδώ και τώρα, το αίσχος των πλει­στη­ρια­σμών των λαϊ­κών κατοι­κιών και της μικρής επαγ­γελ­μα­τι­κής στέγης
  • Κατάρ­γη­ση του ΦΠΑ στα βασι­κά είδη πλα­τιάς λαϊ­κής κατανάλωσης,
  • Επι­δό­τη­ση ενοι­κί­ου για εργα­τι­κά και λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά, τους φοι­τη­τές και τις μικρές επι­χει­ρή­σεις, διεύ­ρυν­ση των κρι­τη­ρί­ων έντα­ξης και αύξη­ση της επιδότησης,
  • Κατάρ­γη­ση του ΕΝΦΙΑ για τα εργα­τι­κά και λαϊ­κά νοικοκυριά,
  • Κατάρ­γη­ση του τέλους επι­τη­δεύ­μα­τος για τους επαγγελματίες,
  • Αφο­ρο­λό­γη­το στα 12.000 € προ­σαυ­ξη­μέ­νο κατά 3.000 € για κάθε παιδί.
  • Επα­νέ­ντα­ξη των επαγ­γελ­μα­τιών στο αφο­ρο­λό­γη­το όριο που αυτή τη στιγ­μή φορο­λο­γού­νται από το 1ο ευρώ.
  • Κατο­χύ­ρω­ση κατώ­τε­ρων εγγυ­η­μέ­νων τιμών στα αγρο­τι­κά προ­ϊ­ό­ντα και μέτρα μεί­ω­σης του κόστους παραγωγής.
  • Δια­γρα­φή χρε­ών σε τρά­πε­ζες και εφο­ρία, τόκων, προ­στί­μων και του 30% του υπό­λοι­που χρέους
  • Δρα­στι­κή μεί­ω­ση της τρα­πε­ζι­κής προ­μή­θειας στις ψηφια­κές συναλλαγές

Για τους Δήμους

  • Γεν­ναία μεί­ω­ση των δημο­τι­κών τελών για τις εργα­τι­κές και λαϊ­κές οικο­γέ­νειες, τους επαγ­γελ­μα­τί­ες. Κατάρ­γη­σή τους για ανέρ­γους, συντα­ξιού­χους, μισθω­τούς και επαγ­γελ­μα­τί­ες με εισό­δη­μα έως 12.000.
  • Έκτα­κτη επι­χο­ρή­γη­ση στις σχο­λι­κές επιτροπές.
  • Έκτα­κτη επι­χο­ρή­γη­ση για την ομα­λή λει­τουρ­γία των αθλη­τι­κών (π.χ. κολυμ­βη­τή­ρια) και άλλων κοι­νω­νι­κών υπο­δο­μών (π.χ. παι­δι­κοί σταθμοί).

7.

Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια, υποχρεωτική.

  • Κατάρ­γη­ση του νόμου Βρούτση/Κατρούγκαλου και Χατζη­δά­κη και όλων των αντια­σφα­λι­στι­κών νόμων.
  • Επα­να­φο­ρά της 13ης και 14ης σύνταξης.
  • Κατώ­τε­ρη σύντα­ξη στο 80% του μισθού. Καμία σύντα­ξη κάτω από 660 ευρώ.
  • Πλή­ρης κρα­τι­κή εγγύ­η­ση όλων των συντάξεων.
  • Τα όρια ηλι­κί­ας συντα­ξιο­δό­τη­σης για τους μισθω­τούς, τους αγρό­τες, τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους να μην ξεπερ­νούν τα 60 χρό­νια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναί­κες, τα 55 και τα 50 αντί­στοι­χα για τους εργα­ζό­με­νους στα Βαρέα και Ανθυ­γιει­νά Επαγγέλματα.
  • Άμε­ση χορή­γη­ση όλων των εκκρε­μών συντά­ξε­ων και εφάπαξ.

Για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς

  • Λήψη όλων των ανα­γκαί­ων μέτρων για την πρό­λη­ψη των εργα­τι­κών ατυ­χη­μά­των, με ευθύ­νη της εργο­δο­σί­ας και ουσια­στι­κό, ολο­κλη­ρω­μέ­νο έλεγ­χο από τους αρμό­διους κρα­τι­κούς φορείς (ΣΕΠΕ).
  • Απο­φα­σι­στι­κή ενί­σχυ­ση των μηχα­νι­σμών ελέγ­χου της Επι­θε­ώ­ρη­σης Εργα­σί­ας, με προ­σλή­ψεις Επι­θε­ω­ρη­τών για κάλυ­ψη των μεγά­λων κενών που υπάρ­χουν σε όλη τη χώρα. Ενί­σχυ­ση της απα­ραί­τη­της υλι­κο­τε­χνι­κής υπο­δο­μής των μηχα­νι­σμών ελέγ­χου της Επι­θε­ώ­ρη­σης Εργα­σί­ας, για ουσια­στι­κό έλεγ­χο σε όλη την έκτα­ση των παρα­γό­ντων που δημιουρ­γούν κιν­δύ­νους για την ασφά­λεια της υγεί­ας των εργαζομένων.
  • Υπε­ρά­σπι­ση και διεύ­ρυν­ση του θεσμού των Βαρέ­ων & Ανθυ­γιει­νών Επαγ­γελ­μά­των (ΒΑΕ) με έντα­ξη κλά­δων και ειδι­κο­τή­των (δημό­σιο και ιδιω­τι­κό τομέα) που δου­λεύ­ουν σε ομοιο­γε­νείς συν­θή­κες. Άμε­ση επα­νέ­ντα­ξη στα Βαρέα όσων κλά­δων εξαι­ρέ­θη­καν το 2001. Μεί­ω­ση ορί­ων ηλι­κί­ας συντα­ξιο­δό­τη­σης στα 50 και 55 χρό­νια, αντί­στοι­χα για γυναί­κες και άντρες, που εργά­ζο­νται στα ΒΑΕ.
  • Πλή­ρης κάλυ­ψη των ανα­γκών των εργα­ζο­μέ­νων από τον επαγ­γελ­μα­τι­κό κίν­δυ­νο με ευθύ­νη του κρά­τους και επι­βά­ρυν­ση του κεφαλαίου.
  • Πλή­ρης, δωρε­άν κάλυ­ψη της νοσο­κο­μεια­κής και ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κής περί­θαλ­ψης λόγω ατυ­χή­μα­τος ή επαγ­γελ­μα­τι­κής ασθέ­νειας. Πλή­ρης απο­δο­χές για όσο διά­στη­μα ο εργα­ζό­με­νος λεί­πει από την εργα­σία του λόγω ατυ­χή­μα­τος ή επαγ­γελ­μα­τι­κής ασθένειας.
  • Δημιουρ­γία κρα­τι­κού Σώμα­τος Τεχνι­κών Ασφά­λειας και Για­τρών Εργα­σί­ας καθώς και υπη­ρε­σιών Υγεί­ας και Ασφά­λειας της Εργα­σί­ας (ΥΑΕ), ενταγ­μέ­νων απο­κλει­στι­κά στα δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας. Κατάρ­γη­ση των ΕΞΥΠΠ και κάθε επι­χει­ρη­μα­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας στο χώρο της ΥΑΕ.
  • Στα­θε­ρή λει­τουρ­γία των Μει­κτών Επι­τρο­πών Ελέγ­χου με τη συμ­με­το­χή εκπρο­σώ­πων των Συν­δι­κά­των, με δυνα­τό­τη­τα ελέγ­χου σε όλους τους κλά­δους και χώρους δουλειάς.

8.

Δημόσιο και δωρεάν, καθολικό
σύστημα Υγείας – Πρόνοιας,
πλήρως χρηματοδοτούμενο από το κράτος.

  • Εξα­σφά­λι­ση από το κρά­τος της δωρε­άν, πλή­ρους και απρό­σκο­πτης ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κής περί­θαλ­ψης και νοση­λεί­ας σε όλους.
  • Πλή­ρη και επαρ­κή κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων, των Κέντρων Υγεί­ας και των άλλων μονά­δων Υγεί­ας από τον κρα­τι­κό προϋπολογισμό.
  • Μαζι­κές προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού, πλή­ρους και απο­κλει­στι­κής απα­σχό­λη­σης, όλων των κλά­δων και ειδι­κο­τή­των στα δημό­σια νοσο­κο­μεία, στα Κέντρα Υγεί­ας και τις άλλες μονά­δες Υγεί­ας. Μονι­μο­ποί­η­ση όλων των συμ­βα­σιού­χων και επικουρικών
  • Να μην κλεί­σει ‚συγ­χω­νευ­τεί κανέ­να τμή­μα, κλι­νι­κή ‚νοσο­κο­μείο, κέντρο υγεί­ας. Να επα­να­λει­τουρ­γή­σουν πλή­ρως τα νοσο­κο­μεία ‚το σύνο­λο των δομών που έκλει­σαν λόγω περικοπών
  • Αύξη­ση των εισα­κτέ­ων στις σχο­λές Ιατρι­κής και Νοση­λευ­τι­κής για να εξα­σφα­λι­στεί η επάρ­κεια στε­λέ­χω­σης των δημό­σιων μονά­δων Υγείας.
  • Κατάρ­γη­ση κάθε είδους πλη­ρω­μής στην Υγεία για όλο τον λαό.
  • Ανά­πτυ­ξη και στε­λέ­χω­ση των κρα­τι­κών υπη­ρε­σιών Υγεί­ας και Ασφά­λειας στην Εργα­σία με προ­σλή­ψεις μόνι­μων ιατρών Εργα­σί­ας, τεχνι­κών Ασφά­λειας, νοση­λευ­τών, επι­σκε­πτών Υγεί­ας. Προ­σα­να­το­λι­σμός στην πρό­λη­ψη και αντι­με­τώ­πι­ση του επαγ­γελ­μα­τι­κού κιν­δύ­νου. Λήψη όλων των ανα­γκαί­ων μέτρων για την υγεία και ασφά­λεια των εργα­ζο­μέ­νων. Χορή­γη­ση όλων των απα­ραί­τη­των Μέσων Ατο­μι­κής Προστασίας.
  • Απο­λύ­τως δωρε­άν­με 100% κάλυ­ψη από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, φάρ­μα­κα, θερα­πεί­ες, σύγ­χρο­να θερα­πευ­τι­κά μέσα, τεχνο­λο­γι­κά βοη­θή­μα­τα για όλα τα παι­διά με ανα­πη­ρία, τα άτο­μα με ανα­πη­ρία, τους χρό­νια πάσχο­ντες. Κανέ­να όριο, πλα­φόν ή απο­κλει­σμό σε ασφα­λι­σμέ­νους ή ανα­σφά­λι­στους, Έλλη­νες ή μετανάστες.
  • Όχι στα σφα­γεία των ΚΕΠΑ και του ΟΠΕΚΑ. Καμία περι­κο­πή σε επι­δό­μα­τα και συντά­ξεις αναπηρίας.
  • Πλή­ρεις υπη­ρε­σί­ες πρό­λη­ψης, θερα­πεί­ας και απο­κα­τά­στα­σης στους μετα­νά­στες απο­κλει­στι­κά από τις δημό­σιες μονά­δες Υγείας.
  • Έντα­ξη όλων των υγειο­νο­μι­κών στα ΒΑΕ.
  • Πλή­ρη στε­λέ­χω­ση του ΕΚΑΒ  με μόνι­μο προ­σω­πι­κό σύμ­φω­να με τις ανά­γκες. Ανα­νέ­ω­ση του στό­λου του ΕΚΑΒ με ανά­πτυ­ξη  του ανα­γκαί­ου αριθ­μού ασθε­νο­φό­ρων μέσων επί­γειων – πλω­τών – ενα­έ­ριων. Στε­λέ­χω­ση με όλο το ανα­γκαίο μόνι­μο προ­σω­πι­κό της τεχνι­κής υπη­ρε­σί­ας συντή­ρη­σης του στόλου.
  • Αγώ­νας ενά­ντια στα σχέ­δια περαι­τέ­ρω ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης-εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης του δημό­σιου συστή­μα­τος υγεί­ας ‚για κατάρ­γη­ση κάθε επι­χει­ρη­μα­τι­κής δραστηριότητας.

9.

Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν,
αναβαθμισμένη εκπαίδευση για όλους.
Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης
και όλων των ταξικών εμποδίων και
φίλτρων που μπαίνουν στους μαθητές.

  • Εδώ και τώρα μεί­ω­ση του αριθ­μού μαθη­τών ανά τάξη. Μαζι­κοί μόνι­μοι διο­ρι­σμοί εκπαι­δευ­τι­κού και βοη­θη­τι­κού προ­σω­πι­κού. Να λει­τουρ­γή­σουν από την αρχή της χρο­νιάς τα προ­γράμ­μα­τα ενι­σχυ­τι­κής διδα­σκα­λί­ας και ΠΔΣ με προ­σλή­ψεις εκπαι­δευ­τι­κών. Να λει­τουρ­γή­σουν σε όλα τα Δημο­τι­κά τμή­μα­τα ενι­σχυ­τι­κής διδα­σκα­λί­ας με βάση τις ανά­γκες κάλυ­ψης και ανα­πλή­ρω­σης των κενών. Να επα­νέλ­θει ο υπεύ­θυ­νος στο Ολοήμερο.
  • Κρα­τι­κό σχέ­διο ανά­πτυ­ξης των σχο­λι­κών υπο­δο­μών. Άμε­σα μέτρα για προ­σει­σμι­κό έλεγ­χο και αντι­σει­σμι­κή θωρά­κι­ση των εγκα­τα­στά­σε­ων σε όλες τις βαθ­μί­δες εκπαίδευσης.
  • Κατάρ­γη­ση της Τρά­πε­ζας Θεμά­των και της Ελά­χι­στης Βάσης Εισα­γω­γής. Ούτε σκέ­ψη για “Εθνι­κό Απο­λυ­τή­ριο” στο Λύκειο.
  • Πρό­γραμ­μα δημό­σιας και δωρε­άν επι­μόρ­φω­σης των εκπαι­δευ­τι­κών. Κατάρ­γη­ση όλου του νομο­θε­τι­κού πλαι­σί­ου για τη λεγό­με­νη αξιο­λό­γη­ση στα σχολεία.
  • Να εγγρα­φούν όλα τα προ­σφυ­γό­που­λα σχο­λι­κής ηλι­κί­ας στα δημό­σια σχο­λεία ώστε να εξα­σφα­λι­στεί η πρό­σβα­ση όλων για όσο διά­στη­μα παρα­μέ­νουν στη χώρα μας. Να στε­λε­χω­θούν όλες οι ΔΥΕΠ.
  • Πρό­γραμ­μα σχο­λι­κών γευ­μά­των κρα­τι­κά οργα­νω­μέ­νο με επέ­κτα­ση σε όλα τα σχο­λεία και τα νηπιαγωγεία.
  • Απο­κλει­στι­κά κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση της Ανώ­τα­της Εκπαί­δευ­σης στο ύψος των ανα­γκών. Έκτα­κτο κρα­τι­κό κον­δύ­λι για να καλυ­φθούν οι τρέ­χου­σες ανά­γκες των Ιδρυ­μά­των. Ανά­πτυ­ξη της δωρε­άν φοι­τη­τι­κής μέρι­μνας για όλους.
  • Καμία σκέ­ψη για άμε­ση ή έμμε­ση ανα­θε­ώ­ρη­ση του άρθρου 16.
  • Σύγ­χρο­να εργα­σια­κά, επαγ­γελ­μα­τι­κά δικαιώ­μα­τα για όλους! Το πτυ­χίο να απο­τε­λεί τη μόνη προ­ϋ­πό­θε­ση για άσκη­ση του επαγ­γέλ­μα­τος. Όχι στις κατη­γο­ριο­ποι­ή­σεις ανά­με­σα στα Τμή­μα­τα, τα πτυ­χία, τους απο­φοί­τους. Όχι στην εξί­σω­ση των πτυ­χί­ων κολε­γί­ων με των ΑΕΙ.
  • Χορή­γη­ση μηνιαί­ου στε­γα­στι­κού επι­δό­μα­τος 300 ευρώ, σε όλους τους φοι­τη­τές που σπου­δά­ζουν μακριά από την οικία τους. Άμε­ση ανέ­γερ­ση νέων εστιών, επι­σκευή και ανα­καί­νι­ση όλων των παλιών με κρα­τι­κή δαπά­νη. Αξιο­ποί­η­ση της περιου­σί­ας των πανε­πι­στη­μί­ων, αλλά και αχρη­σι­μο­ποί­η­των κτη­ρί­ων που βρί­σκο­νται στην ιδιο­κτη­σία δήμων, περι­φε­ρειών, της εκκλη­σί­ας, κλπ, για τη δια­μόρ­φω­ση νέων εστιών ειδι­κά για τα Πανε­πι­στή­μια που δεν έχουν δική τους εστία.
  • Κατάρ­γη­ση των διδά­κτρων και τελών στα προ­πτυ­χια­κά οποιου­δή­πο­τε είδους, με οποια­δή­πο­τε μορ­φή. Άμε­ση κατάρ­γη­ση των διδά­κτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά.

Για την εκρηκτική κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς

  • Εξα­σφά­λι­ση της κτι­ρια­κής επάρ­κειάς τους, καταλ­λη­λό­τη­τας, υπο­δο­μής, ώστε να καλυ­φθούν όλες οι ανά­γκες, με τη δια­σφά­λι­ση μόνι­μης χρη­μα­το­δό­τη­σης, με απο­κλει­στι­κή ευθύ­νη του κρά­τους. Να καλυ­φθούν όλα τα παι­διά που παρα­μέ­νουν εκτός δημό­σιων δομών, για να αντι­με­τω­πι­στεί η σημε­ρι­νή εκρη­κτι­κή κατάσταση.
  • Πρό­σλη­ψη εκπαι­δευ­τι­κού και βοη­θη­τι­κού προ­σω­πι­κού, όπως και την άμε­ση πρό­σλη­ψη παι­διά­τρων για να μπο­ρούν να καλύ­ψουν τις ανά­γκες που υπάρ­χουν. Κατάρ­γη­ση των απα­ρά­δε­κτων τροφείων.
  • Να βρε­θεί άμε­σα λύση με νέες αίθου­σες και προ­σλή­ψεις όλου του ανα­γκαί­ου προ­σω­πι­κού. Να μην πραγ­μα­το­ποι­η­θεί καμία από­λυ­ση εργα­ζό­με­νου ή μετα­τρο­πή σύμ­βα­σης από πλή­ρους σε μερι­κής απασχόλησης.

10.

Να δυναμώσουμε την πάλη μας για τις σύγχρονες ανάγκες
της γυναίκας της βιοπάλης,
μαζί με αγροτικούς συλλόγους, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων,
αλλά και τους συλλόγους γυναικών της ΟΓΕ,
τους φοιτητικούς συλλόγους.

  • Επα­να­φο­ρά της 5ετούς δια­φο­ράς στα όρια ηλι­κί­ας συντα­ξιο­δό­τη­σης γυναι­κών και ανδρών, στα 55 έτη για τις γυναί­κες και στα 60 έτη για τους άνδρες και στα 50 για τις εργα­ζό­με­νες στα ΒΑΕ. Να καταρ­γη­θούν όλοι οι αντια­σφα­λι­στι­κοί νόμοι που πετσο­κό­βουν μισθούς, συντά­ξεις, ανά­με­σα σε αυτές της χηρεί­ας, κοι­νω­νι­κές παρο­χές και δικαιώματα.
  • Επί­δο­μα μητρό­τη­τας για τις αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νες, τις γυναί­κες της υπαί­θρου, στο ύψος του βασι­κού μισθού για 2 μήνες πριν τον τοκε­τό και 6 μήνες μετά, ανε­ξάρ­τη­τα από την ασφα­λι­στι­κή ενη­με­ρό­τη­τα. Μη κατα­βο­λή ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών για ένα χρό­νο από τον τοκε­τό. Υπο­λο­γι­σμός του χρό­νου αυτού του δια­στή­μα­τος στον συντά­ξι­μο χρόνο.
  • Κάλυ­ψη όλων των εξό­δων των δια­γνω­στι­κών, προ­λη­πτι­κών εξε­τά­σε­ων, του προ­γεν­νη­τι­κού ελέγ­χου, της ιατρι­κώς υπο­βοη­θού­με­νης ανα­πα­ρα­γω­γής και τοκε­τού από το κρά­τος, στα πλαί­σια ενός δημό­σιου και δωρε­άν συστή­μα­τος Υγεί­ας με έμφα­ση στην πρόληψη.
  • Το έτοι­μο βρε­φι­κό γάλα να δίνε­ται δωρε­άν ή σε πολύ χαμη­λή τιμή, παράλ­λη­λα με τη δημιουρ­γία κέντρων ενη­μέ­ρω­σης και εκπαί­δευ­σης για το θηλα­σμό μέσα στα μαιευ­τή­ρια, αλλά και στο δίκτυο Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας, απο­κλει­στι­κά με ευθύ­νη του κράτους.
  • Ανά­πτυ­ξη προ­γραμ­μά­των δωρε­άν συμ­βου­λευ­τι­κής γονέ­ων, στα πλαί­σια του δικτύ­ου Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγείας.
  • Λει­τουρ­γία των υπη­ρε­σιών νοση­λεί­ας και φρο­ντί­δας στο σπί­τι με χρη­μα­το­δό­τη­ση από τον κρα­τι­κό προϋπολογισμό.
  • Δίκτυο δημό­σιων και δωρε­άν βρε­φο­νη­πια­κών σταθ­μών και υπο­δο­μών για τη δημιουρ­γι­κή απα­σχό­λη­ση βρε­φών, νηπί­ων, παι­διών και ΑΜΕΑ, δομών προ­στα­σί­ας παι­διών και φρο­ντί­δας ηλι­κιω­μέ­νων και ΑΜΕΑ. Πλή­ρη στε­λέ­χω­ση όλων των κοι­νω­νι­κών υπηρεσιών.
  • Παρο­χή φτη­νής, σύγ­χρο­νης κατοι­κί­ας στις πολύ­τε­κνες οικο­γέ­νειες από το κράτος.
  • Επι­δό­τη­ση ενοι­κί­ου στο 100% της αξί­ας του από το κρά­τος για τα νέα ζευγάρια.

11.

Να εκπονηθεί ολοκληρωμένος, ουσιαστικός,
επιστημονικός σχεδιασμός συνδυαστικής αποτίμησης
για το σύνολο των κινδύνων,
φυσικών και τεχνολογικών,
με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους.

  • Αύξη­ση της χρη­μα­το­δό­τη­σης από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, ανά­λο­γη των ανα­γκών για την προ­στα­σία της ζωής και της περιου­σί­ας του λαού από τις φυσι­κές καταστροφές.
  • Κάλυ­ψη των οργα­νι­κών κενών στις Δασι­κές και Πυρο­σβε­στι­κές Υπη­ρε­σί­ες με μόνι­μο προ­σω­πι­κό, προ­κει­μέ­νου να καλυ­φθούν όλες οι ανά­γκες των Υπηρεσιών.
  • Να εξα­σφα­λι­στεί άμε­σα το δικαί­ω­μα της στέ­γα­σης των πλη­γέ­ντων, των πρώ­των άμε­σων ανα­γκών, η απο­κα­τά­στα­ση των υπο­δο­μών, η ταχύ­τε­ρη δυνα­τή επι­στρο­φή στα σπίτια.
  • Να κατα­γρα­φούν άμε­σα όλες οι ζημιές και να απο­ζη­μιω­θούν στο 100% οι πλη­γέ­ντες από το κράτος.
  • Να δια­σφα­λι­στεί η κατα­βο­λή των μερο­κά­μα­των των εργα­ζο­μέ­νων στις επι­χει­ρή­σεις που επλή­γη­σαν από τις πυρ­κα­γιές ή άλλες φυσι­κές κατα­στρο­φές με ευθύ­νη του κρά­τους και της εργοδοσίας.
  • Να μην υπάρ­ξει καμία βλα­πτι­κή συνέ­πεια για τους εργα­ζό­με­νους με απο­λύ­σεις ή δια­θε­σι­μό­τη­τα, με μειώ­σεις μισθών.
  • Να κλεί­νουν όλα τα εργο­στά­σια και οι χώροι δου­λειάς στις περιο­χές των πυρ­κα­γιών μέχρι τη στιγ­μή που θα δια­σφα­λί­ζε­ται η ασφά­λεια της ζωής των εργα­ζο­μέ­νων από τις πυρ­κα­γιές και τους υπαρ­κτούς κιν­δύ­νους άμε­σων αναζωπυρώσεων.
  • Να εξα­σφα­λί­ζε­ται από το κρά­τος η άμε­ση δια­κο­πή όλων των υπαί­θριων εργα­σιών στις περιο­χές που επη­ρε­ά­ζο­νται από αιω­ρού­με­να σωμα­τί­δια και επι­κίν­δυ­νες ουσί­ες από τον καπνό, με πλή­ρη απο­ζη­μί­ω­ση των ημε­ρο­μι­σθί­ων τους.
  • Να δοθούν απο­ζη­μιώ­σεις σε εργα­ζό­με­νους που η δου­λειά και το εισό­δη­μά του είναι σε άμε­ση εξάρ­τη­ση με το δάσος και μένουν ξεκρέ­μα­στοι χωρίς κανέ­να εισό­δη­μα στις περιο­χές των κατα­στρο­φι­κών πυρκαγιών.
  • Οι εργο­δό­τες να καταρ­τί­σουν σχέ­διο δια­φυ­γής και διά­σω­σης από το χώρο εργα­σί­ας, το οποίο να δοκι­μά­ζε­ται τακτι­κά με ασκή­σεις. Άμε­σα να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί έλεγ­χος όλων των χώρων δου­λειάς από τις αρμό­διες κρα­τι­κές, περι­φε­ρεια­κές και δημο­τι­κές υπηρεσίες.

12.

_          Καμιά συμμετοχή
στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις 
και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. 
Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

  • Δεν θα επι­λέ­ξου­με στρα­τό­πε­δο ληστών. Μόνη μας ελπί­δα η πάλη των λαών.
  • Απε­μπλο­κή της Ελλά­δας από τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο. Καμία εμπλο­κή για οποιο­δή­πο­τε πρό­σχη­μα και με οποιο­δή­πο­τε τρόπο.
  • Να ακυ­ρω­θεί η ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή συμ­φω­νία για τις βάσεις. Να κλεί­σουν όλες οι αμε­ρι­κα­νο­να­τοϊ­κές βάσεις του θανά­του στην Ελλάδα.
  • Η χώρα μας να μη γίνει ορμη­τή­ριο για την επι­δρο­μή των ιμπε­ρια­λι­στι­κών γερα­κιών του πολέμου.
  • Κανέ­νας φαντά­ρος και στέ­λε­χος των Ενό­πλων Δυνά­με­ων σε απο­στο­λή εκτός συνόρων.
  • Κλεί­σι­μο όλων των hotspots στα νησιά. Άμε­ση μετα­φο­ρά των αιτού­ντων άσυ­λο κατ’ αρχάς στην ηπει­ρω­τι­κή χώρα σε δημό­σιους ανοι­χτούς χώρους φιλο­ξε­νί­ας και στη συνέ­χεια η άμε­ση μετα­φο­ρά τους στις χώρες προ­ο­ρι­σμού τους.
  • Να δοθεί άσυ­λο σε όσους προ­έρ­χο­νται από χώρες που είναι εστί­ες πολέ­μου, εμφυ­λί­ων, υπό κατο­χή ή είναι θύμα­τα αντι­δρα­στι­κών καθε­στώ­των και κιν­δυ­νεύ­ει η ζωή τους. Να εξα­σφα­λι­στούν γρή­γο­ρες δια­δι­κα­σί­ες για τα αιτή­μα­τα ασύ­λου μέσω πρό­σλη­ψης ανα­γκαί­ου προσωπικού.
  • Να εξα­σφα­λί­ζε­ται ιατρι­κή περί­θαλ­ψη, εμβο­λια­σμοί προ­σφύ­γων και μετα­να­στών, πρό­σβα­ση των παι­διών τους στην εκπαί­δευ­ση, χωρίς εμπλο­κή των ΜΚΟ και με την απα­ραί­τη­τη στε­λέ­χω­ση όλων των σχε­τι­κών υπηρεσιών.

 

Στη συνέ­ντευ­ξη παρεμ­βά­σεις έκα­ναν ακό­μα οι:

  • Ρίζος Μαρού­δας, μέλος της Πανελ­λα­δι­κής Επι­τρο­πής των Μπλό­κων και πρό­ε­δρος της Ενω­τι­κής Ομο­σπον­δί­ας Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Λάρισας
  • Γιάν­νης Νιβορ­λής, πρό­ε­δρος της Πανελ­λή­νιας Ομο­σπον­δί­ας Εργα­ζο­μέ­νων στα Εμφια­λω­μέ­να Ποτά (ΠΟΕΕΠ)
  • Βέρ­γος Βερ­γί­δης, μέλος του  ΔΣ της Ομο­σπον­δί­ας Βιο­τε­χνι­κών Σωμα­τεί­ων Θεσ­σα­λο­νί­κης και πρό­ε­δρος του Συν­δέ­σμου Κατα­σκευα­στών Δερ­μά­τι­νων και Γου­να­ρι­κών Ν. Θεσσαλονίκης.
  • Στε­φα­νία Μαβί­δου — Πέσιτς, μέλος του ΔΣ του Συλ­λό­γου Γυναι­κών Συκε­ών Θεσ­σα­λο­νί­κης και εργα­ζό­με­νη στον Επισιτισμό
  • Χρή­στος Ιγνα­τιά­δης, μέλος της Πανελ­λα­δι­κής Γραμ­μα­τεί­ας του ΜΑΣ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο