Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Φινλανδία έγινε το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ — Η Ρωσία κάνει λόγο για αντίμετρα

Η Φιν­λαν­δία, που συνο­ρεύ­ει με τη Ρωσία, εντά­χθη­κε επι­σή­μως από σήμε­ρα στο ΝΑΤΟ με τη Ρωσία να προει­δο­ποιεί ότι η εξέ­λι­ξη αυτή θα έχει συνέ­πειες ανα­φο­ρι­κά με τις διμε­ρείς σχέσεις.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλ­τεν­μπεργκ, παρέ­δω­σε σήμε­ρα στον πρό­ε­δρο της Φιν­λαν­δί­ας, Σαου­λί Νιί­στο, το πρα­κτι­κό εισ­δο­χής της χώρας στη Βορειο­α­τλα­ντι­κή Συμ­μα­χία και στη συνέ­χεια η σημαία της Φιν­λαν­δί­ας υψώ­θη­κε μαζί με τις άλλες συμ­μα­χι­κές σημαί­ες στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυ­ξέλ­λες, κατά τη διάρ­κεια μιας τελε­τής, παρου­σία του Νιι­νί­στο, στο περι­θώ­ριο της συνό­δου των υπουρ­γών Εξω­τε­ρι­κών του ΝΑΤΟ.

Τα χερ­σαία σύνο­ρα των χωρών του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία διπλα­σιά­ζο­νται, καθα­ρά μαθη­μα­τι­κά, σε 2.600 χλμ αυτήν την Τρί­τη. Το 31ο μέλος, η Φιν­λαν­δία, μοι­ρά­ζε­ται σύνο­ρα 1.300 χιλιο­μέ­τρων με τη Ρωσία στον μακρι­νό βορ­ρά, από τη Θάλασ­σα του Μπά­ρεντς στα βόρεια έως τον Κόλ­πο της Φιν­λαν­δί­ας στα νότια. Οι στρα­τιω­τι­κές της δυνά­μεις θεω­ρού­νται καλά εκπαι­δευ­μέ­νες, καταρ­τι­σμέ­νες και με κίνη­τρο. Η Φιν­λαν­δία δεν κατήρ­γη­σε ποτέ την υπο­χρε­ω­τι­κή στρα­τιω­τι­κή θητεία και δια­θέ­τει πάνω από 900.000 εκπαι­δευ­μέ­νους εφέ­δρους και συνο­λι­κά 24.000 ενερ­γούς στρα­τιώ­τες. Σε περί­πτω­ση άμυ­νας, ο στρα­τός, το ναυ­τι­κό και η αερο­πο­ρία θα μπο­ρού­σαν να αυξη­θούν σε 280.000 άνδρες και γυναί­κες. Με πλη­θυ­σμό 5,5 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ανθρώ­πων, πρό­κει­ται για μια σχε­τι­κά μεγά­λη στρα­τιω­τι­κή δύνα­μη, λέει ο Γιά­κομπ Βέστμπεργκ, καθη­γη­τής στο Σου­η­δι­κό Πανε­πι­στή­μιο Αμύ­νης στη Στοκ­χόλ­μη. Συγκρι­τι­κά, οι γερ­μα­νι­κές ένο­πλες δυνά­μεις, με την ανα­στο­λή της υπο­χρε­ω­τι­κής στρα­τιω­τι­κής θητεί­ας, περι­λαμ­βά­νουν μόλις 183.000 άτο­μα προ­σω­πι­κό και 30.000 εφέ­δρους, και αυτό με έναν πλη­θυ­σμό άνω των 82 εκατομμυρίων.

Ο Γ. Στόλ­τεν­μπεργκ, κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου που παρα­χώ­ρη­σε από κοι­νού με τον πρό­ε­δρο της Φιν­λαν­δί­ας, λίγο πριν από την τελε­τή έπαρ­σης της σημαί­ας είπε ότι «η έντα­ξη της Φιν­λαν­δί­ας στο ΝΑΤΟ είναι καλή για την ίδια τη χώρα, για την ασφά­λεια των σκαν­δι­να­βι­κών χωρών και για το ΝΑΤΟ συνο­λι­κά». Πρό­σθε­σε: «Είμαι βαθιά περή­φα­νος που καλω­σο­ρί­ζω τη Φιν­λαν­δία ως πλή­ρες μέλος της Συμ­μα­χί­ας μας και ανυ­πο­μο­νώ να καλω­σο­ρί­σω και τη Σου­η­δία το συντο­μό­τε­ρο δυνα­τό. Σε τέτοιους και­ρούς οι φίλοι και οι σύμ­μα­χοι είναι πιο σημα­ντι­κοί παρά ποτέ και η Φιν­λαν­δία τώρα έχει τους ισχυ­ρό­τε­ρους φίλους και συμ­μά­χους στον κόσμο».

υπο­στή­ρι­ξε ότι ο Ρώσος Πρό­ε­δρος Πού­τιν ήθε­λε να κλεί­σουν οι πόρ­τες του ΝΑΤΟ σε νέα μέλη, «αλλά σήμε­ρα απο­δεί­ξα­με στον κόσμο ότι απέ­τυ­χε, ότι η επι­θε­τι­κό­τη­τα και ο εκφο­βι­σμός δεν λει­τουρ­γούν. Αντί για λιγό­τε­ρο ΝΑΤΟ επέ­τυ­χε ακρι­βώς το αντί­θε­το, περισ­σό­τε­ρο ΝΑΤΟ και η πόρ­τα μας παρα­μέ­νει ορθάνοιχτη».

Από την πλευ­ρά του, ο πρό­ε­δρος της Φιν­λαν­δί­ας, δήλω­σε ότι σήμε­ρα είναι μια πολύ σημα­ντι­κή ημέ­ρα για τη Φιν­λαν­δία και για το ΝΑΤΟ και ευχή­θη­κε σύντο­μα η Σου­η­δία να γίνει το 32ο μέλος της Συμμαχίας.

Στα­θε­ρά προ­ση­λω­μέ­νη στην επι­κίν­δυ­νη πολι­τι­κή της εμπλο­κής είναι η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση. Αυτό υπο­δη­λώ­νει άλλω­στε η δήλω­ση του υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών Νίκου Δέν­δια κατά την άφι­ξή του στη Σύνο­δο Υπουρ­γών Εξω­τε­ρι­κών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ανέ­φε­ρε πως «σήμε­ρα είναι μια πολύ σημα­ντι­κή ημέ­ρα, είναι κατ’αρχάς μια επέ­τειος, η 74η επέ­τειος της ίδρυ­σης του ΝΑΤΟ. Αλλά επί­σης, αυτή η πολύ σημα­ντι­κή επέ­τειος συν­δυά­ζε­ται με την είσο­δο στη συμ­μα­χία μίας ευρω­παϊ­κής, δημο­κρα­τι­κής χώρας, της Φιν­λαν­δί­ας. Και νομί­ζω ότι η είσο­δος της Φιν­λαν­δί­ας έχει μια άλλη σημειο­λο­γία. Ενι­σχύ­ει την αντί­λη­ψη ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι μόνο η πιο επι­τυ­χη­μέ­νη αμυ­ντι­κή συμ­μα­χία στην ιστο­ρία αυτού του πλα­νή­τη. Είναι επί­σης μια συμ­μα­χία αξιών, η οποία θα εμβα­θύ­νει και θα προ­βάλ­λει αυτές τις αξί­ες τις οποί­ες υπε­ρα­σπί­ζε­ται. Το Διε­θνές Δίκαιο, την εδα­φι­κή ακε­ραιό­τη­τα, τη Δημο­κρα­τία, τα Ανθρώ­πι­να Δικαιώματα.»

Η ουκρα­νι­κή κυβέρ­νη­ση χαι­ρέ­τι­σε επί­σης την κίνη­ση της Φιν­λαν­δί­ας. Ο επι­κε­φα­λής του προ­σω­πι­κού του προ­έ­δρου Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι, Άντριι Γέρ­μακ, έγρα­ψε στο Telegram: «Η Φιν­λαν­δία έκα­νε τη σωστή επι­λο­γή. Το ΝΑΤΟ είναι επί­σης βασι­κός στό­χος για την Ουκρανία».

Η γει­το­νι­κή Σου­η­δία, η οποία έχει απο­φύ­γει τις στρα­τιω­τι­κές συμ­μα­χί­ες για περισ­σό­τε­ρα από 200 χρό­νια, έχει επί­σης υπο­βά­λει αίτη­ση έντα­ξης στο ΝΑΤΟ, αλλά έχει κολ­λή­σει η δια­δι­κα­σία κυρί­ως λόγω των αντιρ­ρή­σε­ων που εγεί­ρει η Τουρ­κία, αλλά και η Ουγγαρία.

Ο κ. Στόλ­τεν­μπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ θα δια­σφα­λί­σει ότι η Σου­η­δία θα γίνει το επό­με­νο μέλος που θα ενταχθεί.

Αντιδράσεις από τη Μόσχα

Η Ρωσία θα πρέ­πει να λάβει αντί­με­τρα σχε­τι­κά με την έντα­ξη της Φιν­λαν­δί­ας στο ΝΑΤΟ, δήλω­σε στους δημο­σιο­γρά­φους την Τρί­τη ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου, Ντμί­τρι Πεσκόφ, σε σχέ­ση με την ολο­κλή­ρω­ση της δια­δι­κα­σί­ας έντα­ξης της Φιν­λαν­δί­ας στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευ­ρά του, το ρωσι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών, ανέ­φε­ρε την Τρί­τη σε δήλω­σή του ότι η έντα­ξη της Φιν­λαν­δί­ας στο ΝΑΤΟ δεν μπο­ρεί παρά να επη­ρε­ά­σει αρνη­τι­κά τις σχέ­σεις μετα­ξύ Μόσχας και Ελσίν­κι. Το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών επέ­στη­σε επί­σης την προ­σο­χή στο γεγο­νός ότι η γραμ­μή επα­φής του ΝΑΤΟ με τα ρωσι­κά σύνο­ρα έχει υπερ­δι­πλα­σια­στεί. Υπεν­θύ­μι­σε επί­σης ότι στον από­η­χο του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου η Φιν­λαν­δία επέ­λε­ξε τη στρα­τιω­τι­κή μη ευθυγράμμιση.

Επί­σης, ο υπουρ­γός άμυ­νας, Σ. Σοϊ­γκού είπε ότι η έντα­ξη της Φιν­λαν­δί­ας «προ­κα­λεί κιν­δύ­νους για μια σημα­ντι­κή επέ­κτα­ση της σύγκρου­σης» στην Ουκρα­νία. Ωστό­σο, σύμ­φω­να με τον Ρώσο υπουρ­γό, αυτό δεν θα επη­ρε­ά­σει το απο­τέ­λε­σμα της “ειδι­κής στρα­τιω­τι­κής επι­χεί­ρη­σης” στην Ουκρα­νία, σύμ­φω­να με τον χαρα­κτη­ρι­σμό που δίνει η Ρωσία.

Ονο­ρέ ντε Μπαλ­ζάκ: Γρα­πτά πάνω στο μυθι­στό­ρη­μα – Οι καλλιτέχνες

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο