Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Χαμάς δέχθηκε και «εξετάζει» πρόταση συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός — Συνεχίζει τις φονικές επιδρομές το Ισραήλ

Η οργά­νω­ση Χαμάς ανα­κοί­νω­σε ότι δέχθη­κε και «εξε­τά­ζει» πρό­τα­ση συμ­φω­νί­ας για κατά­παυ­ση του πυρός με το Ισρα­ήλ στην Λωρί­δα της Γάζας, έπει­τα από τις συνο­μι­λί­ες του σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου στο Παρί­σι ανά­με­σα σε εκπρο­σώ­πους των ΗΠΑ, του Ισρα­ήλ, του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Από το Κατάρ, ο αρχη­γός της Χαμάς Ισμα­ΐλ Χανί­γιε «επι­βε­βαί­ω­σε ότι το κίνη­μα δέχθη­κε πρό­τα­ση που κυκλο­φό­ρη­σε κατά την διάρ­κεια των συνο­μι­λιών και ότι η Χαμάς την εξε­τά­ζει» και ετοι­μά­ζει την απά­ντη­σή της, σύμ­φω­να με την ανακοίνωση.

Ο Ισμα­ΐλ Χανί­γιε θα επι­σκε­φθεί το Κάι­ρο για συνο­μι­λί­ες σχε­τι­κά με το σχέ­διο κατά­παυ­σης του πυρός, διευ­κρι­νί­ζε­ται στην ανα­κοί­νω­ση της Χαμάς.

Το σχέ­διο προ­βλέ­πει ανα­κω­χή δυο μηνών και απε­λευ­θέ­ρω­ση όλων των ομή­ρων, με αντάλ­λαγ­μα την απο­φυ­λά­κι­ση Παλαι­στι­νί­ων φυλα­κι­σμέ­νων στο Ισρα­ήλ, κατά τις πλη­ρο­φο­ρί­ες της εφη­με­ρί­δας «New York Times».

Το Ισρα­ήλ έκα­νε λόγο για «εποι­κο­δο­μη­τι­κές συνο­μι­λί­ες», παρά τις «δια­φο­ρές».

Ωστό­σο, η Χαμάς θέλει να συμ­φω­νη­θεί «πλή­ρης κατά­παυ­ση του πυρός» προ­τού δεχθεί να απε­λευ­θε­ρώ­σει τους ομή­ρους, δήλω­σε χθες στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο στέ­λε­χος του παλαι­στι­νια­κού ισλα­μι­στι­κού κινήματος.

Τουλάχιστον 26.751 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου

Το Ισρα­ήλ συνε­χί­ζει με αμεί­ω­τη έντα­ση, για 116η ημέ­ρα, τη βάρ­βα­ρη επί­θε­σή του στον Παλαι­στι­νια­κό λαό, με τις πλά­τες των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμ­μά­χων τους, με τον τελευ­ταίο απο­λο­γι­σμό να ανέρ­χε­ται σε 26.637 νεκρούς, στην πλειο­ψη­φία τους γυναί­κες και παιδιά

Φονι­κές εχθρο­πρα­ξί­ες εξα­κο­λου­θού­σαν να μαί­νο­νται χθες Δευ­τέ­ρα και συνε­χί­στη­καν τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες στη Λωρί­δα της Γάζας, ιδί­ως στη Χαν Γιού­νις, τη μεγα­λύ­τε­ρη πόλη του νότιου τομέα του παλαι­στι­νια­κού θυλά­κου, την ώρα που ο επι­κε­φα­λής του ΟΗΕ έχει απο­δυ­θεί σε προ­σπά­θεια να πει­στούν οι χώρες που χρη­μα­το­δο­τούν την υπη­ρε­σία του που προ­σφέ­ρει βοή­θεια στους Παλαι­στί­νιους πρό­σφυ­γες να συνε­χί­σουν, εν μέσω ολο­έ­να πιο σοβα­ρής κρί­σης για το UNRWA.

Κατά τη διάρ­κεια της νύχτας, αυτό­πτες μάρ­τυ­ρες έκα­ναν λόγο για αλλε­πάλ­λη­λους βομ­βαρ­δι­σμούς σε τομείς της κεντρι­κής και της νότιας Λωρί­δας της Γάζας. Η παλαι­στι­νια­κή Ερυ­θρά Ημι­σέ­λη­νος ανα­φέρ­θη­κε σε πλήγ­μα­τα του ισραη­λι­νού πυρο­βο­λι­κού γύρω από το Νοσο­κο­μείο Άμαλ («Ελπί­δα») της Χαν Γιούνις.

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Γάζας ανέ­φε­ρε πως μόνο από χθες το βρά­δυ ως σήμε­ρα το πρωί κατα­μέ­τρη­σε του­λά­χι­στον 128 νεκρούς, «δεκά­δες» στη Χαν Γιού­νις, καθώς η κατά­στα­ση παρα­μέ­νει κρί­σι­μη στα μεγα­λύ­τε­ρα νοσο­κο­μεία του θυλάκου.

Στη Λωρί­δα της Γάζας, η υπη­ρε­σία των Ηνω­μέ­νων Εθνών που προ­σφέ­ρει βοή­θεια στους Παλαι­στί­νιους πρό­σφυ­γες, το UNRWA, αντι­με­τω­πί­ζει ολο­έ­να μεγα­λύ­τε­ρη δυσκο­λία, μετά τις ισραη­λι­νές κατη­γο­ρί­ες για τη φερό­με­νη εμπλο­κή κάπου δώδε­κα υπαλ­λή­λων του ‑επί συνό­λου 30.000- στην επί­θε­ση που εξα­πέ­λυ­σε η Χαμάς στο Ισρα­ήλ στις 7 Οκτώβρη.

Στη Ράφα, στη νότια Λωρί­δα της Γάζας, στα σύνο­ρα με την Αίγυ­πτο, που έχει μετα­τρα­πεί σε αχα­νή καταυ­λι­σμό προ­σφύ­γων ‑η πόλη υπο­δέ­χθη­κε πάνω από 1,3 εκατ. Παλαι­στί­νιους εκτο­πι­σμέ­νους, λογα­ριά­ζει ο ΟΗΕ- ορι­σμέ­νοι δεν έκρυ­βαν την ανη­συ­χία τους χθες.

«Ζού­με χάρη στη βοή­θεια που μας προ­σφέ­ρει το UNRWA. Αν στα­μα­τή­σει, θα πεθά­νου­με από την πεί­να, δεν θα έρθει να μας σώσει κανέ­νας», έλε­γε ο Σαμπά Μασά­μπι, 50 χρονών.

Παράλ­λη­λα με τη σύρ­ρα­ξη στη Λωρί­δα της Γάζας, η βία έχει κλι­μα­κω­θεί και στην κατε­χό­με­νη Δυτι­κή Όχθη.

Τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες, ισραη­λι­νές δυνά­μεις έκα­ναν έφο­δο στο Νοσο­κο­μείο «Ιμπν Σίνα», στην Τζε­νίν, όπου σκό­τω­σαν του­λά­χι­στον τρεις Παλαι­στί­νιους, σύμ­φω­να με τον ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό «Φωνή της Παλαιστίνης».

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο