Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ — Κίνα: Ο ανταγωνισμός μπορεί να μετατραπεί «σε σύγκρουση ή αντιπαράθεση»

Επα­φές συνο­λι­κής διάρ­κειας 12 ωρών είχε ο σύμ­βου­λος Εθνι­κής Ασφά­λειας του Λευ­κού Οίκου, Τζέικ Σάλι­βαν, με τον Κινέ­ζο ΥΠΕΞ και επι­κε­φα­λής Διε­θνών Σχέ­σε­ων του κυβερ­νώ­ντος κόμ­μα­τος, Γουάνγκ Γι, την περα­σμέ­νη Παρα­σκευή και το Σάβ­βα­το στην Μπαν­γκόκ της Ταϊλάνδης.

Σύμ­φω­να με τον Λευ­κό Οίκο, ο Σάλι­βαν «τόνι­σε ότι παρό­λο που οι ΗΠΑ και η Κίνα βρί­σκο­νται σε αντα­γω­νι­σμό, και οι δύο χώρες πρέ­πει να απο­τρέ­ψουν τη μετα­τρο­πή του σε σύγκρου­ση ή αντιπαράθεση».

Επι­ση­μαί­νε­ται ότι «οι δύο πλευ­ρές συζή­τη­σαν τα επό­με­να βήμα­τα σε μια σει­ρά τομείς συνερ­γα­σί­ας που συζη­τή­θη­καν στο Woodside» τον Νοέμ­βρη, μετα­ξύ των προ­έ­δρων των δύο χωρών, «ανα­γνώ­ρι­σαν την πρό­σφα­τη πρό­ο­δο στην επα­νέ­ναρ­ξη της επι­κοι­νω­νί­ας μετα­ξύ των στρα­τών και σημεί­ω­σαν τη σημα­σία της δια­τή­ρη­σης αυτών των κανα­λιών». Γίνε­ται ακό­μα λόγος για «ειλι­κρι­νείς, ουσια­στι­κές και εποι­κο­δο­μη­τι­κές συζη­τή­σεις πάνω σε παγκό­σμια και περι­φε­ρεια­κά ζητή­μα­τα, μετα­ξύ τους για τον πόλε­μο της Ρωσί­ας κατά της Ουκρα­νί­ας, τη Μέση Ανα­το­λή, τη Βόρεια Κορέα, τη Νότια Κινε­ζι­κή Θάλασ­σα και τη Βιρ­μα­νία», όλα μέτω­πα στα οποία εντεί­νε­ται ο αντα­γω­νι­σμός ΗΠΑ — Κίνας.

Συζή­τη­σαν ακό­μα για την κατά­στα­ση στην Ταϊ­βάν, για την οποία ο Σάλι­βαν «υπο­γράμ­μι­σε τη σημα­σία της δια­τή­ρη­σης της ειρή­νης και της στα­θε­ρό­τη­τας», ενώ ο Γουάνγκ περιέ­γρα­ψε ως τη «μεγα­λύ­τε­ρη πρό­κλη­ση για τις σινο­α­με­ρι­κα­νι­κές σχέ­σεις (…) το κίνη­μα που επι­διώ­κει την ανε­ξαρ­τη­σία της Ταϊ­βάν» και πρό­σθε­σε ότι οι ΗΠΑ «οφεί­λουν (…) να τηρή­σουν εμπρά­κτως τη δέσμευ­σή τους να μην υπο­στη­ρί­ζουν την ανε­ξαρ­τη­σία της Ταϊ­βάν και να υπο­στη­ρί­ξουν την ειρη­νι­κή επα­νέ­νω­ση της Κίνας».

Το δε κινε­ζι­κό ΥΠΕΞ ανα­κοί­νω­σε ότι «οι δύο πλευ­ρές είχαν ειλι­κρι­νείς, ουσια­στι­κές και εποι­κο­δο­μη­τι­κές συνο­μι­λί­ες», κυρί­ως «για την κατάλ­λη­λη δια­χεί­ρι­ση σημα­ντι­κών και ευαί­σθη­των θεμά­των των σινο­α­με­ρι­κα­νι­κών σχέσεων».

Σημειω­τέ­ον, όπως ανέ­φε­ρε και η αμε­ρι­κα­νι­κή ανα­κοί­νω­ση, προ­ε­τοι­μά­ζε­ται τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία ανά­με­σα στους προ­έ­δρους των δύο χωρών.

Πηγή: «Ριζο­σπά­στης»

Σαρλ Πιερ Μπω­ντλαίρ: Τ’ απα­γο­ρευ­μέ­να και τα επιλήψιμα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο