Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Χαμάς καθυστερεί την απελευθέρωση ομήρων λόγω «παραβίασης» της εκεχειρίας από το Ισραήλ

Τον εύθραυ­στο χαρα­κτή­ρα της συμ­φω­νί­ας για προ­σω­ρι­νή εκε­χει­ρία στη Λωρί­δα της Γάζας και για ανταλ­λα­γή Ισραη­λι­νών ομή­ρων που κρα­τού­νται στη Γάζα με Παλαι­στί­νιους πολι­τι­κούς κρα­τού­με­νους στις ισραη­λι­νές φυλα­κές έρχε­ται να επι­βε­βαιώ­σει η εμπλο­κή που κατα­γρά­φε­ται στην εφαρ­μο­γή της συμ­φω­νί­ας το από­γευ­μα του Σαββάτου.

Οι Ταξιαρ­χί­ες Εζε­ντίν αλ Κάσαμ, η ένο­πλη πτέ­ρυ­γα της Χαμάς, ανα­κοί­νω­σαν ότι απο­φά­σι­σαν να καθυ­στε­ρή­σουν τον σημε­ρι­νό δεύ­τε­ρο γύρο της απε­λευ­θέ­ρω­σης ομή­ρων που κρα­τού­νται στη Γάζα, μέχρι το Ισρα­ήλ να δεσμευ­τεί ότι θα επι­τρέ­ψει σε φορ­τη­γά που μετα­φέ­ρουν ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια να περά­σουν στη βόρεια Γάζα, αλλά και να τηρή­σει τα συμ­φω­νη­θέ­ντα σε ό,τι αφο­ρά την απε­λευ­θέ­ρω­ση Παλαι­στί­νιων πολι­τι­κών κρατουμένων.

Από την άλλη πλευ­ρά, σύμ­φω­να με δηλώ­σεις αξιω­μα­τού­χου του Ισρα­ήλ που επι­κα­λού­νται μια σει­ρά ισραη­λι­νά ΜΜΕ, η ισραη­λι­νή κυβέρ­νη­ση απει­λεί ότι αν η επό­με­νη ομά­δα ομή­ρων δεν απε­λευ­θε­ρω­θεί μέχρι από­ψε τα μεσά­νυ­χτα, τότε ο ισραη­λι­νός στρα­τός θα αρχί­σει ξανά τις χερ­σαί­ες επι­χει­ρή­σεις στη Λωρί­δα της Γάζας. Μέχρι στιγ­μής δεν υπάρ­χουν επί­ση­μες ανα­κοι­νώ­σεις από το Ισραήλ.

Σύμ­φω­να με όσα είχαν γίνει νωρί­τε­ρα γνω­στά και από τις δύο πλευ­ρές, σήμε­ρα, δεύ­τε­ρη μέρα εφαρ­μο­γής της προ­σω­ρι­νής εκε­χει­ρί­ας, προ­γραμ­μα­τί­ζο­νταν να απε­λευ­θε­ρω­θούν 13 ή 14 Ισραη­λι­νοί όμη­ροι που κρα­τού­νται στη Γάζα και παράλ­λη­λα να απο­φυ­λα­κι­στούν 39 ή 42 Παλαι­στί­νιες γυναί­κες και παι­διά, που κρα­τού­νται σε ισραη­λι­νές φυλακές.

Σύμ­φω­να με αξιω­μα­τού­χο της Χαμάς, που μίλη­σε στο BBC, το Ισρα­ήλ έκα­νε σημα­ντι­κές αλλα­γές στον συμ­φω­νη­μέ­νο κατά­λο­γο των Παλαι­στι­νί­ων κρα­του­μέ­νων που επρό­κει­το να απε­λευ­θε­ρω­θούν, ενώ κατήγ­γει­λε ότι οι ένο­πλες δυνά­μεις του Ισρα­ήλ σκό­τω­σαν δύο Παλαι­στί­νιους στο Μπέιτ Χανούν στη Γάζα, σε περιο­χή όπου επι­τρέ­πε­ται στους Παλαι­στί­νιους να μετα­κι­νού­νται (άλλοι τέσ­σε­ρις Παλαι­στί­νιοι τραυ­μα­τί­στη­καν, ένας εκ των οποί­ων σε κρί­σι­μη κατάσταση).

Ο Οσά­μα Χάμνταν, ανώ­τε­ρο στέ­λε­χος της Χαμάς στον Λίβα­νο, δήλω­σε στο αρα­βι­κό δίκτυο «Al Mayadeen» ότι «κατα­βάλ­λε­ται προ­σπά­θεια να λυθούν τα ζητή­μα­τα» ανα­φο­ρι­κά με τη συνέ­χι­ση της συμ­φω­νί­ας για την ανταλ­λα­γή κρατουμένων.

Ο ίδιος υπο­γράμ­μι­σε ότι το Ισρα­ήλ παρα­βί­α­σε τη συμ­φω­νία εκε­χει­ρί­ας την Παρα­σκευή, πυρο­βο­λώ­ντας Παλαι­στί­νιους αμά­χους που προ­σπα­θού­σαν να φτά­σουν στη βόρεια Γάζα, ενώ κατη­γό­ρη­σε το Ισρα­ήλ για παρα­βί­α­ση όρων που σχε­τί­ζο­νται με την είσο­δο ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας στη βόρεια Γάζα και με την απε­λευ­θέ­ρω­ση Παλαι­στί­νιων πολι­τι­κών κρατουμένων.

«Υπήρ­ξαν παρα­βιά­σεις χθες και το ίδιο επα­να­λαμ­βά­νε­ται και σήμε­ρα», ανέφερε.

Ο ίδιος χαρα­κτή­ρι­σε «κενές» τις απει­λές του Ισρα­ήλ, προ­σθέ­το­ντας ότι «δεν θα κατα­φέ­ρει να απε­λευ­θε­ρώ­σει τους αιχ­μα­λώ­τους του με τη βία».

Διαμεσολάβηση Αιγύπτου-Κατάρ

Η Αίγυ­πτος και το Κατάρ, που έχουν δια­με­σο­λα­βη­τι­κό ρόλο στη συμ­φω­νία για την εκε­χει­ρία ανα­κοί­νω­σαν ότι προ­σπα­θούν να επι­λύ­σουν τα προ­βλή­μα­τα που ανέκυψαν.

Επί­σης, σύμ­φω­να με Παλαι­στί­νιο αξιω­μα­τού­χο, που μίλη­σε σε καθε­στώς ανω­νυ­μί­ας στο Reuters, το Κατάρ βρί­σκε­ται σε συνε­χείς συνο­μι­λί­ες τόσο με το Ισρα­ήλ όσο και με τη Χαμάς για την επί­λυ­ση της θέμα­τος «το συντο­μό­τε­ρο δυνατό».

«Φρικτό για τις οικογένειες»

Σχο­λιά­ζο­ντας τις δρα­μα­τι­κές αυτές εξε­λί­ξεις, που θέτουν σε κίν­δυ­νο την εκε­χει­ρία, λίγες ώρες αφό­του οι ΗΠΑ, η Αίγυ­πτος και το Κατάρ εξέ­φρα­ζαν την ελπί­δα ότι μπο­ρεί να παρα­τα­θεί η συμ­φω­νία, ο Γκίντε­ον Λέβι, γνω­στός αρθρο­γρά­φος της Haaretz, είπε ότι αν καταρ­ρεύ­σει η εκε­χει­ρία, αυτό θα είναι «φρι­κτό για τις οικο­γέ­νειες: τις οικο­γέ­νειες των Ισραη­λι­νών ομή­ρων και για τις οικο­γέ­νειες των Παλαι­στι­νί­ων κρατουμένων».

«Μην ξεχνά­τε ότι υπάρ­χουν και δεκά­δες παλαι­στι­νια­κές οικο­γέ­νειες που περι­μέ­νουν τα αγα­πη­μέ­να τους πρό­σω­πα», είπε.

Διαδήλωση στο Τελ Αβίβ

Λίγη ώρα μετά την ανα­κοί­νω­ση ότι η δια­δι­κα­σία έχει παγώ­σει, χιλιά­δες δια­δη­λω­τές στο Τελ Αβίβ βγή­καν στους δρό­μους και απαι­τούν την επι­στρο­φή όλων των ομήρων.

Συγκε­ντρώ­θη­καν κοντά στο αρχη­γείο των ενό­πλων δυνά­με­ων στο Τελ Αβίβ ζητώ­ντας την απε­λευ­θέ­ρω­ση όλων των αιχ­μα­λώ­των που κρα­τά η Χαμάς.

Άλλη μεγά­λη ομά­δα δια­δη­λω­τών συγκε­ντρώ­θη­κε έξω από την κατοι­κία του Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου, με σύν­θη­μα «Παραι­τή­σου!» και «Φέρ­τε πίσω τους ανθρώ­πους μας!».

 

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο