Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η UNICEF κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αναζωπύρωση των επιδημιών ιλαράς

Το Ταμείο των Ηνω­μέ­νων Εθνών για την Παι­δι­κή Ηλι­κία (UNICEF) κρού­ει τον κώδω­να του κιν­δύ­νου για την ανα­ζω­πύ­ρω­ση των επι­δη­μιών ιλα­ράς σε παγκό­σμιο επί­πε­δο, τονί­ζο­ντας πως σε δέκα χώρες, ανά­με­σά τους τη Βρα­ζι­λία, την Ουκρα­νία και τη Γαλ­λία, ανα­λο­γού­σαν σχε­δόν τα τρία τέταρ­τα της αύξη­σης του συνό­λου των κρου­σμά­των το 2018. Σε παγκό­σμια κλί­μα­κα, 98 χώρες κατέ­γρα­ψαν υψη­λό­τε­ρο αριθ­μό κρου­σμά­των το 2018 από το 2017, εξέ­λι­ξη που ακύ­ρω­σε μέρος της προ­ό­δου που είχε επι­τευ­χθεί στον αγώ­να ενα­ντί­ον της ασθέ­νειας, που μπο­ρεί μεν να απο­φευ­χθεί με ευκο­λία, αλλά είναι δυνη­τι­κά θανα­τη­φό­ρα, επι­σή­μα­νε η υπη­ρε­σία του ΟΗΕ σε ανα­κοί­νω­σή της.

«Αυτή είναι μια κλή­ση αφύ­πνι­σης. Έχου­με στη διά­θε­σή μας εμβό­λιο, ασφα­λές, απο­τε­λε­σμα­τι­κό κι ελά­χι­στα δαπα­νη­ρό για την κατα­πο­λέ­μη­ση μιας ασθέ­νειας εξαι­ρε­τι­κά μολυ­σμα­τι­κής — ένα εμβό­λιο το οποίο σώζει σχε­δόν ένα εκα­τομ­μύ­ριο ζωές κάθε χρό­νο τις τελευ­ταί­ες δύο δεκα­ε­τί­ες», υπο­γράμ­μι­σε η Χεν­ριέ­τα Φορ, γενι­κή διευ­θύ­ντρια της UNICEF. Στην Ουκρα­νία, στις Φιλιπ­πί­νες και στη Βρα­ζι­λία κατα­γρά­φη­κε η μεγα­λύ­τε­ρη αύξη­ση των κρου­σμά­των σε ετή­σια βάση. Το 2018, δια­πι­στώ­θη­καν 35.120 κρού­σμα­τα στην Ουκρα­νία, ήτοι σχε­δόν 30.000 περισ­σό­τε­ρα από ό,τι το 2017. Ενώ, σύμ­φω­να με την κυβέρ­νη­ση, υπήρ­ξαν 24.042 νέα κρού­σμα­τα μέσα στους πρώ­τους δύο μήνες του 2019.

Στη Βρα­ζι­λία δια­πι­στώ­θη­καν 10.262 κρού­σμα­τα το 2018, ενώ την αμέ­σως προη­γού­με­νη χρο­νιά δεν είχε κατα­γρα­φεί κανέ­να απο­λύ­τως. Ενώ στη Γαλ­λία, από το 2017 στο 2018 η αύξη­ση ανήλ­θε σε 2.269 κρού­σμα­τα, κατά τη UNICEF. Στις Φιλιπ­πί­νες, μέχρι στιγ­μής φέτος, έχουν κατα­γρα­φεί 12.736 κρού­σμα­τα και 203 θάνα­τοι, από 15.599 κρού­σμα­τα όλο το 2018.

Η μετριό­τη­τα των υπο­δο­μών υγεί­ας, οι ταρα­χές, το χαμη­λό επί­πε­δο ευαι­σθη­το­ποί­η­σης της κοι­νό­τη­τας, ο εφη­συ­χα­σμός και οι επι­φυ­λά­ξεις ένα­ντι του εμβο­λια­σμού έχουν οδη­γή­σει στο ξέσπα­σμα αυτών των επι­δη­μιών στις ανα­πτυσ­σό­με­νες και ακό­μη και σε ανε­πτυγ­μέ­νες χώρες, τονί­ζει η ίδια υπη­ρε­σία του ΟΗΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο