Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θάνατος, ερείπια, οργή — Στους 81 οι νεκροί — Εκατοντάδες σπίτια καμμένα

Στους 81, έφτα­σαν οι νεκροί από τη μεγά­λη πυρ­κα­γιά, που ξεκί­νη­σε από την Καλ­λι­τε­χνού­πο­λη Αττι­κής και επε­κτά­θη­κε σε Μάτι, Νέο Βου­τζά και Ραφή­να, ενώ οι τραυ­μα­τί­ες στους 187.

Σύμ­φω­να με την σημε­ρι­νή επί­ση­μη ενη­μέ­ρω­ση της εκπρο­σώ­που Τύπου του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος, Σταυ­ρού­λας Μαλ­λί­ρηοι νεκροί ήταν 79.

Λίγο αργό­τε­ρα προ­στέ­θη­κε ένας ακό­μα άνθρω­πος, ο οποί­ος ήταν τραυ­μα­τί­ας — εγκαυ­μα­τί­ας και νοση­λευό­ταν δια­σω­λη­νω­μέ­νος στο Θριά­σιο. Ένας ακό­μη άνθρω­πος εντο­πί­σθη­κε νεκρός μέσα στο αυτο­κί­νη­τό του στην περιο­χή της Αργυ­ρής Ακτής, όπου χτες εντο­πί­σθη­καν άλλοι 26 νεκροί σε χωρά­φι, κυρί­ως γονείς που πέθα­ναν μαζί με τα παι­διά τους.

«Μέχρι στιγ­μής έχου­με δεχτεί δεκά­δες κλή­σεις για κατα­γρα­φές αγνο­ου­μέ­νων ατό­μων. Διευ­κρι­νί­ζε­ται ότι, επει­δή είναι σε εξέ­λι­ξη η δια­δι­κα­σία της ταυ­το­ποί­η­σης των σορών, ενδε­χο­μέ­νως ανά­με­σα στους αγνο­ού­με­νους να περι­λαμ­βά­νο­νται και τα 79 άτο­μα, των οποί­ων οι σοροί τους έχουν εντο­πι­στεί, καθώς και άτο­μα τα οποία έχουν επι­στρέ­ψει στους οικεί­ους τους χωρίς να έχουν ενη­με­ρώ­σει γι’ αυτό τις αρμό­διες Αρχές» τόνι­σε η κ. Μαλ­λί­ρη, ενώ επι­σή­μα­νε: «Οι έρευ­νες για τον εντο­πι­σμό των αγνο­ου­μέ­νων συνε­χί­ζο­νται και σήμε­ρα από περι­πο­λί­ες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, ανά οικο­δο­μι­κό τετρά­γω­νο, στις περιο­χές Βου­τζά, Μάτι και Ραφή­να. Σας υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι οι αγνο­ού­με­νοι δηλώ­νο­νται από τους συγ­γε­νείς και τους οικεί­ους τους, καλώ­ντας στον αριθ­μό «199».

Οσον αφο­ρά τα μέτω­πα, στα οποία επι­χει­ρούν οι πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις, η κατά­στα­ση έχει ως εξής, σύμ­φω­να με την επί­ση­μη ενη­μέ­ρω­ση του Π.Σ:

Στην περιο­χή Αέρας, στα Γερά­νεια Όρη, η πυρ­κα­γιά εξε­λίσ­σε­ται στον ορει­νό όγκο και στην κατά­σβε­σή της επι­χει­ρούν 228 πυρο­σβέ­στες με 114 οχή­μα­τα και 56 άτο­μα πεζοπόρο,13 οχή­μα­τα ΟΤΑ, 10 βυτιο­φό­ρα οχή­μα­τα και 5 μηχα­νή­μα­τα έργου. Από αέρος επι­χει­ρούν 6 ελι­κό­πτε­ρα και 4 αεροσκάφη.

Στην περιο­χή Καλ­λι­τε­χνού­πο­λη του δήμου Ραφή­νας — Πικερ­μί­ου Αττι­κής, επι­χει­ρούν 196 πυρο­σβέ­στες με 96 οχή­μα­τα, 90 άτο­μα πεζο­πό­ρο, 12 εθε­λο­ντι­κά πυρο­σβε­στι­κά οχή­μα­τα με 25 εθε­λο­ντές και 1 ελικόπτερο.

Σημειώ­νε­ται ότι στις πυρ­κα­γιές της Αττι­κής συν­δρά­μουν 64 πυρο­σβέ­στες με 2 οχή­μα­τα από την Κύπρο, καθώς και 2 αερο­σκά­φη από την Ιτα­λία, ενώ ανα­μέ­νε­ται βοή­θεια και από τη Ρου­μα­νία. Οι δυνά­μεις αυτές έχουν κινη­το­ποι­η­θεί μέσω του Ευρω­παϊ­κού Μηχα­νι­σμού Πολι­τι­κής Προστασίας.

Τέλος, σε ύφε­ση βρί­σκο­νται οι πυρ­κα­γιές στις περιο­χές Ζεμε­νό Κιά­του Κοριν­θί­ας, Μετό­χι Βρυσ­σών στα Χανιά Κρή­της και στον Κακό­πε­τρο Πλα­τα­νιά Χανίων.

Αποτελέσματα αυτοψιών

Περί­που 200 μηχα­νι­κοί του υπουρ­γεί­ου Υπο­δο­μών και Μετα­φο­ρών διε­νερ­γούν αυτο­ψί­ες κι έχουν ήδη κατα­γρά­ψει τις ζημιές σε κτί­ρια της πλη­γεί­σας περιο­χής στην Ανα­το­λι­κή Αττι­κή από τις πυρ­κα­γιές, ενώ περισ­σό­τε­ροι μηχα­νι­κοί του Υπουρ­γεί­ου και Επο­πτευό­με­νων Φορέ­ων έχουν μετα­βεί για τον ίδιο λόγο σε Δυτι­κή Αττι­κή και Κορινθία.

Ειδι­κό­τε­ρα, σε 720 κατοι­κί­ες, 5 επαγ­γελ­μα­τι­κούς χώρους, 2 δημό­σια κτί­ρια, 22 απο­θή­κες, χαρα­κτή­ρι­στη­καν «κόκ­κι­να»: 211 κατοι­κί­ες, 3 επαγ­γελ­μα­τι­κοί χώροι, κι 8 απο­θή­κες. «Κίτρι­να» χαρα­κτη­ρί­στη­καν 234 κατοι­κί­ες και 12 απο­θή­κες, ενώ «πρά­σι­να» είναι 275 κατοι­κί­ες, 2 επαγ­γελ­μα­τι­κοί χώροι και 2 απο­θή­κες. Στην περιο­χή Νέας Μάκρης και συγκε­κρι­μέ­να στις περιο­χές Μάτι και Ν. Βου­τζάς «κόκ­κι­νες» είναι 133 κατοι­κί­ες και 5 απο­θή­κες, «κίτρι­νες» είναι 133 κατοι­κί­ες, 1 δημό­σιο κτί­ριο και 9 απο­θή­κες, ενώ «πρά­σι­νες» είναι 140 κατοι­κί­ες, 2 επαγ­γελ­μα­τι­κοί χώροι και 2 απο­θή­κες σε σύνο­λο 406 κατοι­κιών, 2 επαγ­γελ­μα­τι­κών χώρων, 1 δημο­σί­ου κτι­ρί­ου και 16 αποθηκών.

Στην περιο­χή Ραφή­νας- Πικερ­μί­ου «κόκ­κι­νες» είναι 78 κατοι­κί­ες, 3 επαγ­γελ­μα­τι­κοί χώροι και 3 απο­θή­κες, «κίτρι­νες» είναι 101 κατοι­κί­ες, 1 δημό­σιο κτί­ριο και 3 απο­θή­κες, ενώ «πρά­σι­νες» είναι 135 κατοι­κί­ες σε σύνο­λο 314 κατοι­κιών, 3 επαγ­γελ­μα­τι­κών χώρων 1 δημο­σί­ου κτι­ρί­ου και 6 αποθηκών.

Σε συνερ­γα­σία με την Περι­φέ­ρεια Αττι­κής, μετα­φέρ­θη­καν περισ­σό­τε­ρα από 125 — κατε­στραμ­μέ­να από την πυρ­κα­γιά — αυτο­κί­νη­τα, για να ελευ­θε­ρω­θούν οι κλει­σμέ­νοι δρό­μοι στο Μάτι του Δήμου Μαραθώνα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο