Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Θέατρο» σκληρών μαχών η Γάζα — Σήμερα η απόφαση του Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Η Χαν Γιού­νις παρα­μέ­νει σήμε­ρα θέα­τρο σκλη­ρών μαχών, που έχουν ανα­γκά­σει δεκά­δες χιλιά­δες ανθρώ­πους να την εγκα­τα­λεί­ψουν, την ώρα που τα βλέμ­μα­τα στρέ­φο­νται στη Χάγη, στο Διε­θνές Δικα­στή­ριο, το οποίο ενδέ­χε­ται εντός της ημέ­ρας να δώσει εντο­λή στο Ισρα­ήλ να ανα­στεί­λει την επί­θε­σή του στη Λωρί­δα της Γάζας, χωρίς όμως να έχει κανέ­να μέσο επι­βο­λής τέτοιας απόφασης.

Η διε­θνής κοι­νό­τη­τα εκφρά­ζει τις τελευ­ταί­ες ώρες ανη­συ­χία για τον άμα­χο πλη­θυ­σμό στο νότιο τμή­μα της Λωρί­δας της Γάζας, πάνω απ’ όλα στη Χαν Γιού­νις, όπου πυρά αρμά­των μάχης ενα­ντί­ον εγκα­τά­στα­σης του Γρα­φεί­ου Αρω­γής και Έργων των Ηνω­μέ­νων Εθνών για τους Παλαι­στί­νιους Πρό­σφυ­γες στην Εγγύς Ανα­το­λή (UNRWA) σκό­τω­σαν 13 ανθρώ­πους και τραυ­μά­τι­σαν άλλους 56, 21 από τους οποί­ους βρί­σκο­νται σε κρί­σι­μη κατάσταση.

«Προ­σπα­θή­σα­με να φύγου­με, αλλά όταν κοί­τα­ξα έξω, είδα άρμα­τα μάχης να ρίχνουν. Πώς θα μπο­ρού­σα­με να φύγου­με;» ανα­ρω­τιό­ταν πάνω στο κρε­βά­τι του, στο νοσο­κο­μείο Άχμαντ Κάτρα, παλαι­στί­νιος άμα­χος που τραυ­μα­τί­στη­κε στο επει­σό­διο. «Δεν μας έδω­σαν καμιά ευκαι­ρία να φύγου­με. Έλε­γαν πως επρό­κει­το για ασφα­λή τοπο­θε­σία, όμως τελι­κά μας βομ­βάρ­δι­σαν μέσα σε εγκα­τά­στα­ση του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Σύμ­φω­να με δημο­σιο­γρά­φο του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου, γίνο­νταν ακα­τά­παυ­στοι βομ­βαρ­δι­σμοί χθες στη Χαν Γιού­νις, όπου σύμ­φω­να με τον ισραη­λι­νό στρα­τό κρύ­βε­ται η ηγε­σία της Χαμάς στον θύλα­κο. Ο στρα­τός κατη­γό­ρη­σε για πολ­λο­στή φορά εξάλ­λου τον στρα­τιω­τι­κό βρα­χί­ο­να του παλαι­στι­νια­κού ισλα­μι­στι­κού κινή­μα­τος πως εξα­πο­λύ­ει επι­θέ­σεις από τοπο­θε­σί­ες κοντά σε νοσοκομεία.

«Ανθρώπινη θάλασσα»

Τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες, χιλιά­δες άνθρω­ποι πήραν τον δρό­μο από τη Χαν Γιού­νις προς τη Ράφα, πόλη που γει­το­νεύ­ει με την Αίγυ­πτο, όπου έχουν πλέ­ον συγκε­ντρω­θεί οι περισ­σό­τε­ροι από τους 1,7 εκατ. εκτο­πι­σμέ­νους εξαι­τί­ας της ένο­πλης σύρραξης.

«Ανθρώ­πι­νη θάλασ­σα εξα­να­γκά­στη­κε να φύγει από τη Χαν Γιού­νις για να πάει στα σύνο­ρα με την Αίγυ­πτο», συνό­ψι­σε κατά τη διάρ­κεια της νύχτας ο γενι­κός επί­τρο­πος του UNRWA, ο Φιλίπ Λαζα­ρι­νί, κάνο­ντας λόγο περί «ανα­ζή­τη­σης χωρίς τέλος για ασφά­λεια» από τον πλη­θυ­σμό της Λωρί­δας της Γάζας αφό­του ξέσπα­σε ο πόλεμος.

Ο ισραη­λι­νός στρα­τός δια­βε­βαιώ­νει πως έχει «περι­κυ­κλώ­σει» τη Χαν Γιού­νις, τη γενέ­τει­ρα του Για­χία Σινουάρ, ηγέ­τη της Χαμάς στη Λωρί­δα της Γάζας και θεω­ρού­με­νου ως αρχι­τέ­κτο­να της άνευ προη­γου­μέ­νου επί­θε­σης του στρα­τιω­τι­κού βρα­χί­ο­να του παλαι­στι­νια­κού ισλα­μι­στι­κού κινή­μα­τος σε νότιους τομείς της ισραη­λι­νής επι­κρά­τειας την 7η Οκτωβρίου.

Επείγοντα μέτρα χωρίς πρακτικό αντίκρισμα;

Καθώς ο απο­λο­γι­σμός των θυμά­των δεν στα­μα­τά να γίνε­ται βαρύ­τε­ρος και τα ισραη­λι­νά εγκλή­μα­τα καθη­με­ρι­νά, η Νότια Αφρι­κή προ­σέ­φυ­γε τον περα­σμέ­νο μήνα με κατε­πεί­γου­σα δια­δι­κα­σία στο Διε­θνές Δικα­στή­ριο (ΔΔ) του ΟΗΕ στη Χάγη, επι­χει­ρη­μα­το­λο­γώ­ντας πως το Ισρα­ήλ παρα­βιά­ζει τη Σύμ­βα­ση των Ηνω­μέ­νων Εθνών για την Πρό­λη­ψη και Κατα­στο­λή του Εγκλή­μα­τος της Γενο­κτο­νί­ας, που υπο­γρά­φτη­κε το 1948, μετά το Σοά.

Χωρίς να απο­φαν­θεί επί της ουσί­ας, το κορυ­φαίο δικα­στή­ριο του ΟΗΕ ανα­μέ­νε­ται να ανα­κοι­νώ­σει μετά το μεση­μέ­ρι την από­φα­σή του για τα επεί­γο­ντα μέτρα που ζητή­θη­καν ώστε να προ­στα­τευ­θούν οι Παλαι­στί­νιοι στη Λωρί­δα της Γάζας.

Η Νότια Αφρι­κή  ζήτη­σε από το δικα­στή­ριο να εκδώ­σει προ­σω­ρι­νή δια­τα­γή που να υπο­χρε­ώ­νει το Ισρα­ήλ να ανα­στεί­λει τις στρα­τιω­τι­κές του επιχειρήσεις.

Οι δικη­γό­ροι της Νότιας Αφρι­κής μέσα από ένα κεί­με­νο 83 σελί­δων ανέ­δει­ξαν τεκ­μή­ρια για την καθη­με­ρι­νή δολο­φο­νία αμά­χων και τη δημιουρ­γία συν­θη­κών που ευνο­ούν «τη φυσι­κή τους κατα­στρο­φή», συνι­στώ­ντας «έγκλη­μα γενο­κτο­νί­ας» σε βάρος των Παλαιστινίων.

Ειδι­κό­τε­ρα, η συνή­γο­ρος της Νότιας Αφρι­κής Αντί­λα Χασίμ εξή­γη­σε ότι η εκστρα­τεία βομ­βαρ­δι­σμών έχει στό­χο «την κατα­στρο­φή της ζωής των Παλαι­στι­νί­ων» και ωθεί τους Παλαι­στί­νιους «στα όρια του λιμού». «Το Ισρα­ήλ χρη­σι­μο­ποί­η­σε 6.000 βόμ­βες τη βδο­μά­δα (…) Σε κανέ­ναν δεν χαρί­στη­καν. Ούτε καν στα νεο­γέν­νη­τα. Οι επι­κε­φα­λής των Ηνω­μέ­νων Εθνών έχουν περι­γρά­ψει τη Γάζα ως νεκρο­τα­φείο παι­διών», είπε.

Από την άλλη, οι συνή­γο­ροι του Ισρα­ήλ ζήτη­σαν από τους δικα­στές να απορ­ρί­ψουν την προ­σφυ­γή, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντάς την «παρά­λο­γη» και «αντι-ισραη­λι­νό λίβελ­λο». Επα­νέ­λα­βαν τα περί δικαιώ­μα­τος «αυτο­ά­μυ­νας» και ότι ο στρα­τός του Ισρα­ήλ επι­χει­ρεί τάχα «τη διευ­κό­λυν­ση της ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας» στους αμά­χους της Γάζας. Ισχυ­ρί­στη­καν επί­σης ότι βρέ­θη­καν στοι­χεία από τον ισραη­λι­νό στρα­τό στη Γάζα περί χρή­σης «νοσο­κο­μεί­ων για στρα­τιω­τι­κούς σκο­πούς», ανα­πα­ρά­γο­ντας τις γνω­στές κατα­σκευα­σμέ­νες ειδή­σεις και εικό­νες του ισραη­λι­νού στρατού.

Στο πλευ­ρό του Ισρα­ήλ έσπευ­σαν να ταχθούν για άλλη μια φορά οι ΗΠΑ, με την κυβέρ­νη­ση Μπάι­ντεν να επα­να­λαμ­βά­νει προ­κλη­τι­κά ότι «το Ισρα­ήλ έχει το δικαί­ω­μα και την ευθύ­νη να υπε­ρα­σπι­στεί τον εαυ­τό του», δια­βε­βαιώ­νο­ντας μάλι­στα ότι οι ΗΠΑ «θα συνε­χί­σουν να του παρέ­χουν τα εργα­λεία και τις δυνα­τό­τη­τες για να το κάνει»…

Αντί­θε­τα, δεκά­δες χώρες συνυ­πο­γρά­φουν ή στη­ρί­ζουν την προ­σφυ­γή της Νότιας Αφρι­κής ενά­ντια στο ισραη­λι­νό έγκλη­μα. Το ΚΚΕ με ανα­κοί­νω­σή του, έχει εκφρά­σει την στή­ρι­ξή του στην προ­σφυ­γή της Ν. Αφρικής.

Οι απο­φά­σεις του δικα­στη­ρί­ου είναι τελε­σί­δι­κες και χωρίς έφε­ση, αλλά δεν έχει τρό­πο να τις επι­βά­λει. Το Ισρα­ήλ εξέ­φρα­σε την Πέμ­πτη την πεποί­θη­ση ότι το Διε­θνές Δικα­στή­ριο θα «απορ­ρί­ψει αυτές τις ψευ­δείς και επι­τη­δευ­μέ­νες κατη­γο­ρί­ες». Η Χαμάς δήλω­σε ότι θα συμ­μορ­φω­θεί με την εντο­λή του Διε­θνούς Δικα­στη­ρί­ου για κατά­παυ­ση του πυρός εάν το Ισρα­ήλ ανταποκριθεί.

 

Να ακου­στεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο