Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θέλουν σκοτάδι για τα Τέμπη

Η πρό­τα­ση του ΚΚΕ να συγκρο­τη­θεί Εξε­τα­στι­κή Επι­τρο­πή για το έγκλη­μα στα Τέμπη, που συζη­τιέ­ται σήμε­ρα στη Βου­λή, έπια­σε «στα πρά­σα» ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Οι αντι­δρά­σεις τους και η ομο­βρο­ντία απέ­να­ντι στη συγκε­κρι­μέ­νη πρό­τα­ση φανε­ρώ­νουν ότι αυτό που επι­διώ­κουν είναι ο εντα­φια­σμός κάθε συζή­τη­σης, όχι μόνο για τις ποι­νι­κές αλλά και για τις δεδο­μέ­νες πολι­τι­κές ευθύ­νες που οδή­γη­σαν στο μακε­λειό, που είναι δια­χρο­νι­κές και τις μοι­ρά­ζο­νται η σημε­ρι­νή και οι προη­γού­με­νες κυβερνήσεις.

Σήμε­ρα στη Βου­λή η συζή­τη­ση της πρό­τα­σης του ΚΚΕ για Εξε­τα­στι­κή Επι­τρο­πή για το έγκλη­μα στα Τέμπη

Η ΝΔ δεν κρά­τη­σε ούτε τα προ­σχή­μα­τα με την κατά­πτυ­στη δήλω­ση του υπουρ­γού Αδ. Γεωρ­γιά­δη, ο οποί­ος σχο­λί­α­σε για την πρό­τα­ση του ΚΚΕ ότι …κανείς δεν ενδια­φέ­ρε­ται για τα Τέμπη! Στη συνέ­χεια, προ­σπα­θώ­ντας να μαζέ­ψει τα ασυμ­μά­ζευ­τα, ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος δήλω­σε μεν ότι η ΝΔ θα ψηφί­σει την πρό­τα­ση του ΚΚΕ, χωρίς όμως να συμ­φω­νεί με το περιε­χό­με­νό της. Με απλά λόγια, η ΝΔ απορ­ρί­πτει εκ των προ­τέ­ρων οποια­δή­πο­τε πολι­τι­κή ευθύ­νη, προϊ­δε­ά­ζο­ντας για το ξέπλυ­μα της στρα­τη­γι­κής της «απε­λευ­θέ­ρω­σης» και των ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων το οποίο θα επι­χει­ρή­σει και μέσα στην Εξεταστική.

Το ΠΑΣΟΚ, με το που κατα­τέ­θη­κε η πρό­τα­ση του ΚΚΕ, «καρ­φώ­θη­κε» αμέ­σως! Ανα­κοί­νω­σε ότι δεν θα την ψηφί­σει, επει­δή δια­φω­νεί με το περιε­χό­με­νό της, όπως ακρι­βώς και η ΝΔ. Λίγες μέρες μετά (και αφού την είχε προ­α­ναγ­γεί­λει πάμπολ­λες φορές) κατέ­θε­σε πρό­τα­ση για σύστα­ση Προ­α­να­κρι­τι­κής Επι­τρο­πής, με την οποία περιο­ρί­ζει τις ευθύ­νες στις περιό­δους δια­κυ­βέρ­νη­σης των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ! Κάνει «μπαμ» δηλα­δή ότι φοβά­ται «όπως ο διά­ο­λος το λιβά­νι» την ολό­πλευ­ρη διε­ρεύ­νη­ση της υπό­θε­σης, αφού έχει και τη δική του φωλιά λερωμένη.

Ήταν άλλω­στε η κυβέρ­νη­ση που το 2008 και το 2010 ολο­κλή­ρω­σε μια καθο­ρι­στι­κή «φουρ­νιά» αντι­δρα­στι­κών μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων στο πλαί­σιο της «απε­λευ­θέ­ρω­σης» των σιδη­ρο­δρο­μι­κών μετα­φο­ρών, δια­χω­ρί­ζο­ντας τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την υπο­δο­μή και την εκμε­τάλ­λευ­ση, ενώ προ­ώ­θη­σε και την εκτε­νή «λει­τουρ­γι­κή ανα­δια­μόρ­φω­ση των σιδη­ρο­δρο­μι­κών επι­χει­ρή­σε­ων», στο όνο­μα του να είναι αντα­γω­νι­στι­κές και κερδοφόρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού σιγο­ντά­ρι­σε την αθλιό­τη­τα ότι η πρό­τα­ση του ΚΚΕ «βγά­ζει λάδι τη ΝΔ», ανα­κοί­νω­σε αρχι­κά ότι θα κατα­θέ­σει δική του πρό­τα­ση για σύστα­ση Προ­α­να­κρι­τι­κής Επι­τρο­πής, απο­κλει­στι­κά για τη διε­ρεύ­νη­ση ποι­νι­κών ευθυ­νών υπουρ­γών και υφυ­πουρ­γών της ΝΔ για τη μη υλο­ποί­η­ση της «αμαρ­τω­λής» σύμ­βα­σης 717. Είναι φανε­ρή η προ­σπά­θειά του να περιο­ρι­στεί η συζή­τη­ση σε μια συγκε­κρι­μέ­νη πτυ­χή της στρα­τη­γι­κής της «απε­λευ­θέ­ρω­σης», σπρώ­χνο­ντας «κάτω από το χαλί» όλα όσα έγι­ναν επί δικής του δια­κυ­βέρ­νη­σης, με απο­κο­ρύ­φω­μα την παρά­δο­ση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο ιτα­λι­κό μονο­πώ­λιο. Χωρίς να εγκα­τα­λεί­πει αυτήν την προ­σπά­θεια, ο ΣΥΡΙΖΑ διέρ­ρεε χτες ότι θα ψηφί­σει τελι­κά την πρό­τα­ση του ΚΚΕ για Εξε­τα­στι­κή, προ­φα­νώς για να απο­φύ­γει την κατα­κραυ­γή, αφού και οι γονείς των θυμά­των ζητούν τη συνο­λι­κό­τε­ρη διε­ρεύ­νη­ση της υπόθεσης.

Οι συνέ­πειες της δια­χρο­νι­κής πολι­τι­κής της «απε­λευ­θέ­ρω­σης», που όλοι μαζί την προ­ω­θούν και τη στη­ρί­ζουν, είναι γνω­στές στους εργα­ζό­με­νους και στον λαό. Τις καταγ­γέλ­λουν πρώ­τοι απ’ όλους οι σιδη­ρο­δρο­μι­κοί, προει­δο­ποιώ­ντας εδώ και και­ρό για τον κίν­δυ­νο σοβα­ρού ατυ­χή­μα­τος: Μεί­ω­ση προ­σω­πι­κού, απα­ξί­ω­ση υπο­δο­μών, λογι­κές αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τας και «κόστους — οφέ­λους» στα ζητή­μα­τα της ασφά­λειας, προ­τε­ραιό­τη­τα σε έργα που στη­ρί­ζουν την κερ­δο­φο­ρία στις Μετα­φο­ρές και όχι σε μέσα και υπο­δο­μές για την ασφα­λή μετα­κί­νη­ση των επιβατών.

Τέτοια περί­πτω­ση ήταν και η «αμαρ­τω­λή» σύμ­βα­ση, για την οποία ο ένας πετά­ει τον «μου­τζού­ρη» στον άλλο, ενώ μοι­ρά­ζο­νται από κοι­νού την ευθύ­νη για τη μη έγκαι­ρη ανα­βάθ­μι­ση της ασφά­λειας του δικτύ­ου, παρά το γεγο­νός ότι σήμε­ρα υπάρ­χουν τα ανα­γκαία σύγ­χρο­να τεχνο­λο­γι­κά μέσα.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επι­διώ­κουν με μοι­ρα­σμέ­νους ρόλους να ακυ­ρώ­σουν «από τα απο­δυ­τή­ρια» κάθε προ­σπά­θεια των γονιών των θυμά­των και συνο­λι­κά του λαού να βρουν απα­ντή­σεις στα μεγά­λα «για­τί» του τρα­γι­κού δυστυ­χή­μα­τος. Αυτές τις απα­ντή­σεις και τις ευθύ­νες που προ­κύ­πτουν βάζει στο επί­κε­ντρο το ΚΚΕ, πάντα με επί­γνω­ση των ορί­ων των κοι­νο­βου­λευ­τι­κών επι­τρο­πών, που αξιο­ποιού­νται από τα άλλα κόμ­μα­τα ως μαν­δύ­ας συγκά­λυ­ψης και «κολυμ­βή­θρα» για την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή τους.

Την ώρα που όλοι οι άλλοι προ­σπα­θούν να κρα­τή­σουν στο σκο­τά­δι την ουσία της υπό­θε­σης, το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμ­μα που λέει «όλα στο φως!», χωρίς να βάζει αντι­πα­ρα­θε­τι­κά με τη δική του πρό­τα­ση τις προ­τά­σεις των άλλων κόμ­μα­των. Αντί­θε­τα, όπως δεσμεύ­τη­κε και στους γονείς των 57 θυμά­των, κάνει και θα κάνει ό,τι περ­νά­ει από το χέρι του, σε όλα τα επί­πε­δα, για τη διε­ρεύ­νη­ση του εγκλή­μα­τος των Τεμπών, για να μάθει ο λαός την αλή­θεια και να τιμω­ρη­θούν όλοι οι ένοχοι.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Συνά­ντη­ση του ΚΚΕ με συγ­γε­νείς των θυμά­των στα Τέμπη _Θ. Παφί­λης: Να απο­δο­θούν οι πολι­τι­κές ευθύ­νες και να τιμω­ρη­θούν όλοι οι ένο­χοι για το έγκλημα

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο