Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνάντηση του ΚΚΕ με συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη _Θ. Παφίλης: Να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες και να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι για το έγκλημα

Αντι­προ­σω­πεία του ΚΚΕ με επι­κε­φα­λής τον Θανά­ση Παφί­λη, κοι­νο­βου­λευ­τι­κό εκπρό­σω­πο και τους βου­λευ­τές Σεμί­να Διγε­νή και Γιάν­νη Δελή συνα­ντή­θη­κε, σήμε­ρα στα Γρα­φεία του ΚΚΕ στη Βου­λή, με εκπρο­σώ­πους του Συλ­λό­γου Πλη­γέ­ντων από το δυστύ­χη­μα στα Τέμπη. Εκ μέρος του Συλ­λό­γου συμ­με­τεί­χαν ο Χρή­στος και ο Χρι­στό­φο­ρος Κων­στα­ντι­νί­δης, ο Γιώρ­γος Ηλιό­που­λος, η Ευδο­κία Τσα­γκλή και ο Παύ­λος Ασλανίδης.

Οι εκπρό­σω­ποι του Συλ­λό­γου τόνι­σαν ότι έχουν περά­σει οχτώ μήνες από το προ­δια­γε­γραμ­μέ­νο έγκλη­μα των Τεμπών και τον θάνα­το 57 ανθρώ­πων στη μετω­πι­κή σύγκρου­ση δύο τρέ­νων και αυτοί που το προ­κά­λε­σαν υπάρ­χει κίν­δυ­νος να μεί­νουν ατι­μώ­ρη­τοι. Ζήτη­σαν από το ΚΚΕ στή­ρι­ξη για την άμε­ση σύστα­ση εξε­τα­στι­κής επι­τρο­πής τόσο για τα αίτια της τρα­γω­δί­ας, όσο και για τις ποι­νι­κές ευθύ­νες αξιω­μα­τού­χων της προη­γού­με­νης κυβέρ­νη­σης της ΝΔ — κάνο­ντας λόγο για οργα­νω­μέ­νη συγκά­λυ­ψη η οποία ακο­λού­θη­σε μετά το τρα­γι­κό συμ­βάν — αλλά και την υπο­βο­λή σχε­τι­κής Επί­και­ρης Ερώ­τη­σης. Ο Θ. Παφί­λης τούς ανέ­φε­ρε ότι το ΚΚΕ θα πάρει τις ανα­γκαί­ες πρω­το­βου­λί­ες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τα μέλη του Συλ­λό­γου ανέ­φε­ραν ότι ενώ έχουν ζητή­σει — «με πλή­θος απο­δεί­ξε­ων» — «να κινη­θούν άμε­σα κακουρ­γη­μα­τι­κές διώ­ξεις τόσο κατά των υπό­λο­γων πολι­τι­κών, όσο και νομί­μων εκπρο­σώ­πων των εμπλε­κό­με­νων εται­ρειών αλλά και της προ­έ­δρου της ΡΑΣ, για κακουρ­γή­μα­τα ενδε­χό­με­νου δόλου (ανθρω­πο­κτο­νία, έκθε­ση κ.λπ.)», με πολυ­σέ­λι­δη μήνυ­ση που έχει υπο­βλη­θεί στα ελλη­νι­κά δικα­στή­ρια και την Ευρω­παϊ­κή Εισαγ­γε­λία, «η σχε­τι­κή δια­δι­κα­σία καθυ­στε­ρεί ανεξήγητα».

Πρό­σθε­σαν, δε, πως οι ανα­κρι­τι­κές πρά­ξεις αλλά και οι σχε­τι­κές παρα­λεί­ψεις επέ­τρε­ψαν την αλλοί­ω­ση του τόπου του εγκλή­μα­τος από τον πρώ­ην περι­φε­ρειάρ­χη Θεσ­σα­λί­ας, αφού το σύνο­λο των απο­δει­κτι­κών στοι­χεί­ων μετα­φέρ­θη­καν, την εβδο­μά­δα, την επό­με­νη από το δυστύ­χη­μα, σε χώρο που ελέγ­χε­ται από τον ΟΣΕ — ο οποί­ος είναι υπό­λο­γος — χωρίς άδεια των δικα­στι­κών αρχών και χωρίς πρό­νοια για τη φύλα­ξή τους. Επί­σης, ζητούν να πλη­ρο­φο­ρη­θούν για μια σει­ρά ζητή­μα­τα σχε­τι­κά με τις συν­θή­κες του δυστυ­χή­μα­τος και της έκρηξης.

Ο Θανά­σης Παφί­λης εκ μέρους της αντι­προ­σω­πεί­ας υπο­γράμ­μι­σε ότι από την αρχή το ΚΚΕ τόνι­ζε ότι το δυστύ­χη­μα στα Τέμπη ήταν ένα προ­δια­γε­γραμ­μέ­νο έγκλη­μα. Όλοι όσοι κυβέρ­νη­σαν έχουν ευθύ­νη γι’ αυτό που συνέ­βη, όπως ανέ­φε­ρε. Υπεν­θύ­μι­σε πως «τον Φλε­βά­ρη η παρά­τα­ξή μας στον ΟΣΕ προει­δο­ποιού­σε ότι έρχε­ται μεγά­λο ατύ­χη­μα με την κατά­στα­ση που υπάρ­χει συνο­λι­κά στον σιδη­ρό­δρο­μο και όχι μόνο. Μάλι­στα, το ΚΚΕ κατη­γο­ρή­θη­κε από τους υπό­λοι­πους για υπερβολές».

Ανα­φε­ρό­με­νος στην κυνι­κή λογι­κή κόστος — όφε­λος στην ΕΕ, τόνι­σε ότι ούτε το 10% των βασι­κών γραμ­μών δεν έχει συστή­μα­τα ασφα­λεί­ας για­τί οι εται­ρεί­ες που έχουν πάρει τους σιδη­ρο­δρό­μους για­τί έχει μεγά­λο κόστος. Αυτό είναι, όπως είπε, το πόρι­σμα της επι­τρο­πής σιδη­ρο­δρό­μων της ΕΕ. Καταγ­γέλ­λο­ντας αυτήν τη λογι­κή ανα­φέρ­θη­κε και στην Οδη­γία της ΕΕ για τις πλημ­μύ­ρες, η οποία στην ουσία κινεί­ται, όπως και όλη η πολι­τι­κή της ΕΕ, στη λογι­κή κόστους – οφέ­λους και τα απο­τε­λέ­σμα­τα της πολι­τι­κής που εφαρ­μό­ζουν πιστά οι κυβερ­νή­σεις και τα έζη­σε ο ελλη­νι­κός λαός με δρα­μα­τι­κό τρό­πο στις πλημ­μύ­ρες στη Θεσ­σα­λία. Κατα­λή­γο­ντας τόνι­σε ότι υπάρ­χουν τερά­στιες πολι­τι­κές ευθύ­νες και πρέ­πει να απο­δο­θούν σε αυτούς που ακο­λου­θούν αυτή την πολι­τι­κή, να τιμω­ρη­θούν όλοι οι ένοχοι.

Πηγή 902.gr

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο