Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θερμοκρασίες Ιουνίου έχουν στα μέσα Οκτωβρίου οι περισσότερες ελληνικές θάλασσες

Κολύ­μπι τον Οκτώ­βριο, όπως τον Ιού­νιο. Σε υψη­λά επί­πε­δα δια­τη­ρεί­ται στις περισ­σό­τε­ρες ελλη­νι­κές θάλασ­σες η επι­φα­νεια­κή θερ­μο­κρα­σία τους, κάτι που οφεί­λε­ται στην παρα­τε­τα­μέ­νη ηλιο­φά­νεια και στις υψη­λές για την επο­χή θερ­μο­κρα­σί­ες που επι­κρα­τούν στη χώρα μας, κατά το πρώ­το μισό του Οκτω­βρί­ου, σύμ­φω­να με τη μετε­ω­ρο­λο­γι­κή υπη­ρε­σία meteo του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθηνών.

Αυτό έχει σαν απο­τέ­λε­σμα τα νερά να είναι πιο ζεστά του ανα­με­νο­μέ­νου και να θυμί­ζουν Ιού­νιο, ιδιαί­τε­ρα στο Ιόνιο, στα Δωδε­κά­νη­σα και στα βορειό­τε­ρα τμή­μα­τα του Αιγαί­ου, όπου η από­κλι­σή (άνο­δος) της θερ­μο­κρα­σί­ας τους από τις κανο­νι­κές για την επο­χή τιμές φθά­νει τους δύο βαθ­μούς Κελσίου.

Από την άλλη, υπάρ­χει μια ξεκά­θα­ρη αντί­θε­ση σε σχέ­ση με το Κεντρι­κό Αιγαίο και τις Κυκλά­δες. Οι βόρειοι άνε­μοι που πνέ­ουν (άτυ­πο μελ­τέ­μι) στα κεντρι­κά κυρί­ως τμή­μα­τα του Αιγαί­ου, συγκρα­τούν εκεί την επι­φα­νεια­κή θερ­μο­κρα­σία της θάλασ­σας πολύ κοντά στα κανο­νι­κά για την επο­χή επί­πε­δα. Η από­κλι­ση τής θερ­μο­κρα­σί­ας των νερών κυμαί­νε­ται στον συν/πλην μισό βαθ­μό Κελ­σί­ου σε σχέ­ση με τις συνή­θεις θερ­μο­κρα­σί­ες για Οκτώβριο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο