Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη: «Δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές, έξω τα ΜΑΤ απ’ όλες τις σχολές»

Με δυνα­μι­κή συγκέ­ντρω­ση στην Πρυ­τα­νεία του ΑΠΘ και πορεία στους δρό­μους της πόλης Φοι­τη­τι­κοί Σύλ­λο­γοι κατα­δί­κα­σαν τη χθε­σι­νο­βρα­δι­νή επι­χεί­ρη­ση της Αστυ­νο­μί­ας στο Πανε­πι­στή­μιο, ενώ απαί­τη­σαν το άνοιγ­μα των σχο­λών τους με όλα τα μέτρα προ­στα­σί­ας και να μην εφαρ­μο­στεί ο νόμος Κερα­μέ­ως — Χρυσοχοΐδη.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι χθες δυνά­μεις των ΜΑΤ απέ­κλει­σαν την κεντρι­κή είσο­δο του ΑΠΘ, μπρο­στά στην Πρυ­τα­νεία του Ιδρύ­μα­τος στην οδό Εγνα­τία, όπου και τοπο­θε­τή­θη­κε κλού­βα της Αστυνομίας.

Στη συνέ­χεια αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις απέ­κλει­σαν και άλλες εισό­δους της Πανε­πι­στη­μιού­πο­λης, αλλά και την οδό Εθνι­κής Αμύ­νης, προ­κει­μέ­νου να απο­τρέ­ψουν την είσο­δο στο Πανεπιστήμιο.

Στο πλευ­ρό τους οι φοι­τη­τές είχαν τους διδά­σκο­ντες του Πανε­πι­στη­μί­ου, αλλά και τους εργα­ζό­με­νους του ΑΠΘ.

Με μια δυνα­μι­κή πορεία στους δρό­μους της Θεσ­σα­λο­νί­κης οι φοι­τη­τές, οι διδά­σκο­ντες και οι εργα­ζό­με­νοι του ΑΠΘ έφτα­σαν στο υπουρ­γείο Μακε­δο­νί­ας — Θρά­κης. «Με ΜΑΤ και βία δεν γίνε­ται Παι­δεία» και «Δεν είναι εγκλη­μα­τί­ες οι φοι­τη­τές, έξω τα ΜΑΤ απ’ όλες τις σχο­λές» είναι δύο από τα συν­θή­μα­τα που κυριάρ­χη­σαν στην πορεία, με την οποία οι φοι­τη­τές ξεκα­θά­ρι­σαν ότι με την πάλη τους θα αντι­στα­θούν στην επι­χεί­ρη­ση εκφο­βι­σμού και επι­βο­λής σιγής ασυρ­μά­του απέ­να­ντι στα δίκαια αιτή­μα­τά τους.

Να σημειω­θεί ότι και σήμε­ρα οι φοι­τη­τές ήρθαν αντι­μέ­τω­ποι με αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις που είχαν στή­σει φραγ­μό στην Εγνα­τία μετα­ξύ Καμά­ρας και Συντριβανίου.

Στο αίτη­μα των φοι­τη­τών, των διδα­σκό­ντων και των εργα­ζο­μέ­νων του ΑΠΘ να απο­χω­ρή­σουν οι αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις, αυτές απά­ντη­σαν με απειλές.

Οι Φοι­τη­τι­κοί Σύλ­λο­γοι τονί­ζουν: «Αυτό που έχου­με ανά­γκη δεν είναι οι κάμε­ρες και η Αστυ­νο­μία, αλλά οι ανοι­χτές σχο­λές, σπου­δές με αξιο­πρέ­πεια, πτυ­χία μονα­δι­κή προ­ϋ­πό­θε­ση για δου­λειά με ενιαία κατο­χυ­ρω­μέ­να επαγ­γελ­μα­τι­κά δικαιώ­μα­τα! Έχου­με ανά­γκη από δωρε­άν σίτι­ση και στέ­γα­ση, από μόνι­μο προ­σω­πι­κό για να ξανα­λει­τουρ­γή­σουν οι σχο­λές με όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα! Θέλου­με όλα αυτά που μας έχει στε­ρή­σει η πολι­τι­κή όλων των κυβερνήσεων».

Ξεκα­θα­ρί­ζουν ότι θα παρα­μεί­νουν σε αγω­νι­στι­κή ετοι­μό­τη­τα, διεκ­δι­κώ­ντας το άνοιγ­μα των σχο­λών τους με όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα προ­στα­σί­ας, να μην εφαρ­μο­στεί ο νόμος Κερα­μέ­ως — Χρυ­σο­χο­ΐ­δη, ενώ ανα­νέ­ω­σαν το αγω­νι­στι­κό τους ραντε­βού για το συλ­λα­λη­τή­ριο που διορ­γα­νώ­νουν αύριο στη 1 μ.μ. στο Άγαλ­μα Βενιζέλου.

902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο